Logo rubriky
11-12/2002
  Recenze (další) (198)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2002

Poutavé čtení pro nevšední gentlemany

V blízké budoucnosti nás čeká film o blízké minulosti. Blíží se konec století páry a čeká nás století elektřiny. Nastává čas velkých objevů, nic nebude nemožné, člověk a jeho technika zvítězí nad hmotou i nad časem. Ale ostatně jako v každé době, vždy se najde někdo, kdo hodlá pokroku zneužít ve vlastní prospěch a ovládnout svět. A proto je nutné mít nějakého toho superhrdinu, či superhrdinský tým. Pěkně po ruce, připravený k použití. Zdá se, že se jedná o klasickou zápletku, kterých jsme viděli a četli už stovky. Ale nenechte se mýlit. Pan Moore se postaral o to, abyste se nenudili. Netuším, jak bude vypadat slibovaný film, ale jeho literární předloha – viktoriánský comics Liga výjimečných, aneb příběh několika gentlemanů a jedné sličné dámy – by mohl předznamenávat, že nás čeká opravdový filmový bonbónek.
        
       Liga výjimečných je neobvyklý comics o neobvyklých lidech. O tom nás jistě přesvědčí už dva odstavečky o autorech, které můžeme nalézti na záložce přebalu. Zde se dočteme, kdo že jsou oni dva vybraní gentlemani, kteří nás zvou do svého pozoruhodného světa. Pan Moore působí již od prvního řádku úchvatným dojmem a též pan O'Neill se nenechává svým přítelem zahanbit a též vydatně bojuje o naši přízeň. Za povšimnutí stojí již tiráž tohoto skvostu. Zde jsou nám představeni další nebývalí hrdinové, tentokráte čeští, pánové, kteřížto si dali záležet, aby nám příběh byl na míru ušitý.
       Řečeno ve zkratce – autor se rozhodl, že spáchá dílo, v němž se budou snoubit všechny motivy viktoriánské poetiky. Předpokládám, že jako kluk přečetl celé dílo Verneovo, Doyleovo, Wellsovo a nezapomněl ani na ostatní slavné autory. Jak je dnes dobrým postmoderním zvykem, půjčil si od dnes již klasických autorů světové dobrodružné tvorby to nejlepší, přidal svou invenci, která v tomto případě obsahuje až nehorázné množství humoru a ostrovtipu, a naservíroval nádherný příběh, jenž nenechá chladným žádného pilného čtenáře knih proslule známých.
       Nuž nechme již planého plkání a pojďme nahlédnout na povídání, jež nám bylo připraveno. V úvodu nás přivítá pan Bond a slečna Murrayová, jejíž jméno z dob, kdy se ještě snažila býti vzornou chotí, musí čtenář sám uhodnout. Postupně se k nim přidávají další a další zvučná jména. Do Ligy výjimečných dále přibudou pánové Quartermain, Nemo, neviditelný pan Griffin a chybět pochopitelně nemůže ani v našich dobách velmi populární doktor Jekyll a pan Hyde. Jsou to právě oni, kteří mají zachránit impérium Jejího Veličenstva a získat zpět ukradený cavorit, prostředek k ovládnutí celé širé oblohy.
       A co by to bylo za poutavý příběh z dob, kdy na Temži ještě ležel Londýn, jenž stával doopravdy za to, kdyby se v ději neobjevili zlí a mazaní Číňané, kteří ovládají svá opiová doupata a kují temné pikle.
       Děj proto obsahuje mnoho příšerných zvratů, které nenechají naše čtenářky po dobu celého napínavého čtení ani jednou vydechnout. Budete se potit v obavách o naše smělé hrdiny, budete tajit dech a bát se obrátit na další stranu, kde na vás již jistě číhá další netvor skrývající se v temném roce 1898.
       Příběh je opravdu mistrně sklouben do velké homogenní koule, což se k nesourodosti postav může zdát takřka nemožné. Je nezbytné uvědomit si, že každé jméno, které se v ději objeví, má svůj kořen v literatuře, a je tedy pouze a jen na vás, drazí čtenářové, kterak jste bystří a v četbě populární sběhlí a kolik z románů použitých budete s to odhalit. Přeji vám dlouhé hodiny zábavy při odkrývání všech aluzivních narážek, jež pro vás autor připravil. Dlužno též podotknout, že ani pan malíř nás nenechává zahálet. Dobře prohlížejte jednotlivé ilustrace a sledujte i ty nejmenší detaily, jež vás dozajista pobaví a v nichž mnohé poučení o minulých dobách naleznete.
        
       Pro pilného čtenáře mohu připodotknout, že jako třešnička nalézá se v závěru knihy též galerie obálek, které halily všech šest dílů příběhu v sešitovém vydání, a též několik groteskních her a návodů, jež mohou zpříjemniti dlouhé nudné chvíle večerní.
       Pan Moore napsal také povídku na pokračování, jejíž jednotlivé části se vyskytovaly postupně v každém ze sešitů Ligy výjimečných. Musím však poznamenat, že i když příběh nakonec dospěje k závěru, který nám jej propojí se samotným hlavním dějem, mám pocit, že kvalita literární odpovídá románům šestákovým, kteréžto můžete po tuctech čísti. Jako jazykozpytec se však dotazuji, zda právě to nebyl záměr páně Moora, jenž nám vskutku na malé ploše předvedl všechny nešvary škváru naší literatury, jíž jsme byli v létech konce věku páry zavaleni. Ale k jeho cti dlužno říci, že v povídce ukázal i vše, oč čtenář tak úpěnlivě prosil své autory. Nalezneme zde drogy, krev i krásné ženy. Pro ty z vás, kterým se dosud nepoštěstilo nahlédnouti do podobného dílka původního, nechť slouží jako sama učebnice tehdejší obdoby rodokapsové.
       
       Tak neváhejte a vrhněte se po hlavě do příběhu z dob, kdy ještě slovo gentlemana mělo svou váhu a čest dam nebyla jen planým pojmem. Navštivte s Ligou výjimečných časy, kdy i padouši měli svůj formát a kdy bylo vše jasné zdánlivě na první pohled.
       Viktor Janiš a nakladatelství BB Art a Crew vám předkládají opravdovou pochoutku vyvedenou v jasných barvách, tištěnou na kvalitním papíře, jenž se nehodí než ku čtení, pochoutku zabalenou v tvrdých deskách se stříbrnou ražbou. Udělejte radost sobě, svým ratolestem a pokud jste členem klubu rotariánů, potěšte siroty úpící ve vašem místním chudobinci. Úspěch zaručen!
        
Richard Klíčník
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK