Logo rubriky
13/2002
  Fanziny a časopisy (další) (199)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2002

Fanziny v redakci

Minulý díl jsem dokončoval již zmítán prvními nápory záhadné střevní chřipky; snad by mi to mohlo být omluvou, že jsem do něj už nebyl s to pojmout došlý fanzin, popsaný níže jako první (kdyby nebylo protiargumentu, že si nemám nechávat práci na poslední chvíli kvůli možnosti právě takové nečekané komplikace). Nicméně tentokrát i kdybych to stačil, bezpochyby by jej šéfredaktor a sazeč v jedné osobě údajně kvůli nedostatku místa vyhodil, stejně jako to učinil s fanzinem zde v pořadí druhým (hanba! fuj! to by si na Kastelána nedovolil!).
        
X-komiks 0/2002: Slovenský komiksový underground. Marek Menke, Vavilovova 4, 851 01 Bratislava, metke.komiks@post.sk, 0904270726. 15,- (Sk). 36 stran A4 včetně tuhé obálky, ve hřbetě sešito dvěma svorkami.
       Tak nejen tolkienistický, už i comicsový fanzin (hlásící se v úvodníku k Aargh! a Potu) na Slovensku mají. Zvenku vypadá celkem dobře, ale obrázek je převzatý (a při bližším pohledu dost zubatý) a umělecky rozlámat písmena na titulu zvládne s příslušným softwarem každý. Po otevření se ovšem ukáže, že celý sešit vytvořil „16-ročný študent animácie s ambíciami oživiť slovenskú komiksovú scénu“ – s výjimkou čtyř stránek od jeho stejně starého spolužáka, který si stěžuje, že „má chuť kresliť ale nemá námety“ (což je z výsledku zjevné). Hodnocení výtvarné složky přenechám odborníkům, za sebe jen řeknu, že jsem si rozšířil znalosti slovenštiny („až teraz sa objavil malí plamienok“, „ti si my ešte stále nevrátil peniaze“, „ráno našla polícia pri dome kaluže krvy“); dále fanzin obsahuje detailní převyprávění filmu Heavy Metal, vysvětlení, co že je to ta manga, bůhvíodkud převzaté zprávičky ze světa, recenze a pokus o shrnutí vydávání comicsů na Slovensku v 90. letech, vesměs téže úrovně.
        
In sci-fi veritas II: Sborník povídek soutěže Radegast 2k+2. Radegast – fanzin sci-fi klubu Radegast Kopřivnice. Ročník pátý, speciál pro SMS. Vyšlo: 18. 5. 2002. Cena: 24,90 Kč, mírně inflačních. www.randalf.cz, randalf@scifi.cz. 32 str. A5 drobným písmem + tuhá bleděmodrá obálka (číslovány společně, tiráž, redakční úvod a chybný obsah jsou na zadní straně obálky), ve hřbetě sešito dvěma svorkami.
       Všech šest („což je na první ročník docela úspěch“) příspěvků do soutěže u příležitosti Setkání MoravskoSlezského s podmínkou „použití reálií či mytologie středoevropského prostoru“. „Docela nás překvapila jejich kvalita [...] by v kategorii krátká povídka [Ceny Karla Čapka] velice pravděpodobně bodovaly“: skutečně, Kontrolná hliadka Imricha Hollósyho byla v roce 1999 sedmnáctá (ve Stříbřitělesklém halmochronu téhož roku ale jen dvacátá sedmá), Ten nejlepší z Parconů Petra Říhánka dokonce třetí ve Zlaté zebře 2000 (tato verze je ovšem přepracovaná: role kritika překladů, který „informuje Štíra o panu Reitmayerovi“, byla z mé maličkosti přeobsazena Richardem Podaným). Vítězná postkatastroficko-akční bláznivá komedie Jana Pohunka Bešamelova dobrodružství 32 – Šílený šaman obsahuje pár povedených vtipů, i když jich dociluje (u nás koneckonců nejrozšířenější) metodou nejkratší cesty a nejmenšího odporu, ano hrubé síly. Za přečtení stojí i slovanská, resp. staročeská fantasy Jaroslavy Novákové s rečkovským názvem Zabij krále z Blaníku a přežiješ, zabírající víc než polovinu sborníku (bohužel se při sazbě z přehlásek staly zcela jiné znaky; hojně užívaná kurzíva se často sráží s okolním textem, stejně jako odkazy na dvanáct vysvětlivek). Dále se účastnili Michal Sedlár a Petra Zabranská.
        
The Nemedian News 11/2002: Zpravodaj Conan Society. Zdeněk Zachodil, Sušilova 24, 695 01 Hodonín 1. 8 str. A5 + 4, 4 a 12 s. příloh.
       Úvodník zvoucí na Last minute con, zpráva o nutnosti zvýšit předplatné pro rok 2003 (zahrnující i sborník soutěže „Ve stopách Conana“) na 250 Kč / 300 Sk, listárna. Humorně zamýšlená pětice smyšlených odkazů na Conana v denním tisku, Další korejská bádání Jiřího Šebka, méně zábavná než posledně (ale jde teprve o první část), celostránkový Pochod aquilonských válečníků („poťouchlé poznámky o vlivu základní vojenské služby bychom si vyprosili“) a kladná recenze „Larssenova“ C. a svatyně démonů.
       V literární příloze „ukázka z románu, připravovaného nakladatelstvím Viking“ (autor neuveden) Chřtán řvoucího boha, v NN Special 11/2002 pokračuje soupis conanovských comicsů, a ve čtení na pokračování již osmý díl C. mocného od W. G. Graye.
        
-jVr-
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK