Logo rubriky
1/2003
  Fandom v datech (další) (200)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK    Předchozí pokračování Pokračování příště
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2003

Hvězdný bulvár

Veselá (málem zapomenutá) příhoda v Krakatitu

  • 22. listopadu v ten slavný den, kdy NATO řeklo deme na to, se v Krakatitu opět sešla banda larpistů. Atmosféra ohrožení zbystřila smysly (zrakové i pro občanskou povinnost) obyvatel Jungmannky do té míry, že postřehli, jak jednomu zakuklenci vypadl revolver, perkusní, aby se dalo střílet stříbrnými kulemi, a dokonce zavolali policii a ta dokonce2 přijela. Zásahový oddíl postavil osazenstvo Krakouše ke zdi a prohledal je, naštěstí se ukázalo, že smrtonosná zbraň je jen maketa, ale konečně bych řekl, že si to LARPisti užili doopravdy naživo.
  • 18. prosince šla menší skupina fanů na Harryho Pottera – Tajemnou komnatu, větší množství atrakcí bylo vyváženo menším množstvím novosti a neotřelosti (obojí je pro druhé díly typické). Kdybych navíc i znal knižní předlohu, tak bych přišel i o zvědavost ohledně řešení tradiční detektivní zápletky, která mi dost ulehčila strávení nemalého času v kinosále. Nelze zapomenout ještě na zábavného Zlatohlava, dodatečně mě mrzí, že jsem nepočkal do konce titulků.
  • 20. prosince vypukl VánočCon, spojený s tradiční oslavou Piterových narozenin. Jídla a pití dostatek, hostitel a majitel bytu ani zvlášť neprotestoval proti konfetám (účastníci občas nějakou vytřesou z šatů ještě dnes). Jedním z dárků bylo i velké kulaté razítko s logem klubu, díky neprozřetelně přibalené razítkovací barvě byli všichni přítomní zaevidováni. Péefky – perníčky ve tvaru emzáků a kosmidel s ďábelskou modrou a zelenou polevou také patřily k nezapomenutým zážitkům.
  • Marvin
  • 23. prosince spěchám do RUR „k svému knihkupci s láskou“. Doufám, že je to oboustranné, protože který jiný spolek by s takovým šťourou a protivou vydržel, Bí by měla být prohlášena za druhou světici fandomu (hned po Šimonově manželce). V knihkupectví však nacházím jen Jirku Pavlovského a Michaela Bronce. Nevěděl jsem, že děvčata si špitají za rohem v antikvárním oddělení, a tak jsem se zeptal, kde že jsou ti lidé dobré vůle. Pravděpodobně jsem tím nechtěně urychlil odchod výše jmenovaných, ale co president dělá, dobře dělá. Jen zmizeli, vytáhl Filip skleničky a začal rozlévat výbornou medovinu. Než dorazili Andrea, Honza Vaněk jr. a Mirek Hokeš, byla láhev pryč, a tak Filip musel vyslat svého rovněž přítomného bratra pro další. Andrea nám všem věnovala univerzální nožíky na rychlé otevírání krabic s dárky (já jím zbavil obalu své vydání Ligy výjimečných), abychom se zítra moc nenamohli, Bí mi dala levitujícího mimozemšťana uvězněného v propisce a více si nepamatuji, protože medovina byla nejen dobrá, ale i silná. Působila asi i na jiné, Filip se něžně věnoval Bí s intenzitou jindy nepozorovanou a řekl bych, že i křišťálově jasná mysl Honzy Vaňka jr. byla nepatrně zasažena: když jsem se jej ptal na autorství slovesa fukat, které Viktor Janiš použil v pátek ve větě „mravokárce P. Johnson ovšem sám řadu let fukal svou spolupracovnici“, měl Honza za to, že Viktor použil slova fuckoval.
  • 24. prosince mělo každoroční vánoční krmení zvířátek v brněnské zoo i dosti hojnou účast ze strany fandomu. Piraně ale nakrmeny nebyly (tedy oficiálně žádný účastník nechybí).
  • 27. prosince bylo úterý v pátek. Vánoce a podobné atrakce nám narušily pravidelné schůzky v Legendě, a tak byl dohodnut jednorázový přesun z úterka na pátek.
  • 31. prosince se konal MilenýCon – jubilejní 2002. ročník. Kromě standardních chlebíčků a uzenin se podávaly špekáčky na pivě. Baterie rumů byla rozšířena o Negritu, z whisek byla nejpopulárnější dvanáctiletá Glenfiddich. Tentokrát byl průběh komornější, dokonce nedošlo ani na balónky. Naopak byla postavena gilotina (naštěstí jen pro účely stejnojmenné karetní hry), uskutečnila se Marvinova cesta vesmírem (opět stejnojmenná hra), zalítali jsme si ze Snoopyho boudy, který koneckonců zdobil značnou část interiéru. Rozšířenou verzi Duchů, draků a démonů jsme dohráli před půlnocí, pak se připíjelo Freixenetem, odpálil se velmi pěkný ohňostroj.
  • Marvin

    Vánoce a tak

           O těch se zde mnoho nedovíte, slyšel jsem jen, že Avalcon Speciál i Silvestr v Pohodě stály za to. Já jsem mezitím dokončil IK 13/2002 a pokoušel se o nový vzhled internetového IK, ten jsem propojil s Kdo je kdo v SF a počátkem roku umístil na web.
  • 31. prosince 2002 – 1. ledna 2003 jsem trávil v kruhu rodinném, s Michaelou a svými syny, vlastními i adoptovaným Richardem Klíčníkem. Ten krom výborného vína a šunky donesl i historky z Avalconu, o Silvestrovském veselení v penzionu Pohoda zatím nemám zpráv.
  • 2. ledna 2003 by v Krakatitu asi nikdo nepoznal, že se scházíme poprvé v novém roce. Jak jsme pominuli jeho konec, tak jsme ignorovali začátek. Vlasta Talaš mi poreferoval, jak spolu s Mášou předali jako vánoční dárek fandomu Máje pět tisíc korun českých, které Melkor vydělal provozováním čajoven na conech a které věnoval fanům postiženým povodní.
  •        Silvie Šustrová, Františka Velinská a Adéla líčily své bohaté zážitky z Avalconu Speciálu a cosi četly v časopise Žena a život. Protože jsem ještě žádnou opravdovou fanynku nepřistihl při četbě ženského časopisu, zajímal jsem se, co je upoutalo. Byl to článek Vaška Fořtíka o duševních kulturistech v Mense s portréty pěti nejchytřejších (řazeno dle IQ) žen a dívek ČR. A ejhle, tři z nich jsem znal a občas měly něco společného se SF, Jita Splítková publikuje na Neviditelném psu, Draky seděla hned naproti mně a Veronika Kvapilová hrála v prvním představení Klíčníkovy kočovné divadelní společnosti (jednu ze sesterstva) a nějaký čas odebírala IK. Připomnělo mi to dobu před rokem devadesát, kdy zase fandom obsahoval podstatnou část českých feministek v osobě Evy Hauserové a Caroly Biedermannové.
           Pavel Weigel mi pro IK napsal několik limeriků a udělal nějaké korektury, pak se ještě z chalupy, kde slavil Silvestra s Klímovými, vrátil JVjr. a odkudsi se vynořil Richard Klíčník, Netopejr mě pozval na oslavu svých narozenin a Silver mi vyčinil, že jsem byl na pořadatele Pentaconu příliš tvrdý. No ale nepsal jsem to jen kvůli nim, třeba to pomůže odvrátit maléry pořadatelů jiných conů.
           Rovněž přítomný Vašek Fořtík mi prásknul Adama Šnobla jako člověka, který by mi pomohl s JavaScripty pro Interaktivní Interkom a pak už jsem se s Michaelou, která se rovněž zastavila v Krakatitu, odpotácel domů.
           Tam jsem pro (dnes již poněkud vyhaslého scifistu) Laďu S. Dvořáka zachraňoval jeho ve Wordu psaný překlad, který omylem přepsal jiným textem a uložil. Jde to (někdy), když se vám to také stane, ozvěte se mi :-)
  • 6. ledna jsem do RUR dorazil tak pozdě, že jsem jen stačil zaznamenat, že následkem Pavlovského sabotáže ještě nemají Ikarii, Filip nezajistil ani snítku jmelí, takže z dodatečného líbání s přítomnými děvčaty rovněž nic nebylo, a tak jsme se rozešli.
  • 7. ledna jsem se sešel s několika bývalými spolupracovníky (nescifisty) z bývalého VÚMSu, domovského podniku SFK BC. Bylo zábavné i zajímavé se po více než deseti letech dovědět, jak jsme se tehdy jevili většinové populaci. Samozřejmě jsem musel informovat, jak si dnes vedou tehdejší členové klubu (a krátce povětšinou i zaměstnanci VÚMSu), J. Olša jr., I. Adamovič, Martin Hlaváč, Filip Bezděk atd.
  • 7. ledna se několik klubistů sešlo místo v klubu na velkoplošném promítání rozšířené verze Pána prstenů – Společenstva prstenu z DVD.
  • Marvin

    Netopejří narozky

  • 8. ledna oslavil v Krakatitu narozeniny Netopejr. Zastavil jsem se jen na chvilku, když kuřáci nabyli vrchu, tak jsem prchl, nicméně pobavil mě citát z Netopejrem a Talpressem připravované knihy o excentrikovi, čaroději a horolezci Aleisteru Crowleyovi: „Žena po rozumové stránce prakticky neexistuje. Ženy by měly být denně dodávány jako zboží k zadním dveřím domu zároveň s lahví mléka.“ Přítomný Zdeněk Rosenbaum překvapil převážně pánskou společnost komentářem, že dotyčný byl zjevně magor. Vše se ale vysvětlilo jeho dodatkem k čemu to mléko? Karel pak na Z. Rosenbauma prozradil, že už pro něho čtyři roky píše 300 stránkovou knihu a zatím odevzdal 40 stran. No, jestli bude pokračovat tímto tempem, bude mu moci Netopejr, až bude scházet poslední kapitola, jedině chodit plivat na hrob. Netopejr dostal spoustu žertovných i vážných dárků od přítomného Vlasty Talaše, Martina T. Schwarze, Velkého Bédi (Karotky), kluků z Krakatitu, Peti Pavelka a dalších.
  •        Máša mu vyřídil vzkaz od Petra Bauera, že si může vybrat jeden z jeho obrazů ze stálé výstavky v baru. Hned potom Karel zavolal Milanovi Fibigerovi, že dostal obraz od Bauera, a co on s tím udělá?
  • 9. ledna jsme si poslechli legendární: „Jmenuji se Bond. James Bond“ v kině Kapitol v dvacátém filmu s tímto hrdinou (nepočítáme-li parodii Casino Royale a neautorizované Nikdy neříkej nikdy), nazvaném Dnes neumírej. Kvalitativní standard byl dodržen, všichni odcházeli spokojeni.
  • Marvin
  • 9. ledna jsem v Krakatitu uhlídal Jolanu Čermákovou, včera jsem se s ní minul na Netopejřích oslavách, s Richardem Podaným jsme probrali něco práce pro Akademii, Michael Bronec mi donesl disketu se seznamem produkce jeho nakladatelství Straky na vrbě za uplynulý rok, leč když jsem jej požádal o seznam českých povídek, jejichž uveřejnění v Pevnosti má na svědomí, podařilo se mu předvést výraz, který by v soutěži o kyselou držku určitě bodoval :-). Naštěstí se Ondřej Jireš ukázal vstřícnější, a tak Orientační seznam Akademie nebude ochuzen o podstatnou část česky vydané fantasy. (Až později jsem se dověděl, že se Pevnost rozloučila s podstatnou částí redakce včetně MB. Tak už to chodí.)
  •        Po roce v Praze (a otročiny u firmy Winston Smith, zvláštní, kolik sympatických lidí pracuje u firmy s tou nejhorší pověstí v SF komunitě) našel cestu do Krakatitu Robert Pilch. Prozradil nám, že se jeho otec Jirka Pilch (Leonardo) probojoval do TV znalostní soutěže Risk (nebo tak nějak). Pokud si vzpomínám, jednou již v nějaké takové zvítězil. Egon mi ukázal novou obálku, kterou pro Poutníka nakreslil Milan Fibiger; protože bylo dost pod nulou, asi s ní výjimečně nezmokne.
           Tom Jirkovský dostal od Honzy Vaňka jr. výstrahu „dvě knihy po splatnosti a dost“, Silver mě požádal o zajištění souhlasu Teodora Rotrekla, aby směl na obálkách Opat'ssinu používat jeho kresby, a já čile agitoval pro aktualizaci Kdo je kdo.
  • 11. ledna jsme se konečně po čtvrt roce domluvili na srazu na výstavu Zdeněk Burian: Cesty do pravěku I (ještě se chystají asi dvě pokračování). Poklidné prohlížení mistrových obrazů a zkamenělých pozůstatků jejich předloh bylo zakončeno vpádem do části expozice tzv. Dětského muzea. Kostky a skládačky s obrazy z pravěku byly okamžitě poskládány, pak došlo i na skládání koster (naštěstí jen vyřezaných z překližky, nikoli skutečných). Nakonec došlo i na modelování z plastelíny – zvláště zubatá chobotnice, dodatečně ukrytá do bedny určené pro skládačku trilobita, byla velmi podařená. Odešli jsme dříve, než nás vyvedou, cestu rychlovýtahem ještě zpestřilo Piterovo poučení, co se stane, když se někdo dotkne toho čidla ve stropě kabiny, spojené s praktickou ukázkou nouzového zastavení, protože Amis ho nenechal doříct výklad a přerušil ho aktivací čidla, aby se ubezpečil, jestli se hovoří o tomto čidle. Když se výtah znovu rozjel, všem bezmála desíti přítomným se značně ulevilo.
  • Marvin
  • 13. ledna inspirována předchozí pravěkou cestou, vydala se skupina tří dobrodruhů na hledání ztraceného Světa. Toto kino na periférii totiž mělo jako jediné mimo multiplexy dávat Spy Kids 2. Budova kina je opravdu zajímavá – temná, zamčená, ozdobená cáry praporů a bizarními plechovými skulpturami. A podle plakátků ve vývěskách ještě v prosinci i hráli. O tři dny později mi pak přišel z internetu program kin, kde pro změnu tento film nabízelo kino Alfa, zrušené skoro před rokem.
  • 16. ledna byl první zápas letošní indoor ligy v pétanque, do které jsme se přihlásili jako jeden smíšený tým. Soupeři byli silní, ze tří zápasů jsme vyhráli jen jeden.
  • Marvin
  • 13. ledna jsem marně hledal Vaškem Fořtíkem přislíbené infoletáčky na Pragocon. VF se tím zařadil do dlouhé řady pořadatelů conů, kteří zkomplikovali rozesílání IK. Když jsem jej telefonicky za pomoci Adama Šnobla vypátral, slíbil mi je donést v úterý večer do Krakatitu.
  •        Interkom jsme snášeli v Apru, má záda by asi nevydržela cestu s neslízaným balíkem do Ruzyně a pak zase zpět a do zásilkovky. Po čase (z části mou vinou, ne vždy to dám včas vědět) přišel pomoci Martin Molhanec ze staroslavného klubu Tera, Milan Petrák, jehož povídku v OPAT'ssinu 11 Honza Vaněk jr. pochválil slovy, že byla lepší než ta od R. Šusta. Když Milan skromně pravil, že jemu připadala dost slabá, dočkal se typicky Vaňkovské odpovědi: Však také byla. Jak také jinak :-)
           Filip se opět ulil, ale poslal místo sebe Bí a Andreu a o to, aby nebylo ticho a práce rychle utíkala, se staral Silver.
  • 14. ledna jsem dopoledne potkal Pavla Kosatíka, je čerstvým otcem syna Jana, blahopřejeme, a večer se v Krakatitu sešel s Pavlem Houserem, J. T. Pelechem a Ivanem Kmínkem. Pavel nám líčil, jak se nabízel k lékařskému pokusu, při němž se barbituráty uspí jen jedna polovina mozku (injekcí do příslušné krkovice, a jak k tomu česká věda nemá dost odvahy pro přemíru předpisů). Takže se zase nedoví, co si myslí ta která polovina mozku samostatně. Ačkoli zmínění již nevyhledávají velká scifistická shromáždění, večer věnovaný hlavně Eganovu Městu permutací stál za to, že jsem prošvihl opakování Hornblowera (o Simsonových a Přátelích nemluvě).
  • 15. ledna jsem strávil utěšenou hodinku zastrkováním letáčků na Pragocon do posledního IK roku 2002 a kolem poledne jsem jej odvláčel do zásilkovky. Nevěřili byste, jak je teď obtížné dostat se z Václaváku do Podolí. Cestou jsem potkal Vlada Ríšu, poděkoval jsem mu za včasné dodání údajů pro Akademii, a musím říci, že to bylo ještě to nejpříjemnější, co se mi přihodilo.
  •        16. ledna jsem v Krakatitu poseděl s Netopejrem Karlem Petříkem a dohodli jsme se, že bude sponzorovat toto číslo Interkomu. Přišla řeč i na bowlingové družstvo Krakatit-Netopejr, rozuměj Talpress-Netopejr, když Karel vysvětloval, jak vlastně vše vyvolali Brňáci svou zálibou v petanque. Nejprve je chtěl potřít v téže disciplíně, ale pak zvolil bowling, protože má větší koule a u bowlingových drah je k dispozici občerstvení.
           Pak jsme s Honzou Vaňkem jr. a Tomem Jirkovským doplňovali Orientační seznam Akademie a nakonec jsem se usadil u Richarda Klíčníka, Draky a Adély. Tam bylo sice trochu zakouřeno, ale na rozdíl od Galerie, kde neskutečně hlučeli drakobijci kolem Jiřiny Vorlové, či Fantasy místnosti, kde se o neskutečný kravál staral hlouček něžných tolkienistů, jsme se alespoň slyšeli. Děvčata se ještě zcela nevzpamatovala z Avalconu Speciál, opravdu se těším na jejich reportáž. Draky mi slíbila sehnat hru Účtování v domě božím, třeba o ní něco napíšu.
           Později k našemu stolu přirazil Milan Fibiger, kreslí teď narychlo obálku pokračování Valhaly Franty Novotného, a ještě později Františka E. Velinská, Misery-Joulinka, Hadati, Stáňa „Rimsak“ Lálová a Richard Klíčnik.
  • 17. ledna jsme s Michaelou navštívili výstavu Český komiks (?) a výtvarné umění. Než dostanete tento Interkom, stejně skončí, a tak prozradím svůj názor, že zažranci do komiksu o mnoho nepřišli, a názor znalců českého výtvarna je od našeho zájmu tak vzdálený, že nás vlastně nemusí zajímat. Výstava byla velice fragmentární, ani se nepokoušela upozorňovat na nějakou kontinuitu či ji alespoň hledat. Pokud za to ovšem nepovažujeme několik obrazů (mnohdy zamýšlených spíše jako žert), které svou strukturou komiks napodobovaly.
  • ComiCScon 2003

  • 18. ledna jsem se s Michaelou vydal na dobrodružnou výpravu na ComiCScon do klubu Mlejn ve Stodůlkách. Je to jako jet k Peťovi Pavelkovi a pak ještě bloudit na rozhraní sídliště a staré zástavby. Hned u vchodu se nás ujal Richard Klíčník, občerstvoval se se Silverem, Lucasem a podobnými v baru, a když se objevil ještě Viktor Janiš, odvážili jsme se do přednáškového sálu, kde právě končila beseda s vydavateli. Za stolem si povídali Netopejr, Petr Litoš, Jiří Buchal z BB Artu a tuším ještě někdo...
  •        Po přestávce, kdy jsme si s Honzou Vaňkem jr. prohlédli několik úžasných variací na Čtyřlístek, např. ve stylu Franka Milera, začala panelová diskuse o specifických úskalích překladání komiksů.
           Dlouholetá překladatelka Asterixe paní Kateřina Vinšová velmi zajímavě a vskutku zasvěceně hovořila o svém boji s mluvícími jmény v komiksu, který ovlivnil mou generaci prostřednictvím Sedmičky. (Škoda, že pak na jakési mládežnické konferenci jakýsi jednodušší soudruh z Karlových Varů prohlásil, že tomu komiksu nerozumí, a vstřícně předposraná redakce se pro jistotu vrátila k tuzemské produkci. Tak to chodilo a nikdy bych nevěřil, že to budu muset někomu vysvětlovat.) Viktor Janiš mluvil hlavně o Lize výjimečných a Gaimanovi. O něco později dorazivší Honza Kantůrek hodnotil komiks podle jeho kvality tak, že ten nejlepší obsahuje nejméně textu. Ideální komiks je vůbec bez bublin, na něm si ovšem jako překladatel zase nic nevydělá. Honza si po nějaké faktické připomínce povšiml Richarda Klíčníka, či spíše jeho nové povrchové úpravy hlavy, a zvolal na celý sál: „Co ti to udělali?!“ Jinak mi dost vadili neustále courající, dupající a hlučící komicsmaniaci, zdá se, že na tom, že jde o zálibu pro méně kulturní vrstvu společnosti, něco bude, i když si samozřejmě uvědomuji, že na každého, kdo je ochoten jet kamsi do Stodůlek a pak ještě poslouchat alespoň část přednášky, je v dnešní době (a ve srovnání s většinovou populací) třeba hledět jako na šlechtice ducha.
           Pak jsme chvíli poseděli v baru s Vlastou Talašem a Michelle, načež dorazili Juraj Maxon a Heňa Galgociová spolu s Peťou Pavelkem, u kterého nocovali. Všichni byli ještě tak plní zážitků z Pána prstenů II, že se nehovořilo takřka o ničem jiném. Když jsme se vydali zpět do Ruzyně, vystřídal nás u stolu Ondřej Jireš, který celý ComiCScon fotodokumentoval. Třeba o tom rovněž něco napíše, přednášky běžely od rána a nejspíše i dlouho po našem odchodu.
  • 18. ledna jsme díky rezervaci po internetu měli lístky na dopolední představení Pána prstenů – Dvou věží v Olympii. Nesporně velkolepá podívaná, přes značnou délku a tři dějové linie to mělo spád a působivost. Pak se většina přesunula k nám, kde se občerstvili domácími vdolky. Následně vypukla první neveřejná zkouška nového repertoáru našeho filkového pěveckého sboru Lumík. Přezpívány byly tyto písně: Brána hučí, Duna, Chlapci z Impéria, Lajka, Nostromo, Hej, šup, praporčíci, Superman a Ýtý. Jako vzory nám posloužily trampské verze těchto písní v podání dua Červánek a podobných interpretů. Ukázalo se, že zpívat text: „Na P34 353J je moje pyramida“ je obtížnější, než se čekalo (i když ctitelé Hvězdné brány jistě ocení šibalské pomrkávání, které je v této pasáži pro ně obsaženo). Také refrén Duny zpívaný kvůli filtršatům se zacpaným nosem poněkud namáhá bránice (smíchem).
  • Marvin
  • 20. ledna jsem se v RUR dověděl, že probíhá manifestační výprava na Dvě věže do Ládví. Bohužel jsem na dnešek spal sotva čtyři hodiny (že by počínající stařecká nespavost?) a představu hrůz tříhodinového kina nepomohlo překonat ani vědomí, že chudák Andrea se bude muset někdy po půlnoci z Ládví na Kulaťák dopravovat sama.
  • 21. ledna jsem rozeslal první verzi Orientačního seznamu a teď jsem zvědav na spoustu oprav a doplňků, které normálně musím vyslechnout v květnu.
  • 21. ledna díky šťastným okolnostem a hlavně mé sestře jsme měli lístky na jediné představení Soudných sester, s kterým v Brně hostovalo Divadlo v Dlouhé. Představení bylo skvělé – abych citoval Milese: „Trochu Hamleta, trochu Macbetha, hodně Pratchetta“ (aspoň se to hezky rýmuje). Navíc jsme zakoupením lístku (rádi) přispěli na obnovu hostujícího divadla.
  • 22. ledna vypukla krize fandomu, mongolský vpád nám opět obsadil Pohodu. Rada fandomu musí sehnat nové bydlo.
  • 23. ledna jsem v Krakatitu, nebývale našlapaném, probíral s Richardem Podaným a Honzou Vaňkem jr. poslední doplňky Orientačního seznamu Akademie. Pak mi Honza Pavlík představil nové vedení SK klubu CZ Kontinuum c/o Martina Böhma, převzal vedení po Míše Dudkové, a vedení nového, snad bych podle zkratkové konvence měl napsat SG klubu, SG1 Jana Šemberu a Hanu Volkovou (Hypospray). Pokud jsem uměl, vysvětlil jsem jim spolu s Gudrun výhody členství v Čs. fandomu a skásnul je o příspěvek na příští rok. Tuším, že Hanka si stěžovala, že se chtěla víc dovědět o „organizaci“ kam vstupují, ale server scifi.cz jí v tom úspěšně bránil.
  • 23. ledna nám vládl Diktátor, tedy hlavně našim bránicím. Slavný film Charlese Chaplina, z kterého vlastně známe většinou jen jedinou scénu, dávanou často ve střihových pořadech. I když politicky angažované pasáže už působily trochu plakátově, stejně zbylo místo na báječnou a absurdní komiku. Slovenské titulky vůbec nerušily dojem. Večer nemohl být zakončen jinde než v restauraci s názvem Charlie's Hat.
  • Marvin
  • 24. ledna slaví SFK 451° F své osmnácté narozeniny. I s neplnoletým jsme si užili spoustu legrace, čeho se dočkáme teď?
  • 25. ledna v rámci Projektu 100 dávali kromě Diktátora i kultovní Brazil. Narozdíl od předchozího filmu jen jediný den a v jediný čas (Chaplina dávali čtyřikrát), proto byly lístky výjimečně koupeny týden dopředu. Ale Záviš, který se přidal na poslední chvíli, sehnal lístek bez problému do naší řady. Brazil je skvělý a stejný pocit měla i většina přítomných fanů. Na letáčku k brněnské přehlídce byl film uveden bizarní anotací: „Bezejmenní úředníčci tvoří groteskní postavy v groteskním prostředí, ve kterém striktně dodržují kancelářskou etiku“ (autora zřejmě někdo praštil šanonem do hlavy). Konečná opět v Charlie's.
  • 27. ledna jsem na stánku uviděl novou Ikarii, vzhledem k tomu, že jsem minulou nestačil ještě otevřít, asi již k tomu nedojde, jedině pokud by i tuto u Pavlovského neměli tři týdny. Ale tak dlouho bych asi nečekal, v čísle 2/2003 je povídka od Teda Chianga (doufám, že ve slušném překladu).
  • 28. ledna jsem nechal namnožit orientační seznamy Akademie a odvlekl je na veřejnou schůzi KJV do vinárny V žitě, samozřejmě v Žitné, kousek nad kletou A+B+A. Už tam byla „policejní“ Eva Holcmanová, tak jsme se dali do práce, a pak ještě s Michaelou a Filipem Gotfridem jsme skoro dvě sta knížeček složili. Když jsme byli hotoví, začali se trousit ostatní, Gudrun s účesem, který mi připomínal Björk (ovšem obě už změnily image tolikrát, že by bylo divné, kdyby se občas netrefily), Leon Křížek, Franta Novotný, Egon Čierny, Honza Kantůrek a první přednášející Leonard Medek. Ten pak proslovil přednášku o gotickém románu jako předchůdci moderní fantastiky. Přestože vedle mě sedící Richard Klíčník občas vyskakoval, že to ve škole slyšel jinak, přinesla Leonardova přednáška řadu časových souvislostí a paralel k zamyšlení. V diskusi ho pak doplnil historickými souvislostmi Franta Novotný.
  •        Po přestávce, ve které dorazil i Honza Vaněk jr., Franta vylíčil, oč mu zhruba šlo, když psal Dlouhý den Valhaly, a pak něco prozradil i o brzkém vydání pokračování a přislíbil i poslední třetí díl. Třikrát běda nad nevzdělaností fandomu. Mnoho přítomných po poutavém Frantově líčení přiznávalo, že knihu ještě nečetli, ale hned slibovali, že to napraví.
           Já jsem rozdal něco formulářů Akademie a vybral trochu předplatného za IK a pak hajdy domů, těšíme se na příště, díky Egone.

    Opravdu nabitý čtvrtek

  • 30. ledna jsem ráno konečně dopravil do zásilkovky formuláře prvního kola Akademie SF. Abych mohl využít slevy pro rozesílání časopisů, je v tiráži uvedeno, že jde o zvláštní přílohu Interkomu. V Dupressu mě požádali, aby měl formulář příště hlavičku Interkom speciál, že jim pošta dělá problémy, pokud se hlavička liší od schváleného názvu. Trochu mi zatrnulo, když jsem si vzpomněl na paranoické příspěvky v diskusi na Fantasyplanet o temném spojení Akademie a Interkomu či snad dokonce o ovládání prvního druhým :-). No nějak to s tou poštou skoulíme. Odpoledne se u mě zastavil Vlastislav Matoušek, autor opery 8. cesta na motivy S. Lema (www.shakuhachi.cz), vrátil mi nějaké knihy, které si půjčil z SF Muzea někdy v roce 1990, a věnoval do téhož kazetu se studiovou nahrávkou své opery.
  •        V podvečer v Krakatitu slavila Františka E. Velinská dvacetiny, babinec okolo stolu s Draky, Adélou a ostatními ji zasypal dárky (naštěstí jen obrazně, byl mezi nimi tuším i dort).
           Pak jsem si s Milanem Fibigerem (v tu dobu asi hodinu po rozvodu) povídal o jeho vernisáži v Krakatitu příští týden a o tom, jak dělal obálku na Další den Valhaly. Litoval, že se s Frantou zase minuli, zatím spolu hovořili jen po telefonu. Pak dorazila velká přítelka čs. fandomu Joanna Czaplińská. Přesto, že byl Krakatit více než hojně navštíven, Tom Jirkovský zde hovořil s Martinem Šustem o vydání jeho SF encyklopedie, už je v tisku (doufejme, že se nebude přetahovat s barevnou a ilustrovanou Encyklopedií fantasy, kterou nedávno vydal Albatros), po dlouhé době se objevil Staso Juhaňák z Tritonu, Helena Šebestová a Netopejr, s těmi jsem ani nestačil promluvit, bylo kupodivu místo v galerii a tak jsme se usadili do křesílek, kde jsme se slyšeli a dalo se i dýchat. Joanna se nyní SF věnuje jen jako koníčku, její hlavní práce je studium východoevropské exilové literatury, na což získala i grant. Její dcera bude letos maturovat, tak jsem jí blahopřál, že podle mých zkušeností jsou děti už tak od třiceti schopné samostatného života a pak už bude mít víc času pro sebe. Pak dorazili Honza Vaněk jr. a Helena a Richard Podaných. Ten nám vyprávěl neuvěřitelnou příhodu nepřítomného Viktora Janiše. Dnes nad ránem jej (asi po dvou hodinách spánku, takže kolem sedmé :-) vzbudilo „Otevřete, policie ČR (Nic se vám nestane :-)“. Načež mu zabavili všechny počítače v bytě (s Hančiným a Lahvičkovým celkem čtyři) a několik set cédéček a disket pod záminkou, že přes jeho UPC připojení probíhaly nějaké nekalé obchody. O vztahu policie k občanu, svému zaměstnavateli, něco říká i to, že zatímco na následný pětihodinový výslech (dokumentovaný editorem T602) měli dost času, nedovolili Viktorovi zkopírovat soubory s rozdělanými překlady. A o době, po kterou budou Viktorovi blokovat počítače a vlastně mu bránit v práci a získávání obživy, se vyjadřovali v řádu roků.
           S Helenou jsme domlouvali nějakou kolektivní návštěvu Šestajovic, loni nám v tom zabránily povodně, to už se k nám přidala i Jolana Čermáková. (Ad povodně: abych Joanně přiblížil politickou situaci u nás, dal jsem k lepšímu hádanku jaký je rozdíl mezi povodní a Klauzem? Žádný, na jaře je oba máme zpátky.)
           Richard Klíčník přinesl svou verzi překladu osmiverší W. H. Audena: August 1968. Další překlad – přebásnění přinesli i Richard a Honza a já se dověděl, že tu náhlou básnickou aktivitu vyvolal na jednom večírku Martin Klíma, který paralelní překládání navrhl jako společenskou hru.
           Když se Krakouš trošku vyprázdnil, přivedl jsem k Joanně Janu Rečkovou, aby vyzvěděla, co Joanna ví o polském internetovém časopisu „Fahrenheit“ (www.fahrenheit.eisp.pl), kde chtějí otiskovat překlady české SF, a pak Roberta Pilcha. Jirka kdys s Joannou spolupracoval a syn ji rád poznal. 
  • 31. ledna byl tento velmi kulturní měsíc důstojně ukončen v HaDivadle. Dávali Žádnou paniku! s podtitulem: parádní trip, pochopitelně podle Douglase Adamse. Předloha byla silně upravena a pomoravštěna, ale mnohé nápady a scény byly velmi zábavné. Většinou se jednalo o místa a výstupy, které v originále vůbec nebyly a kde se mohli herci vyřádit. Naopak některé vděčné scény byly vypuštěny nebo nevyužily svůj potenciál. Velmi originální byla výprava, zvláště dvojice pohyblivých průhledných a průsvitných stěn, pomocí kterých dokázali velmi efektně vytvořit nejrůznější prostředí. To, že Marvina hrála žena, s baletní sukénkou a kytarou na krku, bylo také překvapení. Navzdory dílčím výhradám byl můj celkový dojem pozitivní. Hledání volné hospody je v pátek večer složitější, nejvytrvalejší skončili U lucerny (poblíž Arrakisu).
  • Marvin
  • 1. února nešťastné přistání raketoplánu Columbia.
  • 3. února nám onemocněl Filip Gotfrid. Bí sice odeslala pár SMS, ale kdo dnes nosí (zapnutý) mobil :-). A tak jsme se postupně všichni vystřídali před staženou roletou v Čáslavské.
  • 6. února se v Krakatitu odehrává vernisáž obrazů Milana Fibigera, Pagi o tom napsal:
  • AKCE: Milan Fibiger vystavující

           Včerejší podvečer byl v Krakatitu vyplněn ruchem a lomozem. Ten největší způsobil Dáreček, když věšel Milanovy obrazy v krakatitovské galerii na rošty až úplně nahoře pod stropem. Postupně se nevelká galerijní místnost začala plnit klávesami a bicími a ve čtvrt na sedm už to vypadalo, jako že vernisáž opravdu začne v plánovaných šest hodin.
           Byl to Egon Čierny, který celou výstavu uvedl vzpomínáním na své první seznámení s Milanovou tvorbou, obálkami k sešitům Tarzana. Plynule pak navázal obdivem k Milanově všestrannosti, k jeho schopnosti zobrazovat nejrůznější (pseudo)historická období. Milan mu ale moc prostoru nedal – přivedl si totiž své spoluhráče z kapely Ohnivá voda a tak Egon musel brzy vyklidit pole.
           Milan patří k vyhledávaným ilustrátorům, jeho kresby zdobí obálky řady knih – nejenom poutníkovských, v seznamu najdete překladové tituly i původní českou tvorbu: Ronanova záchrana, Seržant, Za modrým měsícem, Ztracený regiment, Děti kapitána Nema, Orcigard, Vrazi z Krondoru, Na ostřích čepelí, Algar tarch, Conan – Páni severu či Tanec s Ježíšem.
           O Milanovi se víc dočtete na jeho stránkách (nepolekejte se, Milan tam vypadá jako smutný svatý) a k tomu ještě přidávám link na stránky kapely Ohnivá voda.
           Já jen dodám, že přítomni, kromě několika desítek dalších, byli i Laser Jirkovští s překladatelem Milanem Žáčkem, Jolana, Jan Patrik Krásný, Silver (všechny jsem je stáhnul o předplatné) a Richard Podaný a Honza Vaněk jr. Dokud nezačala produkce Ohnivé vody, která by mi udělala největší radost, kdyby hrála v jiné ulici nebo nechala doma vybavení pro hru na stadionech, užíval jsem si kritiky Richardova překladu Haf haf, řekl pes od M. Swanwicka z úst Honzy Vaňka jr. RIP: „Ono to může znamenat i znát?“ JVjr: „Jasně, je to osmý význam slova have v Haisi-Hodkovi“. Pak kapela přestala ladit, do té chvíle jsem si nebyl jist, zda již nehrají, a já poznal zač je toho loket. Nejlépe asi bylo nahluchlému (jak se to má říkat politicky korektně, jo mírně sluchově hendikapovanému) Dárečkovi, ale i přítomná mládež ukázala, že se dovede bavit. Ivaně Kuglerové chvíli trvalo, než je strhla, ale pak už jsem se bál jen o omítku na stropě knihkupectví pod námi.
           A ještě jedna věc se mi přihodila: Silver využil mé snížené, decibely destruované schopnosti uvažovat a vymámil ze mě přislib účasti na Opatconu, no s Petěm Pavelkem to snad nějak přežiju.
  • 9. února pořádal Peťo Pavelko tradiční nedělní vinné soirée. Neobjevil se očekávaný Vlasta Talaš a jeho stejně toužebně očekávaný vlastnoručně upečený perník (nějak mu to nešlo na bowlingu a přišel o náladu), nicméně po delším čase do Stodůlek zavítala Helena Šebestová (s Martičkou a Ondřejem) a vůbec poprvé sem našel cestu slaměný vdovec Keplík. Helena jako služebně nejstarší redaktorka se dělila o zkušenosti s Jolanou Čermákovou a Michaelou. Vína bylo tolik značek, že jsem raději zůstal u bavoráka a několika druhů obzvláště pikantních jednohubek. Svatý Gargantua, patron správného stravování, mě ochraňuj.
  • 10. února v RUR živý, zdravý a protivný Filip, ale bez Bí. Ač bez peněz, odnesl jsem si dalšího Červeného trpaslíka a Ikarii. Je tam ta povídka od Changa, takže ji určitě otevřu :-).
  • Marvin a Zdeněk Rampas
    Pokračování příště
    Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK    Předchozí pokračování Pokračování příště