Logo rubriky
13/2002
  Fandom v datech (další) (199)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK    Předchozí pokračování Pokračování příště
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2002

Hvězdný bulvár

  • Brno,
  • Praha.
  • 31. října jsem v Krakatitu před cestou do pajzlíku Rybka, kde se schází Neviditelný pes, zastihl Frantu Novotného, dokončuje Další den Valhaly, už korektury, píše úvodníky do Psa a finišuje na knize o bitevních lodích, takže neměl čas ani zajít na SSSR. Pak mě ke svému stolu zatáhly Draky (Silvie Šustrová), Adéla a Františka Velinská, abych jim vysvětlil, proč by se jejich klub měl stát členem Čs. fandomu. Nejdřív jsem to chtěl uhrát na to, že jenom tímto způsobem mohou získat tak okouzlujícího presidenta, ale pak jsem si vzpomněl i na nějaké pravdivé důvody. Draky mě seznámila s celkem zajímavou diskusí o fandomu, která proběhla na diskusním serveru NYX.cz. Stáhla ji do souboru a vytiskla, takže ji asi časem najdete v IK.
  •        Pak se v Krakatitu objevila má lepší polovička, dělá korektury překladu Darwinova rádia od Beara a přišla se zeptat na nějaké podrobnosti Jany Rečkové, která jej má na svědomí. V galerii jsem zahlédl Frantu Vlasáka, obdivuhodně rychle se asi díky Silverovi integroval do našeho společenství. Snad to zvládne zároveň s návštěvami školy... Bohužel pak jsem byl odvlečen, příliš brzy, než abych si dosyta užil tak příjemně začínajícího večera.
  • 1. listopadu jsem vypadl z práce dřív, abych v pohodě odvolil (samozřejmě v době, kdy čtete tento IK, se již s určitostí bude vědět, že ani na radnicích, ani v senátu volů neubylo :-). V tramvaji jsem si uvědomil, že v Krakatitu probíhá křest Čtyřlístku, a měl jsem nejasný pocit, že jsem zapomněl ještě na něco.
  •        Doma mně mí synáčci oznámili, že mě několikrát volala nějaká Jana. Příjmení ani telefon je nenapadlo zapsat či zapamatovat. Odjel jsem tedy k volební urně a po návratu jsem u telefonu našel číslo Janina mobilu, bohužel špatně opsané (ale 7 čísel z 9 bylo dobře, přesto bych jim asi měl ten Star Trek zakázat). Než jsem mohl porovnáváním s notesem zjistit, o koho jde, ozvala se Jana Šturmová popáté. Vydala se na Literární víkend a teď již čtvrtou hodinu neví kudy kam a hledá chatu, kde se koná. A zda nemám číslo na Slavoje Ševců. S pomocí Pagiho a Františky Vrbenské (oslavovali v Krakatitu pět let založení SFK Opat, to bylo, nač jsem zapomněl) jsme jí číslo opatřili. Kdyby dívka četla pozorněji Interkom, včetně rubriky Fanziny v redakci, našla by tam číslo mobilu přímo pořadatele akce Honzy Macháčka. Jak je dobré míti (a podrobně čísti) IK, zapamatujte si to, děti.

    Na Dušičky u Pagiho

  • 2. listopadu: Protože mongolsko-vietnamský vpád do Pohody překazil společné oslavy chystané Silverem a Jolanou, ujal se osiřelých oslavchtivců Pagi a uspořádal u sebe náhradní, ale proto ne horší, společenskou příležitost. Dorazili jsme s Michaelou mezi prvními. Hned u dveří nás přivítala příšerná hudba, o které jsme se dověděli, že doprovází ještě příšernější seriál o Pikačuových kamarádech, který Pagíčata předváděla zcela konsternovanému Richardu Klíčníkovi, Viktoru Šancovi a Honzovi Vaňkovi jr. O trochu později došla Jolana s Dárečkem. Tomu jsem vrátil IK, který jsem mu vzal na poradě, když se mi nedostávalo pro Dášu Mehešovou (z Fantázie, pozn. pro NYX :-). Když ale přišla Františka Vrbenská, která IK rovněž postrádala, zase jsem mu jej sebral. Pak přišel Silver a začal rovnat fanzin OPPO, který distribuuje v ČR, a vyprávět pikantní podrobnosti, které si zapamatoval ze včerejších oslav. Snad nám o tom napíše někdo z účastníků. Pagiho výborná kuchyně nás jako vždy vedla k nestřídmosti, a tak jsme raději okolo deváté opustili to pohostinné místo, aby si nově příchozí Leonard Medek a další měli kam sednout. Ve čtvrtek jsme pozvali pár zájemců o bližší kontakt s fandomem, ale nikdo nedorazil, alespoň do mého odchodu ne, třeba museli někde volit :-)
  • 2. listopadu se slavil v Brně pochmurný svátek Halloween. Pochopitelně se nedlabalo jen množství nejrůznějších, často cizokrajných uzenin, ale dlabala se i dýně (ovšem bez konzumace). Díky Klikinovu výtvarnému nadání se tříoký mutant vydařil (následující týden se zapálenou svící strašil v předzahrádce celou ulici). Účastníci byli přiměřeně pochmurně oděni, osvětlení svícemi bylo stylové a všichni měli možnost ochutnat i Cachaça 51 – jak hlásal nápis na láhvi, jednu z nejlepších brazilských cachaç. A přinesená Dračí krev byla skutečně děsivým pitím. (M)
  • 3. listopadu jsem se nechal uvrtat mladším synem a ženou, abych opustil práci na IK a jel za nimi navštívit bowlingový trénink Netopejrova mužstva. Zastihl jsem Vlastu Talaše, Netopejra, Béďu „Karotku“ a Petra Gomolu, jak trestají kuželky kdesi na obzoru těžkými koulemi. Protože Michaela měla již dost vytahané ruce, nastoupil jsem na druhou dráhu, kde trénovali kluboví maskoti, na její místo a brzy si vytvořil svůj na pohled nesmírně ohavný, ale jinak docela úspěšný styl „nějak to tam hoď“.
  • 4. listopadu jsem byl v RUR zejména zvědav, v jakém stavu se vrátila (a zda vůbec :-) z Literárního víkendu Jana Šturmová a zda se po čase objeví Doreen. Jana vše přežila, jen nos měla trochu červený, ale nic, co by nezachránilo přepudrování.
  •        Honza Vaněk jr. byl nemocen (volal mi, že to vidí nejméně do čtvrtka), Doreen nedorazila, policajtky se chystají domů, aby na jejich kolejích mohli bydlet ochránci zasedání NATO, a tak jsme se po spořádání asi čtyř balení Zlatých piškotů (s vysokým obsahem policejní marmelády) brzy rozpustili. Já jsem ještě navštívil byvšího spolupracovníka Ikarie Honzu Hýska, ale SF se to týkalo jen pramálo, i když možná rozhodlo o fontech, kterými bude vysázen příští ročník IK.
  • 6. listopadu večer, když jsem se chystal na Ludvíku Součkovi věnovaný díl cyklu Předčasná úmrtí, zatelefonoval mi z redakce Ikarie Ivan Adamovič, že vyklízí redakci a zda nemám zájem o trosky CKČ a fanziny, které tam zůstaly ještě asi z dob působení Evy Hauserové. Protože v opačném případě by vše putovalo nejspíše do sběru, ještě rád jsem musel souhlasit s ranní návštěvou Radlic.
  •        V pořadu věnovaném LS mluvil z našeho milieu Ivo Železný, Roman Lipčík, Ivan Mackerle a nějaké informace dodal i Pavel Weigel. Skoro bych se vsadil, že v něm nepadlo ani jednou slovo SF (potažmo science fiction) a Cena po LS pojmenovaná rovněž nebyla zmíněna. Jinak ovšem nebyl nezajímavý.
  • 7. listopadu jsem se vydal do Radlic. Jak jsem se později dověděl, již několik let tam nejezdí tram 14, a tak se o tom Ivan nezmínil, pro mě to ale byla dost zhoubná novinka. Nakonec mě zachránil autobus X14, který podobně jako jeho řidič trochu kouřil a pár let přesluhoval, ale už dlouho jsem nikoho a nic neviděl tak rád.
  •        Večer jsem se dostal do Krakatitu později, vyprovázel jsem na nádraží matku, a tak mi možná něco uniklo, zvláště když Honza Vaněk jr. byl stále ještě, přesně jak v pondělí odhadl, nemocen. Kéž bych se byl mohl s podobnou jistotou spolehnout na termíny dodání jeho reportáží. Místo Honzy se ale bez varování objevil Richard Podaný, dokonce se svou ve fandomu méně známou ženou Helenou (chybělo již jen pět chrtíků, viz tiráž Ligy výjimečných). Konečně poznala Richarda Klíčníka, čímž se jí určitě jako každé čtenářce Interkomu splnil jeden tajný sen. Dále se v Krakatitu prokmitl Martin Šust, domlouval s Tomem Jirkovským poslední podrobnosti vydání jeho slovníku. Tomovi jsme pak spolu s Egonem myli jeho kučeravou hlavu za to, že neplatí některým překladatelům...
  • 8. listopadu jsem měl tolik práce (v práci), že jsem neměl čas shánět správně postmortální masku, a tolik práce (doma), že už se mi pak do Krakatitu ani nechtělo. Snad vám maškarní párty stejně jako Silverovu Oslavu pěti let Opata právě před týdnem popíše někdo jiný. Já si dopřeju vymýšlení lepšího zpracování dat ve webovém Interkomu.
  • 9. listopadu se konal divoký con neuznávající žádná pravidla: Emucon. K překvapení pořadatelky byli účastníci ozdobeni alternativními visačkami (oceněno výkřikem: „Já vás zabiju!“). Putovní pytel chipsů z minulého víkendu byl ještě zvětšen – i když malinký sáček octových chipsů (k dostání v Tescu, bůhvíproč i ve velkém balení) byl načat, ovšem jednotlivých lupínků bylo více než účastníků a víc jak dvakrát si nikdo nevzal. Ostatní pochutiny byly konzumovány mnohem ochotněji, dokonce došlo i na Bertíkovy fazolky (ale žádná nechutnala jako zvratky). Na akci se sešlo několik skvělých vín a žádné neuniklo konzumaci. Probíraly se neuvěřitelná témata od yettiho až po plšíky a mikroplše, asociace a nedoslýchavost je ještě uváděly do nečekaných souvislostí.
  • Marvin
  • 10. listopadu moje zpropadená zaneprázdněnost trvá. Nedostal jsem se ani na vinnou párty k Peťovi Pavelkovi.
  • 11. listopadu v RUR konečně zdravý Honza Vaněk jr. Kontroluje, jak moc AG Šunt pokurvil Philipa Pullmana (His Dark Materials, přeloženo jako Jeho Šerá Hmota), a v mezičase si brousí vtip na Filipu Gotfridovi a jeho zpátečnicko-komunistických názorech.
  • 12. listopadu se náhodou nachomýtnu v Krakatitu a tam se chystá podpisovka zase nějaké velké knihy komiksu. Bohužel musel jsem odrazit ještě před začátkem (posunutým o půl hodiny), ale holubí letka se již začala slétat…
  •        V ten samý slavný den družstvo Krakatit – Netopejr vyhrálo v bowlingu základní skupinu a tak postupilo do 2. ligy. Hrálo se 9 zápasů ve dvou hracích dnech. KN vyhrál 7 zápasů a měl průměr 439.44 na zápas, ve kterém hrají vždy 3 hráči. Navíc měl hráč KN Petr Gomola nejlepší průměr ve skupině.
  • 12. listopadu Grónská sekce po úspěšné „rekonstrukci“ skutečně autentických verzí textů klasických trampských písní zahájila přípravy na jejich zvukové realizaci v širším pěveckém sboru. Posluchači se mohou těšit na skvosty jako: Lajka vzhůru letí, Brána hučí, Chlapci z Impéria nebo Nostromo – pochopitelně v neopakovatelném funebrálním podání.
  • Marvin
  • 14. listopadu bylo v Krakatitu docela rušno. Přinesl jsem špatnou zprávu, že Dracon letos definitivně nebude. Posmutnělému Egonovi jsem navrhl, aby díru v programu pozítřejšího Miniconu doplnil pásmem Koniáše, Tom Jirkovský mi řekl, že se už spojil s Oščádalovými. Chvíli jsem klábosil s Draky a Františkou Velinskou a pak jsem jim předhodil Richarda Klíčníka. Peťo Pavelko na místě vydával nový Monolith, poreferoval mi o nedělní ochutnávce a pozval mě na poslední tohtoročnú, pravděpodobně v termínu místo Draconu.
  •        V prostorách Krakatitu se zase objevila podivným symbolem označená stvoření shromažďující se zde před LARPem. Posádka baru, pravděpodobně znervóznělá množstvím zákazníků, se je pokoušela vypudit použitím sonických zbraní, nejstrašnější byl útok Jóžina z bažin. Vypudila však nás. (Snad by jim Vlasta mohl vysvětlit, že ve čtvrtek se zde schází poněkud jiná klientela, většinou lidí, kteří si mají co říci a je hloupé a bezohledné jim v tom bránit.) Naštěstí jsme měli kam jít, Viktor Janiš se konečně dostal k oslavě svých narozenin. Hanička je zase zdravá a tak jsme se s Michaelou, Honzou Vaňkem jr. a Richardem Klíčníkem vydali na Zahradní město.
           Takové narozeniny nepamatuji, pravil asi s odkazem na své moravské kořeny Richard Klíčník s pohledem na Richarda Podaného, právě rozebírajícího etymologii slova vachrlatý a Viktora porovnávajícího svůj dárek, totiž originál Kinga o Psaní s překladem I. Pekárkové, ta se v něm dopustila skutečně strašných věcí. Inu, jak pravil JVjr.: Pekárková dokládá, že pobytem v cizině se člověk může stát spisovatelem, ale nikoli překladatelem. Honza sám srovnával různá česká vydání Chaucera a pak se věnoval fenoménu plagiátorství v českém SF překladu.
           Odpověď přítomných pak byla, že nejde o narozky, ale o klímovský večírek jako narozeniny se maskující.
           Hanička byla ve formě, její jednohubky a salát byly vynikající, rovněž tak domácí štrúdl Heleny Podané a několiko druhů vybraných vín. Takže jsem se do zmrzliny nakonec musel takřka nutit, ale to víte, že jsem se přinutil, práce na Interkomu jednoho odnaučí se šetřit...
  • 15. listopadu den před Miniconem jsme se začali v mé práci stěhovat (naštěstí jen o jedno patro), jsem zvědav, co se při tom ztratí a jaké zapomenuté relikvie se najdou.
  • 15. listopadu se šlo na levnější odpolední představení do Kapitolu, a to na Road To Perdition. Ne nadarmo se o filmu hovoří jako o jednom z kandidátů na Oscary. Od režiséra Americké krásy podle stejnojmenného grafického románu (jak říkají Američané lepším a tlustým comicsovým knihám) z gangsterského prostředí 30. let. Z kina se šlo do Legendy, kam svolal Tunelář schůzku ohledně eventuelního pořádání náhrady za Dracon. Přesto, že zůstalo mnoho otázek otevřených a organizátory nelze zrovna označit za „tým snů“, padlo nakonec kladné rozhodnutí. Nakolik to bylo správné rozhodnutí, ukážou následující týdny.
  • 16. listopadu pochod prakticky po dně Brněnské přehrady. Kvůli opravám je přehrada značně vypuštěná, i když to v praxi znamená jen průměrně o pět metrů šiřší břehy. I tak to byl mnohdy nezvyklý pohled, teplo bylo jak na jaře a dokonce na břehu přibyly i nové dřevěné plastiky, mnohé vypadaly velmi fantaskně. Procházka byla zakončena partičkou minigolfu, nečekal bych, že si v listopadu ještě zahraji. Hledání vhodné restaurace v Bystrci nakonec skončilo díky tramvaji v Legendě.
  • Marvin
  • 16. listopadu spěcháme na Minicon, vizte článek na straně zde.
  • 18. listopadu v RUR lákám pracovníky na čtvrteční snášení IK, pokud summit dovolí. Zastavil se zde i Luboš Tanzmann (hrál Tračníka v představeních Klíčníkovy kočovné společnosti), abych ho seznámil s podmínkami a výhodami členství v Čs. fandomu.
  • 19. listopadu, stále se ještě stěhujeme, já už z toho blbnu a začal mi stávkovat i počítač. Asi zdroj.
  • 20. listopadu se dovídám, že IK nebude dřív než v pondělí, tiskárna je v uzavřeném pásmu a spousta lidí si vzala dovolenou.
  • 21. listopadu následuji jejich příkladu a celý prodloužený víkend věnuji vylepšování webové instance Interkomu. Ale odpoledne jsem ještě nahlédl do zlevněnek a potkal tam Netopejra, dal k Majvaldovi trilogie Františky Vrbenské a Jarka Mosteckého. Kdo je ještě nemá kompletní, má teď příležitost ušetřit :-).
  •        Konečně jsem se dověděl, v jakých relacích Levné knihy zhruba pracují. Vykupují knihy za zhruba desetinu běžné maloobchodní ceny a pak je prodávají cca za dvojnásobek.
  • 25. listopadu snášíme Interkom, sešli jsme se poprvé v nové kanceláři Apra, do které je zaveden zvonek, takže se neopakovaly truchlivé příhody pracovníků čekajících před mříží. Některým ale ani zvonek nestačí, Filip Gotfrid měl zase Áčko, určitě něco smolí pro Pevnost. Naštěstí Bí pracovala za dva a ještě přinesla fotoalbum věnované letošnímu Parconu. Konečně jsem viděl fotky striptýzu v lepší kvalitě, než jakou poskytují špionážní družice.
  •        Z Honzy Vaňka jr. jsem dostal příslib jeho koniášské přednášky z Miniconu a Marvin mi poslal aktuality z Brna, takže bych mohl začít pracovat na posledním letošním IK.
           Bohužel kvůli (jako hamižnost maskované) neochotě posádky restaurace ABA pracovat odpadlo úterní setkání KJV. Špeluňky v Karlíně byly většinou po právu potrestané stopadesátiletou vodou. Kdy se Vltava rozlije až do Žitné? Každopádně se kvůli tomu většinou uvidíme až za týden v RUR.
           Když jsem později mluvil s Egonem Čiernym, napadlo mě, že mohl objednat salónek jen na dvě hodiny přednášky a pak tam zůstat. Egon pravil, že raději najdou nový podnik, a přítomný Honza Vaněk jr. jej podpořil mně neznámou citací amerického velikána: Miliardy na obranu, ani cent na výkupné.
  • 26. listopadu mi zavolal J. W. Procházka. Leží upoután na lůžko a cpe se antibiotiky (o tom, že se přihlásil na LastMinuteCon, nic nevěděl :-). Sháněl číslo na Iva Železného, neb se mu nelíbilo, jak v redakci počochnili jeho Marka Stonea.
  • 28. listopadu jsem vzal do Krakatitu latentního scifistu a mého prasynovce Honzu Kreutera. Spěchal jsem za Editou Dufkovou, neb jsem v mailu našel její žádost o kontakt na Viktora Šance, že jej potřebuje jako právníka. Pak jsem se ovšem dověděl, že naštěstí šlo jen o účast na soudu v LARPu.
  •        Franta Novotný vyprávěl o TV natáčení Přidalova klubu Netopýr, intelektuálně si to tam rozdal s Čulíkem. Neměl z toho dobrý pocit, ale A. Přidal mu již volal, že sestřih dopadl dobře.
           Tomáš Jirkovský mi dal recenzní výtisk Štítu času od P. Andersona, románu z prostředí jedné z prvních západních SF, kterou jsem četl, totiž Strážců času. Dále v ten týden vydal třetího Kearneyho Železné války.
           Pak Mirek Dvořák dovezl pro Egona Čierneho z Brna nového Kulhánka Noční klub (tisíce ruskojazyčných mrtvol a další atrakce). Vlasta Talaš mi prozradil, že co nevidět vydá dalšího Neala Stephensona Big U a že v pátek třináctého bude v Krakatitu slavit čtyřicátiny Martin Zhouf. Peťo Pavelko mě informoval o hotelu, kde se koná LastMinuteCon, a já pátral, zda by mě tam někdo nevzal vozem, ale nikdo z pražáků tam nejede.
           Když jsem odcházel, zastihl mě ještě Luboš Tanzmann (Tračník), aby dokončil registraci jeho příteplického SF klubu Olifant zaplacením příspěvku na rok 2003.
  • 30. listopadu po čtvrt roce od premiéry dorazila disneyovka Lilo a Stitch do normálního kina mimo centrum. Díky SF prvkům to byla docela zábavná podívaná, navíc vstupné v takovém kině je příjemných 50 korun. Účast fanů byla spíše menší, ale i tak jsme mezi rodiči s dětmi docela vyčnívali.
  • Marvin

    Scifisté v ČRo a TV

  • 2. prosince se ke mně přišel se svou novou povrchovou úpravou pochlubit Richard Klíčník. V duchu blížícího se Mikuláše si nechal obarvit hlavu načerveno a z vlasů po stranách hlavy vytvarovat růžky. Mezi nimi pak pro kontrast umístil pruh stále (hlavně mezi černochy) módnější úchylné žluté, nedá se to popsat, nutno vidět. Realizátorem byl na mnohé přivyklý kadeřník Peťa Pavelka, ale toto bylo i na něj moc. Richard přišel právě včas, aby stihl vysílání na Vltavě věnované SF. Moderátor, jehož jméno jsem zapomněl, se docela orientoval a otázky na Ivana Adamoviče a Leonarda Medka dávaly smysl. Samozřejmě, že se zase začínalo od nuly, a tak se trochu orientovaný fanoušek mnoho nového nedověděl, Ivan připomněl definici SF, Leonard se držel středoškolského, ať se ptají, na co chtějí, já budu mluvit o tom, co vím, pak padlo pár slov o rozdílu mezi SF a fantasy a půlhodina byla pryč.
  •        Večer jsem v RUR rozdal Interkomy, ty slízané minulé pondělí ještě nedorazily, snědli jsme děvčaty donesené dobroty, já si koupil nového Holdstocka a Ikarii a pryč.
  • 3. prosince poslední Přidalův klub Netopýr s Frantou Novotným a vydavatelem Britských listů Janem Čulíkem. Jako ve většině podobných diskusí ani zde se nedal čekat objev něčeho z gruntu nového. Většina otázek se točila okolo úlohy NATO a našeho členství v něm. Frantovy názory dobře odráží článek, který jsme převzali z Neviditelného psa. Má-li nějaké názory Jan Čulík, se nepodařilo zjistit.
  • 4. prosince proběhla prattchetovská dražba ve prospěch Divadla v Dlouhé. V některé příští knize se za cca 130 000 Kč objeví postava pana Pelce. Dopoledne se s Vědeckým kalendáriem zastavil Franta Houdek. Podivil se lahvi zlatavého moku, která zbyla po posledním snášení IK. Pravil jsem, že ji zde nechal JVjr, který ji vyhrál v draconské tombole, kde mu pořadatelé řekli, že jde o místní lavorovici. Franta pravil, že barva by spíše odpovídala etiketě, nalili jsme si a opravdu, byl to Kentucky Jack, pravá americká, v Belgii vyráběná, whiska..
  • 5. prosince jsem v Krakatitu seznamoval přítomné se svou ideou interaktivního Interkomu a lákal přítomné fotografy ke spolupráci. Když už jsem se chystal k odchodu, sešla se v Krakatitu pestrá směs čertů, andělů a Mikulášů. Velmi pěkný pohled byl na dvojici padlé andělky (Sirentis v černém rouchu, s černými vlasy a černými netopýřími křídly) a polepšené (vybělené) čertice celé v bílém s bílými růžky. Já se jimi bohužel nemohl příliš rozptylovat, s Richardem Podaným, který dorazil o něco později, jsme si rozdělovali práci na Akademii 2003. Vyhlášení cen propukne skoro o tři týdny dříve než obvykle a bude to tedy celé dost napnuté. Již v tomto IK musím začít popohánět vydavatele k zaslání seznamu jejich produkce pro orientační seznam Akademie. Naštěstí jsme se nebavili jen o práci a než si pro Richarda přijela Helena, zažil jsem v Krakatitu jednoho z nejpříjemnějších Mikulášů.
  • LastMinuteCon

  • 6. prosince odjíždíme v nevlídném počasí do Brna na LMC.
  •        Brno nás přivítalo nevlídným počasím a předvánoční atmosférou, která se prý někomu líbí (dětem?), já z ní ale dostávám kopřivku. Prošli jsme nám. Svobody, vrátili se pro zavazadla a vydali se do hotelu Brno. Déšť nás nenechal vybírat, kterou tramvají pojedem, a tak jsme zvolili tu, která znamenala nést plné tašky o pár set metrů dál. Bez Marvinova návodu bychom byli ztraceni. Pak už ale bylo vše OK. Presidentský apartmán, který nám přidělil Zdeněk Zachodil, byl rozlehlý a pohodlný, po čtvrt hodině začala téci i teplá voda, asi jsme se ve třetím patře ubytovali mezi prvními. Zatím jsem si četl úvodník speciálu The Nemedián News a opravdu mi neudělal radost.
           Po krátkém slavnostním zahájení, které proslovil Pavel Mikuláštík, jsme absolvovali jako vždy znamenitou přednášku Ondreje Herce, tentokrát o postmoderním mýtu. Pak jsme se dověděli něco o úskalích stravovacích zvyklostí nesmrtelného barbara: Conanova pyramida (potravní).
           V sobotu jsme si vyslechli ukázky z dalšího Kantůrkova překladu, asi dám Talpressu vydělat a po letech si zase koupím Zeměplošskou knihu o dobrodružstvích bandy inteligentních krys, které s kocourem a najatým „krysařem“ cestují od města k městu a živě inscenují legendu o krysařovi. Pak Honza ještě přečetl neznámou conanovskou povídku, čímž trochu naboural programové schéma. Ani výpadek vyhlašování Ikarose nepomohl vrátit program do avizovaných časů.
           Vyvrcholením conu bylo představení Nalima Lidochaze Conan sportovec. Dověděli jsme se hodně o snahách a tradicích (nejen tělovýchovných) českoslovanského spolku Sokolev, vyslechli jsme řadu básní a písní oslavujících Conana a tělesnou výchovu a na závěr proběhla soutěž.
           Následovala tradiční Marvinova tombola. Spolu s Piterem, Zdenou a Klikinem se mu podařilo předat účastníkům všechny ceny („neskončíme, dokud si pro ně někdo nepřijde“).
           Pak jsme ještě zabloudili do Melkorovy čajovny, kde se chystalo velké Dračí doupě Františky Vrbenské a Leonarda Medka, a con pomalu končil.
            V neděli nás Mirek Dvořák hodil na autobus a za rok, pokud se brňáci dokážou udobřit, po tom hloupém úvodníku to bude vyžadovat dobrou vůli na všech stranách, snad na Draconu.
  • 8. prosince jsme s Michaelou po návratu z LastMinuteConu navštívili ještě večerní vinné soaré u Peti Pavelka. Podezírám Michaelu, že chtěla hlavně vidět nový účes Richarda Klíčníka, ale myslím, že i bez něho by se dobře bavila. Peťo vedle výborného pohoštění připravil i DVD promítání australského (?) animáku GOGS. Příhody pravěké rodinky neobyčejných nešiků spolu s vánočním cukrovím a bonbóny od Vlasty Talaše a Michele a dalšími dobrotami zahájily předvánoční společenský život pražského fandomu.
  • 9. prosince po návratu ze služebky v Miláně se v RUR objevil Honza Vaněk jr. Objevila se i děvčata z Policejní akademie, Iva se nám uzdravila. Nejdřív jsem přehlédl, že vyšel Pilipiuk, Laser ho vydal s původní obálkou a ani název se moc nezměnil. Když se objevil ve svém koženém tralaláčku a kabátě Michael Bronec, chvíli jsem si připadal, že jsme se i s knihkupectvím propadli do Pilipiukova světa.
  • 10. prosince se konal první SF klub po brněnském víkendovém conu a zodpovědná část organizátorů LastMinuteConu byla natolik spokojena s akcí (nesporně zdařilou), že považovala za vhodné stát nadále za pomluvami pořadatelů Draconu anonymně zveřejněnými v úvodníku materiálů tohoto conu. Protože jsem LastMinuteConu poskytl v počátku pomoc v komunikaci s fandomovými médii, považoval jsem za těchto okolností za nutné je upozornit, že nadále nemohou počítat s žádnou mou podporou.
  • Marvin
  • 10. prosince se u mě před cestou do Británie zastavil pro Interkomy a českou a slovenskou SF Cyril Simsa. Bohužel většina knih z poslední doby je od Fantom Printu a tradičně spolehlivého Poutníka. Zdá se, že ostatní vydavatelé ani jejich autoři o umístění svých knih v SF Foundation v Liverpoolu moc nestojí.
  • 12. prosince jsem se chystal předat Ondřeji Neffovi Cenu půlnoční čajovny, bohužel už měl lístky na premiéru Harryho Pottera II. No, za týden je také čtvrtek. V Krakatitu byli Tomáš „Laser“ Jirkovský a Pavel Weigel a oprávněně se pyšnili bleskurychlým vydáním příhod laického exorcisty Jakuba Vandrovce. Trochu jsem je škádlil tím, že český vidlák vypadá jinak než polský (potažmo náš čtenář si jej představuje jinak) a že převzetí původní polské obálky je trochu risk. Rovněž bych hrdinovi dal české jméno Vandráček či Vondráček, čemuž Tom oponoval tím, že Jakub není žádné dobračisko. Na to jsem uvedl příklad Mistra Kulhánka, který sadistické vrahy pojmenovává vyloženě domácky dobromyslnými jmény. Pak jsme s Honzou Vaňkem jr. čekali na Viktora Janiše, ale přišla „jen“ Hanička, a to ještě aby nám oznámila, že se nebude moci zúčastnit chystaného klímovského večírku.
  •        Ve Fantasy místnosti oslavoval Máša své třicátiny v kruhu Krakatitních štamgastů Vlasty s Michelle, Netopejra, Patricije a Dárečka, který si odskočil z Plzně. S Pagim jsme se dohodli na společné výpravě na Pivocon a ještě jsem stačil se St. Lálovou probrat pomoc IK při pořádání Trpaslíconu viz http://trpaslicon.cervenytrpaslik.cz.
           Pak jsem se chtěl vytratit, ale ještě na chodníku jsem potkal JWP, rovněž spěchal popřát Mášovi, a zabředli jsme do diskuse o počátcích S*S*S*R, viz článek na straně 15.

    20 let Andromedy

  • 13. prosince se po čase vypravuji na PivoCon do Plzně. Jako mohamedán do Mekky musí i každý správný dinosaurus alespoň jednou (nejlépe ročně) navštívit v pátek 13. Plzeň a tam v skrytu pivotronního pole přečkat čas smůly. Smůla je ovšem každým rokem rafinovanější a letos se transformovala do mé blbosti. Byl jsem v poslední době následkem trochu porouchaného mailu tak roztěkaný, že mi nedošlo, že jedeme nejen na tradiční Pivocon, ale že jde zároveň o oslavu dvacátého výročí existence SF klubu Andromeda (Plzeň) a i blížící se vánoce jsem ke své hanbě ignoroval. Mohlo mi to vše dojít, když jsem Radce Žákové pomáhal hledat Petra Baubína zv. PraŽáka, ale nedošlo :-)
  •        Když jsme s Michaelou a Pagim dorazili do Restaurace a Penzionu (tak se to, mám dojem, jmenuje), byli jsme tam až na Dárečka a v koutku večeřící dámu první. Dáreček kompletoval materiály, jejich kvalitou a množstvím zastíní Pivocon mnohem větší podniky (dvě čísla Andromeda News, laminovaná placka, klubové vizitky, kalendář, chyběly snad jen jmenovky pro obzvláštní sklerotiky), a posilňoval se šestým pivem. (Historická vsuvka: podobnou spotřebu pamatuji jen u Pavla Melichárka, ten byl dispečerem letového provozu na bratislavském letišti a pivem vyplavoval přes den nastřádaný pracovní stres, Dáreček zase kontroluje těsnění jaderných i jiných reaktorů a možná mu tak chutná z podobných důvodů :-) Pak dorazili další mimoplzeňští, Peťo Pavelko se Silverem a okolo šesté začali docházet první členové Andromedy. Záhy bylo zjevné, že nám hospoda bude malá. Andromedou za dvacet let prošlo několik desítek lidí a Radce a Dárečkovi se jich podařilo většinu pozvat. Mezi prvními se objevil Vašek Gruber (správce Muzea Stanislava Fajfrlíka (SF) a tvůrce teorií speciální fajfrlíkologie (SF) a obecné fajfrlíkologie (OF), jak jinak). Jak se ukázalo, skromně v koutku sedící byla jeho žena, neviděli jsme se od roku 1983, a tak jsem ji hned nepoznal :-) Spoustu dalších plzeňských a příplzeňských veličin jsem ale zapomenout nestačil, bylo velmi příjemné po letech vidět Danielu Kovářovou (Šindlerovou), Zdeňka Páva, Akčildeje, či po kratší době Radku Žákovou a Helenku Jirkovskou, Helenu Šebestovou a Martičku (Drahovzalovou), Toma Jirkovského a další…
           Radka přečetla dopis od Jaroslava Brejchy, pořadatele slavných akcí u slavných Kounovských kamenných řad. Je mu již 73, nedávno jej vyplavila voda, žije v penziónu a z SF čte jen Ikarii, všichni jsme litovali fana postiženého tolika ranami.
           Obsluha byla vzorná, snad dokonce scifistická, nikdo neměl dojem, že svými přáními obtěžuje, jak je tak časté v pražských špeluňkách, a naopak jsme nebyli nijak trestáni za obtíže s obsluhou způsobené tím, že se nás sešlo trochu více, než na kolik byl salónek projektován (konkrétně nás tam bylo místo dvaceti pěti čtyřicet).
           Po jedenácté, když Pagi asimiloval vypitý alkohol, jsme se vydali ku Praze a ve zdraví dojeli. Musíme i v Praze udělat něco pro staré a již nemohoucí členy našich klubů, třeba nějaké hodně rozšířené speciální SSSR, na které bychom vždy zvali všechny bývalé členy toho kterého klubu.
  • 14. prosince jsme se po cestě delší, než byla ta včerejší do Plzně, ve velmi úzkém kroužku sešli u Jolany v kuchyni. Bylo nás jen co by se k jednomu stolu vešlo. Šéf slovenského fandomu na dôchodku Peťo Pavelko v jednom čele stolu, já na druhém, Michaela s Danou Čermákovou se tísnily na lavici s Láďou Čermákem ml. (hrál trolla svob. Navážku), Jolana se svým přítelem matfyzákem (už jí dochází, kterým směrem hledat to nejlepší), Láďou Čermákem st. na druhé a Dáreček, ten si snad vůbec nesedl, jak donášel Magistra, pivínko a dvacettři druhů cukroví. Když došlo na hledání cédéčka s koledami, dost mě mrzelo, že jsem nevzal Dracoledy. Rozdali jsme si dárky, zazpívali koledy, do kroniky pro potřebu budoucího pečení a pro archivní účely oznámkovali cukroví a pak se ještě s Peťou pohodlně svezli domů. I kdyby se teď semlelo cokoli, lepší Vánoce už jsem dlouho nezažil.
  • 16. prosince se u mě zastavil Milan Konečný z Galanty, slíbil jsem mu sehnat mapu Zeměplochy (ne Ankh-Morporku), ale nepodařilo se, pokud o nějaké víte, dejte mi vědět.
  •        Večer se po RUR vypravil Filip s Bí a Evou na Harryho Pottera II, já na to ale zapomněl, navíc po dni z větší části stráveném v pražské MHD jsem nebyl nijak nadšen představou dvouhodinového sezení v kině.

    Klub Julese Vernea

  • 17. prosince došlo na mail Egona Čierneho:
  •        Veřejná prosincová schůze Klubu Julese Vernea se koná v úterý 17.12.2002 v baru knihkupectví Krakatit, Jungmannova 14, Praha 1, v místnosti Pod drakem. Přednáška Pavla Noska o jeskyních v díle Julese Vernea začíná v 19 hod.
           Pavel měl mimořádně na starosti obě složky přednášky, jak obecnou speleologickou, tak i verneovskou, a byly to nejdůkladnější a nejfundovanější přednášky v celé (Gudrun a Keplíkem důkladně prozkoumané) historii veřejných schůzek KJV. Vedle přednášky a diskuse se stihlo i ledacos jiného, Jirka W. Procházka se Slávkem Švachoučkem probírali podrobnosti svého společného literárního projektu a Vlado Ríša nám prozradil, že jej jeho noví šéfové (zřejmě ve snaze definitivně Ikarii zlikvidovat) donutili k šestnáctistránkové barevné příloze a odpovídajícímu zdražení. Ptal jsem se, zda pocítili konkurenci Pevnosti, Vlado pravil, že ne, že daleko více klesl prodej po velkém propouštění na Ostravsku a že Pevnost stejně končí devátým číslem. Petr Biedermann mi poskytl doklad platnosti teorie o konvergenci manželů při dlouholetém soužití, vyrušoval jako druhdy Carola a měl dokonce i podobnou dikci.
  • 18. prosince v Krakatitu proběhla oslava bowlingových úspěchů družstva Krakatit-Netopejr.
  • 19. prosince jsem se v Krakatitu musel jevit jako neobyčejně otravný patron. Rýma ve všech dutinách mé zmučené hlavy mě zahnala na křeslo v galerii, kde jsme si s Peťou Pavelkem a jeho přáteli povídali o svých chorobách. Asi bych tam vůbec nepřišel, ale čekal mě pak ještě podnikový večírek a předtím jsem navštívil kavárnu Rybka v Opatovické ulici a konečně předal Cenu Melkorovy půlnoční čajovny jejímu letošnímu držiteli, kterým se po Honzovi Kantůrkovi a Saše Pavelkové stal Ondřej Neff. (Bohužel SuperMaximloka jsem výměnou nezískal :-()
  •        Když jsem se pak opět vrátil do Krakatitu, předal jsem Richardovi Klíčníkovi svůj mírně opožděný dárek k narozeninám a Michaelin mírně předčasný k Vánocům (hrocha na oltář jeho kultu). Pak už jsem, co si pamatuji, jen tiše trpěl.
  • 20. prosince ráno se mi konečně podařilo předat vyslanci sfk Avalon zkušenosti Rady fandomu ohledně registrace ochranné známky. Pravděpodobně si budou chtít zaregistrovat Vaškův profláklý :-) termín Festival fantazie. Večer pak v Korunní ulici v domě hned vedle antikvariátu, kde měli první vydání Součkovy trilogie Cesta slepých ptáků a Neffovo Všechno je jinak (i s obálkou v bezvadném stavu), proběhl klímovský večírek a zároveň poslední vánočně-silvestrovská schůzka redakce IK. Choroby si vybraly svou daň a tak nemohl přijít Richard Podaný (a Franta Novotný zapomněl, neměl by tolik pracovat :-), Richarda Klíčníka a Hanku Anguu zase očekávali v rodných Ivančicích, a tak jsme se nakonec vedle hostitelů Vilmy a Martina Klímových sešli „jen“ já s Michaelou, Viktor Janiš, Honza Vaněk jr. a Jolana Čermáková, která však krátce po desáté musela na schůzku se spolužáky. Tak se opět stalo, že vánočních lahůdek bylo neúměrně více než vděčných konzumentů.
  •        Ani duchovní potravy ale nebylo málo. Předal jsem Honzovi Město permutací, které mu poslal Petr Kotrle, a pak propuklo pravé knihobití (knižní krupobití) knih, které měnily majitele pod záminkou vánočních dárků.
           Hovořili jsme mimo jiné i o Františkově polemice s Čulíkem a o oprávněnosti jeho pernamentního všezpochybňování. Již jsme tak staří a tak konzervativní, že jsme dospěli k tomu, že nějaké hodnoty existují :-)
           Opět jsme si ověřili, že společenskému životu našeho kroužku bez Vilmy a Martina něco chybí a stále se nám nedaří tuto komponentu našeho společenského organismu doplnit (kdo jste četl Požár nad hlubinou nebo viděl Pátý element, tušíte, o čem mluvím). Posledním dokonale implementovaným přírůstkem je Viktor Janiš (a ten se, pokud si vzpomínám, poprvé objevil na oslavě mých čtyřicátin, kde ty zlaté časy jsou).
    Zdeněk Rampas
    Pokračování příště
    Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK    Předchozí pokračování Pokračování příště