Logo rubriky
2-3/2003
  Fandom v datech (další) (201)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK    Předchozí pokračování Pokračování příště
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2003

Hvězdný bulvár

  • 8. února klasický silný začátek brněnského SF roku – to je Mizercon, lukulské hody uskutečňované pod záminkou Závišových narozenin. Před zahájením ještě část pozvaných stihla zajít do kina na Spy Kids 2 – Ostrov ztracených snů (což bylo dost dobré pokračování dobrého filmu). Zpátky k mizérii: počet pozvaných sliboval, že na osobu připadne asi 1,3 m2. Také darované whisce, s příznačně pochmurným jménem Loch Ness, jsme se důkladně podívali na zoubek, nemluvě o tradičně mnoha dalších zástupcích vybraných destilátů, uzenin (kvůli zvukomalebnosti uvádím: pravý Kršský pršut), sýrů a dalších pochutin. Škodolibí účastníci se navíc složili na magnetofon s CD, který nechali na oslavě vesele vyhrávat, aby po nějaké době evidentně zaskočenému a dojatému oslavenci oznámili, že ten přístroj je jeho. Přidruženým oslavencem byl Pavel Mikuláštík, opět originálně podarovaný whiskou (úplně náhodou to byla značka Glen Edwards, kterou ještě Záviš neochutnal). Také došlo na historický milník: poslední doušek Johnnie Walker Blue Labelu a čestným dojížděčem byl Miles. Jak slibovala vydařená pozvánka/rozsudek: šílenství získalo nový rozměr.
  •        
    Marvin
  • 12. února jsem ráno na BBC zaslechl citaci z Komsomolské pravdy o tom, že se v Moskvě objevila mluvící domácí zvířátka, hlavně psy a kočky. Ruská akademie věd to přičítá změněným ekologickým podmínkám. Je to už hodně let, co jsme v IK 6-7/1996 poprvé otiskovali z výstřižků ze sovětského tisku Richarda Podaného. Zdá se ale, že Prďáky nebyly sovětskou záležitostí, ale že tryskají přímo z duše ruského lidu.
  • 13. února se v Krakatitu objevil překladatel Strugackých a Pelevina Libor Dvořák, zdržel se ale jen na Richardem Podaným svolanou chvilkovou schůzku nad nominacemi Skřipce (mainstreamovou obdobou Koniáše), s návrhy přišli ještě Viktor „musím už běžet“ Janiš a Honza Vaněk jr. („jako ras“). K všeobecnému překvapení a radosti přišel i Ivan Adamovič, protože se již blížil termín uzávěrky, přinutil jsem jej na místě vyplnit formulář 1. kola Akademie SFFH. Šestajovický bard s sebou měl doposud došlé formuláře, vzhledem k tomu, že do uzávěrky zbývalo pět dní, nebyla desetiprocentní návratnost velkým důvodem k radosti. Richard mi ukázal doprovodný dopis Milana Konečného z Galanty s některými návrhy na zlepšení formuláře a práce Akademie. S většinou bylo lze jen souhlasit, ale výtka, že v seznamu navrhovaných zasloužilců chybí třeba Franta Novotný je myslím mimo. Franta již Cenu Akademie v této kategorii získal a některé sklerotiky mezi námi by jeho uvedení mohlo mást.
  •        Richard s sebou měl i zprávičku francouzské obdoby Obce překladatelů, článeček o tom, jak si ve třinácti evropských jazycích překladatelé poradili s rozhovorem Harryho Pottera a Sfingy. Brzy ji snad najdete v i IK.
    V místnosti u baru zatím seděl Máša s Netopejrem a něco zapíjeli, jestli to byl další úspěch v bowlingu, tak to jen potvrdilo mou tezi o škodlivosti sportu. Karel byl za hodinu na šrot a já uvažoval, zda zavolat Katherin, aby zorganizovala odtah či jinou záchranu. Naštěstí přišla brzy sama a s pomocí personálu Krakatitu Netopejra oživili silnou černou kávou. U jejich stolu seděl i Milan Fibiger, prohlížel jsem si jeho výstavu v Galerii, a když přišel za Peťou Pavelkem, zeptal jsem se ho se známým presidentským (dvoj)taktem, kde schovává své opravdu pěkné obrázky, třeba Čtyři apokalyptické jezdce z obálky Mloka 97? Milan mi vysvětlil, že toto je výstava zahrnující jen zlomek jeho práce a většinou jde o věci z poslední doby a hlavně o obálky knih, které už měly vyjít, ale stále se na něco čeká.
    Draky Silvii Šusterové jsem vrátil knížečku Účtování v domě božím, abych pravdu řekl, trochu mě to zklamalo, a doporučil jsem jí svého favorita Zprávu o králi Davidovi od Stefana Heyma. Pak už jsem asi do devíti hodin klábosil, pokud nám to povyk mládeže u Silverova a Lucasova stolu dovolil, s Martinem Pavlíkem, rovněž čtenářem IK.

    O Trpasliconu (jinde)

  • 15. – 16. února se snažím dokončit IK 1/2003, ale jako by se spikli všichni Prastaří bozi. V sobotu dopoledne jsem jel pomoci příteli v jeho boji s Windows 2000, odpoledne jsem toho sice stihl dost, ale místo nocovky jsem dal přednost sledování Horizontu událostí (když mi děti přehlasovaly plánovanou Americkou krásu). V neděli dopoledne se objevil jiný kamarád, kterému odešla tiskárna, a potřeboval vytisknout překlad, a když jsem se konečně dostal k práci, odpoledne se pro Kdo je kdo v SF zastavil (svou přednáškovou činností na conech známý :-) Daniel Newman z Pardubic. Byl se v Praze podívat na mírové demonstrace a testoval pomocí rafinovaného oboustraného transparentu chování spoludemonstrantů. Výsledky testu nicméně dopadly dost předvídatelně. Když zviditelnil transparent s veršíky, z nichž jsem si zapamatoval jen „...Arabáci ... chtějí práci...“, soudruzi, kteří asi nikdy neslyšeli o ironii, mu tleskali. O kus dál, když rozbalil cosi ve smyslu „Saddám před soud“, jen tak tak unikl lynčování.
  •        Nicméně ještě před půlnocí byl IK hotov, a jak dopadl, to jste již mohli posoudit sami.
           A zatím a mezitím se spousta fanoušků určitě lépe bavila na Trpasliconu. V pondělí se u mě s novinkami zastavil Richard Klíčník. Byl týden nemocný, proto takový klid i na stránkách našeho periodika. Vyprávěl mi, že jsem nebyl sám, komu bozi nepřáli. Například ústecká výprava na Trpaslicon vedená F. E. Velinskou uvázla v porouchaném autobuse a musela se vrátit do Prahy. Naštěstí jim Richard mohl poskytnout přístřeší (to on rád), jen mu vadilo, jak kvůli ještě školou povinným členkám museli vstávat brzy, aby tyto nezanedbaly výuku. Ale ani tato oběť nebyla přijata. Tramvaj z Petřin se srazila s náklaďákem a děvčatům spoj do Ústí stejně ujel. No, není lepší si přispat?
  • 15. – 16. února víkend proběhl ve znamení drobnějších akcí s menší návštěvou – v sobotu disneyovka Planeta pokladů, v neděli koncert židovské hudby v podání skupiny Gan Eden (konalo se ve V-klubu Bernard, kde hrajem Indoor ligu v pétanque).
  • Marvin
  • 17. února jsme v RUR oslavili čtvrtkulaté narozeniny Bí (nikdo nemládneme a cca před dvěma roky jsem byl jen dvakrát starší než ona :-). Eva a Iva jí daly žertovné blahopřání a pěknou láhev s tekutinou podezřelé barvy i chuti (prý směs vodky Jelcin a citrónové šťávy). Já jí předal svůj dárek se slovy: Milá Bí, knihu nebo bonboniéru můžeš dostat od každého, ale jen ode mne dostaneš knihu a bonboniéru.
  •        S Jirkou Černým jsme dumali nad záhadami číslování českého Marka Stonea u IŽ a s J. Vaňkem jr. jsme probírali obsah budoucího IK, Honzu mrzelo, že slíbil odpověď na článek F. E. Velinské a pak se k tomu nedostal. Mám za to, že to ale z větší části udělal ve svém dopise Honza Macháček (teď mě napadlo, že já se ho zase nestihl zeptat, zda souhlasí se zveřejněním svého listu :-).
           Jinak se v knihkupectví objevilo pár štamgastů, kteří zavítají jen občas, jako Pavel Hönigschmied či Roman Průcha.
           Večer jsem se díval na pořad o samizdatu a Ivan Klíma tam četl úryvek ze své povídky o vrcholové koulařce. Vzpomněl jsem si, že nám tu povídku kdysi na večírku u Evy Hauserové přečetl celou. Kolik pamětníků úžasných Eviných střed, úžasných nikoli v tom, co se vypilo, ale o čem a jak se mluvilo, ještě dnes čte IK?
  • 18. února měl František Novotný na hvězdárně přednášku Kontaktové strategie. Pochopitelně fanové zabrali celou druhou řadu i tak slušně zaplněného planetária, a i když některé myšlenky znali ze starších Frantových přednášek, rozhodně se nenudili. Přesun s přednášejícím byl pochopitelně do klubové restaurace, koneckonců bylo úterý.
  • Marvin
  • 19. února jsem zašel do Krakatitu, původně zařídit podrobnosti oslav Melkorových narozenin. Nakonec jsem to hodil na Vlastu Talaše, který zaúkoloval svá čiperná děvčata. V Krakatitu jsem narazil na Mášu a Martina Zhoufa. První mi řekl, že Mája asi nebude moci na Melkorovu oslavu přijít, protože se stěhuje zpět do už trochu vysušeného bytu, a druhý hovořil o svých pozitivních zkušenostech s Corelem při tvorbě reklamy na muzikál Kleopatra. Dobře by se to poslouchalo, kdyby při tom tak nečudili.
  • 20. února jsem se do Krakatitu dostal dost pozdě, zdržel jsem se u Netopejra v boji s jeho novým Atlonem. Dost jsem se naučil, o sobě i o Windows, než jsme to rozchodili. Krakouš byl neskutečně natřískaný, nešťastnou shodou okolností si zde zároveň daly sraz další dvě tlupy hráčů a tolkienistů, ještě uřvanější než obvykle. Předal jsem Richardovi Podanému asi čtyři hodnocení, která se ještě setrvačností sešla u mě, a pak jsme chvíli klábosili o hororech. U stolu vedle Honzy Vaňka jr. seděla ještě dcera Honzy Kantůrka – Marie, tak jsem jejím prostřednictvím pozval Honzu na zítřejší oslavu Melkorových narozenin. Egon a Laser mi pro IK dali recenzní výtisky Kadetů ze South Pointu a Star Treku: Čest kapitánů.
  •        Dřív než se vyděšená obsluha zabarikádovaná za barem osmělila mi něco nabídnout, odkvačil jsem psát přednášku na Pragocon. Ke své škodě ovšem, cestou jsem ještě zahlédl Jolanu, moc jí to slušelo.
  • 21. února jsem měl zase dost nabitý den. V poledne jsem číhal na nádraží Holešovice na Melkora, abych mu pomohl s čajovnou. Po obědě mi na pracoviště vtrhli řemeslníci a znemožnili mi psát přednášku (a to jsem ještě netušil, že zpozdí i snášení Interkomu), dnešní noc bude dlouhá...
  •        V šest jsem dorazil do Krakatitu, Melkor nikde, ale už tam seděl Peťo Pavelko s přítelem Pavlem, Richard Klíčník s Františkou Ellie Velinskou a Michelle, ke které se brzy přidal Vlasta Talaš. Richard nám líčil jak byl s Nejmenovanou Faní na koncertu Daniela Landy, moc se mu líbil (ač byl jeho závěr, když už mistrovi odcházel hlas, v sobotní recenzi MF přirovnáván ke zvukům vepřů vražděných na jatkách). Richard však umí ocenit i jiné hodnoty, zvláště byl překvapen vzhledem a chováním děvčat dole v kotli: „Inteligentní slečny, žádné smažky.“ NF bylo v kotli pod pódiem horko a tak ji Richard upozornil na dívky, které křepčily již jen v podprsence. To NF k jeho i své lítosti odmítla, že ji nenosí moc často, a ani dnes neudělala výjimku. Richardovi připadl obzvlášť veselý její dovětek, že jí vlastně vzhledem k malé potřebě stačí jedna a tu již od Silvestra nemůže najít. Historka rozpoutala vzpomínání, co kdo zažil na koncertech velkých kapel, já dal k lepšímu svůj zážitek se Sineád O`Connor, Peťo Pavelko s německým vystoupením Deep Purple ...
           Pak konečně, asi hodinu po očekávaném příchodu, dorazil Melkor, který byl hrát s Raven bowling. Čekal jsem, že Raven příjde také, ale rozbolela ji hlava, asi ji do ní Melkor trefil...
           Ukázal jsem Melkorovi židli, kterou chvíli předtím opustil Pavel, ať si u nás sedne, že má ještě ohřátou židli, trvalo chvíli, než mi došlo, proč se všichni tak chlámají.
           Popřáli jsme Melkorovi, Mája, které připadl jeho příspěvek na vyplavené scifisty, mu po Vlastovi poslala maxibonbonieru, sama bohužel nemohla přijít, stěhovala se zpět do svého rizikového bytu.
           Aby se mi večer nechtělo spát, pomyšlení na psaní přednášky mi nedovolovalo se pořádně zapojit do zábavy, dal jsem si jednu nijak velkou kolu. Pak přišel Dáreček a v tu dobu jsme dosáhli vzorné národnostní parity fandomu, 4 na 4.
           Když se objevila Jolana, musel jsem již utíkat, a tak jsem jí jen stačil říci, že jí to včera moc slušelo. Jolana, která v tu době na sobě měla jakousi vojenskou košili a bylo by možné si ji splést s Ivanou Kuglerovou, košili rozepnula a měla pod ní tričičko, které by se NF velice hodilo na Landovi. Škoda, že šmoula Klíčník už s F. E. Velinskou utekl pod záminkou nákupu chleba, to by teprve koukal.
           Doma jsem se pustil do přednášky a okolo druhé šel spát. Kola, kterou jsem si preventivně dal už v Krakatitu, ještě účinkovala, a tak jsem toho moc nenaspal.

    Pragocon

  • 22. února ráno jsem se s pětiminutovou rezervou objevil u prezence Pragoconu. Na vše připravený Vašek Fořtík mi přidělil průvodkyni, která mě odvlekla do Futurologického kongresu (ve 4. patře bez výtahu), kde jsem proslovil něco o Memetické podstatě islámské civilizace a kultury. Když jsem přečetl první stránku a nenápadně jukl na hodinky, zjistil jsem, že uplynuly čtyři minuty. Stránek jsem měl připravených osm a vyměřený čas na přednášku činil dvě hodiny; polil mě pot. Nicméně když dorazili Mirek Hokeš a Honza Macháček a položili spolu s Jirkou Doležalem několik prvních doplňujících otázek, bylo o program postaráno. Navíc publikum bylo skutečně trpělivé a chápavé, leccos si dokázalo odvodit samo a na paralele se Star Trekem převést do své reality. A tak, když ve 12.00 začínal další program věnovaný výchově nadprůměrně chytrých dětí, museli nás vyhazovat. (Odešel jsem bez odporu, mě se to téma v žádném směru netýkalo.)
  •        Pak jsem se šel s Michaelou osvěžit do pořadateli zřízené picérie a tousterie a přitom jsem lapal neplatiče IK. Čas do druhé rychle utekl a spolu s ostatními dinosaury jsme se začali shromažďovat v tělocvičně, kde se druhdy hrálo velkolepé představení Stráže, stráže.
           Místo Ondřeje Neffa se ale objevil Richard Klíčník se svou chýrnou přednáškou o spiknutí Těch s velkým T, co začínají na P a chodí v noci na záchod.
           Pak jsem šel na přednášku o portálech, kterou proslovil J. Lahvička. Dobré bylo, že jsem tam potkal podstatnou část redakce IK, Honzu Macháčka a Vaňka jr. Špatné, že to celé bylo o internetu a ne portálech z Hvězdné brány :-(. Ještě jsem se kvůli Michaele pokusil absolvovat Frantu Fuku a jeho přednášku o tom, co nás čeká na stříbrném plátně v letošním roce, prvních padesát minut, kdy pro softwarové nedostatky pořadatelského počítače musel promítat ukázky na videu, bylo nefalšovaným utrpením. Když byl ale konečně Quick Time® nainstalován, tak to stálo za to. Nemáte někdo adresu japonského filmečku o takové normální (japonské) rodince, kde spolu mluví anglicky a říkají si negře?
           Pak už na mě ale začal doléhat spánkový dluh a pamatuji si jen útržkovitě. S úlevou jsem přijal absenci divadla a tím pro mě sobotní PragoCon skončil.
  • 23. února mě ale pozorný pozorovatel opět mohl vidět, jak kvačím do Bílé ulice. Už vyspalý jsem si vzpomněl asi na deset věcí, které jsem v sobotu nevyřídil. Programu jsem se sice již nezúčastnil žádného, ale konečně jsem mohl dát řeč s Tomem Štipským a Valérií, s Františkou Vrbenskou, Vaškem Pravdou a jeho paní a s tím, co ještě včera vypadalo jako Vašek Fořtík, ale dnes již jen jako značně opotřebovaný organizátor.
  •        To, co jsem z conu zahlédl, na mě dělalo dojem velkého obchoďáku. Zákazníci jednoho patra nakupující dvoubarevná pyžama nevěděli nic o těch v kaftanech se svítícími meči (a naopak). Pokud con pojmeme jako výprodej s jediným cílem maximalizovat vybrané vstupné, pak je asi vše OK. Pokud by nám ale stále ještě šlo i o nějakou ideu jednoty fandomu jako místa, kde vznikají nové vztahy a myšlenky, muselo by být hodně věcí jinak. Že na něco podobného rezignovali pořadatelé už od samého počátku, dokládá hned forma tištěného programu. Místo tabulky, která by přehledně naznačila paralelnost dění v jednotlivých patrech, máme k dispozici jen sloupce nijak nesouvisejících programových bloků.
           To není výčitka organizátorům, zjevně dělali, co mohli, a jen se přizpůsobili realitě. Jde o to, zda v sobě fandom ještě najde sílu něco s tím udělat, či se spokojíme se změnou conů na zábavní parky, ať už tomu budeme říkat jakkoli.
  • 24. února úklid po řemeslnících zabránil vydání prvního Interkomu roku 2003. Snad se to podaří ve čtvrtek.
  • 25. února jsme se dočkali dalšího přednáškového večera klubu Julese Vernea. Opět V Žitě. Tentokrát jsme s Filipem a Bí nezahájili snášením sešitku Akademie, ale hned IK 1/2003 poprvé velkého formátu. Jen bylo po práci, dorazily Eva a Iva z Policejní akademie a pak i Honza Vaněk jr. Jelikož metro už je v provozu, tentokrát si nespletl, z které strany vysočanského nádraží (a kterým směrem) jezdí vlaky do centra, ale jenom Žitnou s Ječnou, a tak přišel včas alespoň na přednášky. Našla to i Gudrun s Keplíkem, Leonard Medek, Honza Pavlík, Vláďa Kejval a Viktor Šanc, to za klub, a za hosty ještě Jolana Čermáková a Silver. Právě tak, aby na každé židli seděl právě jeden člověk. Lukáš Doubrava si stejně, jako když hovořil o novinářích v díle J. Verna, připravil velmi důkladnou a podrobnou přednášku na téma Ženy v životě a díle J. Vernea. Když po osmé hodině skončil a Egon prozradil, že nyní bude hovořit Leon Křížek o ženách bojovnicích, slabší povahy neměly daleko k mdlobám, ale všichni, co přežili, pak obě přednášky chválili. Přednášky si pro svou kvalitu nezaslouží být odbyty mou několikařádkovou glosou a raději vám doporučím stránky KJV (http://kjv.wz.cz/vecery.htm), kde se jistě časem objeví.
  • 26. února se u mě zastavil se svým románem na posouzení pro mě nový autor Robert Blanda, před několika roky již ale vydal román s prvky SF Klíč k oběma světům u Eminentu, musím se podívat do seznamů Akademie, zda jsme ho (potažmo Ivan Adamovič) zachytili? (Ano, román vyšel v roce 1999, ale není v SF muzeu ani v SFF v Liverpoolu, hanba :-).
  • 27. února jsme konečně snesli první Interkom tohoto roku a zároveň první většího formátu. Zvláštní náhodou v těchto dnech také Ikarie inovovala svůj vzhled, ale o tom jinde. Okolo páté jsem si zaskočil pro dělníky do Krakatitu, kde to ani zdaleka nebylo tak strašné jako před týdnem, nicméně myšlenka scházet se jindy než ve čtvrtek stále ještě neodezněla. Promluvil jsem s Frantou Novotným o blížícím se vydání Valhaly II a pak přišla řeč na Solaris. Franta byl na premiéře a jako jeden z mála byl zklamán. Soudím, že je to dílem proto, že je maximalista, a myšlenka, jak moc to mohli Američané zprasit, mu nebyla dostatečnou útěchou, navíc mám ještě někde schovaný jeho nádherný esej „Peklo kontaktu“ (vyšel pak tuším i v F&SF magazinu blahé paměti nebo Ikarii), tolik, kolik dokázal objevit v knize, byť v době, kdy četba mezi řádky byla základní metodou získávání informací, nemůže v žádném filmu nalézt. Připomněl jsem, že se filmaři už od Tarkovského pokoušeli zmocnit Lemovy ideje několikrát, např. v Crichtonově Kouli a pak v Horizontu událostí, který běžel v TV někdy tento měsíc.
  •        Ještě jsem dal pár slov s Tomem Laserem Jirkovským, vydal dark fantasy Král nesmírna Felikse W. Krese, pozval jsem pár lidí na SSSR a pak s Honzou Vaňkem a Bidlem chutě zpět do Jindřišské, kde už před mříží stála chudák Bí, která přišla skoro o čtvrt hodiny dřív, než bych čekal. Postupně dorazilo jádro věrných Eva a Iva a Mirek Hokeš. Udělali jsme inovaci a nejprve jsme se nacpali donesenými dobrotami a pak se teprve věnovali rachotě, a kupodivu to i tak šlo. Když jsme snesli poslední IK, hovořili jsme o filmech a Japonsku, kam Bidlo brzy pojede, a pak o japonských filmech na Pragoconu. Samozřejmě došlo na vtipy o policajtech, k čemuž přítomnost děvčat z Policejní akademie vždycky svádí. Nakonec to byl docela podařený večer.
  • 28. února jsem se pozdě večer vracel tramvají domů. Nějak se mi nepodařilo vyhnout se pohledem reklamním letáčkům pod stropem. Vedle sebe tam v různých barvách stálo:
  • Baptistické shromáždění, kde skuteční lidé poznávají opravdového boha – www.baptisticka-lit.org
  • Becherovka hory přenáší, vždy skvělá, ledová nejlepší.
  • Herkolubus neboli Rudá planeta
  •        Jihoamerický indián nám jasně a přímo popisuje přibližování obrovské planety, která již ovlivňuje dění na Zemi.
           www.herkolubus.com
           Když jsem to četl, napadlo mě, zda se volba Klause prezidentem nemůže v porovnání s velehorami blbství, všude kolem se tyčícími, jevit jako čin rozumný a žádoucí.
  • 1. března se šlo do kina Art na závěrečný díl „qatsi“ trilogie, na Naqoyqatsi. Tenhle díl byl z celé série nejslabší, částečně za to mohlo i větší a trochu samoúčelné použití počítačových technologií (ať už přímo k tvorbě obrazu, nebo k jeho upravovaní a zkreslování), také hudební doprovod zněl už poněkud povědomě.
  • Marvin
  • 2. března jsem vysázel formulář pro druhé kolo Akademie SF. Richard Podaný k němu napsal pár slov, které si jistě každý akademik s potěšením přečte, pokud si ovšem nebude myslet, že jde o stále stejný text, který jsem recykloval v době, kdy jsem to měl všechno na hrbu já.
  • 3. března jsem ráno naběhl do Rychlého tisku v Jungmannově 3, abych dal namnožit formuláře druhého kola. To jsem si naběhl, měli zavřeno, asi chřipka, šel jsem ke konkurenci do Školské, tam sice mají o dost hezčí čekárnu, ale místo za 1,50 tam jeden list oboustranně kopírují za 2,30 (a to už jsem měl zjištěno, že na Václaváku za totéž chtějí 4,80), a tak jsem se vrátil do Rychlého tisku, kde už, byť v polovičním obsazení, otevřeli. Pak jsem ve velmi unavné pozici skládal, překládal a třídil, což mi zabralo podstatnou část dopoledne, ale zato jsem Akademii, jak mi večer v RUR hbitě vypočítal J. Vaněk jr., ušetřil 60 Kč. Přišel jsem dost pozdě, a tak jsem si jen stačil prohlédnout Slovník autorů anglo-americké fantastiky Martina Šusta, trochu si zamlsat, rozdat pár formulářů Akademie, které jsem dopoledne vytřídil, a byl čas jet na rehabilitaci zad zničených výše zmíněnými administrativními úkony a pak odvláčením IK 1/2003 a formulářů Akademie do zásilkovky v Podolí. Když si masér řekl o dvě stovky, napadlo mě, zda nešetřím na nepravém místě :-).
  • Sjezd Starých Scifistických Rarit

  • 4. března proběhlo další SSSR v ulici s ideálním jménem pro takovou příležitost, totiž V. P. Čkalova v restauraci U Knížete Václava, kterou objevil J. W. Procházka.
  •        Jako první dorazil Honza Hlavička a pak já, následován Richardem Podaným. To nás již bylo dost, abychom se nebáli v salónku. Postupně se objevovaly další rarity, dost brzy (ale na to, že bydlí za rohem, docela pozdě) se objevil JWP, člověk by mu nehádal, že už má 4 vnoučata (vyženěná :-), pak Ondřej Neff (samozřejmě že bez SuperMegaMaxiMloka :-) s Martinem Zhoufem, Franta Novotný, Edita Dufková, Honza Vaněk jr., Ivan Kmínek. Když dorazil Dáreček, už jsem trochu znervózněl, kde že máme Jolanu, naštěstí se jen trochu zdržela na bowlingu. Pak nám byl představen maskot restaurace pes Clark a mně došlo, o kom že to JWP na pozvánce psal.
           Sponzor IK Jirka Doležal se tu sešel s dcerou Šárkou (vzpomínám si, že se mihla již minule, a Jirka se zmínil, že na SSSR ji potkává nejčastěji :-). Šárka dělá korektury Ikarie a bylo veselé sledovat, jak jí Vlado Ríša tyká...
           Vlado hovořil o nářku jednoho vydavatele na pragocentrismus a o přehlížení toho dobrého a těch dobrých na Moravě. Když jsem se zeptal, zda cituje Libora Marchlíka, dověděl jsem se, že takto hovořil R. Suchánek/Návrat. Od držitele Koniáše a od někoho, kdo pokurvil nebo dopustil pokurvení většiny nejlepšího kyperpunku, a od šéfa vydavatelství, kde prostřednost a alespoň nevzbuzování ošklivosti lze považovat za úspěch, by se to dalo považovat za drzost, kdyby si dotyčný byl schopen a ochoten přiznat pravdu. Zjevně jako většina jednodušších povah není schopen převzít zodpovědnost za něco, co neudělal schválně, a neschopnost si nepřizná nikdo.
           Je výborné, že pro něho začal pracovat Petr Kotrle, dá se očekávat, že i u Návratu teď vyjde několik dobrých a dobře udělaných knih. To ovšem neznamená, že se zkvalitní veškerá produkce Návratu a my zapomeneme na zločiny minulosti.
           Později se objevil se i Ivan Adamovič, pochválil Interkom, ale na předplatné u sebe neměl. :-) S Milošem „Albertem“ Podpěrou jsme plánovali společnou cestu na Tatracon (a zkásnul jsem ho o předplatné IK :-) S Peťou Pavelkem a Silverem jsme domlouvali cestu na Opatcon, Slávek Švachouček mě informoval o nových stránkách Ertaru, což vedlo ke smutnému zjištění, že na Quida, kdy se slaví Ertarský Nový rok, mám už lístky na Dráculu v Pakulu... Slávka pak odvlekl JWP, aby, dokud je ještě střízlivý, probrali něco na společném literárním projektu.
           Doufejme, že při dalším SSSR letošního roku už bude U Knížete Václava lepší klimatizace, nebo se naši kuřáci budou držet více zpátky a já tam vydržím až do konce.
  • 5. března byl na konto Zoo poslán výtěžek sbírky Pochmurné neděle na adopci hladových zvířátek (i když se mi povedlo antedatovat příkaz k úhradě, neb jsem si spletl nějak měsíc, peníze nakonec podle tvrzení slečny za přepážkou odešly). Tasmánský ďábel zatím stále surfuje u protinožců, takže jako každý rok adoptujeme piraňku.
  • Marvin
  • 6. března jsem se dopoledne sešel s naším občasným přispěvatelem Jarkem Kopečkem, známým hlavně z Neviditelného psa a Gentlemana.
  •        Odpoledne jsem dorazil do Krakatitu, abych vzal roli ve stále populárnějším dramatu Čekání na Viktora. V dalších rolích jsme mohli vychutnat mistrovství Franty Novotného (přinesl mu výtisk prvního dílu druhé knihy o Valhale), Jany Rečkové (donesla nějaké doktorské papíry), Netopejra (co jiného než další komiks k překladu, mimochodem docela žíznil po krvi Ivana Adamoviče za recenzi Klubu extáze v Živlu, rukopis u Ivana ležel rok a Ivan nenašel čas na skouknutí, ale jak vyšel knižně, okamžitě sebral energii ke kritice překladu některých termínů :-) a samozřejmě mé a Honzy Vaňka jr.(vracel Viktorovi půjčenou knihu). Pokud jsem mohl postřehnout, nějakou menší roličku si zahráli i Tom Jirkovský, Egon Čierny a Pavel Weigel. S tím jsem si povídal o Pilipiukově povídce Lenin impossible z poslední Ikarie (dostala mě mluvící jména: plukovník GRU Tichobzdějev například), o recenzi Wojty Běhounka na Kroniky Jakuba Vandrovce tamtéž, opravdu dobrá, klidně by mohla vyjít v Interkomu (tento odstavec nevyjadřuje názor celé redakce). Pavel zalitoval, že Akademie SF nerozpoznala jako počin edici Laseru PODÍL SF/F (Nejlepší POlská DÍLa science fiction a fantasy). No jo, kdyby se někdo ozval v době sestavování orientačního seznamu, mohlo to dopadnout jinak, stejně jako třeba v případě deskové hry Proroctví.
           Pak se do Krakatitu přivalila mračna podivných lidí s holemi a v kaftanech. Zase ti LARPisti. Lucka Lukačovičová u našeho stolku vydávala Živnostenské listy opravňující ke hře, hráči za ně platili LARP penězi a dostávali stvrzenku, netušil jsem, že hra jde až do takto hororových detailů. Všichni při tom hlučeli tak, že jsme si s Gudrun zahráli na dokonalé zmatence, když ona hovořila o Quarku a já o Kvarku. Raději jsem utekl.
  • 7. března se mi ozval Peťo Pavelko, že mu doktoři zakázali Opatcon i ve zkrácené formě, s odjezdem v sobotu ráno. Hodinku po něm ale volal Silver, že mě vezme jeho matka Lenka (se kterou jsme strávili nejedno příjemné posezení na Tatraconu). Já už byl naladěn, že budu o víkendu dělat na novém IK (a když zbude čas, tak i na daňovém přiznání :-), ale tohle mě dost nalomilo (cesta do broumovského výběžku se najednou začala jevit jako možná i velmi příjemná záležitost) a celého mě to uvedlo do stavu těžké nerozhodnosti. Osud to vyřešil za mě, večer jsem Lenku nechytil na žádném ze Silverových čísel a když jsem se v sobotu na poledne probudil, Opatcon již musel být v nejlepším.
  • Další den Valhaly

  • 13. března: Franta Novotný mě požádal o řeč u příležitosti křtu další knihy z trilogie o Valhale. Kdo mě trochu zná, ví, co jsem smolil celé dopoledne. Krátce před čtvrtou odpoledne jsem dorazil do Krakatitu, kde už dole v knihkupectví nebylo k hnutí pro početná stáda dinosaurů. Ivan Adamovič si zde zapisoval čerstvě vyšlé knihy pro svůj soupis, po delší době jsem zahlédl Přemka Houžvičku a další exempláře pokládané již za vyhynulé. Než jsem se prodral nahoru, sešel z kavárny Franta, aby od Máši zjistil, jak se takový křest organizuje. Nebylo to naštěstí složité, obsadili jsme galerii, kde se nějaký neinformovaný nešťastník pokoušel sníst svůj nakládaný hermelín, odkudsi se objevily dva tácy sklenek na šampaňské a několik lahví a mohli jsme začít. Předtím jsme ovšem museli od baru dílem přilákat, dílem přivolat hosty. Z největší dálky se asi objevili Jarek a Alžběta Mosteckých a pak Dáreček. Po dlouhé době navštívil Krakatit Ondřej Neff, a vůbec se zde objevil každý, kdo v pražském fandomu něco znamená. Pavel Weigel mi dal zprávu o stavu SAFu, Tom Němec pár Pevností a Tom Jirkovský první díl Encyklopedie Martina Šusta. S Netopejrem jsme se chytli za nos, že jsme zapomněli oslavit včerejší významný den ČR, totiž výročí vstupu do NATO.
  •        Přečetl jsem svůj trochu dlouhý přípitek a nenapadlo mě, že když budu všem děkovat, nebude mít už Franta o čem mluvit, příště si dám pozor. Zde je:
           Dámy a pánové, kluci a děvčata,
           je pro mě opravdovou poctou moci přivítat novou knihu Františka Novotného. Dnešní den můžeme považovat za přinejmenším významný den v kalendáři české SF. O cca čtyři sta stran jsme se přiblížili k okamžiku, kdy budeme mít v rukou velký román, na který čekáme už celé desetiletí.
           Nezeptal jsem se Františka vlastně, proč si k tomuto přípitku vybral mě, ale domnívám se, že proto, že jsem se okolo psaní Valhaly ochomýtal takřka od začátku, tedy nejméně takových dvanáct let. Tehdy Franta bydlel ještě v Brně, a tak jsme se scházeli hlavně na Draconech a podobných conech, kde jsme v kroužku zasvěcenců, kam patřila i Vilma Kadlečková a Martin Klíma, diskutovali o světech Valhaly a úskalích jejich převodu do románové formy.
           Obávali jsme se tehdy, aby se Frantovi nestalo to, čeho se bojí mnozí spisovatelé, totiž, že když dopodrobna vylíčí děj knihy, ztratí zájem ji pak ještě psát. Franta ale při psaní, či spíše konstruování děje Valhaly využíval spíše tu část své osobnosti, kde v něm sídlí konstruktér či programátor, to ostatně ani jinak při psaní příběhu o paradoxech času nejde, a část své bytosti, kde sídlí umělec, zapojil k vytváření vnitřního světa svých hrdinů.
           Každý, kdo někdy programoval, ví, jak problém, který celé dny vzdoruje řešení, zmizí ve chvíli, kdy jej začnete popisovat a vysvětlovat kolegovi. Taková byla asi naše role při pokládání základů Valhaly.
           Pak přišel ten pro nás velký den v roce 1994 a Martin Klíma a jeho Altar vydal první svazek zamýšlené trilogie Dlouhý den Valhaly. Mnohé události, z nichž by bylo asi nemožné vybrat tu hlavní, způsobily, že další díl Valhaly nevyšel za rok či dva, ale skoro po deseti letech. Nebyl to ovšem ztracený čas, jako když hotový rukopis obíhá nakladatelství nebo se na něj práší v archivu. Autor na něm průběžně pracoval a zároveň psal jeho třetí a závěrečnou část. Při komplexnosti a složitosti světa Valhaly ani jiný postup nebyl možný.
           Na podzim symetrického roku 2002 byla kniha připravena k vydání. Na tomto místě bude asi nejvhodnější poděkovat zejména všem předčtenářům Viktoru Janišovi, Honzovi Pavlíkovi a Vaňkovi jr., pokud jsem na někoho zapomněl, tak se omlouvám. Určitě ano, třeba na Haničku, která si jistě nepředstavovala, že Viktor stráví celou dovolenou četbou Valhaly...
           Když už jsem u děkování, velký dík od nás všech si zaslouží Staso Juhaňák a jeho nakladatelství Triton. Bez něho bychom se zde dnes nemohli radovat z první části druhého dílu Dalšího dne Valhaly, který se jmenuje Dopoledne.
           Asi bude na místě, abych vás varoval, že brzy vyjde i Odpoledne, takže se máme stále nač těšit. A s tím a s dotazy, kdy se toho dočkáme a kdy i třetího dílu? (a to již nebude jen významný den, ale přímo svátek naší SF), předávám slovo Autorovi.
           Staso a Franta pak prozradili, že další část vyjde zhruba za měsíc, a kdy vyjde závěrečný díl, teprve uvidíme. (Já mám zato, že pokud budeme dělat knize alespoň trochu reklamu a rychle se vyprodá, pomůže nám v nátlaku na autora i pan vydavatel :-)
           Richard Klíčník si v předpokoji kanceláře Vlasty Talaše otevřel konkurenční výčep a napájel tam vybrané publikum jakýmsi pozdním sběrem. Jeden čas jsem se již obával, že Richard Podaný odešel bez formulářů Akademie SF, u baru jsem jej neviděl a myšlenka, že by se nacházel ve řvoucím kotli fantasy místnosti, mi přišla natolik absurdní, že jsem jej tam ani nehledal, pak se náhle objevil a když se něco podobného přihodilo i s Viktorem Janišem, dozvěděl jsem se i já o tajemství zdánlivě zavřených dveří.
           Když František podepsal knihy několika zájemcům, mezi nimi i Ondřeji Jirešovi a mám dojem, že i Evě a Ivě, které s Bí rovněž přišli spoluvytvářet scifistický mumraj, posadili jsme se k rohovému stolu ještě s Ivanem Kmínkem, Lindou Kosatíkovou, Jolanou a mou ženou Michaelou. (Ivan a Franta se nějak neshodli v otázce Iráku :-) Já tam ale dlouho nepobyl, představil jsem Staso Juháňákovi jeho autora Roberta Blandu a pak jsme společně probrali první třetinu jeho postkyberpunkového románu. Bohužel Honzové Bidlo Adamčák a Vaněk, stejně jako Eva a Iva odešli příliš brzy a neuváženě uvolnili stůl, kde se drápkem zachytilo pár trolíků, brzy jich tam bylo tolik, že spolu s procházejícími Larpisty učinili místnost akusticky neobývatelnou. Jak se mi zastesklo po klidu klímovských večírků, kdy třeba i několik minut nikdo nepromluvil. Asi se přece jen pokusím zorganizovat nějaké dinosauří středy.
           Se Silverem jsem si domluvil společnou cestu na Sklípcon, rozloučili se Stasem Juhaňákem, který obtěžkal můj kufr svou produkcí z poslední doby, a pryč.
  • 17. března v RUR, Filip odevzdal Dogma, jedna z výmluv, proč ještě není hotový tento IK, padla.
  • 18. března se ozval Jarda Olša jr., že bude na vyhlašování cen Akademie SF v Praze. Není ale vše jen růžové, dostávají se ke mně i první zprávy, že je ohrožen letošní Parcon, či přinejmenším jeho rozsah.
  • 20. března v Krakatitu křest prvního dílu Slovníku Martina Šusta, Tom Jirkovský zajistil velkolepé množství výborných chlebíčků a šampaňského. Mezi gratulanty se objevil Dáreček, přijel na Sklípkon o den dříve, Jana Rečková, Franta Novotný, Honza Vaněk jr., Pagi (který vše i dokumentoval). Málem bych zapomněl na autora, slíbil dokončení na začátek příštího roku. Já se moc nezdržel, po nějakých administrativních pracích pro Akademii jsem se vydal na nonSF schůzku do restaurace Nová legenda (pplk. Sochora 35), o které se zmiňuji hlavně kvůli tamní výborné kuchyni. Kdyby to tam bylo jen o trochu větší, doporučil bych ji KJV na schůzky.
  • Zdeněk Rampas
    Pokračování příště
    Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK    Předchozí pokračování Pokračování příště