Logo rubriky
4/2003
  Fandom v datech (další) (202)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK    Předchozí pokračování Pokračování příště
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2003

Hvězdný bulvár

  • 9. března nejen SF žánrem je živ brněnský fandom – tentokrát jsme se sešli na filmu Chyť mě, jestli to dokážeš. Lehce komediální retro podle skutečné události, s Leonardem DiCapriem v roli podvodníka.
  • 14. března se pánská část sešla na romantickém filmu Opilí láskou. Nebyl to tak úplně normální film o úplně normálních lidech, takže rozhodně stál za vidění (i když úplně každému bych ho nedoporučil).
  • 15. března vypukla u Pitera bramboráková párty. Kulinářské orgie řídila jako šéfkuchařky Dana Krejčová, ruku k dílu i jídlu přiložili mnozí. Pozdní oběd se podle posledních nočních odchozích poněkud protáhl.
  • 22. března nás nalákalo muzeum na propagovanou výstavu japonských panenek Kokeši.
  •        Na místě se ukázalo, že námi plánovaný doplněk – umění japonského laku, je výstavou hlavní a panenky jsou jen malou expozicí se vstupem zdarma. Takže jsme u lakovaných krabiček až almar strávili asi hodinu. U panenek jsem spolu s Pet dostal záchvat smíchu u vitríny ukazující ostatní typy tradičních hraček – místo tahacího kačera na kolečkách vlečou za sebou v Japonsku tahacího démona. A tzv. „kolo štěstí“ bylo také ozdobeno zamračenými a nešťastně se tvářícími hlavičkami. Jak se říká – jiný kraj, jiný mrav.
    Marvin

    Sklípkon 2003

  • 23. března se s Michaelou díky Silverovi a jeho matce Lence v pohodlí vezeme na Moravu. Ač první jarní den, vrátilo se nám chladné počasí a když zafoukal větřík, nazval jsem tu vínem požehnanou součást Moravy Moravskou Sibiří. Když jsme dorazili, dohnalo nás auto s plzeňskou značkou a redakcí Laseru a na parkoviště přišel Peťo Pavelko, který se chystal zajet na nedalekou (pro auto) zastávku pro Melkora. Peťo nám poskytl první informace a pak jsme naběhli do jídelny a společenské místnosti (v létě asi slouží nejrůznějšímu povyrážení, nad vchodem je napsáno Nevstupujte mokří), kde se již osvěžovala Jolana a další dorazivší účastníci.
  •        V 19.00 jsme vyrazili do sklípku středně malé místní soukromé vinařské firmy bratří Radima a Pavla Stavkových.
           Já, Dáreček a Jolana jsme přijeli s odhodláním abstinovat, jak to jen nejvíc půjde. Nicméně alespoň půl litru vína jsme vypili v rámci ochutnávky ve sklípku, který spíše připomínal podzemní hangár než útulné zařízení, na které si vzpomínám ze své poslední SF vinařské akce ve Velkých Pavlovicích cca před patnácti roky. Řízenou ochutnávku v chladu mezi sudy pak vystřídala neřízená v patře nad sklepem u krbu a švédského stolu.
           V sobotu ke snídani vstalo jen pár nejotužilejších, k obědu to již bylo lepší, jen Lenka Turečková přišla až k večeři.
           Dobře to vyřešil Šimon, ten popíjel až do snídaně, pak se najedl a šel spát. Když odpoledne přišel, dostal od nás dary ke svým čtyřicátinám. Panenku Barbie, figurku Alfa, Valhalu Franty Novotného a nějakou tu slopanicu.
           Další program byl stejně náročný jako minulou noc a tak při kartách Šimon brzy zapínal mezi koly šetřič obrazovky a Heňa jej musela budit. K ránu nevydržel ani Miro Lakatoš a zase telefonoval z okna.
           V neděli dopoledne jsme se s Michaelou a Lenkou vydali na okružní cestu po místních pamětihodnostech. Velké Pavlovice však vypadaly jako při zákazu vycházení, nikde ani živáčka, jen na obloze kondenzační čáry letadel mířících směrem na Bagdád a tak jsme si jen prohlédli Novomlýnské nádrže či jak se to jmenuje. Pohled na vybělené kostry stromů vyčnívající zprostřed vodní hladiny byl jak z hororu.
           Ač jsme přijeli mezi prvními, odjížděli jsme bezmála poslední, když jsme vyráželi směrem k Hustopečím, viděli jsme Heňu a Mira, jak se vydávají na procházku do polí hledat Šimona. Možná se v něm probudil medvěd, ochlazení ho zmátlo a někde v lese usnul zimním spánkem.
           No ale Miro rozhodně před cestou potřeboval ještě trochu osvěžit a orientační závod po okolních lesích mu jistě udělal dobře.
           Pondělní epilogue: Docela se mi ulevilo, když mi Šimon na můj mail, co s ním bylo a kde ho našli, odpověděl:
           No, našiel som sa sám. Išiel som sa prejsť do blízkeho kopca a výstup ma tak zmohol, že som sa hore uložil pod stromom k siestě. Bolo príjemné teplo, chrobáčiky tíško ševelili, ináč všade božské ticho, dokonca ani vtáčiky nepičovali... Potom mi napadlo, že ma môže aj niekto postrádať, tak som sa vrátil, vyrazili sme s Heňou, Melkorom a LKT okolo pol tretej. Dva dni chlastačky dajú človeku zabrať, stále si hovorím, že už nie som najmladší a stále chlascem ako 20 ročný. Somár starý. Do Košíc som dorazil okolo jedenastej v noci.
  • 25. března byl rozhodující zápas Indoor ligy v pétanque. Stačila dvě vítězství ze tří na postup do play-off. Měli jsme i plán B – když nepostoupíme, tak si aspoň odpočineme – hrát čtvrt roku každý týden dva až tři zápasy, to už nám trochu narušovalo klubový život (zvláště úterní mače). Jak praví klasik:
  •        „Mám rád, když plány vycházejí,“ takže vyšel plán B. Vítězství bylo jen jedno a to na postup nestačilo (pochopitelně jsme měli těžší skupinu, ale hlavně jsme nehráli moc vyrovnaně).
            
    Marvin

    KJV

  • 26. března KJV zase V žitě. Na programu bylo vzpomínání Ondřeje Neffa na to, jak dramatizoval nejlepší kousky díla Julese Vernea (vynalezl např. tzv. softcrossover, když v jedné inscenaci setkal postavy z různých verneovek, snad se JV neotáčel v hrobě, už si musel na zvyknout na horší zacházení). Lukáš Doubrava pak z magnetofonu pouštěl ukázky. Zajímavé bylo srovnávání, jak k dramatizacím přistupoval Československý rozhlas a jak Supraphon. Přítomnost Ondřeje Neffa asi byla tou příčinou, že se nás sešlo tolik, že na Gudrun a Keplíka zbyla jen jedna židle, ale jak je znám, nevadilo jim to.
  •        Po delší době se objevila Lucka a způsobovala drobnou nesoustředěnost v projevu Viktora Šance. Vlastně celou schůzku musel řídit Egon Čierny, ale zvládnul to jako v časech před omlazením KJV. Poprvé KJV navštívila Petra Lukačovičová, s tou jsme si pak cestou na metro povídali o rozhlasových hrách současnosti, zda ještě vůbec existují a zda jsou v éře těkavé klipové kultury ještě schopné zaujmou posluchače.

    Čtvrtek Big U

  • 28. března jsme se v Krakatitu uklidili s Richardem Podaným a Honzou Vaňkem do Galerie a vyřídili pár věcí okolo Akademie, Skřipce a Koniáše. Pak se zastavil Honza Vejsada, aby probral registraci nového klubu Gorgona do řad ČS fandomu. S Richardem jsme si pak k Honzově nelibosti vyměňovali divácké zážitky ze seriálu Odpočívej v pokoji. Honza to komentoval slovy, v nichž nás přirovnal ke Klíčníkovi a Janišovi, když si povídají o tom, co zažili na netu. Tak jsme přešli k válce v Iráku, načež nás Honza poprosil, zda bychom se nemohli vrátit k hovoru o sitcomech... Zastavil se i Tom Jirkovský, je uprostřed korektorsko sazečského maratónu vydávání osmisetstránkového románu Chiny Miévilleho Nádraží Perdido.
  •        Někdy v ten čas proběhla oslava vydání nového románu Jany Rečkové, když jsem vybíhal, abych stihl v Pakulu obnovenou premiéru Draculy, stihl jsem ji jen stručně poblahopřát.
           Dracula sám pak byl dost nudný a Hůlkův zpěv mi občas připomínal řvaní na pastvě... Zvědavost, co že to udělali s klasikem, byla po zásluze potrestána.
  • 30. března jsem byl dopoledne přítomen rozhovoru Netopejra s Jirkou Pavlovským o hře, ve které provozuješ vlastní ZOO a sbíráš body za rozmnožování pand a jiných ohrožených druhů. Když tě hra omrzí nebo zapomeneš zavřít dvířka klece, můžeš tam mezi diváky pustit třeba tygra.
  •        JP: A to tam zvířata souložej?
           N: No jasně, jak jinak by se mohly množit?
           JP: I s lidma?
           Závidím Jirkovi, jak dokáže být stále tak svůj.

    Večírek s Klímovými

           V podvečer se u nás konal klímovský večírek. První dorazil Honza Vaněk jr., a tak byl jako vytrestán korekturami IK.
           Dlouho po něm Martin s Vilmou, pak tuším Richard Klíčník, donesl ukázku vína, které mu doma cestou ze Sklípkonu vyzvedl Peťo Pavelko, Viktor s Hankou a nakonec Gudrun. Richard Podaný to má z Šestajovic daleko, Ivan Kmínek zapomněl a Franta Novotný byl mimo Prahu.
           Nicméně nedostatkem témat jsme netrpěli. Vilma prozradila, že začala zase psát a předpokládá, že hotová kniha bude mít cca 900 stran. Viktor poreferoval o překladech, s kterými se potýká, Honza Vaněk jr. přečetl několik úryvků z Not the End of the World (Žádný konec světa) od Christophera Brookmyra , Honzův překlad zachoval autorův jiskrný styl, který spočíval zejména v hromadění protiřečivých nápadů, z nichž každý by se dal rozepsat na povídku. Škoda, že je to spíše než co jiného detektivka a nemůžeme si autora přivlastnit do našeho hájemství SF. Ale třeba se najde nějaký scifistický vydavatel, který vykoukne za ohradu. Co ty nato, Staso?
           Když došlo na lingvistické a překladatelské vtípky, dožadovala se Gudrun něčeho i pro chemiky. Honza Vaněk jr. ji odbyl vousatým H2SO5.
           Kolem desáté Martin upozornil na fakt, že za poslední čtyři hodiny nepadla zmínka o válce v Iráku, setkání v takovém složení je pro nás již příliš vzácné, abychom jej utráceli řečmi o věcech, které známe jen z TV.
  • 31. března nastal ten slavný den, a Staso Juhaňák dostal z tiskárny Cordwainera Smithe. Tak jsme se přeci dočkali. Večer jsem to ohlašoval v RUR, ale generace neofanů zkažená chodící fantasy už neví, kdo je Cordweiner Smith.
  • 31. března další romantický film a další čistě pánská jízda. Sekretářka opět není úplně normální film atd. Přes jistou úchylnost to vcelku zdařile vyprávělo o citech a uzavřenosti, to vše s lehkým humorem.
  • 1. dubna předváděl Miles pracovní verzi naší ročenky Krach a nebyl to apríl. Reportáže z našich akcí a z akcí poctěných naší účastí tentokráte zabírají ještě větší rozsah než loni – jsme holt kabrňáci.
  • Marvin
  • 2. dubna se u mě zastavil Richard Podaný obtěžkaný autorskými (nebo přesněji, ale asi ne lépe, řečeno redaktorskými) výtisky Znovuobjevení člověka I. Vyrazili jsme to oslavit slavnostním obědem do Jizery, kde se ondy konalo SSSR. Poreferoval jsem o klímovském večírku, na který se Richard nedostal, vylákal jsem nějaké příspěvky do IK a doprovodil jsem ho k Šestajovickému expresu. Výbornou náladu z vydání prvního svazku kompletního SF díla Cordwainera Smithe mi nezkazilo ani to, že mi v Jizeře místo kuřecího salátu donesli řecký, asi lépe než já vědí, co je pro mě dobré.
  • 3. dubna ráno jsem se rovněž vydal do redakce Tritonu pro nadílku recenzních výtisků. V redakci jsem se dověděl, že Staso dnes nebude, neb je s manželkou v porodnici. Nafasoval jsem pro Sarden, Neviditelného psa a Fantázii a odkvačil dokončovat poslední stránky minulého IK. Když už bylo zřejmé, že kvůli chřipce v tiskárně nevyjdeme včas, vyhodil jsem pozvánku na Jarní poradu a po drobném přesázení doplnil na patřičný rozsah.
  •        Večer v Krakatitu jsem se od Richarda Klíčníka dověděl, že slaví svátek, připojil bych se k němu, Draky a Františce E. Velinské, leč dal jsem raději přednost kyslíku v Galerii. Tam jsem setrval s Pavlem Weiglem v hovoru o knize Polská ruleta, dokud nepřišel Richard Podaný a Honza Vaněk jr. Zavzpomínali jsme na anabázi přípravy a vydávání Cordwainera Smithe, Richard dal jeden ze svých výtisků Honzovi Pavlíkovi, takto tvůrci slovníčku jeho světa, druhý skončil jako dárek u Richarda Klíčníka pod podmínkou, že napíše recenzi. Ovšem ne takovou, aby fanynky psaly recenze na recenzenta, ale běžely si koupit knihu.
           Objevil se tu i Tom Němec, nyní jako redaktor Pevnosti, a paní Blanka Neoralová, odtamtéž. Bohužel Tom zmizel, než jsem s ním stačil promluvit, no snad se objeví na Akademii SF. Pokud si vzpomínám, v den udílení Cen Akademie se do prodeje dostalo první číslo Pevnosti, takže by mohli oslavovat první výročí. Pak si k našemu dlouhému stolu přisedli Mirek Žamboch a Ondřej Jireš a domlouvali jakýsi literární projekt, že by antologii pro Triton? Pár útržků vět rozhodujících o tom, že toto ano a toho ne mi připomnělo inženýry lidských duší :-)
           Když Richard Klíčník odkvačil do divadla a Richard Podaný domů, nebyl si jistý, jak by Helena rozdejchala, že není na svůj svátek přítomen :-), zvedli jsme se i já s Honzou Vaňkem a přestože v Krakatitu zábava spíše vázla, tak na čerstvém vzduchu a v tichu Vodičkovy ulice jsme toho najednou měli do odjezdu tramvaje spoustu k vyřizování.
  • 4. dubna byl docela zajímavý mailový provoz. Nejprve mi Staso Juhaňák telegraficky opsal svůj nový přírůstek do rodiny David, 4 kg, 51 cm, takže to s naším vymíráním snad nebude tak horké, a pak si jindy tak zdrženlivý Ivan Adamovič postěžoval na poměry v Ikarii. Noví majitelé MF zdá se do extrému dovádějí vše, co jsme roky kritizovali. Na jedné straně snaha ušetřit na čemkoli, na druhé neprůhledné machinace, kvůli nimž již Ikarii nesází Vlado Ríša, ale za mnohonásobek nějaké spřátelené či finančně propojené studio. Navíc s podobně žalostnými výsledky jako Vlado, ale v takových termínech, že se k Ivanovi již nedostanou korektury. Asi Honzovi Vaňkovi jr. koupím výtisk nejnovějšího vydání, aby porovnal kvalitu. Teď už nás snad nikdo nebude obviňovat z rozeštvávání fandomu.
  • 4. dubna dávali comicsový spektákl Daredevil (přezdívaný v tuzemských pokusech o překlad též Nebojsa nebo Drzoun). Po posledních úspěších si zřejmě Američani mysleli, že už ví, jak dobře zfilmovat comics. Omyl – nestačí tam naházet všechny módní ingredience, když se zapomene na hlavní složku – dobrý příběh, nejlépe i dobře zahraný. Zde chybělo obojí, takže přes nesledovatelně hyperakční souboje to nemělo spád a vlastně ani kloudnou zápletku. Příliš mnoho místa zabíraly nepodstatné a zdržující momenty jako zrození hrdiny a ukázka jeho dvojího života (zde stačilo pár náznaků), takže potenciálně silné momenty byly jen rychle a povrchně odvyprávěny (celý příběh Elektry).
  • Marvin
  • 6. dubna kdy jindy začít sezónu pétanque pod širým nebem, než když napadne čerstvý sníh? Turnaj v rámci Dnů francouzské kultury začínal tedy stejně jako loni. A jen šílenci z Pochmurné neděle se mohou takové akce zúčastnit. Když navíc začalo skutečně nepříjemně sněžit, dopili ti šťastnější (jako já) svůj pastis, zatímco účastníci turnaje začali poněkud litovat své přihlášky. Ponechali jsme je napospas zuřivému severáku, kruté sněhové bouři a nelítostným soupeřům. Když naši vyhráli první zápas, tak se trochu vyčasilo, takže jejich zocelený tým nakonec končil až po více jak čtyřech hodinách. Kam se na ně hrabou změkčilí finalisté kryté indoor ligy!
  • Marvin
  • 7. dubna jsem si v RUR konečně koupil Velké U (proto jste v minulém IK nenašli jeho obálku), provoz tam byl poměrně obvyklý, změnou byl jen párek pozoruhodně kultivovaných trollíků, rozhodně nehrozilo ohluchnutí. Filip si pochvaloval, jak jde na odbyt Znovuobjevení člověka, já nahlédl do Ikarie, a skutečně, nepostřehl jsem žádný rozdíl. Na příští týden jsem sezval snášecí komando a Filip navrhl společnou výpravu do IMAXU, jsem zvědav na největší plátno na světě, jen aby mi nepraskly brejle.
  • 7. dubna se nakonec sešli jen dva ctitelé argentinské kinematografie. Dávali Devět královen, což je zdařilá variace na téma „podraz“. Prozrazovat víc by bylo chybou.
  • Marvin
  • 8. dubna napsal Ivan Adamovič do scifi konference:
  •        No, doufám, že té hrstce, která Ikarii čte, se líbila Swanwickova povídka Gryfovo vejce.
           To si dal, ale neměl provokovat :-), JVjr odpověděl:
           Každopádně doufám, že se aspoň někomu líbil taky překlad: „We were given six orbits warning; most went down in lifting bodies, there was a big evacuation“ (doslova: „Dostali jsme šest oběhů [předem] výstrahu; většina přistála ve vztlakových tělesech [specifická konfigurace návratových těles schopná jistého aerodynamického manévrovaní, uvažovaná zvláště v roli záchranných člunů pro orbitální stanice], konala se velká evakuace) jako „Většina to schytala hned při startu. Byl tam šílenej zmatek.“ (s. 25)
           Nebo hned z první stránky. Valina:
           O deset kilometrů dál už byly vidět jenom trosky hermetického náklaďáku, který tam vybuchl a rozmetal kolem sebe spoustu součástek a izolační pěny. Ta teď vypadala jako hejno obřích červů snažících se z náklaďaků uprchnout co nejdál do měsíční krajiny. Od dvacátého kilometru pak mizerná, hrbolatá silnice vedla pustinou. Sem tam tudy projelo pár aut. To bylo všechno.
           Originál: Ten kilometers out, a pressurized van had exploded, scattering machine parts and giant worms of insulating foam across the landscape. At twenty-five kilometers, a poorly graded stretch of road had claimed any number of cargo skids and shattered running lights from passing traffic.
           Doslova: Deset kilometrů od města kdysi vybuchla přetlaková dodávka a rozházela po krajině součásti strojů a obří červy izolační pěny. Na pětadvacátém (sic!) kilometru si špatně zarovnaný úsek cesty vyžádal od projíždějících vozů nespočet nákladových ližin a rozbitých světlometů.
           A tak dále, lze zabořit prst kamkoliv: „Možná, že už tam vypukla válka, kterou nikdo nechtěl rozpoutat, ve které nikdo nechce bojovat a na které dokonce ani nemůže nikdo vydělat“ (s. 19) je v originále „war that ... and it's even money that nobody can stop“ (doslova: kterou s padesátiprocentní pravděpodobností nikdo nedokáže zastavit).
           Počínaje izolovanými termíny: na začátku se několikrát opakuje, že Weilův vůz má treads (pásy), ale Valina to „překládá“ kola.
           Z railguns (prostě „katapulty“, teď nevím, jestli to Pacner v Městech v kosmu nerozvádí ještě nějak detailněji) udělal „žihadla“, takže když dojde na zmínku o tom, že mají nějaké koleje, termín „units“ rozvedl na „počítačově řízených lokomotiv“ a z „užívaných k přepravě hlušiny a surové i zpracované rudy“ (raw and semiprocessed materials) vynechal „over the highlands and across the bay“ (přes vysočinu a záliv [měsíčního moře]), které by ho mohlo prozradit. The Center for Self-Replicating Technologies není „Centrum pro výzkum sebepoznávacích technologií“ (11), ale autoreprodukčních – níže se mluví o nanorobotech.
           Mohl by se přihlásit, komu to přijde jako dobrý nebo jen adekvátní překlad? (Ty nemusíš, Ivane.)
  • 9. dubna pak stejný tým ctitelů japonské kinematografie navštívil Cestu do fantazie. Důvodem menší návštěvy byl nechvalně známý Špalíček jako jediné místo, kde to promítali a také sraz vyhlášený na poslední chvíli. Film byl pro člověka, který nezkonzumoval tuny anime a neotupil si tak smysly, úžasným a originálním zážitkem. Začátek představení nám zpestřil Američan sedící o řadu před námi, který si povšiml Cordwainera Smithe, kterého jsem ukazoval HT. Hned ožil, že je to jeho oblíbený autor a podivoval se, že vyšel česky. Přitom dokázal rozsypat většinu popcornu po půlce sálu.
  • Marvin
  • 10. dubna jsem se v Krakatitu moc nezdržel, blíží se přijímačky a já se šel pokoušet v předem ztraceném boji namlátit do svého mladšího něco matematiky. Pavel Weigel vyprávěl o nové polské fantasy od Andrzeje Ziemiańskiho (známe jeho povídku Autohahn nach Poznaň z Polské rulety), já jsem zneužil dobroty Honzy Vaňka jr., aby přehlédl Silverbergovu předmluvu ke sbírce povídek od Tiptreeho přeložené R. Čapkem. Kdybych tušil, že pak nad tím stráví polovinu víkendu, asi bych se toho neodvážil. Pár delegátů z mladších klubů se omluvilo, že se nedostanou na Jarní poradu, hlavně jejich škoda...
  • 11. – 13 dubna porada SFK v Šumperku, o té asi až příště.
  • 14. dubna jsme se sešli v Jindřišské, abychom konečně pohnuli s IK 2-3/2003. Spojili jsme to se střídmou oslavou mých nedávných narozenin, některým z nás je každá záminka dobrá. Filip si zase vzal jen polovinu Viagry a zase popichoval přítomná děvčata, takto vedle Bí i Evu, Ivu, Andreu a Šárku. Medovina, kterou přinesl, mu ale zjednala odpuštění. Honzovi Vaňkovi jr. jsem předal fanziny, které jste mi v dobré víře dali na poradě, teď si o nich něco přečtete. Zastavil se i Pavel Weigel a hned si všiml několika interpunkčních chyb v rubrice poezie. Slíbil jsem mu, že to opravím alespoň ve webovém vydání.
  • 14. dubra měla Pochmurná neděle „veselé pondělí“ – využili jsme jednotné snížené vstupné do multiplexů, pojmenované zjevně po našem fanzinu. Film Rytíři ze Šanghaje se z větší části odehrával v Londýně a proto byl z větší části točen u nás (včetně čínského Zakázaného města – kromě Hluboké to tuzemec prakticky nepoznal). Jackie Chan dostal volné ruce pro akční scény a jeho kung-fu variace na Zpívání v dešti byla jedinečná. Kromě toho se divák dozvěděl něco o mládí Charlese Chaplina, zrození Sherlocka Holmese a konci Jacka Rozparovače (obzvlášť podařený vtip).
  • Marvin
  • 16. dubna poslal Vašek Pravda do konference svůj protest proti neobjektivnímu hodnocení Euroconu/Avalconu 2002. Bude-li to ještě aktuální, tak asi také až příště.
  • 17. dubna dopoledne jsem se zastavil v redakci Tritonu pro recenzní výtisky Connie Willisové I když půjdu roklí šeré smrti. Staso právě dočetl (sic) Znovuobjevení člověka I. a byl velmi mile překvapen, až potěšen tím, co jsem mu doporučil a co RIP a jeho překladatelé vytvořili. Objevil se tam i Ondřej Jireš, poreferovat o sestavovaném sborníku (odhadl jsem to dobře), když mě uviděl, propadl spěchu a zdržel se jen pár minut :-). Potom, co odkvačil, pravil Staso, že jsme nevypadali, jako bychom se viděli rádi (inu, psychoanalytické školení se nezapře). Oponoval jsem mu, že mně Ondřejova přítomnost ani existence nečiní žádný problém a že čekám, že se k tomu časem rovněž propracuje. Také jsme ostatně byli mladí a neklidní...
  •        Odpoledne jsem cestou do Krakatitu potkal F. E. Velinskou, optal jsem se jí, zda je již fit, pravila, že ano, abych si nevšímal její barvy, takovou nabere, když je dlouho u jednoho stolu s uctívači jednoho nejmenovaného kultu (ne že bych se jej bál jmenovat, ale stále nemohu vynatrefit jeho jméno, skleróza je mrcha). V Galerii se sešla komise Skřipce, rychlý konec bojů v Iráku umožnil návrat Libora Dvořáka, nevím, jak se podařilo přilákat Viktora Janiše a obětaví tahouni Richard Podaný a Honza Vaněk jr. (RIP už spočítal část kategorií Akademie SF a vyšla zajímavůstka, totiž že Pekárkové překlad dostane cenu Akademie SF od scifistů a možná anticenu Skřipec či Koniáše od překladatelů).
           Tom Jirkovský škemral o informaci, zda dostanou ještě nějakou cenu krom toho jistého Mloka za neangloamerický překlad... Nebyl jsem takový nelida, abych mu nedal naději.
           Ondřej Neff byl ten čtvrtek na Interkameře a tak s námi pobyl déle Franta Novotný, který zde měl schůzku se Stasem Juhaňákem a Leo Křížkem ohledně vydání nějaké vojenské encyklopedie.
           Honza Pavlík Stasovi doporučil několik titulů od Clifforda Simaka, takže se můžeme těšit, že si přečteme i zbytek toho nejlepšího od autora „Když ještě žili lidé“.
           Já pak musel s Keplíkem odchvátat domů, kde jsme přes půlnoc tiskli makety pro sborník Fantasy 1992 / 2002 na Taurcon.
  • 18. dubna mailují vděční fanoušci, že dostali IK 2-3/2003, Dupress sebou hodil :-). RIP mi dodal článek o HP a sečtenou Akademii a tak můžeme začít pracovat na dalším čísle.
  • 19. dubna Milovníci turistiky se dožadovali akce, tak byl na tuto sobotu naplánován Vevercon. Pochopitelně bylo pošmourné počasí (později slunce zasvitlo), takže se dostavili jen čtyři odvážlivci. Ukázalo se, že lze jet první lodí zdarma (začínala plavební sezóna). Následovala prohlídka hradu Veveří, pěšky přes kopec Vrtačku zpět (původní plán byl přesně opačný, ale kdo by odmítl plavbu zadarmo?).
  •        Následovala Rum párty u Marvina – to už v osmi (když jde o konzumaci, tak je najednou dvojnásobná účast). Kvantum jídla (kotel boršče, salámy a čabajky, sýry), tramín z Veveří, francouzské víno Corbieres 2001 (Provensálské) a osm druhů rumu (a dvakrát cachaca, takže jsem mohl zájemcům namíchat caipirinhu).
    Marvin
  • Velikonoce: Já jsem sázel tento IK a převáděl texty, které Zdeněk Randa nascanoval, do html. Brzy snad již na webu najdete Interkom od roku 1984. Už teď se můžete těšit na recenze od Evy Hauserové a Pavla Kosatíka, reportáž z prvního Parconu Honzy Hlavičky a spousty dalších textů, které nejenže nezestárly, ale stále mě ještě dokázaly odvádět od práce a zároveň byly její odměnou. Šťourové mezi mládeží budou moci porovnat, jaký má vliv osoba šéfredaktora na obsah a tvar IK. Tak mě napadá, že mnoho neofanů prožilo celý život za mého šéfredaktorování, přinejmenším tu část, kdy už uměli číst.
  •        Honza Vaněk se zase obětavě ujal skupiny amerických fanoušků, kteří zabloudili do Liberce a Prahy: V sobotu jsem šel s těmi Američany do malebné holešovické tržnice („kdybychom měli něco takového ve Washingtonu, nakupovala bych tam často! A ten bramborák je vážně skvělý!“ :-) resp. „Když jsem tu byl posledně, koupil jsem si na DVD taky Vlčí boudu, ale vůbec se mi nelíbila“ :-)))
           Asi také kdesi na Jižním Městě proběhl první ročník odpoledního Eroticonu pořádaný Trollíky. Na http://pes.internet.cz/scifi/clanky/29920_0_0_0.html si můžete přečíst recenzi Jardy Houdka na sborník Klášter slasti vydaný u příležitosti akce. Na poradě SFK jsem zahlédl její mimořádně odpudivou obálku, snad recenze pomůže zmírnit první dojem.
  • 22. dubna ráno dala Jitka Doležalová na síť své fotografie z Porady (http://www.tenzor.cz/tally/2003/2003-04-11_JP_Sumperk/JP2003.htm). Vidím, že jsem zase udělal chybu, když jsem odjel předčasně. Mladej zkoušky neudělal a já si mohl na stará kolena něco užít.
  •        Od rána zjišťuji, kdo přijede v sobotu na Akademii SF, ještě že alespoň Petr Kotrle a Jarek Mostecký se ozvali sami.
           Ozval se mi také Peťo Pavelko, pro velký zájem 21. 6. 2003 pořádá Sklípcon 2. Máte-li zájem, informujte se na peter.pavelko@aliatel.cz
           Večer se pak v salónku vinárny V žitě konala Veřejná schůze KJV. František Novotný přednášel na téma: Děla v díle Julese Vernea a děla mimo dílo Julese Vernea a Leonid Křížek: Obléhací stroje všeobecně. Frantova Přednáška byla velmi fundovaná a odpovídajícně dlouhá. Bylo nás tak akorát, poslední židle zbyla na Jolanu, která dorazila s gestem královny asi s půlhodinovým zpožděním. Silver a Jarda Houdek si pak už museli sednout k baru. Protože nedorazil R. Klíčník, neobjevila se tentokrát ani žádná nová fanynka. Leonid vyprávěl hlavně o svých osobních zkušenostech se stavbou a obsluhou historicky přesných replik katapultů. Honza Vaněk jr. vedle korektur interkomu ještě stihl s Martinem Cornem svými poznámkami a dotazy vyvádět z míry moderátora a bavit přítomné.
    Zdeněk Rampas
    Pokračování příště
    Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK    Předchozí pokračování Pokračování příště