Logo rubriky
2-3/2003
  (201)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2003

Cordwainer Smith – Znovuobjevení člověka I.

Tato kniha je na naší SF scéně v mnohém unikátní. Jde vlastně o první sebrané SF, na které si kdy nějaký vydavatel troufl.
       Podařilo se to díky šťastnému setkání odvážného vydavatele Stasa Juhaňáka a vynikajícího a stejně odvážného redaktora českého vydání Richarda Podaného. Ten shromáždil elitu české překladatelské obce k překladu většiny Smithova díla a citlivě zredigoval tu malou už přeloženou část, která sama stačila k vytvoření autorovy proslulosti v řadách fandomu.
red.
  • Cordwainer Smith (vlastním jménem Paul Myron Anthony Linebarger; 1913 – 1966) byl jedním z nejpodivuhodnějších autorů americké SF své doby – kromě toho však zůstává jedním z mála, kteří svou svérázností vlastní dobu a její omezení hravě překonávají. Jeho práce si nemůžete – dokonce ani ve SF, žánru, který je na různá překvapení a neobvyklosti více než bohatý – splést s ničím jiným. Zvláštní vizionářskou a snovou atmosféru promíšenou nečekanými řešeními a nápady snad ani nejde napodobit.
  •        Český čtenář se zatím mohl seznámit jen s několika autorovými povídkami roztroušenými v dlouhých časových obdobích po časopisech a antologiích. Celkový pohled na dílo Cordwainera Smithe, to je ale něco zcela odlišného. Smith totiž patří k oněm autorům, kteří si vypracovali vlastní dějiny budoucnosti a do jejich rámce pak zasazovali svá díla.
           Ona byla hosteska a oni byli praví lidé, páni tvorstva, ale zkřížila svůj důvtip s jejich důvtipem a zvítězila. Nikdy předtím se to nestalo, a jistě se to už nikdy nestane, ale zvítězila. Dokonce ani nebyla lidského původu. Měla sice lidskou podobu, ale byla odvozená z kočky, což vysvětluje počáteční K v jejím jménu. Její otec se jmenoval K'mackintosh a ona K'mell. Dokázala přechytračit celý sbor vládnoucích lordů Instrumentality.
           400 str., 229,- Kč, (členové SFK TRIFID 169,- Kč)
    Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK