Logo rubriky
4/2003
  Recenze (další) (202)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2003

Příběhy ze Zeměmoří

Svět Zeměmoří bývá přirovnáván ke Středozemi - k tomu svádí už složený název, ale to by zdaleka nestačilo k tomu, aby se tento názor uchytil. Pětice povídek, které tvoří tuto knihu, naznačují odpověď, proč se tak stalo. A ukazují mistrovství spisovatelky, která si vydobyla významné místo mezi autory SFFH.
       Váhal jsem, jestli recenzi členit podle povídek, nebo jestli spíše popisovat svoje pocity z knihy jako celku - a to druhé vyhrálo. I přes rozdílná témata totiž všech pět povídek má hodně společného. Je to láska - či přesněji vztah člověka k jeho okolí v nejrůznějších podobách, počínaje láskou milostnou přes lásku k životu a k lidem až po hluboké přátelství dvou čarodějů.
       Autorka své příběhy vypráví nesmírně civilně, na první pohled jakoby plytce - žádná velká akce, napětí v podstatě neexistuje. Vzdor formální autoritě, spor otce se synem, dva čarodějové hledající k sobě cestu, arcimág, který zahodil za hlavu všechny svoje schopnosti a léčí dobytek, dívka, která se snaží poznat sebe sama - zdánlivě banální témata, ale Ursula LeGuinová dokáže příběhu vdechnout zvláštní atmosféru. Druhým plánem jejích příběhů jsou silné motivy, které si čtenář mnohdy uvědomí, až když příběhy, které se v jiném prostředí mohly stát i jemu, prožije ve svém nitru.
       Dalším vynikajícím momentem knihy je její poetika. Autorka dokáže velmi jemně a přitom působivě vytvářet atmosféru příběhu. Využívá tu svoji schopnost charakterizace, kterou se povedlo překladateli převést do češtiny velmi dovedně:
       Povolávač zvedl vznešený, tmavý obličej, přes celou místnost se na bledého muže upřeně podíval, ale nepromluvil. Beze slova a bez jakéhokoliv gesta se opět otočil a odešel ze síně.  Když pomalým krokem míjel Irian, odtáhla se od něho. Bylo to, jako kdyby se vedle ní otevřel hrob, zimní hrob, studený, tajemný a temný. Dech jí uvízl v hrdle.
       Příběhy se odehrávají v různých časech Zeměmoří (v předmluvě je autorka datuje ve vztahu k událostem, známým z jednotlivých knih série), přesto mají společné právě ono hledání, obvykle spojené s konfliktem s některým ze zeměmořských tabu, či možná jen zavedených zvyků, někdy se až nepříjemně blížících schématům, které jsme i my přijali za nutnou nikoliv však nezbytnou součást našich životů.
       Zdánlivě lehké, velmi poetické příběhy snadno zaujmou svojí nenápadnou působivostí. Nečekejte od nich akci, nesmiřitelné konflikty Dobra a Zla či detektivní zápletku. Místo toho se těšte na vyprávění, které by mohlo zaznít večer v setmělé místnosti ozářené světlem krbu, vyprávění stejně příjemné jako posezení v křesle s přehozem z ovčího rouna a stejně poutavé, jako sklenka archivního vína.
       Kniha obsahuje tyto povídky: Hledač, Temná Růže a Diamant, Kosti země, Na Vysokých blatech a Dračinka. Navíc je součástí předmluvy vedle poznámek autorky i její  podrobná bibliografie z pera Martina Šusta.
Pagi
Ursula K. LeGuinová: Příběhy ze Zeměmoří, překlad: Petr Kotrle, obálky: Milan Fibiger, ilustrace: Karel Soukup, Triton, edice Trifid, 2003, autorský medailon: Martin Šust, 328 stran, 189 Kč (pro členy klubu Trifid 129 Kč), brožované
        
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK