Logo rubriky
4/2003
  SF film (další) (202)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2003

DOGMA

Už i filmoví tvůrci najeli na ekonomicky vděčný systém seriálů. Copak takový Pán prstenů, ten je v tom ještě celkem nevinně, protože byl trilogií už v dobách, kdy Peter Jackson ještě neuměl říct ani to „P“, ale co ten zbytek? Copak je to fér, mávat divákům (a Wolverineovi) před nosem objasněním jeho minulosti a pak se na všechny vykvajznout s poukazem na druhý díl? Copak si může člověk oddechnout, že všechno dopadlo dobře, potažmo pro matrix špatně, když se autoři pod vidinou dalších a dalších peněz vytasí s nějakými novými problémy?
       Ve světle těchto nových událostí (a dílů) vypadá Hollywood jako jakási neuvěřitelně tlustá, neveselá kráva. Zavřená v ohradě americké demokracie a paragrafů spásla všechny nápady a jen občas urve zpoza plotu nějaký ten drn zelenající se originalitou jiných proveniencí (naposledy tak po americku přežvejkala japonský Kruh). Co jí tedy zbývá? Vyvrhnout nestrávené zbytky, se zavřenýma očima je sežvýkat znovu a vší silou myslet na čerstvou, šťavnatou trávu, kterou jí ve skutečnosti ani továrna na sny nedokáže vyrobit. Proto jsme viděli už tolik druhých, třetích a n-tých dílů, z nichž jen několik nepřipomínalo nevábný natrávený chuchvalec, a ještě více jich evidentně uvidíme. (Bonusová otázka: Na motivy jaké pohádky bude natočen druhý Matrix, pakliže za předlohu prvního bereme Šípkovou Růženku?)
       Toto dogma budiž tedy v neprospěch filmového šílenství, které zatím nemá v historii kinematografie obdoby: Přistupujte k bombastickým snímkům s ještě mnohem bombastičtější reklamou střízlivě, s chladnou hlavou, a nedávejte tak moc vydělat producentům, nebo budeme za chvíli všichni jen donekonečna opakovaně žvýkat kinoobdoby Esmeraldy a vůbec telenovel!
       BLANCHE – KRÁLOVNA ZBOJNÍKŮ – Nejen dějiny na tripu, ale snímek natočený zhuleným režisérem podle sjetého scénáře se zkouřenými herci, jejichž opojení se datuje do doby starší, než byl podpis této smlouvy. Kameňák po francouzsku, leč ještě méně vtipný.
       CESTA DO FANTAZIE – Je více než nápaditá a zajímavá. Závěr bohužel přeci jen sklouzává ke klasické cestě za záchranou, tentokrát rodičů, ale přesto budete z kina odcházet nadmíru spokojeni.
       DAREDEVIL – Místy lepší, ale místy poměrně horší komiksová adaptace na úrovni třetího Batmana. Potěšení z Bena Afflecka kazí jeho totálně nehybná tvář a z černošského padoucha zase vědomí, že komiksový Kingpin je běloch.
       LOĎ DUCHŮ – Příjemný horor, jehož zásluha spočívá zejména v doložení faktu, že se stále najdou tvůrci, kteří se navzdory obecnému trendu nebojí natočit naturalistickou scénu plnou krve a střev.
       WATERLOO PO ČESKU – Film, jehož úspěchy právem odpovídají jeho názvu. Spodní část žumpy české porevoluční kinematografie (na úplném dně jako žába na prameni s...ek dřepí Kameňák).
       
Filip Gotfrid
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK