Logo rubriky
8-9/2003
  Recenze (další) (205)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2003

Stín Fazolka

Hegemonův stín, přímé pokračování Enderova stínu, se od prvního dílu podstatně liší. Předně, není to sci-fi. Odmyslíme-li si Fazolkou genetickou zvláštnost, která ostatně nemusí navždy zůstat pouhou SF rekvizitou, zbývá nám popis mocenských ambicí asijských velmocí. Mimořádné schopnosti Fazolkových spolubojovníků z Bitevní školy jsou v nich využívány jen střídmě; jsme již na Zemi, termiťané byli poraženi a vesla se chopili profesionální dospělí politici a vojáci. Hrdinové kosmické války mají být odsunuti na pomníky, případně pod ně.
       Další významnou změnou je to, že se již nejedná o Enderovu hru, přesněji řečeno Enderův job. Hlavní hrdina celého předchozího cyklu – a do značné míry i Enderova stínu – je nyní pouhou občasnou nostalgickou vzpomínkou, což nestačí. Fazolek, Achilles, Peter Wiggin a Petra Arkanianová román (překvapivě) neutáhnou. Některé postavy (Nikolaj) zbytečně mizí z děje, jiné (Virlomi) zbytečně přicházejí. Místo dřívější akce je zde spousta monologů a dialogů, autor vše důkladně vysvětluje odkazy na předchozí události. Vzhledem k tomu, že se téměř s jistotou obrací na poučeného čtenáře, je to zbytečné.
       Některé scény, jako třeba Petřin zápas (a následné „smiřování“) s Achillem jsou krkolomné a těžko uvěřitelné. To je další rozdíl oproti předchozím dílům, kdy právě autentičnost reakcí dětských hrdinů – odpozorovaná ze skutečného života (Cardových dětí?) – brala čtenáře za srdce (a pod krkem).
       Autorův zájem se soustřeďuje na intriky bojujících velmocí a úlohu jednotlivců v těchto válkách. Odhaluje „plány v plánech jiných plánů“, dvojitou zradu, zbabělost i hrdinství, ale všechno je to jakési bezkrevné, papírové – jako desková hra typu „monopoly“. Otázkou zůstává i samotný vývoj politické situace, který do značné míry extrapoluje současný stav. Nijak přitom nezohledňuje to, že Čína byla citelně zasažena první termiťanskou invazí.
       Přes uvedené výhrady se nejedná o nudnou nebo špatnou knihu; Card by takovou ani nenapsal. Nevím ani, zda mohla být napsána lépe. Zároveň ovšem nevím, zda musela být napsána. Je to už jen stín toho, co tady kdysi zazářilo.
        
Pavel Obluk
        
P.S. pro překladatele (?): Německý válečný vynález se jmenuje „blitzkrieg“, nikoli blitzkreig.
        
Hegemonův stín, Card, Orson Scott, hard sci-fi
Název originálu: Shadow of the Hegemon, preložil Petr Kotrle, vydal Laser, 2003, 306 stran, cena 240 Kc, ISBN 80-7193-152-7
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK