Logo rubriky
8-9/2003
  Fanziny a časopisy (další) (205)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2003

Fanziny v redakci

       The Nemedian News 6/2003: Zpravodaj Conan Society. Zdeněk Zachodil, Sušilova 24, 695 01 Hodonín, tel. 518 343 126, conan.society@scifi.cz. Vyšlo v červnu/júni 2003 (ve skutečnosti rozesláno až koncem července). A5, 8 str. + 4, 4 a 12 s. příloh.
       Redakční úvodník vysvětluje, že zpoždění způsobil „rozpad harddisku“; díky tomu listárna přináší od dvou korespondentů hned po dvou dopisech – úvodní tázavý a další po zaslání informací (jeden se přihlásil, další odmítl slovy „mé časové vytížení je velké). Stať C. exorcista, citáty (většina pochází z jediné knihy) dokumentující jeho boje s démony. Minireportáž z květnového Červenáconu, článek o historické královně Zenobii, pětisloková báseň nepatřící k vrcholům autorovy tvorby („hrůz všech jsou /dovedou, ošizena/ušetřena“) vysázená diagonálně na celou stránku.
       Běžné přílohy doplňuje Conanov poklad O. Trepáča, ale i ten po čtyřech stránkách usekne pokračování příště.
       
       Knihovnička Vakukoku: Literární a comicsový fanzin SFK Vakukok. Pavel Skrblík Krajíček, Nerudova 9, 787 01 Šumperk, vakukok@centrum.cz. Distribuce v zemích EU: Silver (silver.horde@centrum.cz). A5, přebalový dvojlist z průhledného materiálu, ve hřbetě sešito dvěma svorkami.
       Č. 109: Vyšlo na PARCONu v Chotěboři 4.7.2003 (absence mezer sic). 8 str. + šedá obálka.
       Na obálce stojí Jaroslav Mostecký, Plechovka piva, ovšem tato starší dvoustránková povídka je zařazena až za dvakrát delší blUFO; přepis je dost nepozorný („připít z ochraptělým chlapíkem“, „se vrátila na místo, který u znala“, „může bejt uvnitř celej třeba národ“, „zavrtěl hlavouz“). Zbylé dvě stránky přetiskují obálky starších čísel KV s Mosteckého povídkami, už deseti, a na zadní straně obálky je reklama na jeho „seriál o polozapomenutých bitvách a bitkách“ „na stránkách časopisu PEVNOST“ „z pera jednoho z našich nejlepších spisovatelů!“
       Č. 110: Vyšlo 4.7.2003 (abs. mez. sic) na PARCONu v Chotěboři. 16 nečíslovaných str. A5 + oranžovo-béžová obálka s nalepeným barevným státním znakem a nápisem „Česká premiéra“ (patrně z počítačové tiskárny).
       Obálka oznamuje „P.Nosek: KÁJA SAUDEK – COMICS (Grafické dílo K.Saudka [abs. mez. sic], část I.) PI’TNAŚCIE ISTNIEŃ [Patnáct životů], Barevný, scénář: Majewski, Osmistránkový barevný comics z partizánských [sic] bojů z období SNP otiskl v roce 1977 polský comicsový časopis RELAX (...) č. 5, str. 12-19.“ Námět, poplatný dobové ideologii a dnes směšný nejen internacionální vyvážeností partyzánů, postrádá jasnou dějovou linku a vlastně i postavy; Saudkova kresba z vrcholného/klasického období si také v důsledku odbarvení, zmenšení a několikanásobné reprodukce zachovává hodnotu spíše jen informativní. Sešit přináší v první polovině český Překlad z polštiny: Roman Randalf Kresta (ne bezchybný: „Trzeba dostać ją zywą“ neznamená „musíme je dostat živé“, ale „ji živou“; při přepisu ruštiny také z oznamovacího způsobu 3. os. č. j. „prosit“ udělal infinitiv „prosiť“) letterovaný nějakým počítačovým fontem, následovaný originálem (jelikož absolvoval o jedno kopírování méně, není tak tmavý a detaily jsou trochu zřetelnější); i jeho bubliny postrádají Saudkův charakteristický rukopis a byly zřejmě vyplňovány až v Polsku.
       
       Stříbřitělesklý halmochron 2003: 7. ročník literární soutěže. Vydal SFK ANDROMEDA Plzeň. Vydání první a jediné. Nezodpovědný redaktor: Dáreček. Obálka: Chesley BONESTELL (pokud doopravdy, pak zphotoshopovaný do takové koláže, že by ho vlastní matka nepoznala). Náklad 50 ks. 48 str. A5 + tuhá modrá obálka, ve hřbetě sešito dvěma svorkami.
       „Když jsme po delší odmlce začali soutěž opět pořádat, vynechali jsme 7. ročník. Proto jsme toto opomenutí letos napravili,“ vysvětluje Předmluva organizátora, proč číslo od loňska kleslo na polovinu; dále informuje, že se zúčastnilo 33 autorů s 58 povídkami (z toho 11 je ve zveřejněných kompletních výsledcích bez bodů) a odkazuje na http://andromeda.scifi.cz, kde lze většinu nalézt. „Soutěž nám začíná přerůstat přes hlavu, a proto pro příští rok omezíme počet soutěžních příspěvků od jednoho autora na tři“, což by se letos dotklo tří lidí s celkem 22 příspěvky až na pár výjimek z dolní části žebříčku.
       Ivana Blahutová si po nedávném vítězství v soutěži Troll (viz Opat'ssin 12, IK 5-6/03) dobývá statut jména, které je záhodno sledovat. Dá se jí sice ledacos vytknout – rozvržení dobra a zla je příliš tezovitě plakátové, psaní různých sousloví s velkými písmeny, zprvu zajímavé a funkční (na způsob Vieweghovy ironizující kurzívy), se brzy stane nadužívanou otravnou manýrou, a především – jako i posledně – její hrdinka je vykreslena, jakkoli dovedně, jen v kontrastu s pozadím nepřátelského světa; Kapuciniádě (název jsem vůbec nepochopil) chybí klasický příběh s interakcí několika rovnocenných postav, takže konec jaksi vyšumí do ztracena. Ale nemohu autorce upřít, že má stylistických schopností na rozdávání, srší energií a dobře ví, co chce říci.
       Porota ji vpustila na páté místo; ostatní povídky si vedly tím lépe, čím jsou akčnější. Zvítězil s výrazným náskokem M. Pohl („No tak sakra pojď, ty zelenej bastarde!“ A velociraptor ho poslechl.), druhý je L. Hrdlička (Než se Tetsuo vzpamatoval, tak mu Chris rozpáral břicho a dalším mohutným úderem usekl hlavu.) jen o bod před J. Kosteleckou („Jednu část plánu však shledávám nadmíru obtížnou a to je fáze cesty časem.“); následují N. Chromek (Chtěl zachránit Ježíše a rozvrátit tím islámský svět, nakonec ale naprosto dokonale rozvrátil svět vlastní.) a po Blahutové J. Houdek („Pokud by naše znalosti modelu atomu byly úplné, bylo by možno vypočítat polohu každého jednotlivého atomu mého preparátu v libovolném čase t je větší než t nula.“) už s pravidelný rozestupy.
-jVr-
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK