Logo rubriky
12/2003
  SF film (další) (208)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2003

MATRIX REMIXED

V Pardubicích se dějí divné věci. Děti na nejmenovaném pískovišti poblíž nejmenované základní školy se bojí hodného pána s parukou, který jim rozdává bonbóny. Ulicemi se třicítkou prohání modrá škodovka, za jejímž volantem sedí dva muži s dlouhými bílými třásněmi na hlavě. Na nejmenovaném parkovišti se zpoza všech možných rohů stále dokola vynořuje nebezpečně vyhlížející dobře oblečený agent. Na něm by nebylo nic tak děsivého... kdyby ovšem nenosil kravatu s Bartem Simpsonem!
       Ano, už je to tak, přichází další ryze amatérská a nadšenecká parodie Matrixu. Hodný pán s parukou si totiž říká Vědma, modrá škodovka se utká v honičce se zelenou škodovkou a agent Harvalík bude mít ještě hodně co říct. Pachateli tohoto půlhodinového snímku jsou členové pardubického SF klubu Palantír a kupa jejich spolužáků, příbuzných, kamarádů a dalších ubožáků, které hoši z Palantíru přemluvili k účasti na projektu.
       Na děj filmu se mě neptejte, nestačil jsem ho zatím ani po dvou shlédnutích pochopit. Jak už to u amatérských parodií bývá, děj tu skoro není. Autoři prostě vzali co nejvíc svých oblíbených a nejlépe parodovatelných scén především z Matrixu: Reloaded, zparodovali je a pospojovali za sebe, takže výsledek je jen sled docela vtipných scén, ve kterém jsem nenašel skoro žádnou návaznost.
       Dalším kamenem úrazu amatérských filmů bývají nevalné a rozpačité herecké výkony. To se nevyhnulo ani tomuto snímku. Většina účinkujících své věty odříkává jako básničku ve škole, se zbytečnými pauzami a intonací, jakou na ulici skutečně neuslyšíte. Za zmínku podle mého názoru stojí opravdu výrazná role Jana Harvalíka coby agenta Smithe (ten člověk vypadá fakt nebezpečně, Harv odkoukal některé skutečné Smithovy grify a grimasy) a Radka Kamenského v dvojroli Vědmy a Architekta, jehož závěrečný výsměch Neovi je neopakovatelným diváckým zážitkem.
       Kamera je většinou statická, takže žádné obrazově pohybové orgie jako bullet-time nečekejte. Občas se kameramanovi zachvěje ruka (copak jste hoši neměli stativ?), což je nepříjemné zvláště při velkém přiblížení. Naštěstí se to neděje často. Daleko hůř je na tom zvuk. Je znát že hoši nepoužívali směrový mikrofon, ale pouze mikrofon zabudovaný v kameře, takže postavám většinou není skoro rozumět, zvuk je „rozmazaný“ ozvěnou od stěn, případně není slyšet kvůli velké vzdálenosti. Kvalita zvuku nejvíce vynikne ve scénách, kdy je agent Smith zabírán střídavě zblízka a z dálky, takže v jednom záběru je slyšet dobře a v druhém skoro vůbec... naštěstí je film opatřen českými titulky, což ho zachraňuje z nejhoršího, totiž z neporozumění, co postavy říkají. Možná se dočkáme předabování, chtělo by to.
       Originální hudbu nečekejte. Čekejte mix těch nejlepších melodií z Pána Prstenů, Neon Genesis Evangelionu, Noiru, Cowboye Bebopa (střihač Jarník je totiž tak trochu otaku ^_^) a střípek známé znělky Pulp Fiction. Hudba je nastříhaná celkem dobře a logicky, dokonce jsem zachytil, že dvě postavy mají své vlastní hudební téma, pokud se mi to tedy jen nezdálo :-) Při rozhovorech hraje příjemná tichá kytara doprovázená harmonikou (Noir), když přijde do tuhého a objeví se agenti nebo vypukne nějaká jiná akce, dostaví se bitevní téma z Evangelionu.
       Celkově jsem se u filmu docela dobře bavil, spousta scén je opravdu vtipných, je jen škoda, že nejsou lépe pospojované dějem do celistvějšího celku. Ve filmu dokonce uvidíte několik triků, které nejsou na amatérský film vůbec špatné. Například let Nea mezi planetami, proměnu Nea v jisté zvíře (nechci spoilerovat), cestování skrz telefon a podobně. Je vidět, že tvůrci se při natáčení dobře bavili (pod závěrečnými titulky běží tradiční sestřih nepovedených scén), bohužel pro diváka, který alespoň některé z tvůrců nezná, nemá Matrix: Remixed takové kouzlo. Ale za zhlédnutí tento snímek určitě stojí.
Roman Hocke
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK