Logo rubriky
8-9/2004
  SF film (další) (214)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2004

Koi... Mil Gaya

Monumentální SF film donesl Jarda Olša, abychom se seznámili s exotikou. A bylo to opravdu poučné. Jarda tvrdil, že film je v podstatě Rainman, E.T., Starman a Predátor dohromady. V tom se rozcházíme. Podle mého názoru je to Rainman, E.T., Blízká setkání třetího druhu a Zpívání v dešti.
       Hlavním hrdinou je mentálně zaostalý chlapec Rohik. Jeho otcem byl indický vědec-amatér, který tak dlouho vysílal do kosmu své akustické (!) signály, až mu emzáci odpověděli. Nadšený vědec letěl se svým objevem do výzkumného střediska, kde se mu přestavitelé oficiální vědy vysmáli a vyhodili ho. Rozrušený vědec spolu s manželkou sedl do auta a vyrazil na cestu domů. V noci jej dostihlo UFO. Muž místo, aby se věnoval řízení, triumfoval tak dlouho, až havaroval. Sám byl na místě mrtev, jeho žena přežila, ale u jejich ještě nenarozeného dítěte došlo k nevratnému poškození mozku.
       Rohik vyrůstal mezi dětmi. Byl to už mladý muž, ale neustále propadal a jeho spolužáky byly malé děti. Bezvadně si s nimi rozuměl. Například jim hrozně rád pomohl přesvědčit krásnou cizinku Nishu, která zabloudila do jejich vesnice, že dům, který hledá, je právě tam, kam děti potřebují svézt. Nisha tak dovezla děti i s Rohikem do kina a pak se musela vracet. Netušila, co je Rohik za případ, ale dobře si ho zapamatovala. Další setkání bylo ještě lepší. Rohik se s dětmi vplížil na zahradní slavnost místní smetánky. Děti loudily dobroty a pak se o ně pod stolem dělily. Rohik skrytý pod stolem chtěl popohnat další dodávku jídla, ale místo své malé kamarádky chytil za nohu Nishu. Po oboustranném šoku Rohik vyrazil na útěk a převrhl stůl s jídlem přímo na krasavici. Druhý den se pokusil dívce doručit neobratně naškrábanou omluvu. Nishin nápadník Raj (Rádž) ho při tom chytil, zbil a rozbil mu koloběžku, na které Rohik obvykle jezdil do školy. Rohikova matka navštívila rodiče zlaté mládeže a tam Nishe a jejím přátelům vysvětlila situaci. Nisha pochopila, že její budoucí snoubenec se vlastně vytahoval na malé dítě a jejich vztah dostal první trhlinu.
       Nisha se snažila vlídným chováním Rohikovi vynahradit ústrky a ten to samozřejmě pochopil tak, že se mu podařilo získat děvče. Začal Nishu navštěvovat a uviděl ji pracovat s počítačem. Protože se jí chtěl vyrovnat, vytáhl starý otcův počítač a pyšně jí ho předvedl. Oba si s ním hráli tak dlouho, až přivolali UFO.
       Policisté, kteří zkoumali stopy po odletu létajícího talíře, zjistili, že jeden z emzáků se nevrátil na palubu. Ztraceného ufouna samozřejmě našli právě Rohik s Nishou. Protože věděli, že po něm policie pátrá, ukryli ho v kůlně. Parta Rohikových kamarádů jej brzy objevila, ale pomáhali udržet tajemství. A emzák se jim odvděčil – vyléčil Rohikovu vadu a udělal z něj frajera, který Rajovi přebral Nishu a ještě ho porazil v košíkové.
       Policie však nespí. Když se kolem emzáka začne stahovat smyčka, Rohik přivolá UFO. Přestože ví, že s jeho odletem ztratí své nové schopnosti, pomůže ufounovi utéci. Z Rohika se opět stane troska, ale v dalším střetnutí s Rajem se vzchopí a krizi překoná.
       

Závěrečné poznámky:

       1) Jarda tvrdil, že film má dvě hodiny. Já bych se vsadil, že nejméně tři. Myslete si o tom, co chcete.
       2) Emzák (jadoo-čti džadú) je modrý gumák, který vypadá a chová se jako mentálně zaostalé krávooké sele.
       3) Film většinou působí dost cize, myslím tím naprosto jinou kulturu, pravděpodobně jsem řadu věcí nepochopil. Ovšem indická verze radostného tance a zpěvu v dešti by asi byla těžko stravitelná i pro americké publikum (čekám, kdy Blesk přinese zprávu, že Kelly vstal z hrobu). Naproti tomu velmi kladně hodnotím, že valná většina záběrů obsahovala perfektně nasvícené scény. (Často se odehrávaly na dokonalých loukách a s nádhernými horami v pozadí.) Pro západní SF obvyklé noční scény pro jistotu ještě zahalené mlhou se v tomto filmu prakticky nevyskytly.
       
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK