Logo rubriky
10-11/2004
  Cony (další) (215)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2004

Ovacon očima Trpaslíka Gurgyho

Já a kamarád Rodien jsme se vydali na Ovacon vlakem a poté trolejbusem, až jsme zakotvili v ulici Jiřího Trnky. Tady jsme se – jak už je mým zvykem – ztratili a museli jsme se doptat místních, jak se dostat k budově knihovny, kde se Ovacon konal. Zaplatili jsme velmi slušný poplatek 20 Kč a dostali se dovnitř. Velmi příjemně mě překvapil vnitřek knihovny – vše bylo moderní a jak se říká šlo to s dobou.
       Na vystoupení šermířské skupiny Tizon z blízkého Havířova se všichni přítomní vydali ven před knihovnu. Čekal jsem obvyklé vystoupení šermířů, ale byl jsem ke své spokojenosti velmi překvapen. Hlavní dvojicí byli Trpaslík a Elf. Na začátku se přeli, proč jsou Trpaslíci lepší rasa (což jsou, jako trpaslík to vím nejlépe) a poté spojili své síly proti menší armádce Skřetů, když bránili čest a život dvou pohledných Elfek (aj co to tárám, elfky se nám trpaslíkům přece nelíbí). Po řadě velmi vtipných bojových ukázek (skřetí akido, nezničitelná mithrilová kazajka) nakonec k mé spokojenosti elf umírá, ale stihne uzavřít spojenectví Trpaslíků a Elfů. Tím představení skončilo.
       Následovalo oficiální zahájení a přivítání účastníků, které provedl hlavní organizátor Bohdan „BoboKing“ Volejníček. Mimo jiné nás seznámil se scifi klubem, který vede od roku 1993. Bohužel taky oznámil, že Bill King má rodinou sešlost v Anglii, a tudíž na Ovacon nedorazí.
       Po Bobokingovi zasedla za stoleček velmi pohledná dáma Alexandra Pavelková se svojí přednáškou Vysoké C, pojednávající o hudbě doprovázející akční scény. A tak jsme se podívali na Lotra, Tuxedo, Hrdinu či na Pátý element.
       Hodinovou přestávku jsme využili k posilnění a okounění. Spolu s Rodienem jsme šmejdili a zjišťovali nové informace. U prodejního pultíku s knihami se řešil Kingův Zabíječ, a tak jsem hodil své znalosti do placu. (Zjistil jsem: King ještě nezačal psát osmý díl, nějaký by se měl jmenovat Zabíječ Temných elfů a v tom osmém by měl Gotrek a Felix plout na trpaslíčí parolodi někde po mořích… uvidíme, ale časem.)
       Za pultíkem se objevil Zdeněk „Tunelář“ Zachodil a začal hodnotit odnože fantasy. Přes meč a magii až po slovanskou, která zahrnuje třeba i A. Sapkowskeho, J. Červeňáka a A. Pavelkovou. Poté nás seznámil se svými oblíbenými autory. Velmi mě potěšilo, že má skoro stejný vkus jako já. Jinak dodávám, že ho můžete potkat v Arakisu, což je prodejna fantasy a sci-fi v Brně. Mimo jiné je také šamanem Conan Society.
       Po něm pultík obsadila zase dáma. Františka Vrbenská nám vyprávěla o sexualitě ve středověku. Středověk byl pro sex velmi drsná doba. Ukamenování za to, že se žena dost hlasitě nebránila při znásilnění a tedy si nezvládla přivolat pomoc, bylo dle mého názoru velmi drsné. Pro dnešní lidi, kteří znásilňují, bych navrhl trest, který nám Františka popsala. Násilník byl za přirození přibit ke stěně a nožem si ho musel uřezat, pokud nechtěl vykrvácet. Což se mu pak stejně stalo. Nebo že barbaři byli humánnější a lidštější než Římané. Viz rozpad Říše Římské.
       Po Františce nastoupil Mira Žamboch, na kterého jsem byl natěšenej jak babka na důchod. Nepřítomnost Billa Kinga z něj udělala hlavního hosta Ovaconu. Mira nám řekl, jak lépe propagovat fantasy a scifi knihy. Nejprve to prakticky ukázal na obálkách dvou svých knih – Ostří oceli a Bez slitování, kdy normální člověk si nekoupí knihu s obálkou, na které je divnej člověk s kuší nebo chlápek obklopený nahými ženami. Mladším to nedovolí a starší se stydí na veřejnosti, a proto je velmi důležité zvolit obálku, která přitáhne co největší počet čtenářů. Jak bylo vidět, role přednášejícího mu neseděla, a proto rychle zahájil besedu s posluchači. A tak jsme z něho tahali nejrůznější odpovědi. (Mimo jiné víte, že sir Henvis je homosexuál? ... Ne? Tak se to dozvíte v nové Mirově povídce.) Pokud někdo z vás zná internetové stránky Miry Žambocha (pro neznalé www.miroslavzamboch.cz), tak jistě ví, že uspořádal dražbu. Jedná se o to, že osoba, která chce, aby jím nadefinovaný hrdina byl v Mirově románu, nabídne co nejlepší odměnu. Mirova velká záliba kromě krásných slečen (na Ovaconu jednu takovou měl) jsou i vína všeho druhu, a proto ode mne dostal láhev bílého vína z Chile. Také dodal, že tento román snad vyjde i knižně. Pro ty, kteří se už těší na novou Mirovu knihu, mám dobrou zprávu. Před Vánoci by měl vyjít první díl románu Líheň.
       Poslední přednáška, kterou jsme absolvovali, byla o slovanské fantasy a přednášejícími byli Rastislav Weber a Juraj Červeňák. Rastislav zastal tu špinavější práci a četl nám, co je fantasy a jak se liší tradiční od slovanské, a na Jurákovi bylo ukazovat nám to na jím nakreslené mapě a občas ohodnotit. Juraj je mimo jiné autorem netradiční fantasy knihy Černokněžník – Vládce vlků. Jedná se o slovanskou fantasy, kdy na historických základech je vytvořen příběh s dávkou magie. Hlavním hrdinou je Černý Rogan, který válčí s Avary a nyní pronásleduje nejkrutější avarskou smečku zvanou Krvaví psi. K milému překvapení autora byl pokřtěn druhý díl Černokněžníka – Radhostův meč. (Perlička: ve knize se objevuje bůh Žambuh, který je oslavován vínem a krásnými ženami.) Zde Rogan hledá mocný Radhostův meč, aby mohl vyrvat posvátný Krvavý oheň z pařátů ďábelských Belbohových uctívačů.
       Přestože program ještě pokračoval dál, pro mě a Rodiena con skončil – vlak nepočká.
       Ovacon 2004 je mrtev, ať žije Ovacon 2005!
       Díky všem za skvělou akci.
Jan Kundera
        
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK