Logo rubriky
10-11/2004
  SF film (další) (215)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2004

Na můstku, co zachraňuje svět (Star Trek v Celetné)

Nemohu o sobě tvrdit, že jsem znalec divadla, natož divadelní recenzent. Dokonce nejsem ani znalec Star Treku. Přesto bych rád podal v Interkomu laickou zprávu o hře divadelního souboru „the divadlo“ inspirované právě seriálem Star Trek. Posádku Enterprise v představení „Star Trek – Love Me Tender“, které lze navštívit v Divadle v Celetné, tvoří postavy z Nové Generace (Jean-Luc Picard, William T. Riker, Dat, Deanna Troiová, Worf) doplněné o několik osob z Voyageru (Sedmá z Devíti, Neelix, B'Elanna Torresová, Doktor, borgská královna).
       Když zkusím zhodnotit, jak s předlohou bylo ve hře naloženo, tak divadelníkům se nepodařilo probrat fenomén Star Treku tak systematicky a přitom originálně, jako tomu bylo ve filmu Galaxy Quest (1999, r. Dean Parisot). I po letech se ke Galaxy Questu rád vracím, protože ukazuje jasně lesk i bídu Star Treku a ještě je to zábava.
       Česká hra autorů Lichtenberga a Vaňkové se zastavila u předvídatelné parodie, která shazuje nezištné hrdinství, sexuální asketismus a supertechniku seriálového světa Star Treku (nebo přinejmenším sérií Nové Generace). Takže v Celetné jsou postavy na můstku (i pod ním a nad ním) sobecké, poněkud chlípné a jejich technika není o nic přesvědčivější než plastikový nůž B'Elanny Torresové, kterým tato šéfinženýrka ovládla klingonské rituální zápasy. Naplno se lidské slabosti projeví ve chvíli, kdy se na loď dostane magický předmět propůjčující svému majiteli takový sex-appeal, že mu umožní ovládnout celý vesmír.
       Divadelní představení působí trochu jako studentská recese, jak věkem většiny herců, tak u některých i „neherectvím“. Osobně bych řekl, že je to recese vydařená a mně milá. Ocenil jsem originální minimalistické dekorace a kostýmy. Dobrým divadelním efektem zapůsobila intermezza rozhovorů přes velkou obrazovku na můstku. I v TV seriálu jsou tyto chvíle klíčové; ale naživo se opravdu jakoby zastavil čas, když pohasla světla a pohledy všech se soustředily na nadživotní portrét emzáka hovořícího komunikačním kanálem z promítacího plátna, přičemž na plátně běžela trhavě jen krátká absurdní smyčka.
       Přes uvedené výhrady mohu návštěvu představení milovníkům Star Treku doporučit. Hra trvá jen necelou hodinu, soubor hraje s nadšením a přináší do světa přátel Star Treku nový, svěží vítr. A jak říkají trekkies: nemusí pršet, hlavně když kape!
        
- Inž. Daniel Tomek -
        
„Star Trek – Love Me Tender“, soubor the divadlo v Divadle v Celetné, datum představení: 29. 9. 2004, autoři: Lichtenberg, Vaňková, režie: Lichtenberg
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK