Logo rubriky
3/2005
  Fandom (další) (218)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2005

Výstup Záviše z Frankensteina na Dvoustovku

Nebudeme se zde zabývat začátky výstupu. Jsou zahaleny mlhou věků, pouze je známo, že na počátku bylo slovo, a to slovo bylo „VAT 69“. Dále připomeňme pouze velký milník uprostřed cesty – Johnnie Walker Blue Label, šedesátiletá skotská za téměř pěticifernou cenu, kterou ochutnal Záviš jen díky daru od Šedého vlka z Černé planety. Některé z kroků byly jen malými krůčky – minilahvičky dobrých značek nebo jediný panák kvalitního pití v baru, jiné velkými skoky – dary na narozeninových párty. Až nadešel rok 2005 a nastal únor, čas zmaru a beznaděje, kdy se blíží Závišovy narozeniny a s tím spojený Mizercon.
Pátek 11. 2. 2005 večer, nově otevřený Whisky shop v Domě pánů z Lipé na náměstí Svobody v Brně
       Když jsme se Závišem a Piterem přišli do Whisky shopu, o kterém nám řekla Pet, která se o něm dověděla od Marvina, nevěřili jsme vlastním očím. Není důležité, že u malého pultu stála Tamara Spoustová a Zdena Žourková, odbornice na irskou whisky, které za svou vášeň pro Irsko vděčí právě Závišovi z Frankensteina, který tak dlouho pronášel neblahá slova o „irských splašcích“, až jsme se báli, že na sebe poštve nějakého IRA, ale docílil nakonec toho, že obě dámy rozjely vlastní webové stránky o irské whisky (www.mujweb.cz/www/whiskey), aby Závišovi dokázaly, že irské jsou stejně dobré jako skotské. Důležitější bylo, že majitelé obchodu se rozhodli nalévat zdarma asi z dvaceti lahví povětšinou víceletých whisky, čemuž nemohl žádný ctitel whisky odolat. Rázem byly zapomenuty drobné rozmíšky mezi „Skoty“ a „Iry“ a když jeden koupil celou láhev, hned ji na místě otevřel a dal ochutnat všem přítomným včetně majitelů. Záviš si vybíral velmi pečlivě, aby se náhodou nestalo, že by vypil něco, co už jednou ochutnal, a postoupil tak velmi razantně k překonání Dvoustovky. A byly to věru dobré kroky:
       186. Glenmorangie 18
       187. Glenmorangie Port Wood Finish
       188. Glenmorangie Burgundy Wood Finish
       189. Bowmore 12
       190. Finlaggan Old Reserve (tahle jediná byla příliš drsná i na mne)
       191. Higland Park 14 The Coopers Choice
       192. Bladnoch 14 Signatory Vintage (tu si koupil sám Záviš s příspěvkem Pitera a hned ji otevřel)
       
Sobota 12. 2. 2005, večerní Mizercon u Záviše doma
       O narozeninovém conu se spoustou jídla a pití se netřeba rozepisovat, snad jen, že to bylo opět mizerné až do konce. Hlavně však Záviš postoupil o dalších pět kroků k vrcholu:
       193. Glendfiddich 12 Caoran Reserve
       194. Glengoyne 10 (společný dar pro Pavla Mikuláštíka)
       195. Tomintoul 10 (společný dar pro Záviše)
       196. Balvenie 10
       197. Balvenie 12
Pondělí 14. 2. 2005 Whisky shop
       Záviš po cestě z práce neodolal a zastavil se opět na novém známém místě, kde již za peníze ochutnal další krok k vrcholu:
198. Auchentoshan 12 The Coopers Choice
Pátek 18. 2. 2005, Whisky shop v Domě pánů z Lipé
       Podle nové tradice musí každá páteční návštěva hospody začít v prvním patře Domu pánů z Lipé, dokud máme peníze. Tentokrát jsme ještě měli a vlastně téměř mimochodem Záviš dovršil svou Dvoustovku:
       199. Tambowie
       200. Tantallan 10
       201. Glenmorangie Sherry Wood Finish
       Oslavy neproběhly žádné, taky kvůli tomu, že hned další pátek Záviš pokračoval ve výstupu na ještě vyšší vrchol (202. Clynelish The Coopers Choice), což vzhledem k tomu, že majitel Whisky shopu zatím zkrachovat nechce, se mu může podařit; pokud mu vydrží játra co nejdéle a zbudou peníze. A kdyby padl ve svém hrdinském konání, my ostatní jeho prapor pozvedneme a hrdě vykročíme vpřed novým vůním, chutím a dojezdům. Celou hrdinskou ságu Záviše z Frankesteina můžete shlédnout na webových stránkách Pochmurné neděle (pn.scifi.cz nebo www.fandom.sk/pn pod tlačítkem Whisky).
Miles Teg
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK