Logo rubriky
4/2005
  (220)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2005

Pod oslími kopyty uvízlo už 1 000 článků

Server Osel.cz se na českém internetu objevil asi před dvěma lety a nedávno oslavil 1000. vydaný článek. Z toho minimálně vyplývá, že se může pochlubit denní aktualizací.
       Proč o tom ale psát do Interkomu? Důvodů může být hned několik. V první řadě patří k zakladatelům serveru profesor Jaroslav Petr, kterého scifisté dobře znají jako autora řady povídek. Navíc píše také rubriku Fantastická věda, která vychází v Ikarii.
       A právě Fantastické vědě se Osel podobá asi ze všeho nejvíc. I když zde najdeme články o astronomii a fyzice, hlavní náplní jsou biotechnologie – v poměrně širokém slova smyslu, protože pod oslí kopyta spadá genetika a evoluce včetně evoluční psychologie, medicína i všemožné neuroimplantáty. Rubrika Kabinet je pak určena hlavně pedagogům a shrnuje vždy základní informace o určitém tématu (priony a BSE, projekt lidského genomu...).
       Každého scifistu ze staré školy by Osel měl zajímat také především pro jeho technooptimismus. V době, kdy se na nás ze všech stran valí zelená propaganda o tom, jak si s přírodou nesmíme zahrávat (Matt Ridley v knize Genom tenhle odpuzující mem trefně označil jako „frankeinsteinovský mýtus“), je radost najít médium, které je nadšené genetickými modifikacemi rostlin, klonováním zvířat a výzkumem lidských kmenových buněk. Se sympatiemi se zde píše i o přicházejících genetických úpravách člověka. Prostě alespoň nějaká protiváha všemožným technofobním aktivistům, které zde netřeba vypočítávat.
       Osel.cz byl původně míněn spíše jako recese (viz původní heslo redakce Být, či nebýt – Osel, nebo adresa jednoho z redaktorů ja@osel.cz). V současnosti pak projekt balancuje na hraně mezi vtipem, nadsázkou a vědeckou seriózností, tu se kyvadlo vychýlí více jednu z obou stran, aby se pak zase vrátilo zpět. Název Osel je nyní vydáván za zkratku z On-line Service Expert Labourer.
       A čím se Osel liší od podobných serverů na českém internetu? Oproti www.scienceworld.cz je více zaměřen na novinky, které se zde objevují téměř současně s anglicky psanými přírodovědnými časopisy. Transhumanismus.cz je pak svou náplní i technooptimismem Oslu podobný, není však zdaleka tak pravidelně aktualizován. (Jistě jste zaznamenali skrytou reklamu na další dva servery.)
Ervín Chrt
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK