Logo rubriky
6/2005
  Fandom (další) (221)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2005

Jak Virimith ke SF přišla

Začalo to úplně nevinně, a sice komiksy na pokračování v ABC. Primitivní jednostránkové příběhy, na které jsem každý měsíc čekala, a taky to bylo to první, co jsem si přečetla, jen co se mi nové číslo dostalo pod ruku. Byl to vůbec můj první styk s literaturou podobného druhu a díky Abíčku za to, že publikovalo komiksy hlavně se sci-fi tématikou. Takže mi bylo asi třináct a jedinou mou měsíční dávkou fantastiky byly právě tyto příběhy.
       Pak přišel zlom v podobě té nejryzejší klasiky. V zaprášené a nepoužívané knihovničce mých drahých prarodičů jsem našla skutečný poklad. Stařičké vydání Dvaceti tisíc mil pod mořem z roku... moment, podívám se... 1976 za dnes již symbolickou cenu 40 Kčs. Tehdy mě však mnohem víc zajímaly kouzelné obrázky, kterými byla tato na první pohled obří bichle s nespočtem miniaturních písmenek vybavena. Ukořistila jsem si knihu pro sebe a vystavila na výsostném místě na poličce (hned vedle kultovních příběhů malé holčičky Zuzanky :-) a sem tam si v ní listovala a jedinou mou dosud přečtenou pasáží byly popisky pod kresbami.
       Na nějakou dobu zůstalo jen u toho, až pak jednoho dne jsem knihu vzala do ruky s cílem, že ji prostě přečtu a basta. Na můj věk obtížný úkol a problémy nastaly už při četbě počátečních zvěstí o pozorování Nautilu, kdy ještě nikdo netušil, co to vlastně je, a já taky ne. To jsem překonala, co jsem ale už překusovala hůř, byl fakt, že autor dokázal na stránce a půl popisovat ryby, které hlavní hrdina viděl za okny ponorky v podmořské říši, a ještě je přitom zařazovat do druhů, čeledí a kdo ví čeho ještě. (Že by spisovatelova fascinace přírodními vědami? Možná, že až si přečtu novou knihu Ondřeje Neffa Jules Verne a jeho svět, tak budu chytřejší. :-)
       Ale abychom se vrátili k nakousnutému tématu, knihu jsem nakonec těžko horko dočetla až po větu „Kdo kdy změřil hlubokosti mořské?“, mají právo odpovědět na celém světě jen dva lidé: kapitán Nemo a já. A tím to haslo. Pro sci-fi na dlouhou dobu, teda u mě. SF svět se točil dál...
       To už se ale dostáváme do minulosti velmi blízké, mému patnáctému roku teenagerovského života, kdy se opět objevily známky nakažení brutálním virem science fiction, který se u mě projevovat zhoubnými příznaky číst nebo sledovat vše, co jen trochu zavání fantastickým motivem.
       S politováním oznamuji všem, kteří mají podezření na infekci, že tato nemoc není úplně léčitelná a použití nejtěžší vojenské techniky na její likvidaci jen dá podnět, aby se s ní vaše fantazie spolčila. A pak už je to kombinace smrtelná, kdy, pokud nebudete užívat pravidelně nějaký lék (jako je četba příslušných knih nebo sledování příslušných programů), se ve vás projeví ohromný absťák a sci-fi vám bude scházet asi tak jako upírovi krev. :-) Přesto nepropadejte panice!
       Jako jsem jí nepropadla já a ihned po diagnostikaci jsem zahájila léčbu dávkami 15% kyseliny literaturové s příměsí roztoku sci-fi a fantasy, obě složky po molární hmotnosti v poměru hmotnosti vašeho těla ku zasažené části. ( Pozor! Ministerstvo kultury varuje! Kyselina vyvolává závislost, jejíž dávky bude nutné časem zvýšit. )
       Nyní je mi 17, mám za sebou nespočet přečtených knih, skoukaných filmů a mezi mé oblíbené seriály patří Hvězdná brána a Star Trek. Všichni o mně prohlašují, že nejsem svou posedlostí normální, a kamarádka jednou, když mě přistihla, jak nedávám pozor, co mi to vypráví, řekla, že zase nejsem duchem v tomto světě.
       Nu, nejsem, co bych to zapírala, když je to pravda. Teprve relativně nedávno jsem se začala aktivněji zajímat o současnou domácí scifistickou scénu a už se snažím jakž takž pronikat do jejího středu. Zda se mi to podaří nebo ne, se ještě uvidí, mám před sebou Festival Fantazie, což bude v podstatě má první velká akce podobného druhu a letos jsem se na ni konečně odhodlala vypravit.
       Tak tedy všecky cony, co jen existujete, těšte se, přicházím a budu vás drtit jeden po druhém. Můj život jakožto scifistky je teprve na svém počátku...
        
Veronika Rychlá „Virimith“, dosud poměrně neznámá scifistka
        
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK