Logo rubriky
6/2005
  (221)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2005

V knize Čas budoucí

čtyři technologicky supervyspělé rasy vesmírné Konfederace trochu podfouknou vidláky ze Země, starající se o ztracenou vartu v podobě rozpadající se kosmické stanice. Její velitelka Haleyová, už starší dáma, čelí blokádě nepřátelské rasy, rostoucímu tlaku, jenž se záhy vyvrbí v ukázkovou politickou intriku, a taky nevýhodě, že vyspělejší rasy se zatím neuráčily prozradit zaostalým spojencům kouzlo nadsvětelného pohybu ve vesmíru. Úplně běžná situace pro 23. století, jak si je v prvotině, kterou v překladu Marka Čtrnácta vydal Triton, představuje australská autorka Maxine McArthurová. Dostala za ni cenu George Turnera pro nadějného SF nováčka. Představivost by však pro udělení ceny byla málo. Její výbor ocenil i na space operu kromobyčejně životné postavy i umění, s nímž autorka vykresluje budoucnost v rámci politického thrilleru hraničícího s klasickou detektivkou. (Nedávno vydal Triton.)
Roman Lipčík/HN

Sergej Lukjaněnko: Spektrum

Už jen pár let nás dělí od okamžiku, kdy se na Zemi objeví Klíčnící*. Mimozemská rasa přinášející pohádkové technologie – a především Stanice s teleportačními branami, které spojují celou galaxii do jediné dopravní sítě. Každý člověk může použít brány Klíčníků – a jako platbu stačí vyprávět nějaký originální příběh, bajku či podobenství. Před lidstvem se náhle otevírá celý vesmír – stovky planet, kulturní kontakty s desítkami civilizací, možnosti kolonizace… Ale tak jako každý nevyžádaný dar, i brány mohou skrývat nebezpečné tajemství.
       Nezpůsobí technická převaha Klíčníků všeobecnou stagnaci? A co když rostoucí síť bran představuje dosud neznámou hrozbu pro veškerý inteligentní život galaxie? Je tato hrozba nějak spojena se samotnou podstatou inteligence? To je jen zlomek z mnoha tajemství, jež se snaží rozluštit mimořádně nadaná sedmnáctiletá Irina Poluškina. Beze slova opustila domov a vyrazila do hlubin vesmíru. Na žádost rodičů se po její stopě vydává soukromý moskevský detektiv Martin Dugin. Zprvu jednoduchý úkol – najít a přivést zpět ztracenou dívku – se však začíná nečekaně komplikovat. Přímo před Martinovýma očima je Irina zavražděna – aby se poté objevila znovu, na jiné planetě. Absurdní situace se opakuje podruhé, a pak potřetí…
       * Pozn. red.: Už jsou tady a mají zájem o naše (lidská) děvčata.
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK