Logo Zpravodaj ČS fandomu
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Index
9/2005
(223)


Noční hlídka – temné stránky Světlých

Antona v roce 1992 náhle opustila jeho milovaná žena a odešla k jinému. Bez důvodu, bez vysvětlení. Zoufalý manžel zřejmě zkusil všechno, až se dostal k paní Šulcové, čarodějnici, která mu slíbila manželku vrátit, ale musí přitom zničit život a Anton tenhle hřích musí vzít na sebe. Plácli si na to, ale když čarodějnice chtěla celé kouzlo dokončit, vtrhla dovnitř Noční hlídka a zabránila tomu. Anton prohlédl skrze Soumrak, aktivoval své latentní schopnosti, uviděl členy Noční hlídky a stal se Jiným. Po dvanácti letech je Anton s nadáním věštce ve službách Noční hlídky, kde loví upíry a jiné Temné (či spíše Temné Jiné), kteří porušili Smlouvu mezi Světlými a Temnými a překračují své přidělené licence. Schyluje se však k naplnění dávného proroctví o další rozhodující bitvě mezi oběma tábory, má se objevit nový Jiný, silnější než všichni ostatní, který navždy změní Rovnováhu tím, že se přidá k jedné ze stran.

Podle Lukjaněnkovy stejnojmenné románové předlohy natočili Rusové svůj novodobý mýtus, odpověď na všechny ty západní Matrixy, Higlandery, Hvězdné války a podobně. Jmenované filmové série jsem nevybral jen náhodou, jejich rysy najdete v Noční hlídce, ale nemůžeme z toho vinit jen filmaře, přece jen vycházeli z předlohy, tedy aspoň z jedné její dějové linie. Na rozdíl od kapitalistických vzorů je však Noční hlídka kromě mýtu především horor se vším, co k němu patří – nepříjemné zvuky, lekavé sekvence, smrtící dilemata (vyber si mezi zlem a špatným) a dobré úmysly vedoucí do pekla. Volby jsou zde nejasné a pro nezasvěceného – a úplně zasvěcení jsou snad pouze dva vůdcové obou táborů Gesser a Zavulon – jsou slova o Světlých a Temných jenom fráze. Vznešené cíle nemohou znát (pokud vůbec existují) a svůj úsudek si mohou udělat pouze z prostředků, které Jiní používají. Bohužel servítky si nebere nikdo a je snadné zvolit špatně. A co je vlastně špatné? Možná to není to, co se nám předkládá, náznaků by bylo dost. Když existuje Rovnováha, proč Temných stále ubývá a licence vydávají jen Světlí? Proč mají někteří členové Noční hlídky špatnou minulost, výkon trestu nebo nezjevené hříchy? Je zde spousta otazníků a já jen doufám, že na všechny dostanu odpověď co nejdřív, a vzhledem k faktu, že druhý a třetí film financuje ještě více Searchlight Century Fox, snad také ve stejné kvalitě. Noční hlídka je oficiálním zástupcem Ruska v klání o zahraniční Oscary a můžeme si jenom přát, aby uspěla.

Bohužel film trochu trpí tím, že je jen první částí z trilogie, což je nejvíce znát na jinak dobrém závěru a pointě. Naše kopie byla mírně rozmazaná a občas s sebou obraz trhal – to jde ale nejspíš na vrub multiplexu. Celý film je v ruštině s českými titulky, což je příjemné a osvěžující, proč potom úvodní a závěrečné proslovy vypravěče byly v angličtině (s titulky), to věru nechápu. A mimochodem – v knize není po úvodní scéně, kterou jsem naznačil, ani památky a je to zvláštní, protože důsledky této scény tvoří hlavní pointu první části trilogie. Film je tedy o něčem jiném.

Roman Paulík a Zdena HT


Předchozí článek Další článek Obsah čísla Index