Logo Zpravodaj ČS fandomu
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Index
5/2006
(228)


DOGMA

Že platí to o tom Pánubohu a motyce, zjistil před časem můj kamarád, když si – jsa ve všední den v poledne shodou různých náhod doma – pustil jako kulisu ke strávení oběda televizor, ve kterém šla jakási nepříliš inteligentní krimi komedie (dokonce možná bez onoho dodatku komedie, ale to si ten dobrý chlapec netroufl sám posoudit). Padouch mafiánského charakteru se v jedné scéně dostal s kýmsi do sporu a jeho protiargumentaci nakonec vyřešil slovy: „Tak podívejte se, buď bude po mým, nebo po vás.“

Zda se jednalo o záblesk inteligence původních tvůrců či o kreaci překladatele, se nepodařilo zjistit, stejně jako název onoho snímku, ale jako dogma čísla se to hodí, ne?

BATTLE ROYAL I + II – na DVD v luxusní, dvoudiskové edici v papírové krabičce, která stojí za to už sama o sobě. Jednička je výsostně stylovou vyvražďovačkou s atmosférou a vším, jak má být, dvojka postrádá část atmosféry a naopak zabředá do filozofování, ale zato je v ní víc střelby a výbuchů.

LOVCI DINOSAURŮ – jako zfilmovaná Bradburyho povídka nic moc, jako film sám o sobě lepší, ale trochu rozplizlé. Líbily se mi chronozměny ve vlnách.

NOC S NABROUŠENOU BŘITVOU – další naturalisticky krvavá záležitost z rodu Wolf Creeku, lépe vyvážená a s lepší pointou. Díky lehce podprůměrně pohledným děvčatům také tak nějak věrohodnější.

PŘEPADENÍ 13. OKRSKU – velmi slušný remake carpenterovské klasiky, na který se podívám určitě víckrát. Být optimistického založení, skoro bych řekl, že se Američané naučili dělat remaky. Jako pesimista mohu prohlásit, že v poslední době dělají lepší remaky než nové filmy.

Filip Gotfrid


Předchozí článek Další článek Obsah čísla Index