Logo Zpravodaj ČS fandomu
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Index
5/2006
(228)


Z deníku Blbé Blondýny (část třetí) – Sabriel a Lirael aneb Volí si chodec stezku nebo stezka chodce?

Tak i mě už okradli v metru. Může za to Garth Nix, i když pro blondýnu by se spíš hodilo napsat, že jsem četla bulvár. Ve skutečnosti jsem se příliš zabrala do příběhu Sabriel, která končí moderní střední školu v Ancelstierre a čeká na otce. Místo něj ji vyděsí podivná bytost ze smrti, aby jí sdělila, že její otec umírá. Sabriel se vydává otci na pomoc a po cestě objevuje, že vedle moderního světa s elektřinou a telefony existuje Staré království, v němž technické vymoženosti přestávají fungovat a naopak vše ovládají dvě formy magie – dobrá Výsadní  a divoká a nezkrotná Volná magie. Než otec zemře, zjistí Sabriel, že byl Abhorsenem, tedy nekromantem, který přecházel z Života do Smrti, rozuměl jí, znal ji a vracel do ní mrtvé bytosti, které zlo oživilo. Byť Sabriel nechce být jako on a ze všech sil se této osudovosti brání, stává se jeho nástupnicí. V průběhu cesty se k ní přidává mluvící bílá kočka  Macek, která se však ukáže být spoutaným volnomagickým tvorem, a člověk  zvaný Prubíř. Knížka končí v okamžiku, kdy se Sabriel stává dospělou Abhorsenkou a spolu s Prubířem a dalšími Výsadními mágy zvítězí nad zlými mocnostmi ze země Mrtvých.

O dvacet let později začíná příběh další knihy a dívky Lirael, žijící s ostatními příbuznými ženami v Clayrském ledovci na severu Starého království a netrpělivě očekávající, kdy jí bude osudem seslán dar vidět do budoucnosti, dar, kterým disponují všechny ostatní ženy v tomto společenství. Když se jako jediná nedočká, uzavře se do sebe a spolu s kamarádkou – mluvící Fenkou studuje různé formy magie. Později opouští ledovec a setkává se s princem Samethem, synem Sabriel a Prubíře, který by se měl stát pomocníkem své matky a Abhorsenem. Představa této budoucnosti je mu však natolik vzdálená, že se vzepře rozhodnutí matky i království a v přestrojení utíká. Osudem vybranou Abhorsenkou se posléze stává Lirael. Na otázku položenou v nadpise (a v podtitulu obou knih) tak Gart Nix odpovídá jednoznačně.

Autor vytvořil zajímavý svět (spolu s třetí knihou tvoří The Abhorsen Trilogy), v němž se prolínají prvky moderní společnosti s hororově-fantazijními postavami a příběhem cest dvou jen na první pohled odlišných dívek. Jeho svět je promyšlen do posledních podrobností včetně prvků zeměpisných i historických. Myšlenkové pochody obou dívek i jejich dozrávání je pochopitelné a ukazuje, že autor ženskému světu výjimečně rozumí. A žádná z obou dívek není blondýna.

Třetí pokračování se jmenuje Abhorsenka a mělo by být na trhu každým dnem. Už se nemůžu dočkat.

Vaše Blbá Blondýna

Garth Nix – Sabriel, vydal Triton, 2004, 330 stran, 199 Kč. Hodnocení BB: OOOOP

Garth Nix – Lirael, vydal Triton, 2005, 470 stran, ??? Kč. Hodnocení BB: OOOOP

13.5.2006

Daniela Kovářová


Předchozí článek Další článek Obsah čísla Index