Logo Zpravodaj ČS fandomu
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Index
8/2006
(231)


DOGMA

Dnešní úvodník nebude o filmu, ale o knize ze série, která mnoho filmů inspirovala. Právě jsem totiž dočetl Závěť Sherlocka Holmese a nemohu než se nepodělit o nadšení. Pravda, má pár chybiček zejména co se vročení příběhu a vystupujících skutečných postav týče, také nakladatel opatřil text kromě přínosných poznámek i velmi osobními komentáři, přičemž pominul jeden z největších časových lapsů, ale... Ale! Je to temné. Je to morbidní. Je to depresivní. Je to krvavé. Je to drastické. A co je na tom úplně nejlepší: ubližuje se v tom dětem a těhotným ženám, tedy ikonám, které jsou obvykle nedotknutelné. A ubližuje se jim ošklivě, ba doslova hnusně. Přitom autor si nelibuje v naturalistických nechuťárnách, jen popíše, co zběsilý vrah provedl – a čtenářova fantazie se postará o zbytek. Proto kdo máte smysl pro stejně morbidní zábavu, je Závěť S. H. vaše povinnost. A to budiž dogma čísla.

DOKTOR DOOLITTLE 3 – Pubertální dceruška doktora Doolittla se potatila a jede na ranč, který díky své schopnosti zachrání od krachu. Neskutečně předpokladatelné a nijak extra vtipné. Pominout to mohou i příznivci předchozích dílů.

PÁN ZLODĚJŮ – Dětská záležitost, nijak převratná, ale snažící se o originální postupy – nepřátelský detektiv není za blbce až do konce, ale po prvním střetnutí se přidává na stranu dětí. Rovněž potrestání hlavního padoucha stojí za to.

SPOUŠŤ – Znuděné dcerunky bohatých papínků si tak dlouho zahrávají s ohněm v nebezpečných čtvrtích, až se násilí utrhne (ze řetězu). Bohužel tenhle docela dobrý a originální film končí předčasně, ale zase na druhou stranu se v něm souloží bez podprsenek.

THE FAMILY STONE – Ještě nevím, jak se to bude jmenovat v Česku, ale dejte si na to rozhodně pozor. Nejde o vůbec nic jiného než o politicky korektní a nudné vymývání mozků na téma, že černoši jsou taky lidi, homosexuálové jsou taky lidi, nemocné rakovinou jsou taky lidi a dokonce i nevychované hysterky jsou taky lidi, jen musí najít toho správného chlapa, aby se ukázalo, že nejsou jen nevychovanými hysterkami. (Z čehož vyplývá, že za hysterickou ženskou může její chlap.)

ZPÁTKY DO ŠKOLY – Detektivka ze střední školy, kterou doporučuji minout a neohlížet se. (Ne proto, že by byla tak špatná, ale protože je tak tuctová.)

Filip Gotfrid


Předchozí článek Další článek Obsah čísla Index