Logo Zpravodaj ČS fandomu
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Index
9-10/2006
(232)


Z deníku BB (část sedmá) – Abhorsenka aneb potřetí do téže řeky smrti

(BB = Blbá Blondýna = mimikry ženy středního věku, úspěšně zabírající zejména v pražském dopravním provozu a při komunikaci s muži obecně).

Románem Abhorsenka se Garth Nix potřetí vydává do světa, v němž jednu polovinu tvoří technická civilizace podobná naší a druhou království plné magie a kouzel dobrých i zlých, v němž technika přestává fungovat a fyzikální zákony platit. Předchozí dva romány (Sabriel a Lirael) jste mohli číst samostatně a bez znalostí ostatních, však také jsem nejprve přečetla druhou knihu a teprve poté první. Abhorsenku však doporučuji vzít do ruky až poté, co se seznámíte s Lirael, protože tentokrát nejde o více či méně volné pokračování, ale druhou půlku Liraelina příběhu.

Spolu s neobyčejnými mluvícími zvířaty Fenkou a Mackem, kteří se zvířaty jen zdají být, se nová Abhorsenka, teda ta, která chodí do smrti a dokáže do ní zahánět zlé duchy, Lirael a královský syn Samuel vydávají na pouť, která má všechny znaky fantasy, určené spíš pro dospívající než dospělé čtenáře. Styl a reálie již tolik neokouzlí jako v předchozích dvou knihách, přesto má vyprávění spád a zvědavě hltáte stránky, abyste zjistili, jak vše dopadne. A tak se teprve touto knihou završuje vyprávění celé trilogie a čtenář teprve nyní mnohé pochopí. Ne vše je ovšem doslovně vysvětleno, mnohé zůstává zahaleno tajemstvím a je na čtenáři, co a jak si domyslí.

Sabriel byla kdysi dívkou pobývající v technické části světa v internátní škole. Pak však zemřel její otec Abhorsen a odkázal jí zvonce, nezbytnou potřebu pro cesty do smrti. Na pouti do starého království, kdy poznává své osudové předurčení, potkává a zachraňuje Prubíře a stává se Abhorsenkou.

Lirael naopak od mládí vyrůstá v ledovci v severní části království a spolu se sestřenicemi očekává dar vidění do budoucna. Každá z jejích příbuzných jej dříve či později získá, jen Lirael nikoli. Náhradním řešením je služba v knihovně, která jí umožní naučit se kouzla a přivolat jimi kamarádku Fenku. Druhá kniha zcela naplňuje podtitul prvních dvou: „Volí si chodec stezku nebo stezka chodce?“, neboť v jiné části království dospívá syn Sabriel a Prubíře Samuel, který se má stát Abhorsenem, ale vnitřně svůj úděl odmítá a bouří se. Setkání Sama s Lirael zamění jejich osudy a Lirael se místo Sama stává nástupkyní Sabriel a také jeho tetou.

V tuto chvíli začíná třetí část příběhu, Abhorsenka, v níž Samův spolužák Nick omámen zlými kouzly pomáhá na svět dosud spoutanému Ničiteli. Sam a Lirael musí být rychlejší a vynalézavější, neboť pokud Ničitel uspěje, bude svět zničen. V prvním plánu jde o dramatický příběh s mnoha krvavými ztrátami na obou stranách. V druhém plánu o volbu priorit a zájmů, důvěře a volbě menšího zla. Koneckonců jako v životě.

Vaše Blbá Blondýna

20.8.2006

Daniela Kovářová

Abhorsenka, napsal Garth Nix, vydal Triton 2006, překlad Milan Žáček, 352 stran, cena neuvedena.


Předchozí článek Další článek Obsah čísla Index