Logo Zpravodaj ČS fandomu
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Index
9-10/2006
(232)


Šumařův posmutnělý literární koutek

V posledním týdnu zemřeli další dva literáti, o nichž se na blogu nemohu nezmínit. Jsou sice ze zcela odlišných literárních sfér, ale škoda je obou.

Vojtěch Zamarovský byl člověk s neuvěřitelnou erudicí a vzděláním, a když si přečtete článek o něm, zjistíte, že je daleko více než autorem knih, které možná najdete i ve své knihovně. Knihy Bohové a králové starého Egypta a Bohové a hrdinové antických bájí byly přeloženy do patnácti jazyků a řadí se k tomu nejlepšímu v žánru.

O tom, že Zamarovský přežíval poslední dva měsíce v komatu, se nikde moc nepsalo… Zemřel ve věku 86 let.

Druhým zesnuvším autorem je David Gemmell , který zemřel v pouhých 57 letech. Ten je známý jen a pouze milovníkům heroické fantasy, jejímž byl nejen mistrem, ale i velkoproducentem. Knihy plival jednu za druhou a byl schopen stavět ságy v rozmezí několika set let.

Jeho knihy byly sice často na pomezí braku, ale velice kvalitně sestaveného. V dobrodružstvích, která Gemmell spřádal, nechyběly velké ideály ani osobní oběti jeho individualistických, ale čtenářsky velice přitažlivých hrdinů. Schéma bylo skoro vždy stejné, ale označení „hrdina“ je u Gemmellových postav jednou konečně na svém místě. Při čtení jeho příběhů tepala krev ve spáncích a byly jasně cítit válečné bubny.

Snad nejpopulárnější je jeho Legenda, ve které vypráví příběh starého legendárního válečníka, který cítí, že smrt je blízko, ale stejně se postaví do čela obrany pevnosti, aby čelil nájezdníkům. K jeho postavě se Gemmell později vrátil a vyprávěl celý jeho životní příběh. Nechybí zde sekery, meče, magie a krásné ženy. Zkrátka vše, jak má být.

Prodejnost Gemmelových románů u nás nesnížil ani ne vždy přímo zdařilý překlad Dany Krejčové, která pro brněnské nakladatelství Návrat postupně překládá všechny jeho knihy.

Šumař


Předchozí článek Další článek Obsah čísla Index