Logo Zpravodaj ČS fandomu
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Index
9-10/2006
(232)


DOGMA

V rámci pracovních povinností jsem nedávno zhlédl snímek Vezmi mě zpátky, o kterém jako obvykle níž, ale ze kterého – jako obvykle – jeden hezký vtip: Hlavní hrdina se po rozchodu s manželkou ubytuje v motelu a s přicházejícím večerem se chce vykoupat. Přijde k motelovému bazénu, který není z nejčistších a hlavně: plave v něm matrace. Tak alespoň k zakoupení pití v automatu se odhodlá, načež vhodí minci, ale láhev nevypadne. Začne bušit do přístroje, když dorazí recepční a sdělí mu, že jeho karta je zablokovaná, tak ať předloží jinou. Následuje hádka na téma, že host nemá jinou kartu ani peníze v hotovosti, pročež asi v motelu spát nebude. V poslední chvíli zkusí hrdina obranu útokem a vyjede na recepčního, jak je ten motel špatný, že přístroj nefunguje a v bazénu plave matrace. Recepční se na něj podívá a s nevzrušeně odvětí: „Je mi líto, ale ani tam spát nemůžete.“ (Pro Kryštofa Kudláče: Fakt, že některé motely jsou všechny stejné, budiž dogmatem čísla.)

HOSPODU VÁM NEDÁME – s citem pro ex- a interiéry natočená nevtipná (ne)komedie o podvodnickém raperovi, který v Irsku zachrání tamějším usedlíkům hospodu a přijde na to, že rozdílné místo původu nebrání lásce. Další moralizující historka, která v záři zapálených pařížských aut přesvědčuje diváka, že lidi odjinud nejenže nejsou svině, ale v podstatě nejsou ani tak divný, jak si on myslí.  

JAKO DÝM – možná chytrý a jakž takž slušně natočený, ale každopádně nepříliš zábavný snímek o tom, že některé ženské jsou úplně pitomé a stačí jim několikavteřinová soulož. Pro její případné normální fanoušky (ve které nevěřím) ovšem zásadní informace spočívá v tom, že Kate Winslet se tu úplně svlékne – pro její případné úchylné fanoušky (které si dovedu představit lépe) navíc informace, že se i počůrá...

KREV A VÍNO – kdysi jsem byl z téhle noirovky s Nicholsonem a Michaelem Cainem nadšený, nyní po letech je to „jen“ příjemný příspěvek k žánru – ti dva jsou ovšem skvělí stále.

PYTLÍKOV – na současnou českou komediální bídu aspoň pár dobrých vtipů a slušný nápad s reálným pozadím, ale díky hudbě a zrychleným záběrům jsem z těchhle tří DVDéček byl tak utahaný, jako už dlouho ne.

SEXY MRTVOLA – z ranku rádoby zábavných kriminálek je tohle film, který vejde a neuškodí.

SMOKE – v kouři zahalený příjemný filmeček o životě, který není ani moc sladký, ani moc sarkastický, ani moc cokoliv jiného. Zhlédnete ho a zapomenete, ale to koukání si docela užijete.

TOULAVÝ PES – Kurosawův pokus o noirovku, který je moc japonský na to, aby běžného tuzemského konzumenta nějak více oslovil.

VEZMI MĚ ZPÁTKY – rozchod ová komedie, zpočátku dost vtipná, s přibývajícím časem ale začne fňukat a finále rozbředne do moralizující idylky.

ŽÍT – narozdíl od Toulavého psa je Čechům nekonečné běhání po úřadech bez hmatatelného výsledku mnohem bližší a představitel týpka s rakovinou žaludku dostatečně schopný na to, aby tenhle příběh o konci jednoho života příjemně podpořil jeden váš melancholický večer.

Filip Gotfrid


Předchozí článek Další článek Obsah čísla Index