Logo rubriky
5/1998
  (154)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1998

Čtenářův průvodce po Interkomu

Jak číst tento IK

Akademie skončila (nezapomeňte) parafrázuji titul ve své době populárního drasťáku. Abychom nezapomněli a příští rok neopakovali stejné chyby, je značná část tohoto IK věnována právě skončenému slavnostnímu předávání Cen Akademie SF za rok 1997.
       Paralelně s cenou Akademie proběhlo v daleké Revúci vyhlášení CGR, aktuální reportáž nám dodal František Novotný.
       Po čase se nám ze zámoří ozval náš věrný odběratel, přispěvatel a úspěšný účastník CKČ Martin Gilar a navázal na naši serii fanouškovských cestopisů.
       

Eurocon 2000

teď už snad správná adresa
http://thenut.eti.pg.gda.pl/eucocon
       

Černá kronika ducha

V Ikarii 6/98 má Ivan Adamovič zajímavý úvodník o užitečnosti spolupráce fandomu a profesionálů a vůbec o porevolučním vývoji těchto „dvou“ entit. (Ty úvozovky naznačují, že si nejsem jist, zda jde o dvě oddělitelné entity, ale když jsem odmítl v té trošce času kterou nevěnuji fandomu, v tomto případě jsem se oddával migréně, opisovat obsah Ikarie, byl jsem obviněn z úmyslného poškozování profesionálů, kupodivu fanem, který vždy tvrdil, že dělení na amatéry a profíky nemá smysl.)
       Vše nasvědčuje tomu, že IA je s tímto názorem v redakci sám, neboť potom, co jsem využil stránek Interkomu ke své obhajobě před veřejným ostouzením ze strany Ikarie, ozvali se mi i další fanové, kteří žádali otištění opravy a v redakci je v lepším případě ignorovali a v horším se jim vysmáli.
       Protože nemohu ostatním fanům upírat to, co sám využívám, Interkom patří celému fandomu, budeme dopisy, které v Radlicích nenašli adresáta, uveřejňovat v původně jednorázově zavedené Černé kronice.
       Malý příklad za všechny, v Ikarii 9/97 zaměnil redakční šotek, který již asi dlouho nebyl na žádném conu, v popisce fotografie Šimona za Mia Butoru. Brněnský fanoušek Zdeněk „Tunelář“ Zachodil na to „redakci“ upozornil, leč dočkal se reakce mrtvého slimáka. Nemesis neblahé paměti své lapsy alespoň vydávala za žert nebo čtenářskou soutěž. Zlaté časy...

Vladomorna

Ačkoli sám výraz Knihomorna je etymologicky zcela nesmyslný (v hladomorně vás mořili hladem, kdežto v populární rubrice Ikarie jsou mořeny knihy), můžeme ji (tu Knihomornu) použít jako vzor a rovněž si vytvořit svou minirubriku (třeba zafunguje jako očkování proti naprostému nedostatku sebereflexe některých redaktorů). Co myslíte, také jsme zaměnili podmět a předmět?
       Zanedbatelná Ikarie? Ikarie 4/98, str. 2.
...nikoli drobné chybičky, ale díry jako trám.
       Co mu to čouhá z hlavy, je to trám nebo díra?
       a ještě Ostuda bez komentáře:
       V. Ríša: SF harašení. Ikarie 5/98, str. 2.
Navíc tento starý pán, bylo mu k sedmdesátce, se o ženy příliš nezajímal už hodně dost, zajímala ho chemie.
       

Blahopřejeme

       Jan Kantůrek 4. 5. 1948
       Terry Pratchett 28. 4. 1948
       Pavel Weigel 26. 5. 1942
       

Hvězdný bulvár

Díky Piterovi jej již nepíšu sám, kdo další...
       

Nové fanziny v redakci

Cori Celesti 2/98 věnovaná vedle kulatin Mistra i jeho agentovi.
Putna 05/98 David Brin na Worldconu.
Knihovnička Vakukoku 40 obsahuje povídkový cyklus J. Mosteckého Zpěvy draků.
Radegast 2 a 3/98 porada SF klubů, Parcon v Kopřivnici?
       

Fankniha

Krutohlav 1997 více o něm příště.
       

Fantázia v Praze

Zatím se vyskytuje značně chaoticky, pokud vím, nikde nejsou k dostání všechna čísla. Najdete ji v Krakatitu (Jungmannova 14), v Knihkupectví a antikvariátu Jirky Pavlovského (Čáslavská 15) a v Dračím doupěti (Jeruzalémská 1). Na poslední jmenované adrese slibují zájemcům doobjednat starší čísla.
       Mimochodem, právě jsem z Revúce dostal Fantáziu číslo 4.
Zdeněk Rampas
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK