Logo rubriky
11/1999
  (169)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1999

Čtenářův průvodce po Interkomu

Jak číst tento IK

Redakčním záměrem tohoto čísla IK bylo připomenout si změnu, která u nás a v nás nastala v listopadu před deseti roky. Mám zato, že častým používáním (hlavně v ústech našich povedených politiků) se některé pojmy vyprázdnily a ztratily smysl. Pokud si chcete připomenout, oč doopravdy šlo, přečtěte si článek Evy H. Další příspěvky do uzávěrky nedorazily, pravdou je, že jsem je začal shánět dost pozdě a jen v úzkém okruhu fanů, proto se budeme naznačenému tématu věnovat i příště a doufáme, že svými názory přispějete i vy.
****
       Není vyloučeno, že tento IK vůbec nebudete číst, ale pouze naň zbožně zírat. Když někde v článku o Avalconu píši, že se dobří holubi vracejí, nezmínil jsem našeho redakčního grafika z roku 1991, Filipa „Felixe“ Bezděka. Asi už mu také povyrostly děti a chtěl by začít tam, kde před lety skončil, tedy u sazby IK. Ač netrpím přemírou skromnosti, nikdy jsem své sazečské umění nehodnotil příliš vysoko, a třebaže si u Felixe nejsem jist mnoha věcmi (ale možná již dospěl), jsem si jist že jeho IK bude nápaditější a esteticky na vyšší úrovni. Teď pújde jen o to dohlédnout, aby vycházel alespoň desetkrát do roka jako doposud a aby se do něho vešlo co nejvíce písmenek (silnější čísla obvykle obsahují více znaků než např. Ikarie).
       

Jak psát Interkom

Redakce

se omlouvá čtenářům a M. Broncovi. V článku o polskočeských kontaktech vypadlo upozornění, že článek byl napsán pro polské čtenáře a obsahuje tudíž řadu u nás všeobecně známých fakt.

Převzato z

Všechny slovenské články jsme převzali z Fantázie, článek Karla Theina z Respektu a článek Roberta Rameše z webového časopisu Průvodce.

SFF

Dochází nám další knihy pro SFF, přebytky ze svých sbírek slíbili Přemek Houžvička a Tomáš Němec. Mezi recenzními výtisky se našli knihy Jarka Mosteckého a z Bratislavy poslal svou knihu Štefan Konkol. Na Draconu očekávám další, hlavně zahraniční příspěvky.
       

Blahopřejeme

Karlu Jedličkovi k padesátinám (14. 10), Michaelu Broncovi k třicátinám a Egonu Čiernému k pětapadesátinám (16. 10. na poradě).

Nové fanziny v redakci

The Nemedian News 8 a 9/99
Černý lotos 19
Istrozin 19
Imladris 5/99
Hromada 0 a 1/99 (SF & F Workshop)
Logrus 2/99
Zdeněk Rampas

Pozdě ale přece

Dámy a pánové, je mi velkou ctí, že mohu panu Škvoreckému předat Cenu Akademie SF.
       danny.gif
       Všem nám bylo upřímně líto, když nemohl přijet na Mezinárodní knižní veletrh Svět knihy, kdy obvykle Ceny Akademie předáváme. V tuto chvíli jsem tomu ale rád, protože v maratónu takřka dvou desítek oceňovaných kategorií bychom se Mimořádné ceně Akademie za zásluhy o rozvoj žánru science fiction u nás nemohli věnovat tolik, kolik si zaslouží.
       Když jsme v sedmdesátých letech začali mapovat, co z předmětu našeho zájmu máme k dispozici v češtině či slovenštině, nemohli jsme přehlédnout často se opakující jméno Josefa Škvoreckého. Seriál Marsyas U.S.A. ve Světové literatuře s kapitolou věnovanou SF byl první teoretickou prací o žánru u nás. Účast v porotě soutěže o nejlepší vědeckofantastickou povídku časopisu VTM, propagace díla praotců moderní SF Edgara Allana Poea, Howarda Phillipse Lovecrafta, Ambrose Bierceho a spousta dalších, zdánlivě drobných činů měly pro nás v normalizační kulturní pustině obrovský význam.
       To vše se připomnělo členům Akademie po vydání knihy Nevysvětlitelný příběh aneb Vyprávění Questa Firma Sicula (což je svým způsobem rovněž SF v nejlepší Poeovské tradici) a přivedlo je k myšlence udělit Mimořádnou Cenu Akademie, kterou nyní s velkou radostí předávám.
Zdeněk Rampas

Nepijte, pokud nejste odolní jedinci!!!

Alespoň pokud nechcete dopadnout jako já.
       Všem, kteří se nezúčastnili na Avalconu speciál noci ze soboty na neděli, doporučuji tento článek přeskočit.
       Ale zpět k tématu. Vše začalo nevinně. Výhrou láhve v tombole. Odsud mám výpadek paměti až asi do šesti ráno v neděli. Bohužel si nepamatuji, co jsem dělal, mluvil, provozoval. ale podle vyprávění některých to bylo zřejmě šílené. Škoda, že nenastala druhá varianta: držení pusy a zvracení, nýbrž první: mluvení bez zdravotních potíží.
       A proto bych se touto cestou chtěl alespoň trochu omluvit: Janě Sainerové, Cyrilu Bromovi, Doktorovi, Oldovi, Radimovi, Janě, hochovi, jehož jsem pasoval na desátníka Radara ze seriálu M.A.S.H., a mnoha nevinným přihlížejícím.
       Ještě jednou se omlouvám a na tomto místě slibuji, že se již nenapiji.
Petr Hrdlička
SFK Et Cetera Kamenice nad Lipou
       

STAR WARS a (česká) politika

(Z Rejžkova deníčku / Metro)
Epizoda - 1: Skrytá ústavní hrozba
...v Galaktické republice, kterou obývají nadutí Droidesáci, zrůdní SocGungové, zákeřní Komu-Darthi a ušlechtilí, leč bezradní KoaliJediové. Zasedání Republikového kongresu se rozhodne, že vyšle dva tentokrát nepříliš kladné rytíře QUI-Gona Klause a Obi-Ze-Mana-Kenobiho, aby unesli malého Anakina SkyHavla, příštího manžela královny AmiDáši, v jehož těle se skrývá Ústavní síla, a přeměnili ho do podoby robota typu É-dvě-Egon-de, který by oddaně vykonával jejich příkazy...
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK