Logo rubriky
3-4/2000
  SF & F Workshop (další) (173)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2000

Pragocentrická schůzka SF&F Workshopu 1. března 2000

Tentokrát jsem na schůzku dorazil, až když už se Michael Bronec, Mirek Hokeš, Milan Petrák, Pavel Renčín a Jan Vaněk jr. těšili, že nepřijdu. Naštěstí jsem jim nezkazil radost na dlouho, neboť po mně se objevily ještě Ivana Kuglerová a Františka Vrbenská.
       Abych si nemusel zase lámat hlavu, co o té schůzce napíšu, pokusil jsem se vyrazit z každého aspoň jednu větu do návštěvní knihy. Aby se mi příště zas Ivana neposmívala, že návštěvní knihou nazývám cár papíru z kroužkového bloku, zavazuji se založit do pátého dubna kroniku klubu. Abych vás neunavoval stále jen svým vlastním stylem, shrnu teď průběh schůzky podle Milana:
  • Michael Bronec přinesl dvě lahve červeného na oslavu toho, že vydělává na jedné z knih, které vydal.
  • Honza Macháček opět začal nosit rostlinky, čímž potěšil zejména Mirka Hokeše.
  • Ivana Kuglerová navrhla, aby si účastníci jarního víkendu připravili povídku na nějaké neutrální téma (například první noc).
  • Františka Vrbenská byla požádána o porotcování CKČ.
  • Milan Petrák byl před odchodem požádán o jednu větu do zápisu, což právě splatil, snad i s úroky.
  •        K Michaelově oslavě mi nezbývá než dodat, že první českou knihou, jejíž náklad se mu zaplatil, je povídková sbírka Stanislava Švachoučka „Roboramus“. Na počest nepřítomného autora jsem inicioval spontánní potlesk.
           Výsledky Ivanina nápadu uspořádat místo suchopárných přednášek o psaní akční workshop po americku uvidíte na Avalconu a jarním literárním víkendu. Nejtěžší bylo vymyslet vhodné téma, nepříliš žánrově vymezené, nepříliš omezující, ale sdostatek inspirující – postupně jsme zavrhli růžové slony, draky jezdící na saních a saně pouštějící draky i vydavatele české SF, který sám neví, kde na to bere. Pavlův návrh posledního setkání se sice také neujal, ale vzešla z něj první noc.
           Kdy a jak se Michael domluvil s Františkou na hodnocení CKČ, jsem si nevšiml, zato jsem viděl, jak jí předává k posouzení román, nad jehož vydáním váhá. Jaký? Nemůžu vyžvanit úplně všecko. Raději obraťte pozornost k NeoCONíčku a konferenci o smrti a nesmrtelnosti.
           Reportáž uzavřu bezpracně – hodnoceními několika účastníků schůzky:
  • Mirek: „Všechno bylo OK (kdybych se pokusil o jakékoliv delší vyjádření, jak se znám, nestačil by mi papír).“
  • Pavel: „Schůzku hodnotím velmi kladně, protože jsem měl možnost promluvit si s inteligentními lidmi o rozličných zajímavých tématech (Howard, asexuálnost civilizačních hrdinů, česká literatura atd.).“
  • Michael: „Týjo, my jsme se fakt bavili o literatuře (chvílemi), nevycházím z údivu!“
  •        Junior: „Rozhodně se nemohu zkompromitovat tím, že bych publikoval v příloze Workshopu.“
    Honza Macháček
    Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK