Logo rubriky
8/2000
  Fandom (další) (176)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2000

Ještě multipack

Reaguji na článek MarvinaInterkomu 7/2000. Píše zde o scifistických multipacích - naprosto pravdivě o tom, co se dělo na Parconu. Opravdu tam jak organizace, tak propagace ST bloku nebyla zvládnuta. Opravdu bylo těžko zjistit, co právě probíhá ve vile odtržené od hlavního dění. A bylo také těžké zjistit, kdeže to vlastně probíhá...
       Nutno podotknout, že toto se podle mé zkušenosti týká právě jen šumperského Parconu. Druhým místem, kde jsme se s podobnou koncepcí mohli setkat, byl Marvinem zmiňovaný Avalcon, kterého se neúčastnil. STcon a SWcon proběhly s velkým úspěchem a dobrou návštěvností v jedné k tomu vyhrazené místnosti - ti, co tam byli, znají tradiční zrcadlový sál. Je hned vedle místností s videoprojekcí a vedle jiného přednáškového sálu - tedy v centru dění. V programu je uveden STcon spolu s ostatními programovými liniemi, jen má svůj sloupek a svůj nadpis.
       Podle mého názoru to funguje ideálně. Lidé se volně střetávají, navštěvují všechny programy a ke štěpení nedochází. A rozhodně není problém se od své komunity odtrhnout a jít se podívat jinam. „Multipack“ rozhodně není špatná myšlenka, ale záleží na jeho realizaci na konkrétní akci. Virtualizace programu neskýtá žádné výhody proti způsobu, jakým tyto přídatné cony proběhly na Avalconu. Tam totiž opravdu jedinou separací bylo určení místa.
       Další možností, jak vyřešit organizaci „menšinových“ conů, jejichž návštevníci nemají na vlastní, samostatný, je koncepce, kterou jsem vytušila z povídání Vaška Pravdy o Euroconu/Parconu/ Avalconu 2002 na Bohemiaconu. To jest poskytnout velkým conem záštitu těm menším - prostory, propagaci, návštěvníky mimo fanovskou komunitu daného tématu, ale nenutit každému „multipack“, dát na výběr, čehože se to chce zúčastnit a za co je tedy ochoten platit. Samozřejmě s tím, že multipack bude, jak už to bývá, nejekonomičtějším řešením pro obyčejného scifistu.
       Mám na parconský STcon nepříjemnou osobní vzpomínku: s přáteli jsme tvrdě připravovali simultánní dabing tří epizod šesté sezóny Voyageru - neskromně si myslím, že velmi úspěšného programu z posledních dvou STconů. Ale zbytečně, protože na místě jsme se dozvěděli, že dataprojektor v celém šumperském okrese není. Přestože technika měla být zajištěna. Zbytek výpravy - výhradní trekkies - se se smutkem vrátil. Já jsem zalitovala sobotního dopoledne, které jsem strávila na zemědělce u compu drcením role místo užívaní si programu a pokusila se užít si zbývajícího času. Tito trekkies byli celou událostí tak rozhořčeni, že se rozhodli pro příště se nespoléhat na jiné a uspořádat PSSTcon - První samostatný StarTrekCon.
Což je další řešení, které Marvin také zmiňuje. Málokterá menšinová komunita však - jak už bylo řečeno - má k tomuto prostředky. Musí k tomu vyrůst, získat zkušenosti a odvahu. Doufám, že už se toto trekkies podařilo a že PSSTcon bude mít úspěch a ukáže další cestu nejen pro ně.
Gudrun
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK