Logo rubriky
9-10/2000
  Fandom (další) (177)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2000

Multipack je řešení

V Interkomu vyšel Marvinův článek a protože se mě a našeho klubu Avalon dotýká, rozhodl jsem se na něj reagovat. Dotýká se nás proto, že na Avalconu 1999 jsme my první přibalili k základnímu balíčku bonus v podobě samostatných programových linií - UFO kongres (dnes Svět záhad) a Star Trek Con. V srpnu jsme přibalili ještě Star Wars Con, letos navíc Demopárty. Máme s tím jen ty nejlepší zkušenosti a to tvrdím i na základě reakcí účastníků. Naše zkušenosti odporují Marvinovu názoru, narozdíl od něj jsou ale podloženy skutečnou zkušeností. Marvin zobecňuje na základě jedné špatné zkušenosti s Parconem v Šumperku, nezažil ani Pragocon, ani tři Avalcony. Takové zobecnění je na nic. Pravdu má v tom, že způsob provedení ST conu v Šumperku byl nepovedený. Mýlí se ale v tom, že takto to vypadá i jinde a že toto je model přídavného conu. Na letošním Parconu se odehrál samostatný ST con, zatímco skutečný „přídavný“ (nesmysl, je to plnohodnotná součást) con vypadá jinak, třeba jako v Chotěboři, viz níže. Samostatné cony skutečně podporují separaci skupin a oslabují celé fanouškovské hnutí, respektive oslabovaly by, kdyby byly jen specializované cony.
       Pohnutky Marvin rozebírá, ale nedobral se podstatného. Totiž že tzv. střešní con s výjimkou Draconu má malou šanci na úspěch, jde zase o prachy. Kdy si konečně připustíte, že se musí pořadatelé conů chovat velmi tržně a hledat veškeré marketingové rezervy? Pro představu, rozpočet letošního Avalconu byl cca 300.000,-! Jak dlouho tuto částku vydělává průměrný občan?
       To, že Multipack je řešení, dokazují i organizátoři ryze komerčních akcí. V rádiu stále poslouchám reklamy na akce. Ale dneska nejdete na koncert. Jdete na pásmo koncertů přes celý víkend, se kterým souběžně běží několik „stejdží“ specializovaných každá na jeden druh taneční hudby, můžete si skočit bungee jumping, koukat na filmy, zúčastnit se literární dílny a ještě třeba pouštět draka! Takovéto sdružené akce vám dají pocit, že si vždy můžete vybrat něco co vás bude zajímat, a tak přitáhnou potřebný počet lidí, nutný pro zisk. A dokazují to i moje zkušenosti s Avalconem. A koneckonců, který con se obejde bez hráčů?
       Tvrdohlavé a nesmyslné dělení příznivce žánrů fantastiky je přežitkem, kterého se Marvin dopouští ve shodě s názory řady dalších dlouholetých fanů z Fandomu. „Klasických“ fanů je strašně málo a pořadatel conu nemůže spoléhat, že uspořádá úspěšnou akci jen s nimi. Již zmíněná výjimka Dracon má díky tradici, programu a stálému termínu pořád plno a tak to vypadá, že to tak jde. Jenže na Dracon nejezdí jen skalní příznivci SF, ale velká spousta lidí s odlišnými zájmy v rámci fantastiky, prostě proto, že je to výborná zavedená akce. Ale třeba Parcon má finanční problémy (Na P97 přijelo méně lidí, než pořadatelé očekávali - tedy zřejmě prodělek, P98 z téhož důvodu v dluzích, P99 jakbysmet, P2000 navštívilo nečekaně málo lidí, pravděpodobně zase problémy), takže Marvinův názor na nevhodnost přídavných conů je v reálném světě přepychem. Přídavné cony jsou totiž nutnost a jak dál dokážu, nemusí být na škodu, ba naopak k prospěchu.
       Správně Marvin uvádí, že utáhnout samostatný con by se specializované skupině fanoušků nemuselo podařit (první samostatný ST con se koná v říjnu, držíme palce). Správně uvádí, že další pohnutkou je přitáhnout na „střešní con“ specializované fanoušky. Jenže tohle je jen černobílá. A co to spektrum lidí, kteří se zajímají i o ST, i o hry, i o záhady? Nejsou jen trekkies a netrekkies, nebo ufologové a scifisti. Od extrémů na obou stranách má většina lidí daleko. Já mám taky rád ST a rád bych se zúčastnil nějakých přednášek, kdyby mi to čas dovolil. A zrovna tak mám rád záhady a Star Wars.
       ST con na Parconu byl opravdu nešťastný. Jeho program nebyl v programu a visel na malých letácích jen na několika místech, takže řada fanů se vůbec nedozvěděla, že se v sobotu odpoledne nemusejí nudit a mohou zajít jinam. Byl naprosto oddělený od hlavního dění. Takovéto dělení je přesně podle Fandomových tradic a je na prd. Marvinovo zobecnění je ale nesmyslné, protože například na Avalconu je ST con ve stejné budově jen o patro výš (kde běží i další programy „střešního conu“) než hlavní sál, fanové se mísí u jednoho baru, program je součástí programu, například ve Speciálu Zbraní Avalonu č. 24 byla polovina stránek věnována ST. Podobně to platí o Star Wars conu nebo o Světě záhad. Skalní příznivci se tak míchají s nevyhraněnými, seznamují se, komunikují. Jasně že pořád se trekkies budou bavit hodně mezi sebou a dinosauři taky. Ale obě skupiny o sobě vědí a mají styčné osoby a styčné zájmy.
       Nápad virtualizovat a rozptýlit například ST con není od základu špatný, moje zkušenosti ale mluví jinak. Při propagaci prostě musíte vypíchnout Star Trek Con (nebo jinou větev programu). ST a SW con vyžaduje prakticky na každou přednášku techniku, kterou nelze přenášet ze sálu do sálu. Skalní trekkies mají rádi pocit, že „tohle je ta naše místnost“. Program je již teď synchronizovaný s hlavním programem, tvorba programu není jen sepsat seznam přednášek za sebe a zabere mi při přípravě conu nejvíc času (několik desítek hodin). Grafické vypíchnutí v programu vede k nepřehlednosti. A hlavně - přídavné cony na Avalconu si pochvaluji jak já (jezdí stále více lidí a místnost již je jim malá, takže dostanou větší), tak účastníci a přednášející (mluvím s nimi o tom, protože podle toho chystám další úpravy, čtu jejich reportáže na ST a SW stránkách). Takže Avalon bude i nadále pořádat celý komplex akcí (chceme postupně přidat i ne SF aktivity a udělat z Avalconu hlavní kulturní záležitost Chotěboře) a určitě Star Trek Con, Star Wars Con, Svět záhad, Demopárty a další.
Vašek Pravda
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK