Logo rubriky
5/2001
  (183)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2001

Čtenářův průvodce po Interkomu

V době, kdy Honza Vaněk odcházel na vojnu, tedy právě před rokem, mi Pavel Weigel poskytl svůj článek pojednávající o jeho vztahu ke službě v ČSLA.
       Bohužel proň nebylo v IK zrovna místo a mně v hlavě zůstal jen dojem, že článek je velmi, velmi dlouhý a že by jeho zařazení bylo dost obtížné.
       Rok se s rokem sešel, proběhlo pár conů, vyšel druhý díl Feintucha a Webera, v IK jsme uveřejnili přednášku Fr. Novotného Mýtus elitního bojovníka, Honza je zase mezi námi a já jsem zjistil, že výše zmiňovaný článek není až tak dlouhý.
       Byl bych velmi rád, kdyby se stal začátkem série článků o vztahu SF, fandomu a fanů k vojně, militarismu a konečně i službě v AČR (taková prý je dnes zkratka naší branné moci, jak je to na Slovensku tuším ještě méně). Koneckonců mnohých dnešních neofanů se vojna týká víc než je jim asi milé, a pokud před tímto fenoménem nechtějí do poslední chvíle zavírat oči, může se jim dnešní uvažování časem hodit.

Podzimní porada

       Protože Ročenka fandomu s oficiálním zápisem z porad loňského roku je stále v nedohlednu, přinášíme reportáž Honzy Macháčka, stejně jako jsme to v IK 8/2000 učinili již s Jarní poradou.

Fantázia 17

       vyšla a opět trochu zvedla laťku v pomyslné soutěži s Ikarií a nyní i Ramaxem. Slovenské články v tomto čísle IK jsou buď z Fantázie převzaté nebo pro ni byly určeny a už se nevešly. Zaslechl jsem, že také vyšel nový Gurun.

Bulvár

       Nevím, jak se to stalo, ale má dvojnásobný rozsah proti minulému měsíci, a to se svou troškou (a to opravdu malinkou) přispěli jen brňáci. Kdy se dovíme, co se děje v Bratislavě, Kolíně, Košicích či Budějovicích?

Engerlingové

       Recenze na Engerlingy mi udělala opravdovou radost. Toto dílo patří podle mě ke knihám, které nezestárnou. Od jejího vydání a ocenění Akademií SF se mezi námi objevila další scifistická generace, která netuší, že knihu lze ještě získat, ale neví ani o její existenci.
       Pokud se některým kritikům zdá úpadek v podzemí příliš rychlý, mohou se zamyslet nad tím, že Engerlingové tam žili stejně dlouho jako my v komunismu.

Neplatiči, pozor,

       pokud za svým jménem na adrese najdete vykřičník, víme o vás. Chcete-li Interkom odebírat i nadále, zašlete na adresu redakce 200 Kč (viz IK 11-12/2000).
       Pokud neposíláte předplatné, protože nám tím chcete naznačit, že o další IK nestojíte, pošlete nám prosím letošní čísla do redakce, máme jich po ztrátě zásilky na Slovensko opravdu nedostatek.

Bibliografie americké literatury v českých překladech

Od počátku fandomového věku sní náš fanoušek o superseznamu česky vydaných povídek.
       Kniha, kterou sestavili Marcel Arbeit a Eva Vacca (za laskavého přispění vlády Spojených států amerických vydala Votobia – Olomouc), má k vytoužené publikaci hodně blízko.
       Shrnuje knihy, neperiodické publikace, periodika s nejvýše dvanácti čísly ročně, samizdatové a exilové časopisy a fanziny do roku 1997.
       Určitě se stane pro naše badatele, ale i vydavatele velmi užitečnou pomůckou, pozor ale na jednu u nás rozšířenou představu, ne každý anglicky mluvící je Američan. Johna Wyndhama tu nenajdete a B. W. Aldisse rovněž ne.
        
       Začali jsme sněním, a tak si dovolím vyslovit své přání: Snad se jednou dočkáme Bibliografie anglicky psané literatury v českých a slovenských překladech, Bibliografie americké literatury v českých překladech by pro ní byla dobrým základem.

The Nemedian News

Tiskový orgán Ústředního výboru Conan Society
Přestože vychází již několik let, stále ještě se nedostal do orientačního seznamu Akademie SF.
Jménem Akademie se omlouvám a pokusím se to příští rok napravit.

POSLEDNÍ ZKOUŠKA

Jerry Pournelle, Charles Sheffield
KJV, 2001, 255 stran, překlad: Jana Radková
 
Obvykle se o knihách tohoto druhu na stránkách IK příliš nešířím (obvykle je ani nečtu) leč vydavatelovo předznamenání, které Poslední zkoušku (doslovný překlad originálního názvu je Vyšší vzdělání) nabízí jako příspěvek k diskusi o stavu a budoucnosti našeho školství, mě doslova uchvátilo.
       Ano situace je už taková, že i Pournellův návod by nám mohl pomoci.
Zdeněk Rampas

Opravy:

Běda, i Interkom zřejmě získal redakčního šotka: z mé recenze Mloka 2000 záhadným způsobem vypadlo slovo, které v rukopise po celou dobu a na všech stupních redakčního procesu bylo. Prosím opravte si pasáž o krátké povídce I. Kuglerové Stopa, která má končit „sebevětší množství sentimentu z výprodejového košíku před pokladnou obchodu s polotovary pro začínající autory to nezakytuje“.
       Opravil jsem Richarda Podaného už na podzim, když jeho Malé knižní pojmosloví vyšlo v Neviditelném psu, musím tak učinit znova zde: podklad pro můj článek Já také umím psát lektorské posudky (IK 9-10/2000) spadá i podle kritérií Richarda samého do kategorie lektorského posudku a ne edičního návrhu: jak jsem tam jasně uvedl, psal jsem jej na objednávku Talpressu a žádnou autorčinu knihu jsem do té doby nečetl.
        

Když chce pes bít…

Samozřejmě, že Honza Macháček ve svém článku o Sapkowském a Šlechtovi provokoval; přímo podával druhým hůl, aby, kdyby ho chtěli tlouci, měli čím. Reakcím se tudíž nelze divit (a já jsem myslel, že ta Ivany Kuglerové je přehnaná, dokud jsem nečetl dopis Dušana Hrazdíry), Honza má, co chtěl, a já ho podezírám, že se dobře baví.
       Nicméně bych rád upozornil na jednu věc, kterou je snadné v (ne)spravedlivém rozhořčení ignorovat: Honzův článek je, třebaže jen mimochodem, v omezené míře a nedokonale, první serióznější opravdovou analýzou Sapkowského tvorby, kterou vůbec máme. Byla by škoda, kdyby mělo kvůli kontroverzní formě zapadnout i obsahové jádro…
Jan Vaněk jr.

Co nás čeká a nemine

4. 5. - 7. 5. 2001: Festival Fantazie - Avalcon 2001
12. 5. 2001: Vyhlášení cen Akademie SF
19. 5. - 20. 5. 2001: Vartacon 2001 - Porada slov. SF klubov
5. 7. - 8. 7. 2001: Parcon (novém místě, podrobnosti příště)
6. 8. - 12. 8: Tatracon (zbývá posledních 25 míst).
14. 9. - 16. 9. 2001: Istrocon
        

SF, F a H literární soutěže

31. 5. 2001: uzávěrka soutěže Edieho Krígla
1. 6. 2001: uzávěrka soutěže Zlatá zebra
15. 6. 2001: uzávěrka soutěže BC 2001
30. 6. 2001: uzávěrka soutěže Cesta bez návratu
podrobnosti na http://pes.eunet.cz/scifi
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK