Logo rubriky
6/2001
  (184)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2001

Čtenářův průvodce po Interkomu

V poslední době mě několikrát upoutaly povídky Konrada T. Lewandowskeho. Zeptal jsem se jeho překladatele Pavla Weigela, zda o ně má nějaký vydavatel zájem. Když mi řekl, že zatím ne, napadlo mě založit rubriku, kde by fanoušci prezentovali své objevy a oblíbence. Třeba si nějaký vydavatel všimne.
       Protože vydání a rozeslání minulého čísla i na naše běžné poměry provázela docela smůla, stačil opět narůst Hvězdný bulvár. Stalo se toho docela dost a protože místo některých deníkových záznamů přinášíme takřka minireportáže, bude to asi dost dlouhý text, snad vás neznudí.
       Spoléháme na to, protože jsme přidali ješte jednu rubriku, kde se o fandomu dovíte věci, které byste možná raději ani vědět nechtěli. Chcete-li do Kalných vod fandomu hned, klepněte zde.
       Na poslední chvíli jsme převzali z http://www.fandom.sk materiály o Vartaconu.
       Na závěr poděkování těm, kteří správně pochopili (!) za svým jménem, omluva těm, kteří ho tam měli neprávem a :-( neplatičům.

Nové knihy pro SFF

Ivona Březinová: Zeď, čtení trávy
Ivana Kuglerová: Conan – Páni severu (Poutník)
Vojtěch Mornstein: Hrozba z Heliosu (Leonardo)
Jaroslav Mostecký: Ďáblovy dcery (Poutník)
Petr Odillon Stradický – Stanczyk ze Strdic: Admirál čaje
Ježíšku, já chci plamenomet (Netopejr)

Fanziny v redakci

Marduk – novoroční občasník SF, H a F (sestavily Anna Šochová a Libuše Čermáková)
Zbraně Avalonu 32/1 (příloha: Dílna Vysočiny)
Zbraně Avalonu 32/2 (příloha: Extra speciál)
The Nemedian News 5/2001

Populární věda – ještě seženete

John D. Barrow: Pí na nebesích (MF/Kolumbus)
Singh Simon: Velká Fermatova věta (Academia)
Brian Greene: Elegantní vesmír (MF/Kolumbus)
Jared Diamond: Střelné zbraně, choroboplodné zárodky a ocel (Columbus)
Matt Ridley: Červená královna (MF/Kolumbus)
Matt Ridley: Původ ctnosti (Portál)
Richard Dawkins: Sobecký gen (MF/Kolumbus)
John D. Barrow: Teorie všeho (MF/Kolumbus)

Veřejná schůzka KJV

Byla tentokrát v úterý 29. května, vlastně o týden později než velela tradice, ale alespoň bude ta příští o týden dřív.
       Schůzka byla věnována ztraceným zemím (nejen) v díle Julese Verna. Nemohl jsem se dočkat a tak jsem přišel o čtvrt hodiny dřív, hned po Richardu Klíčníkovi (má nové brýle, pochvalte mu je). Salónek restaurace u Pešků v bývalém UKDŽ je příjemně daleko od hlučícého davu, ale poměrně malý a špatně větraný. Vešli jsme se jen tak tak. Ještě že byla jen minimální propagace.
       První přednášku držel Petr Keplík, jak se později ukázalo, z větší části mu ji napsala Gudrun, ale u takto počítači poznamenané generace kupodivu rukou. Petr to nějak nebyl schopen přečíst a přednáška tím nabyla na dramatičnosti.
       Následovala přednáška Leonarda Medka. Kupodivu nedošlo k nejhoršímu, nikdo neusnul a nepadl tváří do horké polévky. Přednáška byla hutná, plná zajímavých příkladů a pramenů. K věci měla často co říci i Františka Vrbenská.
       Pokud jsem zaznamenal, jediným mimopražským hostem byla Jitka Doležalová, jediným zahraničním hostem Ľubo Plata (ale ten v Praze studuje) a jediným novým hostem dcera Honzy Kantůrka (teď nevím, milé feministky, neměl bych hosty ženského rodu nazývat nějak jinak, třeba hostina?).

Pojmenujte planetku

Jak bylo v SF mediích několikrát avizováno, došlo na Avalconu k události v SF světě ojedinělé a to k pojmenování planetky podle výsledků hlasování účastníků. Stalo se tak díky Petru Pravcovi z observatoře v Ondřejově, který se právem objevitele rozhodl umožnit fandomu vyjádřit své city umístěním záslužné osoby československé SF či fandomu na nebe.
       Internetové předkolo určilo pět kandidátů:
       J. M. Trosku, Ludvíka Součka, Josefa Nesvadbu, Teodora Rotrekla a Zdeňka Rampase.
       S velkou podporou zvítězil
       J. M. Troska
       Podrobnosti o čs. pojmenovaných i pojmenovávatelích najdete na:
       http://planetky.astro.cz/
       Odtud se mužete dostat i na server NASA, který vám každou planetku zobrazí i s ekliptikou a planetemi v efektní animaci.

Memoriál Douglase N. Adamse

Dne 11. května zemřel Douglas Adams ve věku 49 let. Fanouškové to přijali s velkým zármutkem... a uctili jeho památku spoustou akcí.
       Dne 19. května v rámci 36. ročníku tradičního pochodu Praha - Prčice proběhl Memoriál Douglase Noela Adamse, a to v podobě pochodu na trase 42 km. Trasa vedla z Týnce nad Sázavou do Prčic přes Neveklov a Kosovu Horu. Memoriálu se zůčastnilo přibližně 370 účastníků.
       Na serveru http://www.binaryfreedom.com byl vyhlášen na den 25. květen Towel Day - vzpomínkový den, kdy každý stopař měl mít sebou svůj ručník. O tom, jak akce dopadla, se můžete dočíst na adrese
http://www.binaryfreedom.com/content.php?content_id=50.
I v Čechách byl zaznamenán ojedinelý výskyt individuí s ručníky. Akce by se měla pravděpodobne příští rok opakovat, sleduje server BinaryFreedom a vězte, že je důležité vědět, kde máte svůj ručník!! Akce by měla být při troše štěstí inzerována na Sardenu a snad i dalších serverech.
Gudrun a Zdeněk Rampas
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK