Logo rubriky
6/2001
  Fandom v datech (další) (184)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK    Předchozí pokračování Pokračování příště
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2001

Hvězdný bulvár

  • 26. dubna mi Pavel Weigel v Krakatitu a potom Honza Vaněk v RUR pomohli s korekturami IK 5/2001 a tak snad bude méně ostudy a chyb než obvykle.
  • 27. dubna jsem poslal IK Felixovi, kupodivu byl na pracovišti, juž jsem se zaradoval, že má konečně zakázky, které ho budou živit a ne jen dobročinnost typu tisk Interkomu, leč pak jsem se dověděl, že finišuje na vlastním časopise.
  • 28. dubna i brněnský fandom konečně zahájil minigolfovou sezónu. I přes horší počasí byla účast celkem slušná. Průběh zápasu byl zhodnocen v nedaleké jazzové vinárně. (M)
  • 1. května se pak ve větším množství sešli v Denisových sadech na první partičce petanque. Po osmělovací hře šesti hráčů (každý po jedné kouli) následoval menší turnaj jeden proti jednomu (každý tři koule). Pro historii není důležité, kdo vyhrál (neboť já to nebyl). Protože do otevření G+1 ještě zbývalo pár hodin (v tradiční úterky se v Brně schází fanové i v době svátků), odebrala se část na kulečník a část na minigolf. (M)
  • 2. května ti nejvytrvalejší navštívili koncert Čechomoru v klubu Livingstone. Atmosféra úžasná i přes vedro k padnutí. (M)
  • 3. května jsem se po dovolené ve společnosti zanícených spojivek vrátil do práce a začal se shánět po IK, abychom jej večer po RUR snesli, leč Felixovi došla barva, přiznám se ale, že mi to příliš nevadilo, nebyl jsem ještě fit a v Krakatitu to také nevřelo pracovním nadšením.
  • 4. května s Richardem Podaným pomocí důmyslného programu Honzy Vaňka sčítáme hlasy Ceny Akademie SF. Pak ještě pro léky a honem na autobus do Chotěboře na Černý most.
  •        Po ubytování a sprše jsem jen tak tak stihl slavnostní zahájení, které plynule přešlo ve vyhlašení výsledků soutěže o čarodějnickou povídku.
           Potěšilo mě velice, že hodně z oceněných (namátkou 1. místo Dušan Hrazdíra, Libuše Čermáková, Inka (Jelínková) Hanušová, V. Vágenknecht...) jsou čtenáři IK a bez našeho vyhlášení propozic by se soutěže nezúčastnili. Pravděpodobně proběhlo vyhlášení i dalších dvou soutěží Ježíšku, já chci plamenomet! a Můstek je váš, kde se na prvních místech objevila jména našich čtenářů a předplatitelů.
  • (Brno) 4. května dávali v kině klasiku: Monty Python a svatý grál, příležitost vidět tento historický velkofilm s loosy na filmovém plátně si praví fanoušci nenechali ujít, byť už to byla nejméně třetí společná návštěva tohoto snímku. Loos umí ošklivě hrüznout!
  • 5. května si užívám Avalconu. Dopoledne jsem navštívil oblíbenou besedu s šéfredaktory našich SF médií, chyběl Vlado Ríša/Ikarie, a tak většinu besedního časoprostoru dominoval Libor Marchlík. Pak jsem ještě shlédl audioshow Ondřeje Neffa Pérák a MMF. Dražbu jsem musel vynechat ve prospěch oběda, v té Svačince se oproti mým, možná falešným vzpomínkám museli hodně zlepšit, opravdu mi chutnalo. Zatímco na přednášku o dějinách fandomu přišlo jen několik neofanů typu Dáreček a Martin Češpivo (a neprohloupili, protože Pepa Vašát předvedl fotodokumentaci událostí minulého roku), na Sex a SF z pohledu sociobiologie by bylo docela narváno, nebýt v největším sále.
  •        Pak jsem zaskočil na závěr besedy Vl. Šlechty se čtenáři na téma jeho cyklu Pohraničí.
           Trochu mě zklamala přednáška Jakuba Macka o možnostech zneužití internetu a vůbec rizicích informační společnosti. to podstatné jsme již slyšeli před lety od Ondřeje Neffa na Miniconu. Kdyby naše SF informatická společnost fungovala lépe, nemusel JM objevovat objevené a jistě by, kdyby začal tam, kde ON skončil, přinesl mnoho nového a zajímavého.
           Pak jsem odkvačil na společnou oslavu Honzy Kantůrka, Vládi Kejvala a Gudrun, v pořadí podle váhy jsem jim popřál a ještě večer se vrátil s Tomem Jirkovským do Prahy (on pak musel sám ještě do Plzně, ale alespoň již neprší). Cestou jsme probírali vztahy mimopražských fanů k centru a co s tím, aby si uvědomili, že tam, kde vidí zlý úmysl, jde zpravidla jen o necitlivost, nepořádek a blbost.
           Při té příležitosti jsem se dověděl, že u stánku proti Krakatitu byl Petr Čáslava, zase jsem ho nepoznal (jako na Rauconu).
  • 7. května jsem na skok v práci a volám Felixovi, kdy bude IK, nechci, aby se opakoval minulý čtvrtek, snad jsme již vytištění, ale není auto...
  • Jsou ale i radostnější okamžiky, kdy mi Martin Šust posílá recenzi na Nové dobré kusy (v Ramaxu vyšly 3, nesmíme zůstat pozadu) a Ivan Kmínek slíbil recenzi na Elegantní vesmír.
  • 8. května Avalcon trval v podstatě 4 dny. Některým (neo)fanům ovsem ani to není dost dlouhá doba, aby si neudělali vlastni post-con.
  •        Konkrétně: SFK Jetel, Gror a Melkor se shodli v jedné věci, že je škoda nevyužít volný den 8. května, a tak se přímo z KD Junior vybrali na stanici, aby zahájili přesun na místo conání Vystrconu, kterým je překvapivě Zadní Vystrkov.
           A úplně přesně Kajmanova chata/chajda/chalupa/srub (*)
           Na programu toho sice moc nebylo
  • zakládání očistného ohně – Kajman osobně
  • trénování meditace pod vedením Gudrun
  • příprava italské speciality v podáni Gror, Keplík, ... (a následná konzumace)
  • učená disputace na téma „digitální foťák vs paparazzi Melkor“
  • lingvistická konference na téma „jemné rozdíly v používáni synonym/homonym v českém a slovenském jazyce“
  • volná debata o fandomu, fanech, smyslu života a vůbec
  •        Nálada však byla skvělá a přítomné krásky a další jedinci posílení jak Melkorovou sbírkou čajů, tak nápoji tvrdšího ražení, jež ve svém batohu statečně dotáhla Gudrun (čímž se hmotnost kombinace Gudrun + batoh vyšplhala téměř na dvojnásobek čisté hmotnosti samotné Gudrun) – budiž jí za to chvála :-)
           Program Avalconu byl nabitý, ale ještě nechal v přítomných dostatek sil na to, aby se družně bavili až do čtvrté hodiny ranní. (Jistě by vydrželi i déle, ale v 08:30 byl pro některé z nich mezní termín pro odchod)
           I když jsem se ocitl v roli suverénně nejstaršího kmeta této vybrané společnosti (protože jsem se jako jediný nevlezl do věkové hranice pro Junior pas českých drah), cítil jsem se v mladém kolektivu příjemně a v případe, že budu pozván, rád přijdu znovu.
    Melkor @ SFK Acorn Senec
  • Malá oslava narozenin v úzkém kolektivu pod názvem „Psí štěk 2001“ se „CONala“ v úterý 8. května u PeSa během dne (od cca 10hod.). Nějaké nealko, chlebíčky, jednohubky a chipsy (česnekové cca 10 balíčků!). Alko v omezené míře (např. Jim Beam, Teachers, Kapitan Morgan a Jägermeister). Bylo též promítnuto několik kratších animovaných filmů jako oblíbená „Žába v mixéru“ (rozhodně neschváleno přítomnou veterinářkou), „Vražedné fazole“ a kultovní díl seriálu „Rodina Smolíkova“, ve kterém vystupuje žoldácké teroristické komando „Pochmurná neděle“. Vydařená akce byla ukončena v G+1, kde byl i otestován nový šipkový automat. Budiž PeSovi země lehká! (M)
  • 9. května zvu vítěze, nominované a vůbec každého, kdo má mail, na Akademii SF. Provoz je docela zahuštěný (prý neškodným) virem Homepage
  • 10. května jsem se v půl páté (odpoledne) dověděl, že Interkom vyšel a rozřezaný na mě čeká v Opletalově ulici. Dovlekl jsem ho v banánovce do Apra, snesl patnáct kousků pro spřátelená knihkupectví a vydal se do Krakatitu. Tam mi náladu vylepšil náš tiskový mluvčí, kterému za účelem výkonu jeho funkce byly odtajněny výsledky letošní Akademie. Hrozil odchodem z Akademie, neboť se mu nelíbil jeden výsledek (proč neprotestoval už v nominačním kole?). To už jsem měl zprávu, že jeden nejmenovaný, ale všem nechvalně známý brněnský fanoušek považuje vše za zmanipulované, neb nedostal formulář druhého kola. Že měl měsíc na to o něj požádat, mu nějak ani dnes nedošlo. Celého mě to vyčerpalo a protože většina obvyklých pomocníků měla buď divadelní nebo školní zkoušku, tak jsem Interkom opět odložil na pondělí.
  •        V RUR ovšem byla zcela jiná atmosféra, řekl bych taková pravá fanouškovská, a rychle mě přesvědčili, že dnes je ten správný den na skládání. Posíleni koláčem, který přinesla Bí, a štrůdlem Honzy Macháčka jsme spolu s Janou, Evou a druhým Honzou (Vaňkem) vyrazili vstříc 350 ks Interkomu 5/2001.
           Asi 100 ks jsme nechali na pondělí a zbytek v rekordním čase snesli a přeložili. Pak jsme se oddávali konzumaci, tlachání a korekturám tohoto IK. Honza M. se pokusil snést i zbytek nákladu a pak mu málem ujel vlak. Dobře mu tak, kulturistovi.
  • 11. května se v podvečer scházím s Richardem Podaným a Romanem Lipčíkem. Nejdřív jsme do poslední chvíle čekali na hlasovací lístky, pak jsem nemohl já, potom Roman a dopadlo to tradiční schůzkou v předvečer Akademie. Po paměti, která se ukázala dost děravou, jsme sestavili kostru pořadu, spoléhajíce se na to, že nás harcovníci dosavadních pěti ročníků nenechají ve štychu.
  • 12. května vypukla Akademie SF. Neselhal, jako ostatně nikdy, Mirek Dvořák a včas dovezl z Brna čerstvě vytištěné certifikáty (diplomy). Dokonce se ještě stavil u Pagiho a naložil jej spolu s Mloky a Jitkou.
  •        Mám dojem, že to bylo poslední, co fungovalo bez problémů. Jen s drobnými problémy jsme podepsali a orazítkovali certifikáty, dopravili na místo mloky a pak jen čekali, až skončí předchozí pořad. Přes mírné nachlazení dorazila Edita Dufková, kterou jsem umluvil dělat asistentku moderátora Romana. Až v posledních minutách před vyhlášením, aby si nemohla nic rozmýšlet, jsem popadl Heňu z Brloha a postavil ji před hotovou věc, že bude na podiu s Editou. Mimochodem oběma jim to slušelo a reportéři je fotili nejméně tak často jako laureáty.
           Pak už mi vše nějak splývá, zjistilo se, že někde uvázli Ondřej Neff, Honza Kantůrek, Jarda Mostecký je v Africe (nebo snad Jižní Americe) a jeho žena, která mu měla převzít cenu, onemocněla, Juraj Maxon letos nepřijel, kde já jen vzal, že tu bude s Martinou Pilcerovou?
           Roman se tím ovšem nedal nijak znervóznit a suverénně a s vtipem nás provedl celým, letos (mám chuť napsat naštěstí jen) hodinovým pořadem. Díku mu a nehynoucí sláva.
           Jen mu musíme příště zdůraznit, že dělení na hlavní a vedlejší (odborné) kategorie je tu hlavně pro snazší orientaci novinářských hňupů a hyen. My že si vážíme všech cen stejně a některých dokonce ještě víc (těch, co jsme dostali sami).
           Díky Akademii jsem mohl prohodit pár slov s lidmi, které vídám jen zřídka, jako byli Ivan Adamovič, Bob Svoboda či Petr Kotrle, i s těmi, které potkávám častěji, ale ne tak často, jak bych rád, jako s Ludmilou Freiovou, Heňou, Ivanem Alakšou, Karlem Soukupem či Tomem Jirkovským.
           U Pagiho pak proběhla skutečná oslava získaných Cen, sešla se u něho značná část slovenské, brněnské, plzeňské a budějovické výpravy. O tom snad poreferuje někdo jiný, já na to už neměl sílu a využil jsem laskavé nabídky Jirky Doležala, který nás hodil domů.
  • 14. května jsem k sobě nalákal pod záminkou snášení IK podstatnou část Klubu přátel T. Pratchetta v čele se samotným Patriciem a Vlastou Talašem. Díky Honzovi Macháčkovi však bylo práce tak málo, že jsme se po dvaceti minutách přesunuli na zahradu a pak už jen konzumovali, grilovali a zkoušeli tuším že Stráže, stráže.
  •        Později ještě dorazili Viktor Janiš, Honza Vaněk, Vilma a Martin Klímovi (Martin se zastavil v Praze cestou do USA) a snad úplně na konec dorazila po kratším bloudění daném chybnou Viktorovou navigací Martička (dcera Heleny Šebestové).
           Byl to opravdu povedený večer, přestože Pavel Dobrovský zapomněl přijít a Mili Habala mi jen dal svůj článek a prchl zase pracovat.
  • 15. května v Krakatitu slavil Ondřej Neff a redakce 5. výročí Neviditelného psa. Nestihl jsem úplný začátek, odesílání IK 5/2001 se trochu protáhlo, a když jsem dorazil, byl tradiční obří dort už rozkrájený (ale ještě nesnědený:-). Za chvíli pak Megy z Internet servisu donesla ještě jeden ve tvaru maxi lahve fernetu. Bohužel můj spěch ještě neměl konce a tak jsem jen Ondřejovi popřál jménem 3x staršího periodika a odkvačil jsem.
  • 17. května mi v Krakatitu Mili Habala udělal korektury prvních článků tohoto IK a slíbil mi recenzi knihy o Darwinovi a jeho evoluční teorii. Egon Čierny nás informoval o spolupráci s NTM, první autorské čtení proběhne v neděli, ale to tu nebudu. S Richardem Podaným jsme uzavřeli letošní Akademii SF, všichni přežili a pokud se něco nelíbilo, zapište si to a pošlete kopii Richardovi. A hlavně to pošlete ještě jednou v březnu, protože kdo si to má pamatovat celý rok. V RUR se nás sešlo jen pár, popřál jsem Jirkovi Černému k narozeninám, snědl něco cukroví Honzy Macháčka, vyčinil Filipovi, že ještě nemá Ostrov od Huxleye a odkvačil.
  • 18.května si někteří scifisti splnili svou vlasteneckou povinnost a navštívili film Tmavomodrý svět. Příběh byl označen jako poněkud pochmurný, což jsou nepochybně slova uznání (zvláště od členů Pochmurné neděle). (M)
  • 19. května v BB proběhl Vartacon, myslel jsem na vás, přátelé, a na Páričkův guláš, snad příště. Abych odčinil svou nepřítomnost, vzal jsem na sebe těžký úkol a přečet za vás Komárkovy Smrťáky.
  • 21. května se mi podařilo vnutit Ivanu Kmínkovi k recenzi historii důkazu Velké Fermatovy věty. Čekal jsem na něj v metru a
  • viděl něco vysokého s obrovským šedivým knírkem a charakteristickou patkou. Uhodli jste, zahlédl jsem Jardu „Ikarose“ Jirana, než jsem se k němu ale stačil přiblížit, odjel k Dejvicím. Spolu s Ivanem jsme ho následovali dalším vlakem a když Ivan vystoupil, uviděl jsem ve vagónu do třetice Milana Petráka.
  • 22. května jsem v levných knihách objevil Čtení trávy od Ivony Březinové a Admirála čaje od Stančíka. Koupil jsem vše hned dvakrát, pro sebe a SF Foundation.
  • Úterý 22. května – Marcel Grün: Na křídlech slunečních plachetnic (kosmická invaze pokračuje). Lety do vesmíru ve 21. století. Doplněno unikátními videozáznamy z výzkumu sluneční soustavy. Takto byla avizovaná přednáška na brněnské hvězdárně a takové lákadlo si početní fanové nenechali ujít. Dvě a půl hodiny trvající pořad se ukázal být plný (až přeplněný) zajímavými informacemi o spoustě projektů, přičemž samotné sluneční plachetnice byly bohužel zmíněny jen okrajově.
  •        Fanové se shodli, že méně a podrobněji by bylo více, ale i tak není od věci jednou za čas si dopřát trochu hard Sci(Fi – zatím).
  • 23. května jsem se sešel k redakční poradě s Honzou Vaňkem. Při složité cestě ke mně do práce viděl Netopejra, an se snaží o patro níž koupit postscriptovou tiskárnu.
  • 24. května Pagi rozesílá na konferenci žádost Petra Čáslavy (sfk Rauko) o přesunutí termínu Podzimní porady, protože koliduje s Rauconem. Na Sardenu se dočítám, že vyšel další Emancipátor, kde na to stále brát?
  •        Odpoledne propukla v Krakatitu podpisovka Jardy Mosteckého. Šampaňské teklo proudem, mezi vzácnými hosty byla i Jarkova krásná manželka, Dana Krejčová, Helena Šebestová a později i zbytek redakce Laseru. Já si toho ale moc neužil, neb jsem se nechal uvrtat do komentování nějaké počítačové události v Událostech ve světě. Narychlo jsem načerpal vědomosti u Franty Houdka a Pagiho a hurá na natáčení. Dodatečně se ukázalo, že jde o něco trochu jiného, než jsem čekal, ale přestože jsem k věci samé neměl moc co říci, přetáhli jsme o 40 s.
           25. května: překladatelsko-intelektuální večírek u Klímů se zvrhl poněkud nečekaným směrem a hovořilo se hlavně o vědeckopopulární literatuře, byť pravda většinou přeložené. O historii Velké Fermatovy věty, o Elegantním vesmíru a jeho překladateli L. Motlovi, o velkém požáru v San Francisku, zavzpomínali jsme na Tomáše Hracha a jeho jedinou návštěvu v našem kroužku, řeč přišla i na duchovní období Richarda Klíčníka, takže se nenudila ani Jolana. Viktor se pochlubil svým novým překladem Berniérse (Boj o zadnici dona E.) Po dlouhé době se podařilo dorazit Tomáši Kohlovi, smůlu měl Cyril Brom, který musel do práce a tak jen zavolal. Pátek se pak bohužel nehodil i dalším tradičním čtvrtečníkům z těch požehnaných dob pravidelných schůzek, Ivanu Kmínkovi, Lindě, Frantovi Novotnému a Richardu Podanému (ten se podle některých zpráv prý dokonce stěhoval).
           Mimochodem nějak mezi nás prosáklo, že Vilma bude mít narozeniny, a tak jsme se pocvičili i v otevírání šampaňského.
  • V sobotu 26. května si v Brně sportumilovní fanové zakoupili vlastní osmikoulovou sadu na petanque a hned se odebrali ji vyzkoušet do Denisových sadů. Zbývá jen dořešit systém přenosu soupravy a vyprofilovat družstva a pravidelnější hry mohou vypuknout. Náročné sportovní výkony byly zakončeny na Radničních dnech malých pivovarů značkami jako Korbel či Záviš.
  • Zdeněk Rampas & Marvin
    Pokračování příště
    Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK    Předchozí pokračování Pokračování příště