Logo rubriky
11/2003
  Fandom v datech (další) (207)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK    Předchozí pokračování Pokračování příště
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2003

Hvězdný bulvár

  • 5.-7. září hostilo Brno Mistrovství světa juniorů v pétanque. Každý z těchto dní bylo možné najít na tribunách v řadách diváků i zástupce fandomu. Kromě klasického utkání trojic byl součástí mistrovství i atraktivní turnaj ve střelbě.
  • 8. září bylo pondělí a veselá pondělí v multiplexech začínají chtě-nechtě hrát svou roli v programech Pochmurné neděle (protože do normálních kin se slušnější film dostane nejdřív za měsíc a pochybnější film taky i později – až někdo sebere odvahu ho uvést). Neprůstřelný mnich jako film patřil spíše do té druhé kategorie, ale co bychom neudělali pro kombinaci Chow Yun Fat v kung-fu souboji s Karlem Rodenem? Přežít se to dalo, ale není to ani dost hloupé, aby to bylo aspoň legrační.
  • Marvin
  • 25. září v Krakatitu proběhla podpisovka druhého dílu Doteku Nulačasu Richarda Šusty. Z lázní se nám vrátila Jolana, po čase se objevil Richard Podaný, po chřipce (asi dovoz z Istroconu) Laser-Jirkovští. Mohlo to být příjemné posezení, kdyby si v Krakatitu bylo kam sednout.
  • 26. září mi již druhý den nefunguje e-mail, a tak jsem opustil svou noru a vydal se do Tritonu. Staso dostal první příspěvky do soutěže Trifid, já poreferoval, že se již scházejí diplomky věnované SF k otištění v nové edici Tritonu.
  •        Pak se tam objevila ještě Dagmar Krásná (žena J. P. Krásného), společně jsme pak odjížděli a v tramvaji litovali draka, který by zůstal opuštěn, pokud se bude Krakatit stěhovat.
  • 27. září slavil Robo „Doc“ Kačur narozeniny a protože oslavy v Brně dosahují formátu conu (byť lokálního), uspořádal Docon. Tentokrát byla dosti silná sestava vín – Slovensko, Bulharsko a dvakrát Chile, též pochutin bylo nespočetně. Jako kolektivní dar byla netradičně zvolena irská, konkrétně Bushmills 1608 reserve. Zvláštností bylo, že každý nově příchozí prvních pět minut ostýchavě mlčel – po absolvování vysokohorské túry do šestého patra (bez výtahu) holt chvíli trvá, než popadnete dech. V dobré společnosti a při příjemné konverzaci čas plyne jako voda, než jsme se nadáli, byl tu čas rozjezdů.
  • Marvin
  • 30. září potom, co jsem pondělí večer místo v RUR strávil v duchamorném ovzduší třídní schůzky (můj syn si své učitele zaslouží – a naopak), jsem se nedočkavě rozeběhl do Krakatitu. Ticho, klid, čistý vzduch, Tom Jirkovský, Sanča Fülle, Pavel Dobrovský a Honza Vaněk jr. přemáhající záchvaty zuřivosti při četbě Tomovy Ikarie. Co víc si ještě krom horké čokolády přát, a i na tu se dostalo. Vrátil jsem Sanče její román Strážce noci, porotci loňské CKČ si na něj možná vzpomenou, teď jej rozšířila a přeložila do češtiny.
  • 2. října je v Krakatitu zase podpisovka, tentokrát sbírky fantasy povídek invenčně nazvané 2003: Česká fantasy, kterou sestavil Vlado Ríša. Spolu s vousáčem z MF (Vlastou Fialou) si ji pochvalovali, Vlado poděkoval „všem autorům výborných povídek, přičemž vynikající jsou všechny“. Což bude asi trochu nadsazené, ale možná ne moc, Adam Andres (tu jsem viděl poprvé), Leonard Medek, Ondřej Neff, Richard Šusta, Ivana Kuglerová, Edita Dufková, Jana Rečková, Jarek Mostecký a Františka Vrbenská jsou vesměs sázky na jistotu, až na Editu už za sebou všichni mají knižní debut a až na Jarka Mosteckého jsou všichni Pražáci. Že by nikdo jiný neuměl psát, navíc fantasy?
  • 3. října vypukl malý svátek bývalých čtvrtečníků. Vilma s Martinem se zase ukázali v Praze. Zjevně konečně pochopili, že my za nimi do Brna jezdit nemůžeme a nebudeme :-)
  •        Martin byl ostatně v Praze už v úterý, někde na vrcholu Žižkov toweru demonstroval nový produkt fy AltarInteractive, hru UFO. Narychlo jsem pozval obvyklou sestavu a přibral Sanču Fülle, Pavla a Wandu Dobrovských a dva padesátiprocentní Ivany (Kmínka a Adamoviče, oba slíbili účast tak na 50%). RIP byl někde na překladatelské konferenci, Jolana mimo Prahu, Haničku bolel zub moudrosti, Franta Novotný nejspíš zapomněl a pravděpodobnostní vlna obou Ivanů byla současně v mínusu, ale aspoň se na každého dostala židle. Zpočátku se mluvilo o počítačových hrách a o kuriózní knize vydané Leonem Křížkem dokumentující úspěchy habsburských a později rakousko-uherských armád. Martin ji redigoval a Viktor mu přinesl jeho autorák, se zájmem jsme prohlíželi křídový tlustospis velkého formátu se spoustou map a obrázků, který by podle našich chabých dějepisných znalostí měl být vlastně prázdný.
           Viktor přinesl svůj nový objev, český a anglický překlad japonského autora Haruki Murakamiho, a se Sančou rozebírali (ne)potřebu překladů mezi češtinou a slovenštinou.
           Pavel Dobrovský si na poslední chvíli vzpomněl (možná nešlo o zapomnětlivost, ale skromnost), že má s sebou plný baťoh fotografií z cest po Iránu a Turecku (tam si tuším Wanda na rovince zlomila nohu, být to na Tatraconu, Cena Joži Girovského by ji neminula). Hanka se zrovna chystá do tamních krajů a Pavlovy zkušenosti jí docela pomohly.
           Honza Vaněk připravil četbu z románu Matta Ruffa Sewer, Gas & Electric: The Public Works Trilogy, pozoruhodného tím, že je zde na čtyřech stránkách úžasně převyprávěn román Ayn Randové Atlas Shrugged.
           Ovšem nejen rozprávěním živ je homo večírkový, Vilma z Brna dovezla dva druhy burčáku, což asi způsobilo, že Honza rozbil talířek z Hančina památečního servisu a Martinovi se zase podařilo přerazit obří svíci ve tvaru Plečnikova hradního obelisku 1:10. Své ostatně vytrpělo i křeslo, které jako první rozbil již před lety Jarek Reček. Snad nás k sobě Hanka ještě někdy pustí.
  • 6. října jsme se sešli v redakci Interkomu za účelem finalizace téhož. První se objevila Eva „Pat“ Holcmanová ze scifistické policejní roty (následkem prázdnin a zkouškového absentovala tak dlouho, že si nebyla jistá, zda se ještě nescházíme na Václaváku), Iva „Mat“ je bohužel nemocná, stejně tak Bí, a Filip Gotfrid zase musí nutně nahrávat něco na videu, či co. Už to vypadalo, že celé skládání oddře Braňo Makúch s Evinou a mou pomocí. Naštěstí přišel a vydatně přispěl pomocí Honza Macháček, mělo to jen jednu nevýhodu, že jsme museli vyslechnout jeho dlouhou tirádu na téma Mandolíny kapitána Corelliho a Berniéresových nepřesností v líčení příspěvku řeckých komunistů v boji proti Němcům a později vlastnímu lidu. Eva to prokládala líčením hodiny soudního lékařství, kde na videu špatné kvality zhlédla několik exhumací. Doufám, že to Braňa neodradilo, vzpomínám si na případ Míly Lince, který také několik měsíců vypadal, že se na snášecích schůzkách dobře baví, a pak se začal objevovat ve společnosti, o které se neříká špatná jen proto, že máme výstižnější termín fantasy-tolkienistická :-) Rovněž doufám, že jsem se nikoho nedotkl svou interpretací Mandolíny... Když polozmrzlý Mandras putuje Řeckem jako kdysi Odysseus, potká čarodějnici, která připomíná Kirké, zatímco ale ta proměňovala Odysseovy muže v prasata, moderní Kirké změnila Mandrase na komunistu...
  •        Na chvíli se zastavili i Pavel Dobrovský s Lenkou Bartůňkovou, ale brzy zmizeli na nějaké zjevně satanistické orgie, kterým říkali promítání Indiana Jonese (jak se později ukázalo, zapomněli u nás tašku a trvalo pak skoro 14 dní, než jsme se domluvili, jak ji předat, částečně za to mohla i katastrofa, která postihla můj mail). Pak snad jako poslední dorazil Honza Vaněk jr., nemohl se utrhnout z práce. Při hořekování nad trvalým úpadkem lidstva si Eva vzpomněla na citát, který jsem neznal: Platón umísťoval duchovní střed člověka do hlavy jako sídla rozumu, pak přišel Kristus, který jej posunul do srdce, Marx pak vyzvedl úlohu žaludku a Freud šel ještě trochu níž...
  • 7. října jsem se projevil jako pěkný moula, když jsem si nevšiml již nějaký čas probíhající výluky ve Vodičkově a táhl jsem baťoh s Interkomy do Spálené k Tesko/Máji, místo abych se vrátil do metra. Protože mi v práci řádí řemeslníci a nefunguje počítač (tak teď víte, proč jsem tento týden nebral telefony a neodpovídal na maily), vydal jsem se do Tritonu. Příjemným překvapením bylo, že tam již byl RIP a za chvíli se objevil ještě Viktor Janiš. Nad vybranými čaji jsme strávili hodinku, která snad původně byla zamýšlená jako pracovní, ale zvrhla se ve velmi příjemnou.
  •        Odpoledne jsem zaskočil do Krakatitu, kupodivu Egon, kvůli kterému se hlavně měnil termín schůzek, se neukázal, Tom Jirkovský už byl na veletrhu ve Frankfurtu, ale nevadilo to až tak, příjemně jsem si popovídal s Jolanou Čermákovou, která mi mimo jiné líčila úžasné Plzeňské pivní slavnosti, které s Dárečkem absolvovali. Zmínila se i o dovětku k recenzi na Hegemonův stín (IK 8-9/2003), o psaní slova blitzkrieg, který navozuje dojem, že překladatel neznal správný pravopis tohoto vojenského termínu. Ve skutečnosti však jde jen o překlep, který neodchytila redakce. Musím víc kontrolovat dovětky :-)
  • 9. října jsem trochu rozchodil poštu a byl zavalen spoustou nevyřízené korespondence. Bylo jí tolik, že ani nemělo cenu pokoušet se ji zvládnout a tak jsem navštívil Filipa v Čáslavské, objednal si zde sebrané spisy Františka Langera (Filipe, nezapomeň :-) a pak zašel na podpisovku 10 x Anděl posledního soudu do Krakatitu. Máša dal na všechny stolky obsazeno, a protože neofanská omladina je nejen hlučná, ale i mobilní, takřka nikdo nepřišel. Bohužel skoro ani na podpisovku, ačkoli se sešlo snad všech deset autorů včetně Josefa Nesvadby.
  •        Po tříměsíční nebo ještě delší cestě do USA se objevil Richard Klíčník, bohužel nebude zítra na Podzimní poradě, musí se ukázat mamince... že to přežil. Tento důvod jsme chtě nechtě museli uznat za legitimní a tak jej alespoň Jolana vyzpovídala ohledně příprav na Parcon, abychom mohli poreferovat na poradě. Richard nám ukázal nové pokračování Ligy výjimečných gentlemanů, pojednávající o útoku marťanských nestvůr. Nejzajímavější ale bylo, že se dali do hromady Mína a Allan Quotermain :-). Pagi fotil jako vzteklý, takže vše bude dokumentováno na Sardenu a možná i v Ikarii, VR projevil o fotky zájem.

    Podzimní porada Čs. fandomu

  • 10. října s Jiřinou Vorlovou, Silverem a Pagim v jeho autě
  •        Martin Koutný a Pepa Kodym (to je skutečný fan, ač člen klubu, odebírá ještě svůj IK) se předháněli v obětavosti při dopravě fanoušků z nádraží a okolních lesů (to v případě Honzy Macháčka).
           Nešťastnou shodou zrovna v pátek běžela na TV Princezna Mononoke, ale dívat se na ni v hospodském prostředí by bylo zločinem jak kulturním, tak proti lidskosti.
           Radní Gudrun, která je teď pracovně v Německu, dovezla až v sobotu ráno Jolana. Dáreček protelefonoval podstatnou část karty, než vysvětlil, kudy a jak do Jalovce.
           S malým zpožděním začala porada, na kterou se dostavili i zástupci Avalonu bratři Bačkovští maskovaní jako zástupci LPN. Dost brzy se pohádali s Pagim, když nedokázali pochopit, kdy je na programu bod Parcon 2005, který přijeli nabídnout uspořádat.
           Podrobněji o poradě Jiřinin zápis a můžete si přečíst i mou dlouhou řeč o vrcholných cenách fandomu.
           Oběd byl spojen se soutěží v lukostřelbě, kterou organizoval jeden z třebíčských porotců CKČ Jarda Bašta, a ve které jsem s přehledem a zaslouženě zvítězil. Stačilo si jen představovat, co by udělal Slávek Švachouček, a jako terč si zvolit Vaška P., opravdu to pomohlo, i když měl hlavu o dost menší než Šimon či Martin Koutný, a neptal jsem se, zda se počítají i zásahy do pionýrského šátku. Po obědě jsem využil nabídky Vaška Fořtíka, že s ním a Jiřinou odjedu do Prahy, něco na mě lezlo. Ale ještě předtím jsme volili Radu Čs. fandomu v ČR a zamítli pořádání Parconu 2005 v Chotěboři. Mám ale dojem, že ne definitivně, jen jsme většinově chtěli dát šanci více kandidátům.
  • 12. října se hned po poradě konala u Peti Pavelka velká bramboráková párty. Asi jsem v Jalovci něco chytil, a tak jsem raději zůstal doma. Přišel jsem o bramboráky ze 4 kg brambor a líčení cesty Peťi Pavelka, který asi jako první fan poletí na slovenský Cuccon z Čech letadlem.
  • 13. října jsme výjimečně navštívili multiplex v ohavném Špalíčku. I tam platí zvýhodněné vstupné v rámci veselých pondělí, ovšem kvůli poloze v centru byla půl hodiny před začátkem atraktivnější místa na Kill Bill 1 už vyprodána. Každopádně nám šla krvavá zabíjačka k duhu. Pokud druhý díl naplní přísliby (dodá postavám na charakteru a motivaci, plus nabídne nějaká očekávaná překvapení a odhalená tajemství), tak výsledek bude stát za to (a naopak).
  • Marvin
  • 13. října jsem navzdory plným dutinám doklopýtal do RUR, hlavně abych tam donesl Interkom 10/2003, moc zábavy už se mnou nebylo (ale snad jsem alespoň nikoho nenakazil, jen jsem Filipův Word naučil otvírat T602 :-), stejně jako následující den
  • 14. října v Krakatitu, kde Patricij Martin Schwarz opožděně slavil kulaté narozeniny (opožděně blahopřejeme, stejně jako Jarkovi Mosteckému, ten měl ovšem kulatiny o jednotku vyšší). Martin nás hostil likérem vzhledu a vůně jablečného šampónu, ale mnohem lepší chuti. Nicméně ani to nestačilo k mému uzdravení (mohlo to být „ještě“ lepší, kdyby Máša pořád nehulil a Martin netelefonoval, ale koho šampón piješ…) a místo abych s Richardem Podaným a Honzou Vaňkem jr. strávil večer na tajné překladatelské konferenci pořádané u příležitosti návštěvy Petra Kotrleho v Praze, jel jsem se domů potit.
  • 16. října v Krakatitu jsem pořád k ničemu, ale pochybuji, že se o víkendu dám do pořádku (slíbil jsem účinkování na FutureConu :-). Naštěstí agentka Míša slavila narozeniny, takže jsem díky její laskavosti a bohatým zásobám Krakatitu vyzkoušel recept jednoho našeho čtenáře: med rozpuštěný ve slivovici s citronem. Vřele doporučuji. Chvíli jsem poseděl u stolu, který pro dinosaury zamluvil Peťo Pavelka, dal řeč s Martinem Šustem o jeho slovníku, používám jej čím dál častěji, předal Silverovi Interkomy, aby je mohl šířit mezi mladší generací, a pak pryč. I přes místo k sezení to tam pro nemocného bylo příliš divoké…
  • 17. října jdu do Zlatého rožně objednávat salónek na SSSR. Ve svém obvyklém stavu někde mezi denním sněním a autismem, oddělen navíc od reality ještě rýmou ve všech dutinách, jsem přešel na červenou jen pár metrů před autem. Řidič mefistofelského vzhledu byl nicméně zdvořilý, nejenže mě nepřejel, ale ač se dost podivoval mému chování na světelném přechodu (v tu dobu já ostatně také), nepřestal mi vykat.
  • 18. října okolo poledne vyrážím s Michaelou na FutureCon. Škola pro ultrachytré děti Buďánka od dob Pentaconu dost prokoukla, už vypadá jen chudě, nikoli zanedbaně. Zato účastníků bylo o dost méně. Ale možná jsem se nestačil podívat na ta skutečně důležitá místa jako herna, protože jsme dorazili cca pět minut před začátkem mého povídání o SF v dětských časopisech posledních čtyřiceti let. Nemusel jsem tak pospíchat, když nebudu počítat Pagiho a Silvera, začínal jsem po akademické čtvrthodince přednášet pro jednoho posluchače. Kde jsou chvíle slávy na Istroconu.
  •        Ve stejné posluchárně (vlastně, co to povídám, třídě) pak přednášel Pagi, s výsledkem jen o to lepším, oč Silver zlepšil své donucovací metody. Pagi přednášel o vztahu tištěných a internetových médií a i já jsem se něco nového dověděl a pár věcí si budu muset ještě promyslet.
           Bohužel na přednášky Pavla Šuchmana a Vaška Fořtíka už jsem nevydržel a vydali jsme se k domovu. Snad z nich vyrazím text a někdy přetisknu v IK.
  • 20. října v RUR děvčata nalévala pozoruhodný dámský tlamolep, docela dobrý. V antikvariátu jsem nakoupil nějaké české sf (pohříchu však spíše fantasy) autory pro SF Foundation v Liverpoolu a s tím, že se zítra uvidíme na KJV (a Filip spěchá na vlak), jsme se zase rozeběhli.
  • 21. října jsem rozeslal na poslední adresy pozvánku na SSSR a vydal se do Žita na KJV. Na programu byla jediná přednáška, a to Richarda Klíčníka Americké zkušenosti. Ani se nebudu tu spoustu zajímavých postřehů pokoušet reprodukovat a raději již poněkolikáté slíbím, že časem uveřejníme to nejlepší z jeho zápisků.
  •        Protože je Richard podobně jako Rama všude žádán a všude doma, musel nás již v osm opustit pro nějaký houslový koncert a Egon požádal Leona Křížka, aby i on zavzpomínal na svou cestu po USA, byť se z ní vrátil skoro před deseti roky. Leon se projevil jako konzervativní Britofil se slabostí pro Ameriku, které sice již odpustil její iredentistické extempore, ale Austrálie je pro něj stále ještě trestaneckou kolonií vlády Jejího Veličenstva.
           Večer se podle mě neobyčejně vyvedl, nevím zatím přesně proč, bylo nás zhruba jako jindy, ale snad že Egon zapomněl ukončit diskusi následující po Leonovi, všichni až do konce večera se svými příspěvky čekali, až předřečník domluví, a ač nešlo vždy jen o perly ducha, stále to byla velká radost proti obvyklému šumu každého s každým vyměňovaných banalit.
  • 23. října v Krakatitu obvyklé nedýchatelno, tak jsem jen pozval kluky z knihkupectví na SSSR a odkvačil.
  • 24. října byla menší party u Pitera. Tedy, jako menší byla plánovaná, účastníků i občerstvení bylo dosti. Není od věci se občas sejít jen tak a v komornější sestavě, ovšem na to, aby se takové spontánní akce zúčastnili všichni je nás už příliš mnoho. Takto se zase někteří můžou cítit odstrkováni, takže je to těžko optimálně řešitelné. Každopádně díky, hostiteli.
  • Marvin
  • 27. října Filip absentoval a měl jej v RUR nahradit Jirka Pavlovský. Nevěděl jsem, zda se již stihl odlíčit ze slavného natáčení nového Kopřivova-Dobešova velkofilmu o zombijácích, a ani jsem si nebyl jistý, zda bych to poznal, a tak abych nevyvolal nějaký trapas, raději jsem si jeho společnost odřekl :-)
  • 28. října navzdory pokusům mě vyšachovat pod průhlednou záminkou, že nikdo neslyšel mé opakované tvrzení, že tento den nebudu v Brně, jsem se nakonec zúčastnil návštěvy muzea. Jednalo se o výstavu věnovanou vampyrismu a fenoménu „navracejících se“ nazvanou: „TY MRTVÝ LEŽ A NEVSTÁVEJ“. Jednak zde byly zdokumentované nálezy tzv. „upířích hrobů“, jednak zde byly zápisy z dobových pramenů a rady, jak se proti nemrtvým bránit. Celé to ovšem bylo soustředěno do dvou poměrně malých místností, takže zas tak moc atrakcí tam nebylo. I když některé recepty proti nemrtvým byly originální (a taky poněkud krátkozraké, protože běse jen zdržovaly), vytknul bych prezentovaným pramenům, že byly často uvedeny jen krátkým popisem, bez nějaké ukázky. Schopnost číst texty psané švabachem nebo v latině není dnes nejrozšířenější, a co psal o upírech Jan Amos Komenský, by zajímalo mnohé. Naštěstí pak následovalo občerstvení v nedalekém koktejl baru.
  • Zdeněk Rampas & Marvin
  • 29. října jsem do Zlatého rožně dorazil na SSSR jako první, nebloudil jsem, protože jsem tam před deseti dny objednával salónek. Tušil jsem, že se nás sejde méně, Franta Novotný obětavě ošetřoval Lindu, kluci z Krakatitu předem říkali, že se jim to nehodí, něco do toho vlezlo i Honzovi Hlavičkovi, se kterým se chtěl sejít Jirka Doležal a tak vůbec.
  •        Pak konečně dorazila moje žena Michaela a po ní se osmělili další: Egon, Jolana, Petr Biedermann, leč ten si přinesl opičku již odjinud a brzy odešel. Pak jsem se dověděl o velké zradě „otce zakladatele“ JWP, který dal před naším sjezdem přednost baculkám z Peréz Alvaréz, na jejichž vystoupení jej zrádně do Brna odlákal Netopejr. Musíme co nejdřív uspořádat další SSSR, abychom nezapomněli na usnesení našeho kolektivního orgánu, že se Jirka může vykoupit jen pivem pro každého. Salónek může zamluvit Miloš Albert Podpěra, ukázalo se, že bydlí jen několik pater nad námi.
           Okolo sedmé, když nás bylo asi dvaadvacet, jsme dosáhli asi maxima, co se účasti týče. Přišel i zcela fosilní dynos z druhé generace Villoida Vláďa Pastrňák, bohužel Petr s Inkou, se kterými se neviděl celé věky, se rovněž nějak nedostavili.
           Filip Gotfrid přinesl na ukázku Sestrálii, kterou Triton uzavírá sebrané spisy Cordwainera Smithe.
  • 30. října jsem vyrazil do Tritonu pro recenzní výtisky Sestrálie a byl jsem mile překvapen dalšími knihami: Soumrakem na Wornlornu od G.R.R. Martina, Odhaleným vesmírem Alastaira Reynoldse a Obřadem dospělosti od Alexei Panshina. Opravdové hody.
  • 1. listopadu se u nás slavil Halloween. Tentokrát Pet zajistila větší počet menších dýní, takže se po úvodním výběru autentických a nechtěně komických pohřebních projevů dlabalo taky něco jiného než jídlo. Nechyběly ani tradiční kanibalské písně, část účastníků si dala i partičku šipek. Závěrem byly dýně opatřeny svícemi a umístěny odcházejícími návštěvníky v předzahrádce. Takto budou strašit celou ulici po několik dní.
  •         
    Marvin
  • 2. listopadu propukl Velký palacinkový večírek u Peti Pavelka, jak jsem se později dověděl, inspirovaný veleúspěšnými bramborákovými orgiemi. Prvotní plán, že každý donese své Palačinky, naštěstí velmi příjemným způsobem modifikovala Klárka (od Luda Platy), přišla o pár hodin dříve a vyrobila neuvěřitelné množství palačinek, které, když jsme s Michaelou okolo šesté přišli, už byly naplněné na spoustu sladkých i slaných způsobů. V tu dobu už bylo u Peti docela plno, a tak jsme pod záminkou nedostatku židlí pobývali hlavně v kuchyni, kde Richard Klíčník hodnotil kvalitu Peťova vinného sklípku a my ostatní konzumovali výsledky Klárčiny práce. Nicméně i donesené měly něco do sebe, například monoKeplík (bez Gudrun) donesl špenátové. Když pak mládež odběhla, aby byla doma včas na Večerníček, mohli jsme s Jolanou, bylo den před jejimi narozkami (blahopřejeme), Pagim a Richardem dát řeč o Parconu 2005. S Jolanou jsme pak spřádali plány na další večírek s Vilmou. Když pak ještě přišla Michelle s Deizou (bez Vlasty), už na ně skoro nic nezbylo.
  • 3. listopadu do RUR donesl Honza Macháček ukázku ze své sklizně topinambur, to zaujalo hlavně mé chuťové pohárky, a spisek o sexuálních zvycích starých Slovanů, to zváště děvčata, ale možná by si to rád přečetl i Šimon (a mohl by obohatit svou přednášku o tom, že staří Slované nejenže znali písmo ale i sex :-). Vyšla nová Ikarie, kde VR opět vysvětluje, jak otcové zakladatelé dobře vymysleli obsah... a přidává veselou historku o J. Olšovi jr. který, po Ondřejově nápadu, že v názvu by mělo být SF, navrhl Asfalt. Čekám, že bude stejně věrohodná a že ji uslyšíme stejně často jako historku o Jaroslavu Velinském prchajícím před fanoušky.
  • 4. listopadu bylo v Krakatitu velmi příjemně, nejdřív jsem tam narazil na Lenku Bartůňkovou a Pavla Dobrovského a když pak ještě dorazili Honzové Vaněk jr. a Bidlo Adamčák, tak společně s Egonem Čiernym a Ivanem Kmínkem vytvořili dostatečně zajímavou společnost do bohužel tak brzké zavírací doby. Hovořilo se hlavně o japonské fantastické a historické literatuře a filmu. Ve fantasy místnosti s námi naštěstí pobývali jen dva mladíci zarputile bušící do notebooků, z toho, že si k nim po čase přisedl Ondřej Jireš soudím, že z digitální žuly sochali něco jistě stejně hodnotného jako portál FantasyPlanet.
  • Zdeněk Rampas
    Pokračování příště
    Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK    Předchozí pokračování Pokračování příště