Logo rubriky
10/2003
  Fandom v datech (další) (206)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK    Předchozí pokračování Pokračování příště
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2003

Hvězdný bulvár

  • 10. srpna jsem dorazil z Tatraconu a hned se vydal na Noc flamenca. Jednalo se o úvodní koncert XII. Mezinárodního kytarového festivalu. Hlavním účinkujícím byl Rafael Cortéz se svou kapelou. Sám Cortéz vypadal skoro jako cikánský baron, ale na kytaru hrál jak ďábel. Děvčata nemohla neznámo proč spustit oči ze zpěváka (no, podle mě vypadal jak Danny Trejo zamlada) a dokázala nepochopitelně přehlížet pružné tělo tanečnice. Holt, někdo má rád holky, jiný zase vdolky.
  • 11. srpna bylo narychlo uspořádáno veselé pondělí v Olympii – Terminátor 3: Vzpoura strojů. Pokračování bylo očekáváno s obavami, výsledek byl milým překvapením. Legenda je dost silná a dost legendou, aby unesla trochu (dost) sebeshazování a laskavé ironie. A k tomu pravá nefalšovaná destrukce v patřičně těžkotonážním stylu, co víc si o prázdninách dopřát?
  • Marvin
  • 14. srpna se v Krakatitu po dovolené objevil Pavel Weigel, domlouvali jsme účast SAFu na přípravě Parconu, pravidelně Tom Jirkovský, toho jsem ukecal (nedalo to moc práce) k sobotní návštěvě u Klímových, a mimořádně Netopejr, ten se ke své velké lítosti musel omluvit, zato se přidali Jolana a Pavel Weigel.
  • 16. srpna jsme se letos podruhé a bohužel již naposled (letos :-) sešli v Úžicích. Já přijel s Pagim a Michaelou a hned po příjezdu nás vyděsila spoušť, kterou na Vilmině zahradě napáchala čtvrteční vichřice. Pak Vilma nějak přivezla Martina, Hanku, Haničku, Viktora a Honzu, teď mi nějak není jasné, jak to dokázala. Objevil se i Tomáš Kohl, nedávno změnil zaměstnání a je dost často v Plzni, snad se nakontaktuje na Andromedu.
  •        Viktorovi stále leželo v hlavě, že na SF konferenci kdosi označil Jirku Kulhánka klíčovým autorem české SF přelomu století. Abych tu diskusi trochu oživil (a pro Viktora) přetiskujeme na str. 18 recenzi Nočního klubu. Od Viewega české SF jsme přešli k Viewegovi skutečnému, Viktor s ním mluvil na předávání cen Magnézie Litery a mně přišlo dost vtipné a sympatické, když MV pravil: Cítím se tu jak Grebeníček v Lánech.
           Menší sympatie už u mě vzbudila jeho přednáška otištěná ve věstníku Obce spiovatelů Dokořán, kde neochotu ostatních spisovatelů šaškovat ve Story a podobných plátcích vysvětloval jejich neschopností se umýt, oholit a čistě obléci.
           Tom Jirkovský dodal na mou žádost k lepšímu pár podrobností ke smutného příběhu o vydání Kingovi knihy O psaní. Já to shrnuji na straně 7.
           Když jsme odjížděli, Viktor lapidárně komentoval témata, okolo kterých naše úžická setkání krouží, požádal jsem jej o písemné shrnutí a dostal jsem následující textík:
           Už podruhé jsem na výjezdovém večírku u Klímů zaznamenal, že ať už se mluví o čemkoli, nakonec se společnost dostane k viktoriánské kultuře a literatuře, tedy k Dickensovi, Kiplingovi, Alanu Moorovi (Liga výjimečných, Z pekla) a k autorům děl u nás nevydávaných – Faberovi, Watersové, Sinclairovi, Ackroydovi a dalším. Bůh suď, proč tomu tak je, možná jde o náhodu. Částečnou odpověď na otázku „Co vás tak lákalo na viktoriánské Anglii?“ mi v Cambridgi dal Michel Faber, autor tisícistránkového románu „Kvítek šarlatový a bílý“: „Poslední třetina 19. století byla dobou diskusí o společnosti a lidských možnostech, uskutečnily se velké biologické objevy a vědecký pokrok vytěsnil náboženství z denního života, ženy se začaly vymaňovat ze svých rolí. Viktoriáni viděli následky kapitalismu, který zničil staré pořádky, změnil uspořádání komunit i pracovní tempo. Mysleli, že do nového milénia vstoupí nové, osvobozené bytosti. Věřili, že skončí války, že se uskuteční idealistické sociální programy a vyjasní se rozdíly mezi mužem a ženou. Ale když se posuneme na konec 20. století, zjistíme, že žádná z těch věcí nemá řešení. Stále nevíme, co je mužské a co ženské, zažili jsme krvavé války a sociální programy, které zůstaly utopií. Lidé vstupují do 21. století s nejistotou, úzkostí a skepsí. Lákalo mě ohlédnout se zpátky do doby, kdy všechny tyto otázky byly ještě čerstvé. Lidé jako George Eliotová zkoušeli najít alternativní, morální oporu, systém opravdové víry. Viktoriáni už tehdy viděli, co se stane, když na místo Boha dosadíme konzum.“
  • 16. srpna se na základě většinového přání nakonec uskutečnil GardenCon. Osmileté Barcardi (Reserva Superior) se tak dostalo do správných (mých) rukou. Na začátku se navíc přítomní podíleli (nevědomky) na tvorbě úvodního projevu a poslechli si operu (Úspěch českého inženýra v Indii). Pivo se pilo, maso se grilovalo a řeči se vedly. Amis namíchal mátový julep a spolu s Milesem a nepřítomným Klikinem dostal dárkovou kazetu Glenfiddich (12, 15 a 18 let).
  • Marvin
  • 17. srpna pořádal Peťo Pavelko vinné soaré se zaměřením na červené. Nejen proto, že oba s Michaelou dáváme přednost bílému, mi to zase nevyšlo. Ale třeba konečně vyjde IK.
  • 18. srpna oslavil JWP 44. narozeniny. Blahopřejeme.
  •        Večer v RUR v Čáslavské Honza Macháček proslovil kritiku Dalšího dne Valhaly z hlediska věrnosti severské mytologii, aby skončil s tím, že takto vlastně Franta Novotný naplňuje tradici všech velkých tvůrců minulosti, kteří si s nebohou severskou mytologií také dělali, co chtěli.

    miniVinoCon

  • 23. srpna se ukázalo, že je Pochmurné neděli na její aktivity naše republika malá. Pro výjezdní zasedání bylo zvoleno Slovensko, konkrétně vesnice Radošovce těsně za hranicemi. Postupně lidé odpadávali z více (dovolená v Chorvatsku) či méně („mně se nechce“) rozumných důvodů, až nás zbylo sedm statečných. Čas srazu byl měněn jen třikrát, takže to nikoho ani nezmátlo.
  •        Cestou se ukázalo, že je mezi námi futurista, domnívající se, že hranice v Evropě už zrušili, když byl Doktor celníky vysazen a vydal se do Brna pro pas, cesta probíhala dál skoro nudně. Jen chudák hostitelka se musela dvakrát vracet pro později přijedšího Rogera a ještě později Doktora. Daška byla vzornou hostitelkou, jen bude ve vsi obtížně vysvětlovat, proč její inzerované přítelkyně z Čech vypadaly jako sedm ošklivejch chlapů. Její bratr se pak stal obětí naší misionářské činnosti a ochutnal prvně v životě pravý rum (ale stejně to pak srovnával s borovičkou). Víno bylo místní (je to nakonec vinařský kraj a lokace akce byla uprostřed vinohradů), pivo české, maso a buřty propečené. Po velmi dlouhé době jsem jedl v popelu pečené brambory, kdeže jsou ty časy! Pečení ovšem předcházelo shánění dříví, kde Roger projevil své kvality a bez mrknutí oka pokácel tři suché stromy v blízkém lese.
           Noc zpestřilo hledáni ztraceného Roba, odebral se na kadibudku a už se nevrátil, přičemž chata byla zamčená. Nakonec se ukázalo, že využil nestřeženého okamžiku, kdy byla chata odemčená, a klidně spal v posteli. Po snídani se ještě pekly buřty a maso, přičemž se ukázalo, že byla-li vrstva žhavého popela na buřtech rovnoměrná, měla být rovnoměrná i vrstva alobalu okolo nich. Když se ta zuhelnatělá půlka odřízla, tak zbytek byl bez problémů jedlý. Závěrečným zpestřením bylo skupinové foto na zastávce autobusu – fotograf stojící v jízdní dráze přijíždějící bus spolehlivě zastavil, ještěže stejně brzdil a Victor křepce uskočil.
    Marvin
  • V pondělí 25. srpna po návratu z galejí na poříčanském domečku jsem šel kompenzovat svou senzorickou deprivaci v oblasti SF komunikace do RUR. Moc se nás tam nesešlo, Andrea (Tiri) se ještě asi nevzpamatovala z Tatraconu, a tak jediným vytržením byla nová vizáž Filipa Gotfrida, který se nejspíše chystá na nejbližší SF taškařici imitovat Chucka Norrise (a to nikoli v bojových uměních).
  • 28. srpna jsem s Peťou Pavelkem přišel do knihkupectví Krakatit, právě když tam Ondřej Neff Mášovi podepisoval jakési smlouvy ohledněvá projektu SF cédéčka Aleše Brichty Anděl posledního soudu (podle stejnojmenné povídky Josefa Nesvadby). Shodli jsme se s Májou, že jsme na konci šedesátých let oba slyšeli rozhlasovou dramatizaci této povídky, a zavzpomínali jsme na doby, kdy umění nebylo spotřební zboží a nejlepší kousky mohly v hlavě utkvět i na šestatřicet let).
  •        Nahoře v kavárně bylo docela prázdno, přestože dveře do galerie byly již zazděné. Tom Jirkovský mi řekl, že před týdnem bylo ještě mrtvěji, ale to jsem já otročil a Honza Vaněk jr. byl služebně v Německu.
           Pavel Weigel měl sebou dalšího kočkodlaka Xina a vyprávěl nám o svých dobrodružstvích v nemocnicích, Egon Čierny rozdával recenzní výtisky druhého dílu Šustova dotýkání Nulačasu a popíjel svou oblíbenou tekutinu ze všeho se nejvíce podobající zředěnému kečupu (on sám to charakterizoval jako Blade Mary bez Mary). Když si objednal další dávku, mátožná obsluha (bylo dost hnusné dusno) mu donesla matonku. Aby předešel diskusi, zda Egon chtěl ještě jednou (totéž) či řekl ještě jednu a díval se přitom na Tomovu láhev, řekl tento, ať mu jí nechají a Egonovi donesou co chtěl. To mi nedalo abych se nezeptal, zda Tom původně místo matonky nechtěl trojku koly? No chtěl, ale já to tak neberu... zněla jeho odpověď.
           Tom pak rozvíjel svou vizi obnovení Ramaxu, přišel s několika zajímavými nápady, ale když je předestřel Honzovi a požádal jej o spolupráci, pravil tento, že by uvítal, kdyby mu Tom než bude investovat do Ramaxu, zaplatil všechny dlužné honoráře.
  • 1. září v RUR proběhla pod vlivem nedělní pohádky Taneček přes dvě pekla velká diskuse o čertech v českém umění. Ukázalo se, že Pahel Honigschmied je velkým znalcem českého pekelného panteonu a i ostatní vyrůstali pod mocným vlivem Dalskabát a Hrátek s čertem. Vůbec český čert je v evropském kontextu zcela mimořádná figura, nikde jinde nefunguje ďábel jako komická a mnohdy i kladná figura.
  •        Krom obvyklé sešlosti se objevil i JWP (v nových superbotách), Filip „Chuck“ Gotfrid mu dělá korektury jeho nové knihy.
  • V úterý 2. září se u mě zastavil ilustrátor a komiksový nadšenec Jirka Filípek, shání Sedmičku pionýrů, kde vycházel Pán modrého meče, ani jeho přítel a ilustrátor povídky J. (Schne)Berg ji po těch letech nemá. Já jsem v době, kdy SF muzeum sídlilo ještě na Petřinách (Vila Marie blahé paměti), o několik ročníků počínaje rokem 68 přišel, ale třeba je to v novějších. Pokud můžete dotyčná čísla zapůjčit k šetrnému okopírování, dejte vědět.
  • 4. září jsem v Krakatitu lál Laseru za malá písmenka na jinak sličně vypravené knize Paula J. McAuleye Pasqualův anděl. Těším se, že tento presteampunkový román bude podobným zážitkem jako svého času Powersovy Brány Anubisovi. Jinak jsem chvíli poseděl s Peťou Pavelkem a Netopejrem, který se v Krakatitu zastavil před prvoligovým bowlingovýn zápasem. Takový kyslíkový stan naruby.
  •        Pavel Weigel nás informoval o polské Ceně Janusze Zajdela, kde v kategorii román zvítězil Sapkowski (asi se svým husitským opusem) a v kategorii povídka Pilipiuk, s povídkou, která se stala první kapitolou jeho románu Sestřenky. Hned jsme se Toma ptali, kdy to vyjde, ten pravil, že se obává, aby po negativní recenzi na FantasyPlanet, kterou si otevřelo skoro 500 čtenářů, nevedla k menšímu (rozuměj, již prodělečnému) prodeji.
           Skoro po roce jsem se tedy vypravil na nahnědlé stránky FP a přečetl si „recenzi“ Ivo Poledníka. Ač tento patří ke gramotnějším přispěvatelům (navíc umí polsky :-), názor na Sestřenky jsem si neudělal.
  • 5. září jsem do Macrosu odvlekl Melkorovu čajovnu, aby si ji Heňa z Brloha mohla v pondělí odvézt spolu s Hačovým Zeměplošským zavazadlem na Istrocon. Pár dní jsem to odkládal, ale dnes to již nešlo, zkrátka president je ten, na koho zbude práce, do které se nikomu jinému nechce. Nicméně osud mě odměnil, na zpáteční cestě jsem potkal Mirka Nejedlého z pravěkého sfk „10“, šel z Krakatitu, a Slávka Slaboně (byl ráno v Hr. Kr., na rozloučení, doufejme, že ne posledním, s vojáky odjíždějícími do Iráku), ten zase do Krakouše mířil.
  •        Nejlepší ovšem nastalo večer, kdy Hanka Klímová uspořádala večírek v Ruské, na který měla a nakonec skutečně i dorazila Vilma (obětavý Martin se v Brně staral o děti a dokončoval hru UFO). Sešli jsme se v takřka kompletním složení čtvrtečníků. Nové vlastně byly jen obě Hany a štěně.
           Podávala se vína od Hančiných frankofonních přátel a kolegů, kteří byli tak laskaví a při různých příležitostech je u Hany deponovali.
           Franta Novotný mluvil o reálných předobrazech Vlaštovek a Amazonek a o životních osudech jejich literárního otce Arthura Ransoma. Viktor přečetl svůj překlad krátké povídky Margaret Atwoodové, když použil slovo „nastojte“, změnil hlas do překladatelského komentáře a pravil, že je tam jako poklona (nepřítomnému :-) Martinovi, který jej často používal ve spojení „Nastojte, hosté přišli“. Vyhledal jsem si to ve slovníku, pokračoval Viktor, a znamená to výraz (většinou nepříjemného) překvapení. Vilma se pak málem udusila cukrovím.
           Na zpáteční cestě se Viktor, asi zaměstnán péčí o štěňátko, pokusil povalit čelem sloupek dopravní značky, rána to byla příšerná, jako když povalíte popelnici, naštěstí jej ochránily brýle, Honza to komentoval slovy, že to se ještě nepodařilo ani jemu.
           Ani mně se nevyhnula smůla, mohu-li tak nazývat svou blbost, když jsem minutu před odjezdem vlaku doběhl na Masaryčku, přičemž mi poslední vlak právě ujížděl z Hlavasu. Doufám, že alespoň ostatní dorazili domů šťastněji.
  • 8. září jsem s pomocí staršího syna dovlekl do redakce Interkom – speciální číslo k CKČ, silnější o přílohu a v nákladu o 100 ks větším pro účastníky CKČ. Měli jsme toho oba plné kecky, příště už jen s baťohem. Naštěstí se nás na snášení sešlo dost, i když Filip s Bí někde za zastávkou čekali, dokud vše nedoděláme. Honza Macháček (zase obrůstá do své podoby lesního muže), Bidlo (pomoc IK ho stála 400 Kč po setkání s revizorem MHD), Mirek Hokeš a nová posila Branislav „Bluephys“ Makúch vše zvládli v rekordním čase. Pak jsme se přecpali dobrotami a ovocem přineseným v nebývalém množství, nedočkavci si přečetli Interkom a když jsme se rozešli, neměli co číst v metru.
  • 11. září se mi čtvrtek před Isroconem ozval Jarda Olša jr., že nemůže dostihnou JWP, se kterým by měl jet v sobotu na Istrocon, dali jsme si schůzku v Krakatitu s tím, že já Wolkera nějak seženu. V Krakatitu nebylo k hnutí, naštěstí u jednoho stolku pobýval Egon, Honza Pavlík a Rečkovi, u druhého Laser. Promluvil jsem s Janou o chatrném stavu našich tělesných schránek a o jejich překladech Grega Beara, a když s Jarkem odešli a uvolnili tak místo pro mě, dal jsem řeč s Egonem, čekal na Honzu Vaňka a byl tak zničen řevem neofanů vedle (představte si bandu námořníků po první výplatě), že odešel, hned jak mu předal rukopis Ondřejových povídek. Shodli jsme se, že je nejvyšší čas změnit den našich schůzek.
  •        Pak se objevil ještě RIP, ukázal nám fotky štěňat a líčil, jak se mu jednou rozeběhla na ulici mezi jedoucí auta a jak je s nasazením života chytal. Když se objevili Pavel Dobrovský s Lenkou Bartůňkovou (naší občasnou recenzentkou), představil jsem je Richardovi, který četl její recenzi na Zalknutí na www.softnov.cz, a hned si domluvil, že by mohla napsat i o Z pekla.
           Olša vyprávěl o Zimbabwe, o socialistickou vládou regulované ceně chleba, která způsobila, že se tři měsíce museli živit jen šunkou. Řekl to tak, že hned nebylo jasné, že má na mysli zahraniční pracovníky a ne Mugabeho černošské voliče.
           S Tomem Jirkovským jsem mluvil o jeho posledním McAuleyovi, vyčetl jsem mu špatná dělení a ucházejícího Dia (pokud tedy Zeus netrpěl plynatostí).

    Istrocon 2003

  • 12. září se u mě v pátečním blázinci před odjezdem na Istrocon zastavil náš čtenář a předplatitel Ladislav Hudáček. Jezdí teď zhruba dvakrát měsíčně do Moskvy, a pokud budete mít někdo zájem přivézt nějakou tam dostupnou SF, stačí dát vědět (nejlépe na adresu IK, nebývá dost často doma :-).
  •        A už je tu poledne a cesta na Istrocon 2003, poprvé s Michaelou (obávám se, že za rok bude chtít jet znovu), v Pagiho autě s Gudrun a od Brna i Keplíkem. A ovšem taškou plnou Interkomů pro slovenské předplatitele a účastníky CKČ. To mělo výhodu, že jsem si postupně popovídal cirka se čtyřiceti známými, a nevýhodu, že se všemi prakticky o tomtéž.
           Con byl orientován na jistotu, koncipován částečně jako filmový festival s hlavním hostem Craigem „Haldirem“ Parkerem. Někdy po slavnostním zahájení dosáhl počet účastníků tisíce. Nevšiml jsem si, že by někdo kontroloval visačky nebo vstup kamkoli. Ba mám dokonce dojem, že to všechno řídil Ivan Aľakša, dělal (techniku zajišťoval) Krtko, supervizovala Heňa, které pomáhali zbývající (dva) členové SFK DeMenza a Dáša Mehešová.
           Velký počet filmových diváků trochu poznamenal zahájení, které, ač v podobě profesionálního baletu na téma Matrixu, mi nepřipadlo tak povedené/pohodové/tradiční/fanouškovské jako jindy.
           Programy, které jsem zachytil, či se na ně dostal: Je Homer Simpson fan? Juraje Malíčka (super), křest knihy 10 x Anděl posledního soudu v režii Aleše Brychty a kousek vystoupení skupiny Alvaréz Peréz. Vyzkoušel jsem si několik minut, jaké je to vnímat hudbu kostní dření, a další poslech jsem odložil na poslech jejich CD Thanatophobia. A málem bych zapomněl na Silverovo pásmo o Jakubu Vandrovcovi. Upřímně řečeno čekal jsem víc, ale třeba na tom Silver ještě popracuje, mezitím možná vyjde další díl a příště to snad bude lepší.
           Já měl vlastně také přednášku a SÚZA už byla tak našlapaná, že i já měl plno (asi horror vakui).
           Michaela shlédla asi čtyři filmy (já s ní, už po půlnoci, jen Divokou planetu, tu je třeba vidět alespoň každých deset let).
           Zbytek času jsem strávil v baru a na room párty s J. Olšou jr. (má plány na další encyklopedii), Petrem Kotrlem, Bobem Svobodou, JWP, Gustávem Murínem, Juro Maxonem, Ondrejem Hercem, Jirkou Doležalem, Pagim, IFanem, Dárečkem, Milošem Ferkem, Jurajem Malíčkem, Honzou Kantůrkem, Bidlem, Melkorem, Šimonem (chodil v podivném kroji, kvůli kterému jsem jej nazval Kozinou, než mi došlo, že představuje robustnějšího Jánošíka :-), Františkou Vrbenskou, Mio Páričkou a Butorou (dostal cenu /česko/slovenského fandomu Drak), Vlastou Talašem a Michelle, Jirkovskými, Netopejrem a Katrin, s celou Pochmurnou nedělí, de švorc je provázej, ano, s těmi všemi a cca 1300 dalšími jste se mohli setkat, kdybyste tam také byli.
           Na zpáteční cestě jsme si pravděpodobně užili i návštěvy papeže, neviděli jsme jej sice, ale co by jinak způsobilo cca dvacetiminutový dopravní kolaps v centru. Ale nijak nás to nerozhodilo, zpáteční cesta s Jirkou a Jarkou Doležalovými byla příjemným zakončením sice vysilujícího, nicméně náramného víkendu.
  • 15 září jsem do RUR odkvačil přímo z redakce Tritonu, Staso mi ukázal obálky několika knih, které hodlá do vánoc vychrlit, a já na něho vybalil projekt vydávat knižně diplomové práce věnované SF. V RUR jsem přišel s myšlenkou začít se místo v pondělí scházet ve čtvrtek, ze kterého dinosauři v Krakatitu asi uprchnou před řevem méně kultivované části fandomu do klidnějšího úterý.
  • 16. září jsem od rána sledoval netypické vystoupení Martina Zhoufa na prezentaci nového CorelDRAW 11 CZ v kině MAT. Martin odtajnil některé své výrobní postupy, předvedl meziprodukty a naznačil, jak tvořil kulisy ke Kleopatře, pozadí počítačové hry a obálky edice Ikaros. Pak jsem si odskočil do rachoty, kde jsem měl připravenou cenu Istron, bych ji v Krakatitu během průzkumného úterka odevzdal Jirkovi Kulhánkovi. Tomu to sice nevyšlo, ale i tak to byl velmi příjemný podvečer ve společnosti Egona Čierného, Sanči Fülle, Lenky Mikuláštíkové a Honzy Vaňka jr.
  • 18. září jsem již ani do Krakatitu nechtěl jít, ale zašel jsem na Netopejrův křest Temného rytíře. Vyplatilo se to mnohonásobně, protože se tam zcela neohlášeně objevili i Franta Moravec, Jarek Mostecký a Františka „Leia“ Velinská. Netopejr navíc předal PEK (Pohár Eddieho Krígla) Janě Rečkové.
  •        Hluk byl ovšem opět příšerný, ani Ivan Kmínek, v mládí trénovaný jako barový hudebník, nevydržel a společně jsme prchli ještě před šestou.
           Od příštího týdne budu chodit do Krakatitu v úterý a schůzky si budu sjednávat také na tento den. S Egonem jsme se domluvili, že KJV posune své schůzky na sedmou, aby se dalo z Krakatitu, který stejně v tu dobu zavírá, pohodlně přesunout do restaurace V Žitě (v Žitné).
  • 22. září se v RUR po prázdninách poprvé objevila naše dívčí policejní rota, ač jsou vlastně jen dvě, napovídají toho tolik, že Filip ani nerozumněl občasným nesmělým zákošům. Dohodli jsme se, že se tento semestr budeme dál scházet v pondělí, neb děvčata často odjíždějí domů na sladkou Moravu již ve čtvrtek. S optimismem sobě vlastním jsem všechny pozval na 6. října na snášení tohoto IK. Doufám, že tomu otročení v Poříčanech nezabrání.
  • 23. září proběhla v Žitě první poprázdninová veřejná schůzka KJV, tentokrát na téma šílení vědci v díle Julese Verna. Protože se, opět pod nějakou průhlednou záminkou, spojenou snad se státnicemi, nedostavil Viktor Šanc, moderoval pořad Egon Čierny. Na počátku, potom co předal Jirkovi Kulhánkovi cenu Istron, přivítal poprvé klub navštívivší: Lenku Mikuláštíkovou, Martinu Schusterovou (dceru předsedy Čs. fandomu na Slovensku, teď začala studovat v Praze) a svou novou autorku (zřejmě dobrodružného škváru :-) Janu Jůzlovou. Jinak se vedle obvyklých návštěvníků objevil Honza Kovanic (poděkoval mi za zaslaný Interkom a hned přispěl dvěma články, z toho si vezměte příklad), Vašek Pravda s chotí, Jarka Pavlíková s dcerou (a samozřejmě Honzou), výtvarník B. Šír, Filip s většinou svých děvčat, Gudrun, Richard Šusta, Honza Vaněk jr. (vedle sledování a komentování přednášek ještě stíhal dělat korektury sbírky povídek Ondřeje Neffa) a podstatná část KJV.
  •        Hlavní přednášku držel Lukáš Doubrava a byla jako obyčejně skvělá a doplněná ukázkami z rozhlasových dramatizací. Lukáš se už neptal, zda nemluví dlouho, a nemilosrdně nás vzdělával cca 75 minut (více na www.). Pagiho přednáška byla věnována vědcům obecně, ne již tedy jen v díle a životě JV a ne jen šíleným. Naštěstí však byla kratší, ale o to delší diskusi na téma zodpovědnosti vědce za výsledky své práce vyvolala.
           Já si ještě příjemně popovídal se slečnou Jůzlovou a Jirkou Kulhánkem (vyřídil jsem mu pozvání na několik přátelských posezení), s Gudrun (ty prázdniny byly dlouhé), rozloučil se s Lenkou Mikuláštíkovou (pražský kurs ji tento týden končí a uvidíme se nejdříve na FénixConu) a vydal se do daleké Ruzyně.
           
    Zdeněk Rampas
    Pokračování příště
    Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK    Předchozí pokračování Pokračování příště