Logo rubriky
2-3/2004
  Fandom v datech (další) (210)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK    Předchozí pokračování Pokračování příště
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2004

Hvězdný bulvár

Odposlechnuto

Vždy jsem si Richarda velice považovala, ale teď když ukázal, že se dostane do lahve i bez vývrtky, má úcta k němu nezná mezí.
Jolana o RIP
Co se stane, když Richard Klíčník přestane psát do iliteratury a začne působit na FantasyPlanet?
Kvalita obou médií prudce vzroste :-)
anonymní analytik
Raději si ho nebudu brát do úst.
Ivana K. v přednášce o Erotice ve fantasy
        
  • 24. ledna byla sobota a na tento den nám Miles zamluvil lístky na Návrat krále v Olympii, aby nakonec sám onemocněl a své sedadlo přenechal jiným. Tentokrát se tedy nevolilo veselé pondělí, i tak byl poměr počet minut filmu za jednu korunu vstupného příznivý. Samotný film je příliš rozsáhlý na stručné zhodnocení, do paměti se vryly spíše jednotlivosti, ovšem celkový dojem byl pozitivní.
  • Marvin
  • 30. ledna přijeli do Prahy Martin a Vilma Klímovi. Protože šlo o výpravu na poslední chvíli a Martinova sestra Hanka se necítila nejlépe, sešli jsme se v „redakci Interkomu“. Snad i proto, vyděšeni ruzyňskými závějemi, někteří narychlo pozvaní nedorazili. Ač na nemocenské, první přijel JVjr a po něm společně, ač ze tří různých směrů, ostatní.
  •        Viktor sebou krom jejich psího mazlíčka přivlekl i část knih, které hodnotí v porotě Magnézie Litery (nebo je to Litera Magnézia?). Největší zájem vzbudil překlad francouzského převyprávění Písma. Jestlipak to pan arcibiskup skousne? Pravda, na Schizo nereagoval, ale to mu třeba uniklo :-)
           Jako jindy a jinde se mluvilo hlavně o osudech a příhodách přítomných i nepřítomných lidí, na klímovských večírcích je ale přece jen znatelnější podíl hovoru věnován osudům knih. Honza se svěřil, že si svou nemoc asi přivodil při návštěvě zfilmovaného Podvojného účetnictví CH. M., což mě přimělo knihu vyhledat a na nějaký čas byl hovor věnovaný knihám vydaným před rokem 1980.
           Nejzajímavějším osudem večera se ale vykázala kniha Daniela Evana Weisse: Roaches Have No King, kterou Honza koupil Viktorovi tuším v brněnském antikvariátu. Viktor o ni před lety přišel tak, že ji půjčil Honzovi Střižovi, vydavateli almanachu Ramax (neplést s pozdějším pokusem Libora Marchlíka o recenzní časopis), a ten mu ji již před svým návratem do Států nevrátil. Když Viktor knihou zalistoval, našel v ní papírek se svou adresou, psaný jeho rukou. Ano, byla to jeho kniha...
           Zábava nám vydržela takřka do dvou, kdy obětavá Vilma, kvůli mimču na cestě si celý večer ani necucla, rozvezla přítomné do všech koutů Prahy.
  • 1. února u Peti Pavelka ochutnáváme dobroty, které si nekupujeme každý den, protože by nám nezbylo na knihy. Shodou okolností nás dorazilo méně než jindy (zase zbyla židle pro každého :-) S Ludo Platou a Klárkou jsme si povídali o grafických novelách, komiksech a ComxConu, Bedřich s Karolínou měli večer věnovaný památce Fredy Mercuryho a já bavil společnost, když jsem si spletl sýr Camember s podobně se jmenujícím vínem :-)
  • 2. února v Čáslavské plením antikvariát, mají v něm zrovna 50 % slevu. Aby ne, v okolí vznikly dva konkurenční :-)
  • 3. února se na chvíli zastavuji v Krakatitu s Tomem Jirkovským, právě vydal první svazek své nové edice Rudé hvězdy o sovětských stíhačkách, a pak letím do IMAXu na Návrat krále. Přetrpěl jsem to jen ztěží. Tato kniha se při zfilmování měla rozdělit do dvu dílů, tohle bylo příliš velké sousto, jak pro filmaře, tak diváky.
  • 4. února je namnožen Orientační seznam Afademie SFFH, konečně to mám za sebou, teď už jen očekávám záplavu upřesnění a doplňků.
  • 5. února vleču do Krakatitu tašku formulářů pro přítomné Akademiky. To jsem si dal, místo stánku uvážlivých vzdělanců jsem nalezl doupě zfetované mládeže. Opravdu bylo těžké rozpoznat, zda jen parodují seriál o šimpanzici Judy (ten snad ani nemohli pamatovat), nebo se projevují ve své přirozenosti. Kdyby si Tom Jirkovský nevzal formuláře pro plzeňáky, nesl bych zase skoro všechno domů.
  • 8. února uspořádal Miles opět v Boby bowling. Tentokrát jsem se zúčastnil i já a ani jsem neskončil poslední, což je úspěch (na to, že jsem to hrál podruhé v životě). Ovšem moje sebestřednost mi brání vzpomenout si, kdo patřil mezi vítěze. Občerstvit jsme se zašli do nedaleké a námi oblíbené Ivy.
  •        
    Marvin
  • 9. února v RUR Filip kupodivu nespěchal a tak opravdu nevím, jak jsem mu mohl zapomenout dát dotazník Akademie. Asi že Eva donesla krabici středoevropské varianty pirožků, domlouvali jsme se na snášení dalšího IK, který ještě JVjr. narychlo opravoval a tak... Jinak jsme kvůli pomačkanému hřbetu celého vydání pomlouvali vydavatele Saši Pavelkové Zlomené přísahy, tu jsem si koupil až teď, abych ji mohl posoudit pro Akademii, vůbec jsem nevěděl, že ji Filip má na skladě, asi se styděl prodávat věc se zjevnou výrobní vadou.
  • 10. února jsem ráno závějí dopravil IK do tiskárny, abych se odpoledne dověděl o vadných listech a stejnou cestu absolvoval ještě ve středu.
  •        Odpoledne v RUR krátce posedíme s Egonem, Honzou Vaňkem jr., Lenkou Bartůňkovou a Ivanem Kmínkem, který dovedl přítele své starší dcery Honzu Čeřovského, pořadatele TolkienConu a webmastera stránek JCSoft. Já o nich tedy nikdy ani neslyšel, ale brzy se ukázalo, že přítomný Honza Vaněk na nich zanechal svou kritickou stopu. Řeč šla, jak jinak vzhledem k nově příchozímu, o Návratu krále, hlavně o článku Je Jackson lepší režisér než Tolkien spisovatel? na http://filmweb.quick.cz/show.aspx?i=29939
  • 12. února jsem ráno zašel s Pavlem Houserem do nakladatelství Triton doporučit jeho malou Velkou knihu o havranech. Přes bolest hlavy jsem pak ještě zašel do Krakatitu, okolo půl páté jsem poseděl Pagim, Egonem, Pavlem Weiglem, slaměným Keplíkem :-) a spolu s Lenkou Bartůňkovou jsme hráli oblíbenou hru čekání na Toma Jirkovského. Mezitím jsem stihl vybrat něco předplatného IK od posledních hříšníků, rozdat naopak nějaké formuláře Akademie a když už nebylo dost vzduchu pro všechny, vrátil jsem se do práce.
  •        Před Krakatitem jsme potkali promrzlou Jolanu a dohodli definitivní termín SSSR, zase ve Zlatém rožni, ať to Albert nemá daleko :-).
  • 13. února nejlepší synové a dcery scifistického lidu slavili v Plzni Pivocon. Letos jsem to nestihl, ale také jsem se neměl zle, sešli se u nás prazakladatelé SF klubu BC (VÚMS Vokovice) a do dvou hodin jsme nenašli záminku, pod kterou bychom se rozloučili. Než se tak nakonec stalo, došli jsme mimo jiné k tomu, že s důchodem je to v ČR jako se studenou fůzí ve dvacátém i tomto století, stále 20 let před námi.
  • 14. února propukl u Záviše (honosícího se titulem: z Frankensteina) tradičně šílený Mizercon. Kromě Záviše byl spolupořadatelem i Pavel Mikuláštík. Proto taky byly oslavencům zakoupeny dva kolektivní dary, překvapivě to byly dvě skotské: Mortlach a Cardhu. O veselou chvilku se postaral Robert Spousta, který oběma předal CD a na chvíli se vzdálil uložit synka – Záviš rozbalil své a nevěřícně zíral na Nohavicu, po té střídavě s nadějí a nervozitou sledoval Pavla Mikuláštíka, jak pomalu rozbaluje to své, když vybalil Metallicu a mohli si je tedy vyměnit, oběma se ulevilo. Pochutin a nápojů bylo nespočetně, obsluha byla klasická – vem si co chceš. Z whisek stojí za zmínku mj. i skvělá Old Pulteney a pro kontrast z ostatních lihovin pak pětihvězdičková Metaxa koupená Závišovou příbuznou na cestě z Řecka v levnějším Bulharsku – chuť po zubní pastě naznačovala, že by to byla výhodná koupě jen pokud by se jednalo o ústní vodu a ne o něco, co se polyká (na druhou stranu, dokud jsem neochutnal, tak jsem nevěřil). Poslední hosté této vydařené akce odcházeli za světla.
  • 16. února byl čas na Velkou rybu. Já mám Tima Burtona rád, takže nejsem objektivní, ale i ostatní diváci se tvářili spokojeně. Při odchodu z kina jsme potkali Jirku Brennera, ani jsme si nevšimli, že byl s námi ve stejném sále.
  • Marvin
  • 16. února skládáme v redakci IK. Naše policejní rota se rozrostla o novou členku Janu a i proto, že jsem snížil náklad byla práce dost brzy hotová.
  •        Když většina pracovníků odjela (některé zkoušky se nedají odložit), vymohla si děvčata ukázky z CDROMu webového humoru, který jsem před časem zkompiloval. Některé věci zkrátka nestárnou, telefonní ústředna Talibanu nebo klip na téma filmu Tygr a drak.
  • 17. únor V pondělí zemřel M. Šimek a v úterý měla ČT 2 uvést polský fantasy seriál podle Sapkowského. Protože ČT nasadilo náhradní program, nakrátko zavládla naděje, že první tragédie zabrání té druhé, ale zklamali jsme se. Návštěvní den jen Zaklínače oddálil o cca deset minut. K samotnému Dílu lze uvést snad jen zoufalé zvolání užívané v jazyce jidiš: „Geralt? Gevalt!“
  • RIP
  • 19. února jsme s Jolanou a Richardem Podaným v Krakatitu vytvořili shromaždiště před cestou za Vilmou. Než jsme se vydali do Ruské, předal jsem Richardu Klíčníkovi vzkaz, že si u něj Pavel Kosatík objednává článek o Harry Potterovi pro Hospodářské noviny. (O působení PK v HN jsem referoval minule, nicméně není od věci připomenout, že se tím otevřelo další pole k propagaci toho lepšího v SF).
  •        Po hodině občas hlučné a občas nudy jsme se pokusili vydat na cestu, ale náhle bylo třeba vyřídit tolik věcí a rozloučit se s tolika lidmi, že jsme k Vilmě dorazili se zpožděním, tedy ve stejnou dobu jako Viktor Janiš :-)
           Složení hostů předurčovalo „intelektuálsko-překladatelský“ večírek jako za starých časů, Jolaniny příběhy o automobilních dobrodružstvích jejího bratra ani mé mlčení na tom nemohly mnoho změnit. Honza s Viktorem na střídačku komentovali Martinovu recenzi Justova Slovníku floskulí. Opět došlo na překladatelskou lahůdku, čím že to umlátili Trockého..., podle Justa, či spíše jeho pramenů, rýčem :-). Pak následovala četba Honzova překladu Berniersovy povidky Etikety (zúčastnil se s ní překladatelské soutěže), Richard líčil práci s překládáním nové doplněné verze slovníku Jidiš pro radost, kolovala anglická kniha pro děti Strom života o Darwinovi, jeho životě a díle od člověka s povědomým jménem Sýs, zatím jen v originále, atd.
            Vilma nás hostila do toho večírkového bodu, který Viktor charakterizoval jako Oči by si ještě daly, ale žaludek posílá varovné nóty. Když se podařilo zlomit vývrtku, Haniččin byt je v tomto směru velmi špatně zařízen, prokázal Richard velkou vynalézavost při otvírání lahví ušlechtilého moku lustrhákem. Upřimně řečeno, vzpamatoval jsem se úplně až v sobotu, a byla to spíše léčba šokem (potažmo Pragoconem).
  • 20. února jsem zašel s Ivanem Kmínkem do Tritonu, když jsem se vrátil, našel jsem v poště mail od Jolinar
  • ahoj, četla jsem Interkom a fakt mě potěšilo, že se uchytil pojem, co jsme vymysleli pro fanoušky Hvězdné brány. Kromě vrátkářů nás taky napadli brankáři. No, musím ho prásknout, když jsem to řekla Honzovi Pavlíkovi, chtěl být nazýván „dominátorem“ :-)) Měj se
  • Pet
           Odpoledne jsem u Zlatého rožně objednal salónek pro SSSR, už asi nejsou v zaváděcím období, před půl rokem rozhodně nepožadovali tisícovku zálohy.
  • 21. února jsme konečně navštívili cca přes rok otevřené nové technické muzeum. Moderní muzea se snaží být atraktivnější a tak zde byly klasické expozice doplněny o dobovou uličku řemesel a expozice vrcholila (doslovně, protože šlo o nejvyšší patro) ve fyzikální herně. Roztomilé byly i detaily, z telegrafního domku, který sloužil k expozici dobového telefonu s ústřednou a telegrafu, vedly logicky i telegrafní dráty a nekončily někde ve zdi, ale na zabudovaném telegrafním sloupu. Stejně tak jsme se mohli seznámit s některými nádhernými vozy, které kdysi produkovala Zbrojovka Brno (civilní limuzíny, žádné obrněnce). Možnost uvést některé exponáty legálně do pohybu nezůstala nevyužita. Protože jsem na Mizercon nepobral všechny pochutiny a bydlím přes kopec, skončila společnost u nás. Lehká konverzace, pojídání a popíjení, prohlížení fotek, to vše tvořilo příjemnou tečku za akcí.
  • Marvin
  • 21. února jsem ze studijních důvodů zhlédl kousek večera Týtý. Byl jsem sám, kdo se svíjel nad trapností celé věci? Zlatý Roman Lipčík a jeho přístup k předávání cen Akademie SF.
  • Pragocon

           aneb Jak jsem chtěl vyzkoušet něco nového, ale asi jsem to dost nevysvětlil
           Na Pragocon jsem jsem dorazil již v pátek 20. února okolo šesté (v programu na stěně již bylo rukou učiněno 5 změn :-), bych si s Vaškem Fořtíkem domluvil podrobnosti svého účinkování. Má idea byla prostá: vyzkoušet něco jako snášení Interkomu, ale bez toho blízání, ale zato alespoň s minimálním programem a řádem. Pořadatelé dodají prostor, který já ozdobím cedulkou Presidentská kancelář, otevřeno od do, v programu conu se objeví bod Vše, co jste chtěli vědět o fandomu, Interkomu, Akademii SF a báli jste se zeptat...
           Mé švarné asistentky budou podávat čaj a nějaké krackery a já si budu povídat s případnými zájemci o informace o výše zmíněné aktivity nebo dokonce o zapojení do nich...
           Marné snění, v celé obrovské budově se nenašel jediný volný kout, asi se všude pařila Necromunda a Shadowrun :-)
           Nejdřív jsem tomu úplně nevěřil, ale když jsem jsem v sobotu ráno před devátou dorazil, abych svou přednáškou o SF v českých novinách a časopisech ve čtvrté pětině minulého století zahájil sobotní program, došlo mi, že čestným označením hlavní sál, kam byla umístěna má malá, spíše pro intimní hlouček znalců koncipovaná přednáška, je ve skutečnosti tělocvična, ve které se v roce 2001 hrálo Pratchettovské divadlo, letos sloužící i jako noclehárna, a věřte mi, v tu hodinu se ještě mnoha spáčům zdaleka nechtělo vylézt z teplého smrádku spacáků do studeného smrádku nocležiště...
           Přidělený pořadatel, který vypadal jako Rybkův brácha (z větší části proto, že to byl Rybkův brácha), mě uvedl a informoval o mé snaze přednášet i několik zájemců, takže jsem si skoro 90 minut povídal s Olegem Hnilicou, Frantou Vlasákem, jeho dívkou a Hadatim z Červeného trpaslíka o časopisech, i když největší zájem asi vzbuzoval kreslený homor v kupičce donesených vzorků. Jen na dokreslení: Když jsem o jednom časopisu prohlásil, že se do donesené kolekce nehodí, že je už z poslední doby, prohlásila jediná přítomná dívka s pohledem na jeho ročník To jem se zrovna narodila...
           Z toho, že nikdo z posluchačů neutekl, si troufám odvozovat, že navzdory prostředí měla přednáška úspěch, ani já si nestěžuji, mnohé vnadné elfky ve zjevně doma spíchnutém odění, jež často odhalovalo více, než švadlenka zamýšlela, určitě stály za pohled. Jediný drobný konflikt nastal, když si dva trollové, oni se ale nejspíš pokládali za hraničáře, chtěli po ránu rozproudit krev tréningovým zápasem s bojovými holemi (hliníková trubka omotaná kobercovou páskou). Ty jsem tedy musel vykázat, ale všechno jen v dobrém, i bystřejším pozorovatelům by asi dělal potíž předpoklad, že v takovém prostředí probíhá přednáška :-)
           Pak jsem si až do oběda užíval conu konverzací s Ivanem Aľakšou a Adamovičem, s Ellie Velinskou (studuje teď v Litoměřicích a tak si potěšení z její společnosti můžeme dopřát jen velmi zřídka), s Luckou Čápovou, příslušnicí již druhé scifistické generace, s bandou z RUR a samozřejmě s Tomem Štipským u jeho knižního stánku. Pobavil jsem se nad aritmetickými výkony propagátorů Festivalu fantazie, hodina programu za pouhých 3,60 Kč, přičemž si můžete vybrat z 11 paralelních línií, stálo na jejich plakátu. Protože obvykle nezvládám pobyt na jedenácti různých místech současně a násobit je snazší než dělit, okamžitě mi cena dvouhodinové přednášky vzrostla na 2 x 3,60 x 11=80 Kč po zaokroulení. Čarování s čísly je věru zábavná činnost. Okolo oběda jsem seznal, že více mi už Pragocon dát nemůže, a odjel jsem domů, nicméně con měl ještě příjemné pokračování, když se u mě v podvečer zastavil (náš vážený sponzor) Jirka Doležal, se kterým jsem se ve škole Benita Juareze nějak minul :-)
  • 23. února se v RUR po čase objevil Martin Češpivo a já si s Filipem vyměňoval názory o Pragoconu a mimořádně jsme se shodli, vrána k vráně sedá, negativista negativistu si hledá...
  • V úterý 24. února jsem v Krakatitu strávil utěšenou hodinku s Tomem Jirkovským, Lenkou Bartůňkovou a Richardem Klíčníkem (stále nás pobízel k odchodu, už měl hlad, ale nám se ještě chtělo klábosit s Tomem) a pak jsme se vydali na přednášku do Žita v Žitné ulici, kde Mirek Žamboch líčil své zážitky z pobytu v Žaponsku.
  •        Protože právě probíhal jakýsi fotbal, majitel nás s mnoha omluvami usadil místo v salónku (kde měl nějakou obří projekční televizi) nahoře, ale nějak jsme se poskládali. Pavel Dobrovský přišel udělat rozhovor pro Level či něco takového s Honzou Kantůrkem, který přišel i se svou paní Danou. Protože jsme seděli vedle sebe, mohl jsem jí doporučit své oblíbené špagety s vepřovou panenkou, čekám, že teď bude Honzu doprovázet častěji.
           Lenku rozbolel zub a tak dala zbytek své porce Richardovi, který mezitím spořádal své jídlo, a aby dokázal, že nás v Krakatitu neprudil zbytečně, dorazil ještě mou. Inu konečně vím, co znamená: hladový jak student.
           Po jídle jsme poslouchali Mirkovo vyprávění, doplnil pár detailů, které jsme o Japonsku nevěděli (třeba že ono šílené pracovní vypětí studentů je již asi minulostí), ale já se nejvíc dověděl hlavně o něm. Například jak jej deptalo služebné chování a ponížení tamních žen (no, až se ožení, ona z něj nějaká ten soucit vymlátí, Al Bunda o tom ví své).
  • 25. února jsme dali šanci kinu Lucerna, aby si napravilo svou pošramocenou pověst. A skutečně film Nesnesitelná krutost odpromítali prakticky v celku (jen pár zatmívaček bylo nepatrně delších, než je obvyklé, a film na ně navázal trochu skokem). Ovšem mono zvuk znějící z jednoho reproduktoru v rohu sálu je už poněkud pod současným standardem. Na bratry Coenovy to byl vcelku umírněný film, ovšem nechyběly osobité postavy a vrcholným číslem bylo setkání s nájemným zabijákem, které později jeden právník podával úřadům jako „do domu se vloupal zloděj, hnulo se v něm svědomí a spáchal tam sebevraždu“.
  • Marvin
  • 25. února mi došel dopis od Vládi Šlechty, v úvodníku se mu nelíbilo spojení Šlechto-Žambochovské obzory. Chtěl bych jej ujistit, že se týkalo recenzentů, kteří nevidí dál než ke zmíněným obzorům (já vím, mé věty jsou občas hodně komplikované), nikoli že bych oním spojením naznačoval, že rozhled zmíněných autorů je nějak úzký. Na druhé straně musí Vláďa takovéto používání svého jména skousnout, je to nutnou daní, když se z vás stává pojem :-)
  • 26. února jsem strávil asi hodinu v Krakatitu, vybral jsem něco za Interkom, členský příspěvek pro ČS Fandom od ST klubu Cs Kontinuum a něco formulářů Akademie SF od akademiků, kteří nemají rádi naši poštu, vyřídil vzkazy od obětavé regionální organizátorky CKČ Jiřiny (předání krátkých povídek od Vlada Ríši Editě Dufkové a románů od Mirwen – té od Draka, to je ten s tím hyenovitým psem – zase Shimpimu), ovšem před mým odchodem Mirwen ještě nepřišla, naštěstí ani hyenovitý pes a Vlado Ríša se chytil za hlavu, že zapomněl.
  •        Mezitím jsem stačil posedět s Tomem Němcem z Pevnosti, prohodit pár slov s Laserem a Martinem Šustem, předat Pagimu recenzní Kalderu od Reynoldse a vyslechl nářky Richarda Klíčníka nad tím, co zbylo z jeho článku po otištění v HN (vítej do novinářské reality, Richarde)...
  • 27. února se ukázalo, že jsem nezvládl úlohu správce databáze nominací pro Ludvíka a Mloka. Zcela mi unikly nominace od Jiřiny Vorlové a nezaregistroval jsem, že Randalf aktualizoval svůj lajdácký návrh, který se dal interpretovat tak, že Brichtu nominuje v obou kategoriích. Můj e-mail už opravdu není vhodný pro bezpečné shromažďování informací, schválně jsem si spočítal maily ze včerejšího dne a dospěl jsem k číslu 176, z toho ve 101 případech šlo o spam, viry a upozornění na ně.
  • 1. března RUR ve znamení Harryho Pottera, Filip prodával o půlnoci, ale žádná veselá historka z natáčení se nekonala. Honza Vaněk jr. dorazil takřka včas, ale Ikarie nějak zapomněla vyjít (Mladá fronta nezaplatila včas tiskárně), takže jsme byli ušetřeni jeho vytí...
  • 2. března jsem se v Krakatitu sešel s Jeho africkou Excelencí Jardou Olšou jr. Ostuda s Kužvartem už pronikla až do Zimbabwe a tak jsme se pro samou politiku skoro nedostali ke scifi. Trochu z toho na mě padla beznaděj, doposud jsem si myslel, že největší nepřátelé lidstva jsou postavičky typu Tlustý Zeman Filip Kalousek Zahradil (možnost inteligentní politiky u nás), ale teď naznávám, že mě sice mohou vytočit, ale stěží nějak ovlivní můj život... a bát bych se měl účinkování úplně jiných kádrů. Když nás pak v sedm z Krakatitu vykázali, ovšem způsobem tak mírným a roztomilým, že každý jiný by vypadal jako pozvání k dalšímu posezení :-), zašli jsme ještě s JVjr do knihkupectví. V malém výtahu jsem si utahoval z Jardova pupku a dověděl se, že „potom co zrušili v Harare své zastoupení Slováci, tam mám ze všech velvyslanců největší váhu já...“
  • 3. března po ránu jsem měl nějaký melouch ve Strakově akademii, zrovna před ní probíhala demonstrace obyvatel vesnic, kterým hrozí poddolování (nováci mě vystřihli ze záběru :-), píšu o tom vlastně jen proto, že jsem tam při odchodu potkal služebně nejmladšího člena KJV Lukáše Dobravu, an kvačil na nějakou tiskovku o drogách, však se také po vládních chodbách procházeli pesani – specialisté na vyčuchání marjánky...
  •        Večer jsem se chystal na vernisář Jany Šouflové, leč příliš mě vyčerpalo opravování jedné policejní bakalářské práce :-)
  • 4. března ráno mě navštívil autor knížečky Fantasko Martin Kalivoda (doprovázený bílým pudlem), donesl výtisk pro SFF v Liverpoolu a pár recenzních výtisků, které jsem odpoledne došel rozdat do Krakatitu. Sešla se tam pro mě docela zajímavá společnost, Richard Podaný (pro poslední formuláře Akademie SF), Honza Vaněk jr., Ivan Adamovič (pořizoval si dole seznam knih vydaných v poslední době), Jolana a Jana Šouflová (ještě ne zcela vzpamatované z vernisáže, která se protáhla přes půlnoc), Jiřina Vorlová (naštěstí udala všechny balíky CKČ a tak jsem o další týden ušetřen porotcování), samozřejmě redakce Laseru, Tom Němec z Pevnosti, pořadatelé Trpasliconu a obvyklý štamgasti. Ivan Adamovič mi pro SF archív věnoval březnovou Ikarii, zatím asi s tou nejohavnější obálkou, jakou redakce s ilustrátory společnými silami vyprodukovali. Protože ji dole v obchodě ještě neměli, domníval jsem se, že je to jeden z prvních kousků, ale Pavel Weigel ji měl již od rána, asi díky zlodějskému prodeji na stáncích, až jednou MF nezaplatí a tiskárna číslo recykluje, sběratelé se servou o takto zachráněné výtisky. Abychom si rozuměli, měnili jsme v obvyklém kraválu konfiguraci našeho hloučku, až jsem si povšiml, že takhle nějak se shlukují velbloudi za písečné bouře, hlavami do houfu, zadky do hlučícího vichru.
  • Trpajzlíkon

  • 6. března jsem se nechal vědomím svých presidentských povinností a Michaelou (její motivy jsem dodnes nepochopil) dohnat k návštěvě Trpasliconu. Po hodině cesty MHD jsme dorazili na stanici metra Chodov. Vypadá to tam jako v turistově černé můře, stojíte uprostřed chaoticky a řídce zastavěné krajiny a netušíte, který směr si vybrat. Slavoj Ševců, který přijel již v pátek, se za tmy orientoval podle souhvězdí Orion. Toho jsem nebyl schopen (nejen proto, že jsme dorazili v jedenáct dopoledne), naštěstí moje průvodkyně zahlédla první plakátek Trpasliconu který nás spolehlivě nasměroval k řadě dalších až do ZŠ, která con hostila. Opravdu tak dobré značení jsem ještě na žádném conu nezažil, ovšem nikde, jako ve zmrzačeném prostoru Jižního města, ho není tolik třeba.
  •        Bohužel to bylo také prakticky jediné příjemné překvapení conu (krom citací z ČT na WC). Náladu rozhodně nezlepšilo vstupné 200 Kč, které se vzhledem k plánované pětihodinové návštěvě přiblížilo chotěbořské hodinové konstantě (po mém přepočtu). Prošli jsme nabízené prostory a v nich probíhající programy a nic moc nás nezaujalo. Přednáška o esperantu, možná zajímavá, kdyby T. Břicháček vyslovovoval zřetelněji a stále se nesmál nějakým vtípkům, o nichž však věděl jen on sám. Pamatuji si z ní hlavně, že největší výhodou esperanta je, že vám nikdo nerozumí, nejsem si ale jist, zda to byla původní idea tvůrce jazyka, o tom se asi hovořilo na začátku přednášky, a ten jsem prošvihl. Zajímavě vypadal film Červený trpaslík od A do Z, bohužel titulkovaný a promítaný tak nízko, že s výjimkou první řady všichni museli umět dobře anglicky.
           Naštěstí byl hned za prezencí knižní stánek Filipa a Bí. Michaela neodolala a dotkla se nového HP (a byla ztracena), a já přemýšlel, zda za nejzajímavější část conu v tomto reportu označím Filipův nářek nad počítači či veselé historky Vlada Ríši z těžké redakční práce... Nicméně jsme ještě vydrželi na Vladovo povídání o všem možném a o Ikarii zvláště a na Egonovu přednášku o vztahu politiky a SF. Mám dojem, že ji Egon recykluje již řadu let, ale teprve na Trpasliconu jsem si našel čas poslechnout si jí.
    Zdeněk Rampas
    Pokračování příště
    Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK    Předchozí pokračování Pokračování příště