Logo rubriky
6-7/1998
  (155)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1998

Čtenářův průvodce po Interkomu

Jak číst tento IK

Dovolená v tiskárně a volné pondělí po Parconu způsobily takové zdržení, že vydáváme prázdninové dvojčíslo.
       Jistě vás potěší příspěvky o Reussově Revúci a přednáška a esej Fr. Novotného. Přednáška vyjde ve slovenském literárním časopisu Romboid a Doba komunisticko-germániová je převzata z Živlu č. 8.
       Otiskujeme (přetiskujeme) dvě recenze Endymionu a dvě recenze na nový opus Richarda Ewanse.
       O překladu Endymionu si doufám v Ikarii a samozřejmě v Interkomu brzy přečteme recenzi stejně zdrcující, jaká postihla Suchánkovské zprznění Williama Gigsona. Jak jsme se dověděli z korespondence na http://www.sci-fi.cz, překladatel Endymionu měl dokonce tolik drzosti, že svou nedostatečnost omlouval chybami v originálu.
       Porovnejte to se skromností Pavla Noska, viz článek o Akademii.
       

Databáze SF klubů

Pracuje na ní Roman Kresta a na vaše upřesnění či nové informace čeká na adrese: randalf@sci-fi.cz. K nahlédnuti na adrese: http://www.sci-fi.cz a určitě na:
http://www.mujweb.cz/www.sfk_radegast
       

Přečtěte si

Článek Fr. Novotného o dílech Stanislava Lema (Ikarie 6 a 7/98)
       Recenzi románu Williama Gibsona Mona Lisa Overdrive přejmenovaném na Zběsilá jízda od Pavla Šuchmana (Ikarie 7/98). Recenze je tak trefná a ostrá, že by mohla vyjít i v Interkomu. (To mi připomnělo, že když jsem druhdy žádal Slávka Švachoučka, aby se ve svých recenzích věnoval i kvalitě překladů z dílny Návratu, rozběsnilo to pana Suchánka málem k nepříčetnosti. Teď si může o své knize přečíst, a s ním několik desítek tisíc dalších čtenářů slova: Ignorujte zběsilou jízdu. Nekupujte to. Když koupíte, nečtěte...).
       Nepřehlédněte trojrecenzi Fr. Novotného v Magazinu F & SF 2/1998. P. K. Dick: Temný obraz, T. Bisson: Medvědi objevují oheň a B. W. Aldiss: Helikonie.
       Za přečtení stojí i Doba komunistickogermániová, která vyšla v Živlu č. 8. Pokud ho neseženete, nezoufejte, článek přetiskujeme v tomto čísle IK.
       Není vám také podezřelé, že stále doporučuji takřka jen články a eseje Fr. Novotného? Je to snad jediný fan, který je ochoten se s námi rozdělit o své myšlenky? Nebo dokonce jediný, který nějaké má?
       

Černá kronika ducha

Vladomorna

ad VLADOMORNA - doporučuji zařadit pěkný nesmysl z Ikárie 6/98.
       Na vnitřní straně přední obálky je článeček Martina Zhoufa o Sběratelských kartách. Na této (v podstatě první straně Ikárie) je DOKONČENÍ (!) zmíněného článku, což beru jako inverzní-kauzalitu (tj. jako pokus o SF přístup ke čtenáři :-) a hned na horním okraji se dozví čtenář …pokračování ze strany 48 (!). Hned na protější straně (již papírové) v Obsahu je článek Sběratelské karty veden na strane 56 (!), kde opravdu začíná. Celkem mi to tedy připadá jako pěkná hra na honěnou - nejprve začít KONCEM a poté ještě odkázat čtenáře na jinou stránku (kde konkrétně nalezne Digitální arénu firmy JRC). PES+
       Pozn. red.: To není tak velká záhada (nebo avantgarda), jak to vypadá. Stejného efektu lze dosáhnout prohozením vnitřních stránek obálky v tiskárně, a když se k tomu přidá běžné přehlédnutí, jakých i méně pozorný čtenář najde v každém čísle tucet, máte místo časopisu hlavolam.
       

Nové fanziny v redakci

se opět v hojné míře objeví po Parconu. Zatím nashledanou.
       
Zdeněk Rampas
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK