Logo rubriky
8/1998
  (156)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1998

Čtenářův průvodce po Interkomu

Jak číst tento IK

Zatímco byl tento Interkom v tisku, užívala si část redakce SF prázdniny na Tatraconu. Teď, kdy píši tato prorocká slova, netuším ještě přesně, čeho že si budeme užívat. Mio Butora se ze strany provozovatelů ubytovacích zařízení ve Slovenském ráji dočkal dalšího podrazu a na poslední chvíli musel zajistit nové ubytování. Vypadá to, jako by už byly lukrativnější obory rozkradeny a roduverní mečiárouci si brousí chrup na turistický ruch. Aby dosáhli nízkých nákupních cen musí vše nejprve zruinovat.
       Teď ale k obsahu tohoto čísla. Pokud zastáváte názor, že na přeložené SF je nejdůležitější děj, a jste spokojeni s tím, že se za dvěstě korun dovíte, o čem kniha v originále zhruba byla, nečtěte Obžalovací spis na jednoho mizerného překladatele, pro kterého je snad i Koniáše škoda. Já jej slyšel již v Chotěboři, ale s chutí jsem si to přečetl znovu, a i když se asi nikdy nedovím, jak pokračoval Hyperion, knihu zprasenou panem Reitmayerem si rozhodně nekoupím.
       V nezamýšleném kontrastu vynikne článek Petra Kotrleho o překladu a konečné verzi posledního u nás vydaného Holdstocka.
       Takové a podobné články (po čase k nám opět doputoval příspěvek pro rubriku Příliš dobré pro...) naplňují heslo Interkomu, časopis pro ty, kdo chtějí vědět víc.
       

Vladomorna

ad VLADOMORNA - byl jsem upozorněn, že mé vysvětlení podivností v Ikarii 6/98, totiž že došlo k prostému prohození vnitřních stran obálky, neobstojí, neb strana tři je již roky věnovaná Comicsové abecedě. Omlouvám se Psovi, že jsem tím ubral na váze jeho přípodotku.
       

Ivan Adamovič o Akademii

V Ikarii 8/98 uveřejňuje Ivan Adamovič Seznam letošních držitelů Ceny Akademie SF. Díky mu za to i přes poněkud zavádějící nadpis (možná za něj ani nemůže): „Výsledky cen Akademie“.
       Seznam je uvozen krátkým článkem o předávání cen Akademie na knižním veletrhu a upozorněním na současný stav Akademie, či chcete-li její kritikou:
       ...tato instituce selhala v tom, co měla plnit především. Akademie byla založena s ideou, že udělování cen nejlepším dílům minulého roku bude sloužit především jako propagace žánru navenek, pro média a široké publikum. Počítalo se s tím, že předávání cen bude hojně navštívené novináři a porota se bude skládat výhradně z profesionálů oboru a známých osobností. Na letošní akci se neobjevil snad ani jediný novinář...
       Dost možná, že ani publicitu „zvenčí“ nepotřebujeme, že si k našemu žánru najde každý svou cestičku. Uvědomili jste si někdy, že Ikarie je vůbec nejprodávanějším literárním časopisem v této zemi?
       Ivan dost přesně popsal jeden z cílů, s nímž jsme Akademii zakládali, byla zde ale i řada nevyslovených předpokladů, které jsme mylně pokládali za samozřejmé.
       Protože reaguji na poslední chvíli, zmíním se jen o třech nejdůležitějších bodech:
1. o seznámení novinářů s existencí a prací Akademie se postarají novináři do Akademie přizvaní (mám je vyjmenovávat?).
2. členy Akademie se (mezi jinými) stanou nejlepší recenzenti a přispěvatelé Ikarie. V její redakci nejlépe vědí, co pro to udělali.
3. pomoc Ikarie byla jedním z pilířů, nad kterým měla vzniknout Ivanem zmiňovaná instituce, za tři roky práce Akademie se ale ještě nepodařilo, aby Ikarie otiskla seznam nominovaných děl a osobností. Z náplně Akademie je přitom snad zřejmé, že ten je důležitější než seznam vítězů.
Zdeněk Rampas
       

Ohrazení

Kdybych byl věděl, že to Viktor vykecá a Zdeněk dá do IK 6-7/98, byl bych mu to řekl sám a tak důrazně, že by to nemohl splést. Je pravdou, že v letošní Překladatelské soutěži Jiřího Levého nebyla udělena první cena - a to proto, že byl zvláště slabý ročník, v němž se neobjevil žádný mimořádný talent. Já jsem však nezískal druhou cenu, ale jednu ze dvou třetích, dále byly uděleny (z cca 30 příspěvků) dvě druhé a čtyři čestná uznání. Tož tak.
       A když jsem v tom dementování, využiji té příležitosti k něčemu, co už jsem zvažoval delší dobu, jen mi to nepřišlo tak významné, aby to zasloužilo speciální oznámení: Prosím P.T. veřejnost, aby vzala na vědomí, že ač jsem porotcem CKČ a (do r. 1998) ASFFH, rozhodně se distancuji od jejich výsledků.
Jan Vaněk jr.
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK