Logo rubriky
4/2002
  Pravda o podsvětí fandomu (další) (193)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK    Předchozí pokračování Pokračování příště
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2002

Tenkrát na severu aneb Radim Kastelán očima současníků

S lítostí vlastní všem vymírajícím dinosaurům pozoruji, že paměti neofana jsou často poznamenány pokročilou sklerózou. Cítím se proto povinen přičinit několik poznámek k Neofanovu prvnímu Parconu, abych uvedl na pravou míru, jak to bylo tenkrát na severu.
       Ani mně už paměť neslouží natolik, abych dokázal říci, zda jsem tehdy na procházku po Kopřivnici a okolí vyrazil ve čtyři nebo v pět hodin ráno. Mohlo to konec konců být i v šest. Každopádně jsem se ven z kulturního domu dostal bez větších problémů, pouze prosklené hlavní dveře jsem nalezl zamčeny, nicméně klíč byl v zámku ze správné strany. Neznal jsem tenkrát ještě Radima Kastelána natolik, abych poznal, zda ten spoře oděný vyzáblý mladík, který se, když jsem odemkl a otevřel, přihnal ke dveřím od nedalekého baru, byl on, anebo jiný neofan podobného vzezření a osudu. Nemohu vyloučit, že Radim Kastelán, méně pozorný než jeho druh v utrpení, skutečně pronikl dovnitř až po deváté, protože můj průchod dveřmi probudil vrátného, a ten za mnou znovu zamkl a odnesl si klíč. Rozhodně však musím prohlásit, že ani já ani nikdo mně podobný za skleněnými dveřmi v šest ráno nepostával.
       Vrátil jsem se sice z procházky až v době, kdy byly všechny potřebné dveře odemčeny, – a opět si nevzpomínám, zda to bylo už po osmé, nebo až po Radimem uváděné deváté –, a tak jsem se o uvěznění svých spolunocležníků dověděl až od Nastěnky Krügerové, když se mě ptala, jakým kouzlem jsem dokázal uniknout, ale vím, že neznámý dobrodinec zamkl mé soudruhy při ranním úklidu už v tělocvičně, za dveřmi dřevěnými, neprůhlednými. Kdyby je uvěznily až vnější prosklené dveře, stačilo by jim zajít za vrátným a získat od něj klíč po dobrém nebo po zlém – a Radim jistě ví, že lidem jako Nastěnka Krügerová nebo třeba Galahad Hill v drátěné košili a s koltem proklatě nízko je těžké něco odepřít –, nebylo by nutné, aby neznámý hrdina skákal z okna a běžel pro pomoc. Onen obětavý výsadkář ostatně po cestě musel vnějšími skleněnými dveřmi projít, a to dokonce zvenku dovnitř, tedy ze strany, na které vrátný nebyl v dosahu.
       Ať už se tedy Radim Kastelán dostal do tepla ke svým věcem zásluhou mé záliby v ranních procházkách, nebo ne, rozhodně nemohl nikoho pozorovat, jak smutně kouká skrze sklo dveří ven.
Janek Chacháček
       

Vzpomínka současníka

A ještě drobná perlička z doby ne tak vzdálené od našeho zvláštního zpravodaje:
       Děje se v Krakatitu; v pozadí Petr Koláček cosi křtí sledován hloučkem příznivců včetně Lojzy Ševeláka, dělajícího si pečlivé poznámky pro www.K.O.-mix.cz).
       Radim Kastelán (údajně opět v depresi, i když na něm je to těžko poznat, drbe člověka, jehož zde nejmenujeme): „Já ho nemám rád, on mi přijde takovej bezpohlavní.“
       Ervín O. Junák (lakonicky): „Vedle tebe je každej bezpohlavní.“
       Radim: „To je první potěšující věc za celej den, co mi kdo řekl.“ (Celý se rozsvěcí novou energií.)
Pokračování příště
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK    Předchozí pokračování Pokračování příště