Logo rubriky
7/2003
  Fandom v datech (další) (204)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK    Předchozí pokračování Pokračování příště
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2003

Hvězdný bulvár

  • 8. května pro státní svátek odpadl Krakatit, maškarní párty na téma osvobození se nakonec neuskutečnila.
  • 15. května dopoledne jsem s Tomem Němcem navštívil Stasa „Triton“ Juhaňáka a domluvili se, že se ujme jeho osiřelé antologie mladé české SF. V Krakatitu jsem potkal Janu Rečkovou v neobvykle dobré náladě, zato já byl nějaký načatý a opustil jsem Richarda, Honzu Vaňka jr. a Jolanu, ať se baví, jak umí, pokud se tedy uslyší. Což jsem asi prohloupil, neboť později hluk vymizel a naopak přišel Ivan Adamovič.
  • 16. května vyrazilo průzkumné komando zjistit, jestli se dá do multiplexu skutečně dostat za dumpingových 75 Kč. Jako pokusný objekt byl vybrán „Johnny English“, ztvárněný Rowanem Atkinsonem. I když pátá řada není ideál, dost jsme se nasmáli (i když už si dnes nepamatujeme čemu). Definitivní tečku za akcí udělal pivní aperitiv Black Hill v pivnici U pandura (která sloužila i jako přípravné středisko k misi).
  • 17. května byla navštívena brněnská zoo v rámci PreVorvaňConu. Po započtení volňásků za adopci byly dovybrány zbylé peníze na vstupné, aby pak překvapivě zbylo 60 Kč. Každopádně piraně stále rostou, největší už jsou fakt macci. Místo do hospody se většina účastníků přesunula na PostPreVorvaňCon spojený s oslavou narozenin H.T. Sepisovat pochutiny by bylo již poněkud únavné (čtenáři znají bohatou tabuli na brněnských akcích), za zmínku stojí mátová omáčka (děsivá věc) a láhev patnáctiletého Laphroaigu.
  • Marvin
  • 16. – 18. května Vartovka 2003, viz str 1 a 9.
  • 19. květen do RUR Eva přinesla dobroty z posvícení a Bí přivedla dvě své kamarádky pod záminkou společné návštěvy X-menů v nedalekém I-maxu. Leč já i Honza Vaněk jr. jsme dali přednost práci a zbaběle nechali Filipa na pospas osmi ženským. Nakonec se jej zželelo Pavlovi Hönigschmiedovi a šel s nimi také. Jediný, kdo si to pochvaloval, vlastně pochvalovala, byla Doreen, že alespoň zbude víc holek pro ni.
  • 19. května se hromadně využilo multiplexího dumpingu a šlo se do Olympie na „X-men 2“. I když některé těžko snášely kombinaci superschopností a citových konfliktů, jako celek to byl nadprůměrný comicsový film. Jen se snažil naráz pochytat příliš mnoho míčků – snaha předvést všechny oblíbence z minulého dílu a přidat divákům i několik nových přece jen vedla k nepřehlednosti nebo k epizodnosti.
  • 21. května šlo jít naposled za dumping – „Milujte svého zabijáka“ nás navštívilo jen pár. Nejlépe lze snímek charakterizovat jako „divný film“, pár skvělých scén, pár hrozných a zvláštní příběh.
  • Marvin

    Noční klub v Krakatitu a pak u Jolany

  • 22. květen jsem s Netopejrem před Krakatitem sledoval úžasnou frontu fanoušků dychtících po podpisu jejich krvavého idolu. Přirovnal jsem to k podpisovce Jirky Kulhánka v Brně, tuším, že ještě za Roberta Spousty, ale přicházející Egon pravil, že tahle fronta je ještě delší. Skásnul jsem Egona za předplatné od J. Giby (ahoj Pepo :-) a přes internet-kavárnu se vydal do Krakatitu. Ten nám dnes sloužil i jako shromaždiště před výpravou k Čermákovým na zahrádku. Jak jsem na odchodu řekl Ellie Velinské, odcházíme otevírat scifistické studánky. Poprvé nebo alespoň po dlouhé době se k Jolaně chystal Tom „Laser“ Jirkovský s Janou Radoušovou (dali mi posledního P. K. Dicka pro Ludmilu Freiovou), přišla i má drahá polovička s jedním výchovným neúspěchem (Pavlem-Elvenem), který chtěl vidět Jirku Kulhánka na vlastní oči. Dorazili ale i další vzácní hosté, Ivan Kmínek a Jirka W. Procházka, ten se mě ptal, zda je přítomen Honza Štěpánek (ilustrátor Ikarie), já mu tvrdil, že ne, myslel jsem ovšem Filipa D. Štěpánka (D jako dickolog? :-). Pavel Weigel rozdával pozvánky na pondělní akci u Poláků a spolu se Silverem procházel korektury IK... a vůbec bylo docela příjemně a veselo.
  •        Pak jsem se s Honzou Vaňkem jr. vydal k Jolaně (rodinku mi tam dovezl Laser), ale ještě předtím jsme se zastavili dole v knihkupectví, kde se Jirka podpisoval posledním zájemcům. Pozval jsem jej někdy k nám, až zase budeme snášet IK v redakci. Jirka nám ukázal dárky, které mu fanoušci donesli, svíčku ve tvaru pistole nebo ruky uťaté v zápěstí... inu má přece jen vyhraněné čtenářstvo.
           U Jolany nás již čekal Peťo Pavelko, Laser, moje rodinka, u krbu se činící Dáreček a pár Jolaniných spolužáků z jazykovky. Později ještě dorazili Pagi a Gudrun s Keplíkem. Já se pomocí mobilu pokoušel zjistit, co je s Klímovými (neodpovídali na maily a nebrali telefony), a dověděl jsem se, že Vilma je v Itálii a Martin se právě vrátil z USA, takže se v Šestajovicích nepotkáme.
           Bavili jsme se o filmech, které teď bylo možné zhlédnout za pouhých 75 Kč, o Akademii, o počtu jejích kategorií, Tom Jirkovský nám věc přiblížil z pohledu vydavatele, pro kterého jsou Ceny Akademie jediným zadostiučiněním v trudné každodenní lopotě, Peťo Pavelko připomněl svůj návrh zredukovat počet cen, Pagi loboval pro větší profesionalizaci Akademie, Honza Vaněk jr. oponoval nepřítomností ochotných profesionálů v České kotlině (Akademie je naší Nebulou do té míry, do jaké míry je ČR Spojenými státy), Tom by si přál nějakou cenu, která by odrážela zájem běžného čtenáře, nějakého českého Huga, připomněl jsem osud Ikarose, který mohl distribuovat své anketní lístky mezi 20 000 čtenářů Ikarie, a pokud jsem něco nepřehlédl, tak už to zabalil, zatím tuto roli hraje cena Istron, která snad vypovídá alespoň o vkusu a preferencích slovenských čtenářů... Padl návrh, který by stál za uvážení: doplnit pravidla Akademie tak, že by v kategorií nejlepší SF, fantasy, horor mohly soutěžit pouze romány a byly vyloučeny povídkové sbírky a antologie. Chtělo by to ale nalézt jinou argumentaci, než že mají svou vlastní kategorii. To mají neangloamerické překlady a původní tvorba také a přece chceme a je v našem zájmu, aby se utkávaly s anglosaskou přesilou.
           Dáreček už měl fotky z Vartovky, když rozdělal oheň, dali jsme s ním řeč, jen Jolany jsme si neužili, jak stále kmitala mezi kuchyní a zahradou. Snad si to vynahradí v neděli.
  • 23. května jsem se v Krakatitu sešel s autorkou novely Strážca noci z loňského ročníku CKČ, která se skrývá pod pseudonymem Sanča Fülle. Sanča je sinoložka a pracuje v knihovně, ale Františku Vrbenskou nezná, více až vyjde její první román...
  • 23. května se nemalý počet fanů sešel na Radničních dnech malých pivovarů. Neobvyklé značky piv jako Záviš, Patriot, Rytíř nebo Korbel. K tomu pěkné počasí a kupodivu příjemná hudba (žádná dechovka).
  • V knihkupectví Arrakis se objevilo tablo SOUSF. Podle některých jsou žáci na fotkách ve skutečnosti členové brněnského fandomu s portréty z jejich mládí, podle jiných je vyloučeno, že by kdy tak mladě vypadali.
  • Marvin
  • 24. května pořádal soukromý biograf A+A videoprojekci anime „Princezna Mononoke“. Je to něco dost odlišného od „Cesty do fantazie“, ale stále je to velmi originální a poutavé. Tolik vyhraněných, logicky motivovaných a nečernobílých postav by mohl závidět leckterý hraný film. Pak následovalo tradiční pohoštění (uzeniny, sýry, popcorn, víno) a hrála se desková hra Tikal. Hra byla poutavá, jen ji trochu zkomplikovalo, že byla jen pro čtyři a tak musely vzniknout týmy a některé vnitrotýmové porady ohledně cen parcel v džungli nebo směnném kurzu hliněných sošek hru poněkud protáhly. V hravém duchu se pokračovalo ještě v kartičkové verzi Labyrintu a vše vyvrcholilo závěrečnou řeží na počítačích – Atomic Bomberman ve čtyřech na dvou PC, to byl fakt vzájemný masakr.
  • Marvin

    25. května v Šestajovicích

  • Ve vlaku, patrovém, útulném a čistém (nic z toho jsem ještě nikdy nezažil ani zvlášť a zde bylo hned vše najednou...), jsme se já a Michaela sešli po poledni s Viktorem Janišem a Haničkou a dohadovali se, kde že zůstali Honza Vaněk jr. a Jolana? Po dvaceti minutách jsme je našli, nebo oni nás, v Klánovicích, kde spolu s Helenou Podanou čekali u aut, abychom se nemačkali při přesunu do sídla veršotepce z Šestajovic. Nebudu vám dělat laskominy výčtem grilovaných pochoutek, i když nemohu smlčet Helenin úžasný štrúdl, zmíním spíše odvrácenou stranu venkovské pohody. Zkušení návštěvníci Šestajovic Viktor s Haničkou se oblékli do něčeho podobného maskáčům a tak na nich na rozdíl od mých a Míšiných světlých kalhot v barvách koloniálních důstojníků nebyly vidět stopy pěti italských chrtíků, kteří se nejprve proběhli popelem a pak po nás. Ale ve všeobecné pohodě nás na tom mrzela jen nepřítomnost nějakého fotoaparátu.
  •        Vedle dinosauřích řečí o zahrádkaření, vaření, chovu štěňat a zařizování domu jsme si díky Honzovi vyslechli kousek ze staršího a zdá se opravdu úžasného Pelevina (proč jen u nás vycházejí nejdříve ty jeho náročné a hlavně pro Rusy zajímavé kousky jako Čapajev či Generace P), zorientovali se v alespoň trochu zaznamenáníhodnějších duševních výkonech naší žurnalistiky, probrali události okolo Akademie SF, odhadovali další osud Ikarie, já prudil s nově načtenými poznatky ze sociobiologie a s články z IK, které vyšly před rokem 1990 a které jsem si osvěžil při jejich nedávném převodu do html. (Našel jsem přitom i staré logo SF muzea, vizte stranu 1.)
           Richard odkudsi vylovil žertovný test z intuitivní etymologie. Nejlepší výsledky měl samozřejmě Honza, plné 2/3 správných odpovědí z 12 možných. My ostatní jsme skončili tak se čtyřmi (správnými). Napadlo by vás, odkud pochází slovo majlant nebo obrat být na huntě, a to nemluvím o fištrónu?
           Okolo páté musel Viktor s Hanou do Prahy, neměl ještě přeloženou svou denní dávku, a i my ostatní jsme začali uvažovat o odjezdu, tentokrát již všichni pozůstalí s Jolanou. A skutečně již v půl deváté jsme dali našim hostitelům vydechnout.
           Epilogue: Odvyklý kyslíku a slunečnímu svitu jsem zapomněl kontrolovat své stravovací omezení a dopřál si výborného indického čaje. A to i po sedmnácté hodině. Usnul jsem až v pondělí ráno v šest. Omluvte, prosím, sníženou kvalitu reportáže.
  • V neděli 25. května se slavil již třetí Ručníkový den, v prvním roce konání pojatý jako vyjádření smutku ze smrti Douglase Adamse († 11. 5. 2001), v dalších již jako vzdání holdu autorovi, který přinesl tolik humoru svým čtenářům.
  • Gudrun
  • 26. května V pondělí jsem se místo do tradiční Čáslavské rozběhl do Krakatitu na podpisovku Andrzeje Pilipiuka, autora nezapomenutelného a nezaměnitelného Jakuba Vandrovce. Tom Jirkovský mi k podpisu věnoval výtisk jeho Kronik, protože jsem si v těžké ranní rozespalosti zapomněl ten svůj. Použiji ho jako recenzní :-). Tom mě představil a požádal za mě o autogram, mluvil legrační polštinou samouka, který již roky čte polskou SF v originále, nicméně z úst mu vychází slovenština s ruským přízvukem.
  •        Andrzej Pilipiuk mě překvapil svým mládím, je mu dvacet devět, a podivným způsobem, jakým držel tužku. Viděl jsem již několik leváků, ale jeho způsob psaní se nejvíc blížil Stephenu Hawkingovi.
           Sedl jsem si k redakci Laseru, Heleně Šebestové, Janě Radoušové a Jolaně Čermákové, ale hluk povykující mládeže nás vypudil do místnosti galerie a odtud zase Tom Jirkovský s tím, že už je čas přejít do Maďarského kulturního střediska (kde se teď odehrává většina polských akcí určených pro pražskou veřejnost). Což nebyla až taková škoda, protože jsem přítomné dámy bavil/nudil líčením příčin své rozespalosti.
           V MKS bylo docela horko, ale nevzdali jsme to a sedli si s Jolanou a Jirkou Černým za Roberta Lakuha, Erika Górskiho z nakladatelství Fabryka slów, které vydává Pilipiuka a má zájem i o české autory (obávám se, že někoho tak osobitého a originálního jim ale česká scéna asi nabídnou nemůže).
           Pořad zahájil Pavel Weigel představením krátkého počítačově animovaného filmu Katedrála. Pak herec Rudolf Kvíz přečetl povídkovou předlohu filmu a těsně před promítáním dorazil Honza Vaněk jr. a pochvaloval si, jak to měl dobře vypočtené. Filmeček sám je pak pozoruhodné dílko na motivy povídky, kterou si můžete přečíst ve sbírce Polská ruleta. Bohužel promítací zařízení nebylo na dostatečné výši a tak si budu muset film prohlédnout někde na počítači.
           Následovalo představování nakladatelství Laser a jeho programu POlská DÍLa, která shodou okolností všechna přeložil Pavel Weigel. Ten ostatně i Laser ponoukl k odvážnému pokusu s polskou SF.
           Před besedou s Andrzejem Pilipiukem přečetl ještě Rudolf Kvíz výborně vybranou povídku Pohádka pro vnoučka. Lepší obrázek o světě Jakuba Vandrovce byste dlouho hledali. Vlastní besedu pak překládal oblíbený tlumočník PKS, jméno jsem zapomněl, od minulé akce si osvojil termíny jako fandom a fantasy a ulítnul občas jen na maličkostech (sestřenice). Zato ale neustále tlumočil tak, že když Pilipiuk použil jedno adjektivum my slyšeli „... skutečnou, pravdivou, opravdovou literaturu“, ale aspoň že (už) věděl, že wiedzmin je česky zaklínač.
           První dotaz musela položit (mladá a hezká) zástupkyně PKS, my ostatní byli příliš malátní z vedra a profesionál prostě když musí, tak musí. Pan Kvíz se ptal, co že je to za SF, když tam nelítají raketami, Honza Vaněk jr. připomněl nyní populární magický realismus autorky Olgy Tokarczukové, rovněž se odehrávající na polském venkově, a zeptal se AP, zda je to pro něho konkurence. Velký národní testovač Vašek Fořtík do diskuse nějak zamontoval poměr fanů a fanynek ve fandomu. Helena Šebestová se zeptala, zda nemá Vandrovec a ostatní figurky z jeho knihy živé předobrazy v autorově okolí nebo rodině. Jolana ukázala na redaktory z Fabryka slów, kteří vypadali, jako by právě vypadli z Sienkiewiczova románu (pán Zagloba v mladších letech), ale ti se ohrazovali, že oni určitě ne, kdo by řekl, že tak dobře rozumějí česky :-). Díky Jolanině milé bezprostřednosti, která mě udržela v bdělém stavu, jsem byl rád, že jsem nedal přednost spánku.
           Andrzej Pilipiuk přiznal inspiraci pro Vandrovce z doby, kdy jako chlapec jezdil do městečka Wojsławice za svým dědečkem, a dal k lepšímu historku o tom, jak ve Wojsłavicích zavedli internet, a první, co je napadlo, bylo vyhledat, kde se o nich píše. Nejvíce odkazů bylo na P. stránky o Jakubovi a v městečku a okolí z toho byl docela poprask. Starostovo prohlášení: Takový ochlasta tu nikdy nežil ze zadní stránky obálky je autentické...
           Z věrných RURáků dorazili jen Andrea a Jirka Černý, ze zatím nejmenovaných scifistů ještě Silver a Slávek Švachouček. Kdo mohl a nepřišel, udělal i přes to vedro chybu.
  • 26. května byla v celku hromadná výprava do Olympie na Matrix Reloaded. Nelze popřít, že jádro zápletky bylo dosti originální, jen cesta k němu byla značně kostrbatá (od čerta k ďáblu). Některé akční scény skutečně posunuly technologii o kus dál (což zoufalci sledující jejich miniaturu na monitoru počítače ztěží posoudí). A bratři Wachowští opět zařadili líbací scénu vzbuzující silný pocit trapnosti, nemluvě o hlubokomyslně se tvářících proslovech.
  • Marvin
  • 27. května jsem pravděpodobně kvůli dešti, který ji zadržel doma, konečně zastihl paní Freiovou na telefonu a domluvili jsme se, jak jí předám knihu od Laseru. Večer v Klubu Julese Vernea v Žitě absentoval Viktor Šanc (a nejmladší generace KJV vůbec), a tak se moderování ujal Egon Čierny. Krom obvyklých hostů přišli ještě B. Šír (Egon jej pozval na vernisáži v Krakatitu 6. května) a Jan „Šaman“ Kovanic. Vašek Vlk držel přednášku Od Verna ke Greenpeace, Honza Kovanic pak O strachu z techniky. Obě byly docela úspěšné, neb technofilní a protiantiglobalizační, a doprovozené živou diskusí. Malým svátkem pro mě bylo, když mi Filip Gotfrid ukázal právě vydaný druhý díl Znovuobjevení člověka.
  • 28. května jsem okolo třetí s malým zpožděním dorazil do Krakatitu, kde jsme se měli sejít s Honzou Fraňkem, Vlastou Talašem a Stanislavem Kuželem. Trochu mě vyděsilo, když jsem byl první, ujistil jsem se u barmanky, že je středa a jsou tři hodiny, a jal se čekat. Nakonec jsme se cca po půlhodině, až na Vlastu, který musel odjet někam na Slovensko, sešli a začali domlouvat pořad o dotýkání vědy a SF. Já jsem slíbil dodat do posluchačské tomboly pár kousků Kdo je kdo a od Tritonu sebrané povídky Cordwainera Smithe. Místo S. Lema jako představitele „vědecké“ SF jsem navrhl Grega Egana, a tak podobně. O čem pořad bude, jsem nepochopil, a co budu říkat, netuším. Je to zázrak, že se v rozhlase nehrajou jen písničky.
  • 29. května jsem v Krakatitu rozdával autorské výtisky Znovuobjevení člověka II. Honza Pavlík mě o donos nedočkavě požádal již v úterý a očka mu zasvítila, když knihu uviděl. Pak ale rovněž přítomný Tom Jirkovský vynesl eso vydavatelského mariáše „Vázaný Star Flek“. Honzovi začala cukat ruka, po chvíli to nevydržel a vrhl se k ní. Vyčetl jsem mu to a upozornil na neporovnatelnou kulturní hodnotu obou svazků, ale Honza mi vyložil, že Cordwainera Smithe už má doma celého a dokonce vícekrát, jak si kupoval knihy jen kvůli jedné dosud neznámé povídce, ale Star Trek je součást jeho identity.
  •        Před cestou do Rybky se tu zastavil Franta Novotný, hovořili jsme o knižním vydání jeho psích fejetonů pod jménem Mrožoviny u nějakého brněnského vydavatele.
           V galerii seděl Klub Julese Vernea a Milan Fibiger, který na poslední chvíli maloval nějakou obálku, index bradavkovitosti jsem nestačil odhadnout.
           Pak přišla ještě Jolana Čermáková, původně pracovně, pro laserové korektury, ale pak se chvíli zdržela a jednou z pozoruhodností Krakatitu je, že se zde docela příjemně mísí práce a zábava, a než se nadála, přihrál jí Pavel Weigel ještě svůj překlad Ewy Białołęcké.
  • 29. května okupovalo boční výlohu knihkupectví Černá planeta druhé tablo SOUSF. Přidané současné fotografie z fandomových akcí tentokrát nenechaly nikoho na pochybách ohledně původu studentů a příčinách jejich fyzického úpadku. Ještěže jsou v Brně jen dvě SF speciálky.
  • Marvin
  • 30. května jsme na zahrádce pořádali dinosauří setkání předrevolučních členů SFK BC a pozdějších členů redakce Harlequina. Dorazili Petr a Inka Hanušovi, Láďa Dvořák, Ivan Hranička i Ivan Kmínek. Bohužel Eva Hauserová a Vilma Klímová byly zrovna v zahraničí a Richard Podaný měl doma hlídání, čekají štěňátka :-)
  •        Bavil jsem společnost povídáním o pondělní sešlosti s Pilipiukem, ba jsem i přečetl jeho povídku, bohužel jsem se nevydržel nechechtat a tím to trochu kazil.
  • 31. května se uskutečnil PivQuest – totiž Den otevřených dveří pivovaru Starobrno. Součástí byla i prohlídka pivovaru (o víkendu zde zpravidla provoz stojí), což byla příležitost, kterou jsme si nenechali ujít. Roztomilé výstražné cedule varující před otvíráním kotle, když je v něm horká pára, či před nebezpečnými chemikáliemi v lahvárně ukázaly odvrácenou tvář pivovarnictví – jde o nebezpečnou, zdraví i život ohrožující práci, kterou bezejmenní hrdinové podstupují, aby nám přinesli náš tekutý chléb. Kromě toho jsme popili nějaká piva (u čepu fakt chutná), odvážně zkusili dva míchané pivní nápoje, poslechli si Ivana Mládka a prohlédli minivýstavu amerických bouráků. Večer se většina účastníku doplněná o několik dalších fanů sešla na prvním soutěžním ohňostroji přehlídky Ignis Brunensis. Začínali němečtí Innovative pyrotechnik s ohňostrojem Berühre den traum. Velkými efektními raketami nešetřili, i když nijak moc inovativní nebyli. Navíc měli sklon k výběru dosti děsivé popové hudby jako doprovod. Počasí se zachovalo tradičně – pršet začalo hodinu před začátkem a kupodivu chvíli po začátku ohňostroje přestalo. I tak nám kořeněná Negrita přišla vhod.
  • Marvin
  • 1. června oslavil osmdesáté narozeniny Teodor Rotrekl. Blahopřejeme.
  •        Já jsem vynechal vinné soiree u Peti Pavelka, nedá se stihnout všechno, ale jednoho to zamrzí, slámové a ledové víno se ani u Peti nepodává pokaždé.
  • 2. června jsem málem podlehl úporným vedrům. Služební pochůzku jsem spojil s návštěvou Tritonu pro recenzní výtisky Valhaly 2/2, sešli jsme se tam s Frantou Novotným, ten líčil, jak jej navštívil fotograf deníku, jehož jméno jsem již zapomněl, a fotil jej v jeho přirozeném prostředí. Nic mu nebylo dost a nakonec Frantu položil na podlahu a zasypal jej knihami (zjevně inspirován Bobem Dylanem zasypaným listím :-). Pak do RUR, připomenout zítřejší snášení v redakci, a pak zase do práce, napsat si, co budu blábolit ve Studiu2001. Tam pak bylo kolem osmé všechno jinak a možná tím tahákem vyplním nějaké volné místo. Bylo mi trochu slabo a hlava rovněž třeštila, naštěstí Vlasta Talaš nezmatený přípravnými schůzkami mluvil jako opravdový profík a telefonát s Frantou Novotným byl asi vrcholem pořadu.
  • 2. června pokračovala soutěžní přehlídka ohňostrojů odpalovaných z hladiny Brněnské přehrady. V minulých ročnících vždy suverénně vítězili Flash Barrandov, letos byli jediní zástupci naší země. Vzhledem k dobrým zkušenostem z minula jsme si je nenechali ujít a rozhodně nezklamali. Osobně se mi jejich „Proměny ohně“ líbily nejvíc.
  • Marvin
  • 3. června jsme se poprvé od povodní sešli v redakci Interkomu. Já byl dost zničený transportem neslízaného IK z Kulaťáku, špatně jsem si zapamatoval adresu tiskárny a tak jsem cestu absolvoval 3x, naštěstí s prázdnou taškou a počtvrté s nákladem. První dorazil Jirka Černý, naposledy byl v redakci ještě v Liboci, a tak projevil docela odvahu. Ocenil jsem i obětavost všech ostatních účastníků, kteří se do Ruzyně probíjeli přes rozpálenou Prahu, nejvíc Filipa „Gutfrida“, který mi ještě dovlekl tašku plnou Kdo je kdo. Pak jsem přivítal nového pomocníka Branislava „Bluephys“ Makúcha.
  •        IK jsme rychle snesli, nastrkali doň propagační letáčky Parconu a šli jsme si sednout na zahradu, kde jej ti nejnedočkavější z větší části hned přečetli. Z Evropské ulice hučely projíždějící kamióny jako příliv (romantika dostupná i lidem, kteří se místo byznysu věnují fandomu :-), vybalili jsme dobroty, Eva a Iva donesly nějaký speciální dámský tlamolep, Bí veltlínské bílé, já zajišťoval šťávy pro nealkoholiky, a utěšeně jsme tak strávili čas do 22.00. Na slíbené opékání neplatičů nebo čehokoli jiného nedošlo, demokraticky jsme si odhlasovali, že na oheň je příliš vedro, a i tak jsme se přejedli, alespoň podle mé zkušenosti.
           Martin Molhanec mezi námi marně hledal někoho, kdo sledoval seriály Stanice nebo Temný anděl, aby vyměnil názory, ale všichni chodíme spát se slepicemi a navíc neumíme nařídit video, a kdo by i uměl, stejně nemá čas se pak na něco dívat. (Musí například psát Bulvár :-)
           Honza Vaněk jr. prolistoval Ikarii a neustal, dokud nenašel dostatečně chyb, aby nemusel měnit názor na její (ne)kvalitu. Řeč o zhlédnutých filmech nás přivedla na myšlenku společné návštěvy Matrixu II příští týden. Uvidíme...
  • 4. června se mi ozval Ivan Adamovič, bude dělat velký rozhovor pro tuším MF, zdá se, že naše velké deníky závodí, kdo dřív představí Další den Valhaly a jeho autora.
  • 4. června byl poslední soutěžní ohňostroj a španělské Fuegos artificiales caballer předcházela pověst favoritů. Jejich „La fiesta de los sendito“ nakonec také získala hlavní cenu přehlídky IGNIS BRUNENSIS INTERNATIONAL (viz http://www. bmue.cz/ignis/index.html). Čekání na rozchod davů jsme si krátili popíjením bílého rumu Old Pascas.
  • Marvin
  • 5. června nás Vlasta Talaš pozval do Galerie Krakatit na vernisáž obrazů Teodora Rotrekla u příležitosti jeho životního jubilea. Dopoledne jsem hodil IK 5-6/2003 do Dupressu, po té zkušenosti jsem se obával, že na vernisáži všichni zahyneme vedrem, ale okolo čtvrté nastala lokální potopa světa. V Krakatitu, když jsem se tam přeplavil, bylo už v Galerii vše připraveno a Pagi mi řekl, že Vlasta odjel pro Teodora do Unhoště. Každý využíval čekání do 18.00 jak uměl. Mládež hlučela, Michaela za barem nestíhala mohutný zájem o chlazené a ochlazující nápoje, které mnohdy měly význam první pomoci, já roznášel Interkomy a s Ellie F. Velinskou jsem probíral grafickou úpravu Interkomu, přítomný (a pravděpodobně ilegálně omlazený) Ivan Adamovič se mě pak ptal, co to bylo za slečnu :-), s Tomem Jirkovským a Jolanou jsme se domlouvali o sobotním posezení, Pavlíkovic krásné děti se batolily po okolí...
  •        Než vernisáž začala, byl v Krakatitu skoro každý, kdo v pražské SF něco znamená. František Novotný s recenzními výtisky Valhaly pro Vlada Ríšu, Richard Podaný (věnoval mi komiks Zatrollená historie I.), Pavel Weigel, měl s sebou několik vzácných bibliofilií, škoda, že chyběl Richard Klíčník, jistě by ho zajímal Holan s korekturami autora v podobě celých doplněných strof, Honza Vaněk jr., Egon Čierny, Peter Pavelko, Silver...
           Franta Vlasák, který na své škole uspořádal malé připomenutí Teodorova jubilea, mi představil Petru Třískovou, která po něm převzala funkci kontaktu na SFK Syndrid.
           Konečně dorazil Teodor, až na bolavá kolena obdivuhodně popírá svou osmdesátku, za dvacet let, co jej znám, se skoro nezměnil. Před osmdesáti roky se za velké bouře narodil, a k jeho nedělní oslavě se dokonce konalo zatmění slunce. Dnes u příležitosti vernisáže proběhl alespoň přívalový déšť. Takhle nějak tuším uváděl vernisáž velikána české SF malby Vlasta Talaš. Nejdřív jsem totiž přes řvoucí mládež, dokud ji Silver trochu neuklidnil, moc neslyšel. Vlasta bude muset opatřit Galerii alespoň skládacími dveřmi.
           Když už se Vlasta chystal Teodora odvést zpět do Unhoště, osmělil se s blahopřáním ještě Jan Patrik Krásný. Prokázal obdivuhodnou znalost Teodorova díla a Teodor zase úžasnou paměť, když popsal do detailu Svět fakt fantazie, který s Ondřejem Neffem vydali v roce 1990 a kde měl JPK svou první knižní ilustraci.
  • 6. června jsme asi tak pošesté navštívili filmové představení Monty Python: Život Briana (čtenáři bulváru si to mohou spočítat přesně). Klasika je klasika. Po té jsme se díky mobilům připojili ke Klikinovi a Závišovi, kteří byli na zahrádce Charlie's hat. Kvůli kvetoucímu a opadávajícímu akátu jsme museli používat tácky k tomu, k čemu původně sloužily – k zakrytí pivní sklenice.
  • Marvin
  • 7. června zase u Jolany na zahrádce, co jen tím vykrmováním bandy scifistů sleduje, Mařenko?
  •        Počasí dopadlo až příliš krásně, takže ačkoli jsme z Ruzyně dorazili s Honzou Vaňkem jr. a hodinovým zpožděním, ještě jsme si užili vedra až až. Vlasta Talaš s MichElle, Peťo Pavelkem, Leonem Křížkem (Kruxminorem) a Dárečkem seděli za stolem plným salátů a smažených kuřecích křidélek. Naštěstí jsem byl varován, že jde jen o předkrm, než se Dáreček přes vedro prodere ke grilu a začne smažit nakládaná masa. (I tak jsem se zase přejedl.)
           Pak ještě dorazili Tom Jirkovský s Janou a Helenou, z Plzně jim to trvá asi jako nám z Dědiny, a za chládku pak ještě několik Jolaniných spolužáků z angličtiny. Přispěl jsem k programu přípitkem své ženě Michaele, která to se mnou zítra odkroutí devatenáctý rok manželského doživotí, a pak jsem ještě na společnost aplikoval etymologický test Richarda Podaného. Zdá se, že nikdo nešvindloval, rozložení výsledků odpovídalo Šestajovicím, vyhrál Dáreček se sedmi body. S Tomem jsme se bavili, jak jinak, o budoucnosti vydávání SF u nás, o polské SF (Tom zavzpomínal, jak počátkem devadesátých let odmítl vydávat jakéhosi Sapkowského, protože se mu nelíbilo jeho psaní, teď už takovou chybu neudělá) a o Parconu. Zdá se, že se nás tam letos moc nesejde. President musí :-), alespoň na den, ale ostatním připadalo nepohodlí přílišné. Připomněl jsem přítomným vydavatelům potřebu dobrovolného příspěvku Akademii SF, doufám, že si to přečtou i ostatní, ASFFH je zase v mínusu!
  • 9. června jsem v RUR dal Honzovi Vaňkovi jr. tento již trochu přebujelý Bulvár ke korekturám a pak jsem se s Bí, Filipem a Andreou vydal do multikina Flóra na Matrix II. Poplašné zprávy nelhaly. Nevěřil bych, že i bojové scény sestříhané jen na nejakčnější momenty mohou být tak nudné. I když vše nasvědčuje, že Matrix II je jen prologem trojky, asi už 155 Kč nedám a počkám si pár let, až to bude na Nově, nebo až někdo podle scénáře napíše knihu. Celkový zážitek dovršilo, když Bí navrhla, abychom počkali na ukázky z trojky, až skončí titulky. A tak jsme na cca 50 s ukázek čekali, než nám během dvanácti minut promítli celou výplatní listinu studia.
  •        A mezitím v Šestajovicích... se narodili čtyři italští chrtíci, tři pejsci a jedna pejsková. Blahopřejeme.
  • 9. června další veselé pondělí s Pochmurnou nedělí = návštěva multiplexu Olympia kvůli čínskému monumentálnímu kung-fu eposu Hrdina. Pro Evropana je závěr trochu hůře přijatelný (i když on každý asijský film je pro nás aspoň trochu divný), kompenzují to výtvarná stylizace, davové scény a další pozitiva.
  • Marvin
  • 12. června jsem si cestou do Krakatitu vzpomněl na naši občasnou spolupracovnici Wandu Dobrowskou, nedávno (okolo Vánoc :-) měla ošklivý úraz, a v ten okamžik mě oslovil její syn Pavel, aby mi vrátil Všechno je jinak (doloval knihu z ledvinky, fuj, takhle se s knihami nezachází). Přivedlo mě to k zamyšlení, jak dlouho trvá okamžik mé osobní současnosti. Zda jsem ve „skutečnosti“ nejprve neviděl Pavla, ten mi připomněl Wandu, ale mé vědomí to pochopilo jako dvě nezávislé události,
  •        V Krakatitu mi Egon dal nejnovější román od Richarda Šusty, tlusté je to jako Kulhánek a také dvojdílné. Jsem na to opravdu zvědav. Potěšilo mě poděkování RŠ, kde jsem mezi očekávatelnými jmény jako Františka Vrbenská či Filip Gotfrid objevil i Dobrouše Podpěru, bratra šéfa byvšího SFK Villoidus Alberta, dinosaura vždy potěší, když se doslechne, že kolega je ještě naživu a aktivní. V relativním klidu galerie seděl Honza Vaněk jr. a dělal korektury sbírky Ondřeje Neffa, kterou se Egon rovněž chystá vydat. Richard Klíčník se sháněl po RIP, který pro chovatelské radosti zapomněl na dohodnutou schůzku. Richard byl teď málo vidět, doháněl školu, ale zdá se, že to nějak zvládl. S Adélou a Ellie Velinskou jsme zjistili, že ČS fandom příští rok oslaví pětadvacáté výročí vzniku, měli bychom to na Parconu náležitě oslavit.
           Pak se v Krakatitu zastavil Šimon s dcerou Martinkou, dělala v Praze přijímačky. Hned jsem ji chuděru využil, aby dopravila do Fantázie Znovuobjevení člověka II, Šimonovi jsem se to již neodvážil svěřit :-).
           Když jsme se Šimonem a Keplíkem klábosili, asi o zítřejším Pivoconu, objevilo se ve Fantasymístnosti dlouhonohé stvoření v bílých minišatičkách a přes strašné vedro v kozačkách ke kolenům. Povzdychl jsem si za tou idylickou dobou, kdy byl fandom podle svědectví pamětníků/klasiků tvořen čtrnáctiletými uhrovitými modeláři. Keplík pravil, že doba se mění a dnešní fandom je tvořen i čtrnáctiletými modelkami bezchybné pleti. Jako na potvrzení jeho slov za chvíli přišla Gudrun v nějakém ultraletním modelu. Tom Jirkovský s Pavlem Weiglem a Jolanou byli v Polsku a tak jsme s Honzou Vaňkem jr. ještě před sedmou vyrazili za dalšími povinostmi.
           Na druhý den jsem se dověděl, že v Praze padl stošedesátiletý teplotní rekord, a Peťo Pavelko mi líčil, jaké to mělo okolo deváté účinky na přehřátou mládež. I přítomný Šimon, pořadatel řady saturnálií, vzpomeňme za všechny jen Rybáles, říkal, že něco takového dlouho nezažil a ve vypjatých okamžicích zakrýval Martině oči.

    Plzeň magická

  • Pátek 13. června, zase je tu Pivocon. Díky Pagimu se s Michaelou, Jardou Bláhovcem a Richardem Klíčníkem vezeme pohodlně autem. Ve Formance jsme opět první, a tak si Michaela a Richard šli prohlédnout náměstí, kde se již vše chystalo na zítřejší Den strašidel. Dáreček objednal konec restaurace, který by se dal považovat za salónek pro osmnáct hostů, nebo čtyřiadvacet pohodlně usazených scifistů, ale nakonec se nás sešlo přes třicet a to ještě Daniela Kovářová pořádala referendum, ale snad u toho alespoň mohla sedět :-). Pro fany příliš se nevzdalující od plzeňského pivního (pra)zdroje Dáreček představil většinu mimoplzeňských hostů, jak pravil, podle velitelské posloupnosti. Tohle je president ČS fandomu, toto bývalý slovenský president Peťo, toto současný Šimon, toto předseda Rady ČS fandomu v ČR Pagi, a teď z tržiště přišla radní Gudrun a ještě jsem zapomněl na vyslankyni Českobudějovického SFK Jitku Doležalovou...
  •        Já dobojoval svůj zápas se zapékanými lasaněmi (co na nich ten Garfield má?) a pak si povídal s prvním předsedou klubu Andromeda Vaškem Gruberem z dob tak vzdálených, že si Dáreček nemohl vzpomenout, jak se jmenuje, a pěkně po klausovsku se jej zeptal „A vy jste kdo, panáčku?“ Vašek dočetl (na mé doporučení) Dlouhý den Valhaly a Druhý den Valhaly – Dopoledne a byl velmi potěšen, když se dověděl, že již vyšlo Odpoledne. Hned v pondělí jde do Faloutova knihkupectví Valhala (:o) pro další díl a F. Novotnému musím tlumočit žádost, aby psal usilovněji.
           Pak jsme se ještě s Šimonem, Martinou, Gudrun, Keplíkem, Helí Jirkovskou vydali na vlastivědnou procházku Plzní pod vedením zkušených průvodkyní Heleny Šebestové a Radky Žákové. Díky kontaktům na magistrátu jsme se i v této pozdní hodině dostali do radnice prohlédnout si model Plzně, abychom získali prostorovou představu, ale mnozí věnovali větší pozornost kompletnímu samurajskému brnění ze šestnáctého století, které Plzeň získala od svého družebního města. (Škoda, že s námi nebyl Jirka Kulhánek.)
           Celý střed města byl vyzdoben plzeňskými erbovními barvami, dokonce i motorizovaný drak, který vozil děti, byl ověšen pentlemi ve žluté, zelené, bílé a červené. U stánků jsme ochutnávali ohřátou medovinu, kupovali klobásky, vystáli si frontu, abychom si mohli sáhnout na andělíčka, který nosí štěstí, protože se jej kdysi držel místní kat, Gudrun fotila, Helí vyváděla, já skuhral, že už mě bolí nohy, Richard Klíčník se divil, kolik děvčat zase stačilo dorůst do krásy, někdo si nás mohl klidně splést s bandou turistů. Pro nával jsme se vyhnuli několika skupinám historického šermu, ignorovali jsme heavy metalovou fantasy operu, jen zdálky uznamenali několik folklórních skupin, některé zcela jistě cizozemské, zkrátka vypadalo to tam málem jak v Chotěboři :-)
           Kolem deseti jsme to ve Formance zabalili a Pagi to vzal ještě nábližkou přes Předenice, kam odvezl šerifa Akčildeje.
           Cestou k autu jsme potkali dva průvody strašidel, které to asi nemohly vydržet do zítřka. Škoda, že jsme se museli vrátit do Prahy a nezůstali v Plzni s Gudrun, Grorem, Keplíkem, Peťou Pavelkem a všemi plzeňáky, kteří si to zítra náležitě užijí; třeba nám o tom i něco napíší.
  • 14. června jsem přesunul navrhovanou menší party pod širé nebe (a taky pro mě blíž), takže se na naší zahradě grilovalo. Nakonec se sešlo 9 fanů, jídla i pití bylo dostatek a díky distribuci úkolů jsem většinu z toho ani nezařizoval já. Navíc jsem právě ten den zjistil od znalců džungle, že na zahrádce máme i mátu, takže jsem prvním příchozím mohl namíchat mojito. Pět minut po tradičně hromadném odchodu začalo krápat, takže jsem musel začít uklízet poněkud rychleji.
  • 15. června jsem pod záminkou využití druhého lístku zdarma zorganizoval výpravu na katastrofický film Jádro. Přes pochybnou pověst, která snímek předcházela, se nás sešlo docela dost. Evidentně první, co letělo při psaní scénáře do koše, byla učebnice fyziky pro základní školy. Na druhou stranu, jako nenáročná zábava to fungovalo dost dobře, každá puška pověšená na zeď vystřelila, očekávané hrdinné oběti řádně a dramaticky skonaly a s vizuálními omezeními danými prostředím si tvůrci poradili celkem vynalézavě.
  • Marvin
  • 16. června se po čase v RUR objevila Jana Šturmová, na Tatracon letos nejede, přihlásila se pozdě, ale jinak bylo dost mrtvo, náladu zachraňovala Eva Holcmanová pokusným svatebním cukrovým (toho nešťastníka neznáte, jde o jejího bratra :-)
  • 17. června jsem se vydal k softwarové havárii do kanceláře Akademie populární hudby na Prahu 2. Cestou zpět, kdy jsem si odškrtával další úspěšně vyřešený případ, málem jsem přehlédl Standu Čermáka ze Světelných roků (dodnes občasného spolupracovníka Ikarie), pozval jsem jej na SSSR, a za dalším rohem kecali dva dinosauři, tak staří, že asi ani nevědí, že patří mezi praještěry, Evžen Jindra (to je ten, co si jej vždycky pletu s Romanem Průchou, oběma se tímto omlouvám :-) a Jan „Mustang“ Vaněk bez přívlastků. Zdrbli jsme známé, já na nářek nad vycházející SF reagoval připomenutím Franty Novotného a na Vaňkův přípodotek, že české autory nečte, jsem opáčil, že Franta je autor světový, stejně jako Evženův oblíbený Cordwainer Smith.
  • Víte, co je to chucpe?

           Já také přesně ne, ale řekl bych, že jde o specifický druh problematické argumentace. Jako příklad je často uváděn případ člověka, který potom, co zavraždil otce a matku, žádal o přihlédnutí k polehčující okolnosti, že je sirotek.
           Dnes ale tento pojem nově definoval Vašek Pravda. Přes měsíc z něho s Pagim dolujeme podpis smlouvy o užití značky Parcon na chotěbořském Festivalu fantazie. Když jsem se opovážil připomenout, že opět uplynul týden od doby kdy řekl „dnes to posílám“, namítl, že my jsme zase nedali na stránky Interkomu a Fandomu odskok na stránku Avalconu.
           Že to po nás chce, ale nikdy neřekl, jen to včlenil do smlouvy, kterou ovšem neměl čas poslat :-)
  • 18. června SSSR opět u Knížete Václava. JWP domluvil s majitelem restaurace speciální scifistické menu jako Dejvická Zeměplocha či Jolanina prsa. Když jsem přišel, Honza Hlavička si už povídal s Peťou Pavelkem a Honzou Pavlíkem a Vláďou Kejvalem. Pak dorazila Jolana a Honza zklamaně poznamenal, že si myslel, že porce budou větší a jestli Jolana nezhubla.
  •        Pak venku vypukl monzunový déšť a Andrea, ač s deštníkem, přišla jak vodník. Moji chytrou ženu to zastihlo kousek od vietnamského tržiště, kde si rychle koupila sandály a zachráněné a suché boty si přinesla v tašce. Pak se objevil Honza Kantůrek, Franta Novotný, Pavel Weigel, Jirka Doležal, Miloš Podpěra a spousta scifistické mládeže a dorostu.
           Od minulého SSSR jsem stačil zapomenout, ale brzy mě tam rozbolela hlava. Příště snad raději jinde, nemožná akustika, mizerné větrání, a když se připočte ještě vzteklé chování pořízků, kteří tam fungují jako číšníci, měli bychom nalézt něco v okolí...
    Zdeněk Rampas
    Pokračování příště
    Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK    Předchozí pokračování Pokračování příště