Logo rubriky
7/2004
  Fandom v datech (další) (213)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK    Předchozí pokračování Pokračování příště
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2004

Hvězdný bulvár

Odposlechnuto

Když jednou Napoleon nedosáhl v knihovně pro jakousi příručku, řekl mu službu konající generál: Dovolte, sire, já vám to podám, jsem větší. Na to mu císař odpověděl: Nikoli, pouze vyšší.
Nevím proč, ale tohle mi vytanulo na mysli, když Vašek Pravda považoval za nutné protestovat proti sloganu na reklamním banneru tvrdícím, že Parcon je největší československý con. :-)
Zdeněk Rampas
       
  • 9. června jsem se v Krakatitu zúčastnil zasedání komitétu pro vytvoření první SF/F pětiletky (něco jako ročenka, ale vybírá se z povídek za pět let). Jde o nápad Ondřeje Jireše a jeho cílem je zmapovat povídkovou produkci od roku 1990. Dalšími dobrovolnými čtenářskými martyry jsou ještě Antonín „Kryštof“ Kudláč, Keplík, Tom Němec a ženský živel zastupující Milena Matějková a nepřítomná Ivana Kuglerová. Pokud máte nějaké tipy na superpovídku z let 1990-1995 (první pětiletka má 6 roků :-), nenechávejte si je pro sebe.
  • 10. června jsem na chvíli zašel do Krakatitu, rozpáleného jako celá Praha, kde mi Tom Jirkovský předal balík knih ve prospěch Akademie SF, poseděl jsem s Egonem Čiernym, kterému jsem řekl, že kdyby doslov k poslednímu Žambochovi byl jen o trochu lepší češtinou, myslel bych si, že jej napsal on a ne podepsaný šéfredaktor internetového magazinu Fantasy Planet. Richard Podaný mi sdělil smutnou zprávu o tom, že výběr z divadelních recenzí Vavřince Lebedy se Pasece moc neprodává, no jak by také ano, když tam chybí ta o Cestě kolem světa za 80 dní... Tom Němec mi dal novou Pevnost, kde mě zaujala další povídka Michala Špačka o těžkých pracovních podmínkách ve skřetí armádě, myslím, že by stálo za to zdůraznit, že první takovou povídku napsal o několik let dříve, než to napadlo Jeskova. Pak se začali objevovat přespolní hosté, Ondrej Herec z Blavy, Dana Krejčová z Brna, Dáreček ze z Plzně a to pomíjím Jolanu, Roberta Rameše, Toma Štipského a Pavla Noska, sice z Prahy, ale v Krakouši se objevují řidčeji než dříve jmenovaní. Po dlouhé době jsem vydržel až do zavírací hodiny.
  • 12. června byla sice sobota, ale díky slevám za vstupenky z kanibalské výstavy přišla návštěva multiplexu na přijatelný peníz. Starsky & Hutch byli dost dobrou zábavou (zvláště dračí scéna nedá fanouškům fantasy spát).
  • 14. června už bylo levnější veselé pondělí a na řadě byl Harry Potter a vězeň z Azkabanu. Proti předchozím rutinním dílům konečně nastoupil na post režiséra někdo zajímavý a zlepšení bylo vidět. I když moje očekávání byla o něco vyšší.
  • Marvin
  • 14. června odpoledne jsem se nejdříve zastavil v Luxoru na křtu knihy Roberta Blandy Sarkofág 1.01. Tam už pobývali Pagi, Staso Juhaňák a Honza Kovanic, se kterými jsem si krátil čekání na představitele vlády a strany. Ke knize samotné mám zvláštní (konkrétně lektorsko-oponentský) vztah, napsal jsem autorovi stranu připomínek, jak by ze své přerostlé povídky mohl udělat SF, ale nějak tomu nechtěl rozumět a z mých připomínek akceptoval tak málo, že z posudku budu moci snadno udělat nepříliš pochvalnou recenzi. Ale zpět do Luxoru, Robert Blanda se v marketingu vyzná určitě víc než v moderní SF a propagaci své knihy svěřil PR agentuře Gabriely Masopustové, na křest pozval ministra informatiky Vladimíra Mlynáře, svého známého z doby, kdy se oba věnovali novinařině, a literárně-divadelního vědce, profesora DAMU, Miloslava Klímu.
  •        O knize hovořili jako o mezižánrové, určené nejen čtenářům SF. Pokud někdo neví nic o moderní SF a udělá mu radost nalezení motivu nesmrtelnosti známého z Věci Makropulos, tak je to kniha právě pro něho, takoví čtenáři však nekupují v SF edici SF nakladatelství knihu v typické SF úpravě, obálce a paperbacku.
           Moc jsem se nezdržel a hurá do Ruzyně, kde jsme měli naplánovanou oslavu státnic našeho policejního sboru. Magisterské zkoušky složily Eva a Jana, jak dopadla Iva, jsem se zapomněl zeptat :-(
           Děvčata nakoupila pestrou směs lahůdek, Andrea přinesla meloun, Jana třešně, Bí velké balení buřtů, Eva víno a všichni spoustu produktů Opavie. Pak ještě dorazili Honza Vaněk jr., Jana Šturmová a Filip Gotfrid. Nijak jsme se nešetřili a když jsme dorazili směs třešní, vína a sušenek, opékali jsme si buřtíky a k tomu si dali pár polárkových dortů. Kupodivu ráno bylo jedno z těch mých lepších.
           Působivá magie vysoko šlehajících plamenů způsobila, že jsme do jedenácti hodin seděli u ohně, děvčata dávno zapomněla, že přišla v bílých blůzkách, a jen Filip, který nechtěl být ráno v obchodě cítit dýmem, uskakoval před kouřem, když se vítr obrátil.
  • 15. června proběhl v Krakatitu křest antologie české fantasy Čas psanců, sestavil ji Ondřej Jireš a vydal Staso „Triton“ Juhaňák, který se ke všeobecnému překvapení přemohl a zúčastnil se té slávy. Hvězdou odpoledne se stal Mirek Žamboch, který trochu zastiňoval přítomné autory (L. Medka, L. Lukačovičovou, …) a ještě více nepřítomné (V. Šlechtu, Sašu Pavelkovou, Fr. Vrbenskou… :-) Když došlo na křtiny a hlavně na šampaňské, ukořistila pro mě Jolana skleničku, a tak vlastně ona může za žertovnou příhodu, která následovala: Popíjím si v koutě u okna před barem, kdyžtě zahlédnu Lucku Lukačovičovou sedět ve fantasy místnosti pod drakem. Vydám se k ní, probereme, co je třeba, a od dveří vidím, že na mi stole chybí šampaňské. Vrátím se k Lucce a před ní stojí jedna plonková sklenka, popadnu ji, mocně si přihnu a vrátím se k oknu, kde si k mému stolu mezitím přisedl Mirek Fibiger a za jeho půlitrem se skrývá má sklenka. Omlouvám se tímto dotyčnému, který si své šampaňské neuhlídal.
  •        Když nás v 19.00 vyhnali, zavedl nás (tedy ještě Milenu, Stasa, Pavla Kauckého s přítelkyní, Ondřeje Jireše a Jana Patrika Krásného) Mirek Žamboch do vinárny Houpací kůň v Křemencově ulici, vřele doporučuji. I já se nechal na půl hodiny přemluvit, odešel jsem sice jako první, ale až v 21.00. Patrik mě přesvědčoval, že bych neměl psát jen o tom, co se schumelí v Krakatitu a okolí, ale i něco, co jde do hloubky a do živého. Nevím ale, zda na to mám chuť, od jisté doby se snažím vyhýbat stresu, na konfliktní maily odpovídám až po dvou dnech s přihlédnutím k tomu, zda mi to stále ještě připadá podstatné, internetových diskusí se nezúčastňuji a snažím se je ani nečíst :-). Opravdu nevím, proč si zvyšovat tlak komunikací s nevzdělanými, nezdvořilými či idioty, samozřejmě i to může být někdy přínosné a lze dojít k zajímavým závěrům, ale bývá to většinou příliš draze zaplacené poznání.
  • 15. června nás většina šla z pétanque do Yvy místo tradiční Legendy, protože byly obavy z přílišné koncentrace fotbalových fanoušků. Díky tomu to pak nebylo do kina Art tak daleko a tak se nás pár vydalo na devátou na The Rocky Horror Picture Show. Základní SF vzdělání si tam s námi přišel doplnit i Tunelář a odcházel spokojen.
  • Marvin
  • 17. června v Krakatitu vracím Honzovi Kovanicovi jeho román s několika postřehy a korekturami Jiřiny Vorlové, na kterou rovněž čekám s balíčkem knih, které si vydělala jako porotce ceny Trifid. Egon rozdával recenzní výtisky posledního románu Jarka Mosteckého Útesy křiku a zval nás na autogramiádu, to Peťo Pavelko lákal na výživnější posezení, na nedělní vinné soirée, ale obávám se, že tentokrát to nestihnu.
  • 19. června jsme s Michaelou, Pagim a jeho přítelkyní Evou navštívili Teodora Rotrekla. Jak už to bývá, čekaly nás dvě zprávy. Nejdřív ta dobrá: Teodor vydal monografii. Místo předmluvy je úryvek z chystaných pamětí, o kterých jsme tuším referovali u příležitosti minulé návštěvy, takže zatímco tehdy psal o svém prvním setkání s automobilem, dnes je již v roce 1946 u prvního setkání se svou ženou Tamarou. Ta horší zpráva je, že prodělal operaci a doposud se z ní zcela nezotavil. My jsme k tomu určitě moc nepřispěli, ač jsme původně přijeli jen na otočku, zdrželi jsme se tři hodiny.
  • 19. června jsem byl upozorněn, že v článku o SFK Perry Rhodana je uvedena stará adresa. Momentálně má stránku www.rhodan.cz. Předsedou je Hauty (byl řádně zvolen) a kontaktní adresa je: mysob@post.cz
  • 19. června v úterý patřil Záviš mezi menšinu, co šla do Legendy, takže jeho vyhlášení Pivqestu bylo šířeno dál až díky e-mailové konferenci brněnských fanů. Každopádně se nás v sobotu naproti pivovaru sešlo sedm, což je slušná účast. Akce se oficiálně jmenovala nějak jako Festival zábavy a nebylo tam opravdu liduprázdno. U horního pódia, kde se do toho opírali Horkýže slíže, byl navíc sraz motorkářů, takže tam byla tlačenice lidí i strojů. Navíc se velmi rychle zhoršilo počasí a začalo pršet. Když první bigbeat dohrál, tak se motorkáři začali rozjíždět pryč (asi někam, kde se budou moct nejen napít, ale i později vyspat). Záviš mezitím zpětně sehnal na hrací kartu potřebná razítka za vypitá piva, které ze začátku na stáncích okolo nás neměli, takže do té doby vlastně pil úplně nadarmo. Jednotliví účastnici opouštěli areál v závislosti na jejich vztahu k dešti, já odešel docela brzo po dvou pivech (a ani jedno nebylo pořádající Starobrno).
  • Marvin
  • 21. června protože (stále ještě) nevyšel Interkom, sešli jsme se v Čáslavské, odkud nejotrlejší vyrazili do IMaxu na dvacetimetrového Harry Pottera. Do té doby nás Eva bavila ještě nezapomenutými znalostmi z nedávných státnic. Například procentickými odhady sexuální orientace v naší společnosti. Když došla k počtu bisexuálů, pravil Filip, že na tom něco může být, on že je také Bí-sexuál.
  • 22. června přivezl Mirek Dvořák z Brna plné auto Útesů křiku od Jarka Mosteckého. Sešli jsme se v Krakatitu, kde tou dobou byl již Netopejr (bez miminka), Honza Adamčák a Pavel Dobrovský s Lenkou. Poslední jmenovaní dobrodruzi se chystají na cestu po Etiopii, rozmluvit si to nedali, tak jsme jim alespoň popřáli šťastnou cestu.
  •        Pak jsme se vypravili do Žita (cestou jsme ještě přibrali Honzu Kovanice) na veselé historky ze života knihkupeckého, které nám líčili Wojta Běhounek a Filip Gotfrid, ten zde oslavil i třicátiny. Protože většina přítomných někdy prodávala (nebo vydávala) knihy, protáhla se přednáška až do devíti. Řešili jsme záhadu, proč se neprodává Zběsilost Wilbura Smithe, když ostatní jeho věci tak pěkně jdou (podle mě by záhadou měla být spíše druhá část věty... :-), dověděli jsme se, co se krade v Krakatitu nejčastěji (štafle) a kolik procent obratu si odnesou zloději (10, ale to se mi teď zdá nějak moc, možná šlo o rabat).
  • 23. června se mi ozval Jarda Olša jr., je zase na chvíli v Praze.
  • 24. června byly největšími kulturními událostmi v Krakatitu vydání dalšího Miévilla a přítomnost Jardy Olši jr., má distribuce knihy T. Rotrekla v tom docela zanikla :-)
  •        Jarda se zajímal, co se přihodilo ve fandomu a SF od jeho poslední návštěvy, ale opravdu jsem si nevzpomněl na nic zajímavého, nebo co by nenašel v Interkomu.
           Když jsem pak mluvil s Janou Rečkovou, nemohla uvěřit, že byly časy, kdy proti mně byl JOjr sice vysoký, ale střízlík.
  • 24. června jsme měli díky Honzovi Šimůnkovi zařízen odborný výklad na výstavě léčivých rostlin. Výklad byl doprovázen názornými ukázkami ve smyslu, že se průvodce každou chvíli ohnul do záhonů a utrhl tu snítku, tu květ či list a posílal kolovat. Asi nemůže takové výklady pořádat moc často, jinak by na některých záhoncích nic nezbylo. Po exkurzi jsme si ještě samostatně prošli část zahrady a někteří i zakoupili nějaké ty byliny či květiny. Slunečné odpoledne lákalo k posezení, tak jsme si odhlasovali koktejl bar v centru. Vzdušnější balkon byl sice obsazen, ale uvnitř nám obsluha ochotně srazila stoly. Takové mojito je v tomto čase skutečně osvěžující.
  • 26. června bylo u A+A opět herní odpoledne, ovšem tentokrát rozšířené o venkovní aktivity. První byl hod oštěpem, Amila se nám pokoušela vštípit základní techniku a dokonce nás donutila k rozcvičce. Ukázalo se, že hodit oštěp není tak snadné, jak to v televizi vypadá, ovšem takový Miles ho vrhal docela slušně. Pak jsme došli na nedaleké hřiště pétanquového týmu Trefils, kde se ukázalo, že umístění našich týmů na opačných koncích ligové tabulky není náhoda – děvčata nás pány pěkně drtila. Po návratu udělala Amila langoše a gofry a po jejich konzumaci jsme si zahráli populární Dej sem mozek. Jako vždy se partička pěkně protáhla, takže vítězství bylo všemi hráči přijato s úlevou. Další na řadě byl Fantom staré Prahy, díky zapůjčenému původnímu plánu mnohem hratelnější. Shodou okolností moje figurka ve všech případech jako policista zatýkala a jako fantom jsem se naopak omylem hned na začátku vydal do rukou policie. Potom jsme si zahráli něco intelektuálně méně náročného a bylo zase po desáté a nejvyšší čas k rozjezdům domů.
  • Marvin
  • 29. června jsme se shromáždili na křtu knihy Útesy křiku Jarka Mosteckého. Propagace akce nějak zaspala, takže jsem během obřadu moderovaného Tomem Němcem a Frantou Novotným rozdal jen pár Interkomů, které jsme včera s Honzou Vaňkem jr., Bidlem a Tiri poskládali.
  • 1. července se přes úmorné dusno sešla v Krakatitu zajímavá společnost. Po čase se zde zdržel Franta Novotný, využil jsem toho k probrání podrobností okolo vydání jeho povídek v České řadě. Pagimu jsem dal recenzní výtisky od Tritonu, právě vyšla Tehanu a konečně i Zlodějčina hra. Tom „Laser“ Jirkovský mi slíbil článek o svém letošním polském turné, s Jolanou jsme probrali podrobnosti nedělní výpravy na Hanspaulku.
  •        Franta Novotný nám (a Jolaně zvláště:-) vysvětlil omyly, jichž se Miéville dopustil v románu Jizva, prohřešky se týkaly hlavně lodní mechaniky (mně spíš vadí, jak je to tlusté :-)
           Egonovi jsem slíbil opětovně kontaktovat Marcela Grüna ohledně Miniconu v Planetáriu (píši to sem hlavně proto, abych nezapomněl :-)
  • 2. června jsem po ránu zaskočil do Čáslavské pro Ikarii a Honor Harringtonovou. Za pultem seděl Jirka Pavlovský, mobilem zasvěcoval kohosi do svého účetního a skladového systému a nebylo třeba být školeným psychologem, abyste poznali, že už počítá dny, kdy jej Filip vystřídá. Atmosféru dokreslovala krámkem dunící satanistická hudba, jak jsem se později dověděl, z filmu „Satan přichází“. V  daleké Chotěboři tou dobou začínal Festival fantasie, odolali jsme ale a odpoledne s Michaelou vyrazili za Petrem a Inkou Hanušovými. Začali jsme kuriózním grilováním s deštníky otevřenými nad grilem, a když jsme počasí dali najevo, že my tedy neustoupíme, ještě se vyčasilo a večer patřil k těm z nejlepších. Dokonce jsem zapomněl přivést řeč na sbírku povídek, které Petrovi a Ince chystám. Ale nevadí, asi je teď budeme vídat častěji, nově otevřená stanice metra Kobyliské náměstí zkracuje cestu na snesitelnou dobu.
  • Den nezávislosti

  • 4. června jsme se po několika letech strávili u Evy Hauserové, původně jsme plánovali navštívit Helenu a Richarda Podaných v Šestajovicích, ale i oni dlužili Evě návštěvu a pro nás líné Pražáky, mezi které vedle Viktora Janiše a jeho Haničky počítám i Honzu Vaňka jr. dočasně dislokovaného v Poříčanech, to na Hanspaulku bylo blíž. Vzal jsem si foťák a pořídil si konečně fotografie nástěnných maleb, kterými na jednom památném silvestrovském večírku vyzdobili Pavel Kosatík, Eva a Vilma halu. U Evy jsem již na povídky nezapomněl a odnesl si tlustou složku. Vesele jsme konzumovali Eviny dobroty, nejen kulinářské, ale i literární a když už jsme nečekali další příchozí (Jolana se omluvila), dorazili na chvíli Klímovi se všemi (třemi) holčičkami. Vilma projevila nesouhlas s tím, že těhotenství trvá tak krátce, její román má již devět set stran, ale ještě by potřebovala pár měsíců klidu.
  •        Když jsme se rozloučili s Klímovými, dámy se věnovaly prohlídce zahrady a pánové kritice překladu.
           Já s Michaelou jsme se pak ještě pod záminkou nějakých softwarových inovací šestajovického počítače jeli podívat na stádečko, pardon smečku, chrtíků a tamní třešně. Byly výborné a bylo jich dost, i když jsme se trochu museli natahovat, protože nás už v pátek předešla rodina Čermákova. :-)
           Při cestě do Šestajovic jsme si užili vymožeností moderní doby, když se Helena pokoušela přemluvit imobilizér moderního japonského vozu, že jsme opravdu ti praví, kteří smí nastartovat a odjet. Některé postupy mi připadly docela povědomé: Vystoupíme a pak jakoby nic nastoupíme a třeba se to zlepší.
  • 8. července si připadám jako páter Vrba, málem jsem svůj kufr nedovlekl. Když jsem jej vyprázdnil směrem k přítomným Pavlům Kautskému a Weigelovi, Frantovi Novotnému a Honzovi Vaňkovi jr., přišel si pro autorské výtisky Havranů Pavel Houser (namluvil jsem mu, že je Krakatit skoro prázdný, a proti obvyklému děsu jsem ani tak nelhal) a dal mi dva balíky korektur, se kterými jsem kufr zase musel zvedat oběma rukama. Protože se ten den na několik hodin vrátilo léto, užívali jsme si dost vedra, naštěstí ale Mirek Žamboch objednal láhev bílého a v jeho milé a chladné společnosti se dalo přežívat.
  •        Připili jsme na zdraví Mileně, která si na cyklistické stezce pořídila sádrovou ozdobu paže po střetu s nějakým obzvlášť pitomým řidičem (hájil se tím, že jej kolo překvapilo).
  • 9. července zlomyslný virus (jak jsem se později dověděl, šlo o albánský vir manuálního typu) napadl server a rozeslal spoustu firemní korespondence Libora Marchlíka a Kramného. Kdo by měl čas a sílu se tím probírat, dověděl by se asi hodně o obchodních spojeních mezi našimi vydavateli a knihobchodníky a rovněž o kvalitě jejich zákazníků, netoužících po ničem jiném než nové dávce Warcraftů.
  • 12. července dávali ve filmovém klubu reprízu na přání diváků, tentokrát to byla anime klasika – Naušika z Větrného údolí. Skvělá věc, postkatastrofický svět se zmutovanými lesy a jen lokálně apokalyptickým finále.
  • Marvin
  • 14. července, ač je úterý, spěchám z prázdného Krakatitu domů, kde mám schůzku s JOjr. Moc jsme si nepopovídali, stále mu volali vládní krizí znepokojení kolegové z Afriky a méně atraktivních míst Asie, aby zjistili, do jaké míry jsou ohožena jejich vystřídání. Však vy byste si, být umístěni v Kinshase nebo Ulanbátaru, také stříhali metr :-)
  •        Rozesmál mě útržek zaslechnutého rozhovoru: ...a pak mi náměstek ještě řekl..., ale to si nechám pro sebe. Možná to pustil právě proto, abych to šířil dál...
           Jarda mi přiblížil myšlenku SF výstavy, která by mohla několik let putovat po českých ambasádách a kulturních zařízeních po celém světě. Stačí ji jen vytvořit, o zbytek se postará on. Možná, že teď když se fandom zmohl alespoň na podporu našich nominací na Euroconu, mohl by v podobném směru vyvinout ještě trochu aktivity.
  • 15. července v RUR porada skupiny pro hledání české SuperSF 1990 až 1995. Krištof, Milena s rukou v sádře, vytiskl jsem seznam a i po vyškrtnutí Karla Poláčka a Švandrlíka toho bylo tolik, že prošel můj návrh rozšířit počet porotců.
  • 16. července bylo v Krakatitu veselo (a horko). Jolana přinesla RIP za třešně meruňky a při její příslovečné štědrosti měl Richard problém je odnést. Společně s Jolanou a ostatními dobrovolnými rozdavači nabízeli všem přítomným, dokud se nedala taška zvládnout jednou rukou. Po dovolené se objevil Richard Klíčník a pochvaloval si, jak se Parcon organizuje skoro sám, dobře, že tam nebyl Pagi, asi by ho praštil.
  •        S Jolanou a Richardem jsme se domluvili na další návštěvě Teodora Rotrekla, teď mu to ještě musím říci...
           J. W. P. mi přátelsky vytkl, že jsme ještě neotiskli žádnou recenzi na jeho poslední knihu, marně jsem se hájil, že když dnes vycházejí Povídky malostranské či Babička, že se také nerecenzují, že si užívá radostí i strastí žijícího klasika :-) Nicméně je pravda, že část Totální ztráty rozměru vychází poprvé (doufejme, ale že ne naposled :-) a tak snad již v tomto IK najdete recenzi Toma Němce.
           Před sedmou se zastavil i Jaroslav Olša jr. a nechtělo se mu, když nás pak vyháněli, ven, jemu zhýčkanému tropy byla venku zima :-), já naopak málem vedrem zahynul cestou do dalekých Kobylis pro povídky Petra a Inky Hanušových.
  • 17. července jsme se s Michaelou vydali na gardenparty u Pavla Kouckého do dalekých Hrnčířů (je to ještě v Praze, ale o fous, a dalo by se říci, že na opačném konci než Ruzyň :-). Jako správní workoholici jsme dorazili s výhrůžkou, jdeme jen na skok, ale pak jsme vydrželi jako poslední, osvěžováni postupně vybranými víny a vyživováni šesti druhy na grilu průběžně vyráběných řízečků. Škoda, že Mirek Žamboch podlehl nějaké chorobě a Milena si s rukou v sádře netroufla na podobnou výpravu. I tak jsem se zde ale seznámil s Jirkou Vlčkem, provozovatel palmKnih a třeba z toho bude něco dobrého pro vydávání současné české SF.
  • 17. července se u nás konal irský dýchánek. Počasí nabralo místo irského tropický ráz, takže zvítězila varianta zahrada (ovšem bez přitápění grilem). Kromě tradičních pochutin bylo díky spolupořadatelkám z webu Irská whiskey (www.mujweb. cz/www/whiskey) podáváno i stylové jídlo a vrcholem byla degustační ochutnávka devíti druhů whiskey.
  • 19. července jsme konečně šli na Shreka 2, kvůli jediné kopii s titulky do nepopulárního Špalíčku. Trochu jsem (asi neprávem) čekal víc, ale i tak to bylo stále dost dobré, jen už to chvílemi připomíná muzikál.
  • Marvin
  • 20. července jsem zabloudil do zcela mrtvého Krakatitu, naštěstí mi první hodinu dělala společnost Michelle a pak se objevil J. W. Procházka a po něm většina Rigor Mortis. Takhle pohromadě (Štěpán Kopřiva, Jirka Pavlovský, David Horák a Pavel Hönigschmied, chyběli jen Marek Dobeš a Jack) jsem je neviděl již několik let. Nevím, co bylo předmětem schůzky, takže vám to ani nemohu prozradit :-), v mé přítomnosti se probíraly jen různé způsoby úpravy střeliva, aby co nejvíce odporovalo ženevským konvencím. Mezitím dorazil Tom Němec, odskočil si z Pevnosti, kde vyšilují nad dvěma čísly současně, jeho antologie mladých tváří české SF jde do finále.
  • 22. července se mi po několika měsících podařilo vyrazit z Toma Jirkovského originál Těžké planety (Ivana Adamoviče :-). Doufám, že tak konečně padla poslední překážka na cestě k vydání kompletního díla se všemi povídkami a komentáři.
  • 24. července se konal jubilejní 5. ročník Snoopy Grand Prix v minigolfu a Miles uspořádal navazující Pikachu's Cup – pétanqueovou střeleckou soutěž spojenou s vyřazovacím turnajem jednotlivců. V minigolfu byla první Pet a já skončil na velmi pěkném druhém místě. V pétanque byli vítězové následující: Amila – vítěz KO turnaje jednotlivců, Miles – nejlepší střelec (úspěšnost 48%), Pet – cena za první trefu a ocásek, Robo – cena za smrtelné zranění (oba poslední výsledky se týkají střelby na sádrovou pokladničku ve tvaru Pikachu). Diplomy předány v hospodě U kormidla.
  • Marvin
  • 24. července uspořádal JVjr literárně-kriticko-překladatelský večírek, pohříchu dost navštívený smůlou, potažmo nenavštívený pozvanými. Janišovým shořel počítač a Jolana a ostatní byly mimo Prahu. Naštěstí Honzu napadlo pozvat Pavla Kočičku z Mladé fronty a tak dosáhl nadkritického množství potřebného k rozběhnutí diskuse. (Převážně o tragickém způsobu, jakým ve čtvrtečních Lidových novinách referovali o SF. Přitom hned v následující příloze věnované komiksu dokázali, že neinformovanost není na jejich ztránkách nezbytnou podmínkou. Je skutečně podivné, že o názor na moderní SF si řeknou Josefu Nesvadbovi, ale na komiks se ptají Jirky Pavlovského, když se o něj zajímá, dokonce živěji než JN o SF, i Vlastislav Toman, mnoho desítek let šéfredaktorující ABC :-).
  • 26. července navštíven film Spider-Man 2, dámská polovina výpravy byla převážně lehce zhnusená, kupodivu nikoli kvůli akčním bitkám, ale kvůli romantice apod. Naopak většina pánů (včetně mě) byla spokojena.
  • Marvin
  • 26. července v RUR stejně jako 27. července v Krakatitu chcípl pes, ani knihy už nevycházejí, okurková sezóna jako vyšitá...
  • 28. července slavíme u Peti Pavelka jeho narozeniny. Kdo nemá Kdo je kdo, tomu napovím, že je o 10 let mladší než já :-). Pokud si myslíte, že maximum fanoušků na metr čtvereční podlahové plochy se dokáže složit na párty u pagiho, ten by se ještě divil, čeho je fandom schopen.
  • 29. července jsem v Krakatitu Tomovi Jirkovskému připomenul sliby, které mi dal včera u Peťa (hlavně ten článek o jeho polských dobrodružstvích), Pavel Weigel mi ukázal dopis, že další pokračování Kočkodlaka Xina psané speciálně pro český trh je na světě, já snad začnu číst fantasy, už by jen chybělo, aby kočkodlak s bandou dobrodruhů putoval pro Magický artefakt do Temných Hor :-). Honza Kovanic mi předal k posouzení svou inovovanou marsovskou epopej, vezmu si to na Tatracon, třeba bude pršet :-)
  • 30. července se chystáme na Tatracon, když tu dorazí mail od Mirky Páričkové, že ocka prepadli a zbili a že asi ruší Tatracon. Než se zjistilo, že to znamená, že naň asi nebude moci přijet, dost nás to poděsilo. PaMire, uzdrav se brzy.
  • 31. července začíná Tatracon, ale o tom jinde.
  • 2. srpna jsem v RUR nafasoval novou Ikarii, která pravděpodobně vejde do dějin české SF žurnalistiky recenzí na poslední knihu Mirka Žambocha na Křídlech tornáda. Přestože je umístěna v rubrice TIP ikarie , zjevně si ji před otištěním nikdo nepřečetl nebo se v Ikarii už všichni zbláznili, omlouváme se tímto Ramaxu i FantasyPlanet, pokud jsme kdy naznačovali, že dosáhly dna ve své kategorii (recenze psaná plynou hotentotštinou :-). Je to o to smutnější, že s některými závěry recenze, když je dokážete rozluštit, lze i souhlasit :-(
  •        A ještě čtenářská minisoutěž: najděte fotografii Filipa Gotfrida (nápověda: strana XIII barevné přílohy).
    Zdeněk Rampas
    Pokračování příště
    Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK    Předchozí pokračování Pokračování příště