Logo rubriky
8-9/2004
  Fandom v datech (další) (214)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK    Předchozí pokračování Pokračování příště
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2004

Hvězdný bulvár

Odposlechnuto

Škoda, že si nemohu nekupovat víc jak jednu Ikarii.
       ***
Mám-li si vybrat mezi Faltýnkem a Jirešovou hagiodysgrafií, nebudu váhat ani vteřinu.
(odposlechnuto na posledním prázdninovém večírku)
Vysvětlivky:
  • Praha (nepodepsané ZR),
  • Brno,
  • jinde
  • 12 srpna chvátám do Krakatitu, kde mě čeká práce nahromaděná během scifistické rodinné dovolené na Tatraconu. Probrat s Richardem Podaným hrozivě se blížící valnou hromadu Akademie, připomenout Laseru jeho závazky vůči Akademii a Interkomu... Pavel Weigel mě podaroval taškou hrušek a Honza Pavlík potrestal taškou knih pro Triton, raději jsem to odnesl zpět do práce, záda mám jen jedna :-)
  •        A ještě: RIP mi řekl, že jedno číslo revue Labyrint bude věnováno zkoumání fenoménu utopie, jsem zvědav, jak uspějí na poli, kterému se IK věnoval po loňský ročník.
  • 14. srpna Pet zorganizovala brněnský výsadek (já, Miles, Hathor a Zdena HT), který se v Praze zúčastnil velké terénní hry Záchrana Modré planety. Jednalo se o společný počin trekkies a brankářů, takže naše povrchni znalosti jak Star Treku, tak Hvězdné brány z naší výpravy nedělaly zrovna favority a to ani když jsme kooptovali Honzu Pavlíka. Ale není důležité zvítězit, ale zúčastnit se. Hra byla poněkud poplatná tomu, že vznikala v teple u stolu, takže by šla bez problémů přemístit do větší skautské klubovny, ale prostředí parku v Prokopském údolí bylo pěkné a aspoň nás nikdo nehnal někam do pekel a zpět. Cestou tam navíc náš vůz sjel z trasy k velkoobchodu s nápoji Tvin, takže jsme se rozhodně nevraceli s prázdnou.
  • Marvin

    Velká inventura archivu CKČ

  • 14.–15. srpna jsme hned ráno s Janou Šturmovou vytiskli, rozstříhali a slepili tři plachty se seznamy prací CKČ, každý velikosti běžných dveří, pomocí kterých jsme se pak po zbytek víkendu snažili identifikovat a roztřídit 23 let CKČ. Obdobný pokus probíhal naposledy někdy na konci minulého století, některé ročníky tedy byly víceméně v pořádku, u většiny byly ale seznamy povídek jen v papírové formě, často chybělo přiřazení autora a jeho povídek a další ochotný pomocník Václav Kuba seděl dva dny za počítačem a doplňoval půběžně zjišťované údaje. V neděli přišel pomoci i Honza Vaněk jr., ale pak se ukázalo, že mu všechen čas zabere korektura IK 7/2004.
  •        Když jsme se naprosto zničení v neděli večer loučili, byl stůl v SF archivu, na kterém se obvykle skládá Interkom, pokryt osmnácti sloupci jednotlivých ročníků CKČ (víc jsme nestihli), z nichž některé dosahovaly výšky osmdesáci centimetrů. Teď už jen zbývá každou složku otevřít, každou povídku zkontrolovat proti seznamu, vytřídit dvojáky, opatrně sklepat, desky popsat a uložit do sklepa. Doufám, že to stihnu do Vánoc.
  • 16. srpna měl filmový klub z důvodu rekonstrukce stále prázdniny, takže jsme aspoň navštívili artový sál v multiplexu a šli na Věčný svit neposkvrněné mysli. Jim Carrey opět dokázal, že hrát umí, jen musí mít co.
  • Marvin
  • 16. srpna po ránu zjišťuji, že tiskárna, kde vyrobili poslední dvě čísla (ta s horší kvalitou tisku), má dovolenou, spouštím googla, odpovídám na inzeráty a sháním náhradu, protože chci, aby IK 7/2004 vyšel ještě před Parconem. (V následujících dnech dostávám několik nabídek v rozmezí od 25 do 35 Kč za jeden IK, nejlepší cenu nakonec nabídlo nakladatelství a tiskárna Jalna, kam jsem volal hned v pondělí ráno a která dokáže udělat tenčí IK za 12 Kč :-)
  •        Odpoledne jsem v RUR pod vlivem článku v Respektu (a také následkem chvály slovenských scifistů na Tatraconu) zakoupil Šifru mistra Leonarda (jsem zvědav, zda se k ní dostanu před důchodem), a jel pokračovat v marném boji s CKČ, která jeví snahu vyplnit všechen prostor v domě.
  • 17. srpna, kdy by byl nejvyšší čas dokončovat inventuru CKČ či se připravovat na valnou hromadu Akademie (nebo třeba na svou přednášku o fanzinech na Parconu) se objeví Richard Klíčník s tím, že je třeba připravit potisk parconské placky. Zbytek dne a večera je v háji.
  • 18. srpna okolo 11. 00 přijíždí opět Richard K. s Šárkou (uklízeli v B/L kino), docela se mu líbí mé návrhy placky, ale zjišťujeme, že návrh trička Parconu je nepoužitelný a musím udělat nový, technologicky realizovatelný…
  •        Když jsou hotové, okolo 17.00 se u mě zastavuje Mirek Dvořák, přivezl z Brna Mloky. Okem profesionála zkritizoval naše doposavad odvedené dílo, škoda, že nebyl autoritativnější, on jediný si dokázal představit jak velký se bude jevit text na placce, a cca za hodinu osvěžen želivkou z mého vodovodu (pravý kohoutek pro významné návštěvy) odjel domů, abychom se zase potkali v pátek.
  • 19. srpna je v Krakatitu pozoruhodně klidno, měl jsem alespoň čas s Editou Dufkovou, Luckou Lukačovičovou a Ivanou Kuglerovou (to už k ďasu píšou jen ženské, nebo že by to bylo tím, že rozhovor s mladou dámou je přece jen příjemnější než pokec s mladým drsoněm?) probrat nějaké literární projekty.
  •        Richard Klíčník v klamném domnění, že Parcon už je v suchu, se věnoval spíše Šárce a jen občas někomu připomněl, co od něho fandom očekává.
  • 20. srpna pořádám poslední klímovský večírek letošních prázdnin. Kvůli Tatraconu a pak inventuře CKČ jsem se letos vůbec nedostal do Úžic a tak jsem ani neviděl hlavní atrakci, kterou se stala Karolína, třetí Vilmina (a Martinova) dcera.
  •        Když jsem Vilmě ukazoval stále se ještě na stolech vršící archiv, ukázalo se, při zalistování v povídce Jorikovo dobrodružství s panem Sakhim od Inky Hanušové, že povídka je to náramně věštecká, neb v ní vystupují sestřenky Alžběta a Hedvika (tak se jmenují dvě Vilminy starší), vedlo nás to pak k úvahám, zda Karolínku, která by se podle povídky měla jmenovat Emílie či Žofie, v porodnici nevyměnili a tak podobně :-)
           Byl to první večírek, kdy jsme se, co si pamatuji, bavili také o politice (déle než pět minut :-). Snad za to mohla přítomnost Tomáše Kohla, který v sobě objevil talent politického komentátora hlavně domácí scény. Martin si s ním vyměnil dojmy nad četbou životopisu baronky Thatcherové, rozvinula se debata o novém Bushově konzervatizmu, který se vyznačuje tím, že se vše dělá jinak než dříve :-), řeč přišla i na Klausovu pravicovitost, ta mi připomněla, tuším, Havlíčka, kterého jsem aktualizoval pro naše časy a poměry: Kéž by nám Bůh z huby do rukou tu pravicovost vraziti ráčil. Nicméně přítomnost Ivana Kmínka a Honzy Vaňka jr, přes absenci Janišových, udržela konverzaci v obvyklých SF a dinosařích kolejích.
  • 21. srpna se u nás konal Gardencon. I když se mi vcelku snadno podařilo půl hodiny před začátkem zastavit déšť, přece jen bylo chladno, takže místo tradiční zahrady jsme byli výjimečně vpuštěni do svátečního pokoje. Na samotné grilování jsme se přece jen přesunuli ven, už jen pohled na plameny zahřeje. Když se dělala druhá dávka masa, tak pochopitelně začalo krápat, ale k rychlému ústupu nás to nedohnalo. Jak už se u brněnských conů stává zvykem (pokud to kapacita dovolí), měl i svého přespolního hosta, tentokrát z Prahy dorazila Jolana. Díky pobytu v teple pokoje taky con končil až kolem půl třetí, zatímco obvykle se všichni rozprchnou na půlnoční rozjezd.
  • 23. srpna díky tomu, že film Král Artuš předcházela nevalná pověst, měl jsem nastavena očekávání tak nízko, že jsem byl nakonec vcelku spokojen. Pochopitelně originální historický pohled na artušovskou legendu byl přizabit bublegumovým pohledem na historii jako takovou, ale zase tu většinu obsazení tvořily neokoukané a typově výrazné tváře a vcelku syrový pohled na tehdejší dobu. Ovšem na několika místech jsem postrádal jakékoli vysvětlení náhlého dějového posuvu, práce ve střižně se asi poněkud vymkla kontrole (pokud se rovnou neztratilo několik listů scénáře).
  • Marvin

    Parconské běsnění

  • 23. srpna od rána jobovky okolo Parconu, placky se opozdí a pošlou je na dobírku na jinou adresu, kde je nikdo nečeká. Večer v RUR distribuuji IK, nastává velké divení, kdy že se snášelo, vysvětluji, že firma Jalna to má v ceně a se snášením by IK nedorazil včas. Pak se domlouváme jak na Parcon.
  • 24. srpna mi kvůli internetovému dohledávání podrobností pro své Paměti volá Teodor Rotrekl (to jsem ještě netušil, že jej slyším naposled v životě), ohledně visaček mailuje Mirek Dvořák, na židli nervózně posedává Richard Klíčník, zkrátka předconové šílenství vrcholí…
  • 26. srpna se v Krakatitu začali houfovat první účastníci Parconu, hlavně tedy ze Slovenska, Dáša Mehešová, Ondrej Herec a Ján Žižka, ale i z opačného konce třeba Dáreček. Ale nezůstalo jen u těchto příjemných stránek života, RK mi prozradil, že by potřeboval vysázet program. Naštěstí již Pagi udělal jeho tabulkovou část a zbývaly „jen“ anotace dodané účastníky (tedy nesjednocené a někdy plné chyb:-) a nějaký ten úvod. Všiml jsem si, že je v programu chyba, které se dopustili i loňští pořadatelé, totiž, že není jasně uvedeno, že v bloku CKČ jsou předávány i ceny ČS fandomu, a pokusil jsem se to napravit.
  •        Doma jsem zhlédl poslední díl Unesených a zjistil, že nefunguje mail, nebo alespoň server Seznam. Naštěstí anotace došly okolo 22.00 přes Atlas a já se do dvou hodin bavil sazbou.

    Parcon 2004

  • 27.–29. srpna – konečně je tu Parcon. Ráno, po posledních korekturách tisknu, stříhám a lepím maketu programu, zanesu ji do Rychlého tisku, odkud už vše vyzvedne Keplík, a mohl bych začít dokončovat a učesávat přednášku, ale nějak se mi do toho nechce, cestovní horečka už udělala své.
  •        Do BnL se dostáváme MHD, na Českomoravské se k nám připojil Miloš Ferko, obtěžkaný nákupem v Levných knihách. Vystupujeme na náměstí a bezradně se rozhlížíme.
           Nějaký rozložitý místňák se totiž uvelebil před šipkou Parcon. Když nabereme správný směr, míjíme bandu Brňáků chystajících se ubytovat na kolejích Ivana Olbrachta. Poradili nám směr a prozradili i vzdálenost, abychom se na Gymnáziu po prezentaci dověděli, že si všechny své rance odneseme zase takřka až na místo, odkud jsme před hodinou vyšli :-)
           Ubytováni (teď už věřím, že našemu školství k trochu slušnému stavu chybí ne miliardy, ale desítky miliard) a osvěženi se znovu vydáváme na Gympl.
           Před Mimořádnou poradou ČSF jsem, vedle přivítání s desítkami přátel (po letech jsem potkal Eduarda Martina), stihnul jen Pagiho přednášku o překládání, Honzy Kantůrka povídání o komiksech a zmatené zahájení conu. O vlastní schůzi fandomu si přečtete v zápisu Jiřiny Vorlové, řekl bych, že následkem všeobecném nedostatku spánku v minulých dnech to měl Vašek Pravda letos dost ulehčené. Škoda, že jsem kvůli schůzovámí nemohl být na pořadu Chvála jazyka Heleny Šebestové a Honzy Kantůrka.
           Následovala Valná hromada Akademie SFFH, i o té si přečtete jinde a je tu jedna hodina a potřeba se konečně trochu vyspat, že nefungoval výčep jsem v pátek nezaznamenal :-)
           Sobotní dopoledne jsem strávil na bloku pořadů Fantázie a jejich autorů, Juraj Maxon, Martina Pilcerová a Ivan Aľakša vyprávěli o návštěvě u R. H. Gigera, odkud se právě vrátili, a o příštích číslech Fantázie, musel jsem kvůli tomu vynechat pořady s Barbarou Kodetovou, vyhlašování ceny Trifid, o Kantůrkovu Hellboyovi ani nemluvím, začínal skoro, když jsem ještě spal.
           Něco času jsem strávil u prodejního stolku Tritonu/Trifidu, kde prodával můj starší synek. Dobrým pitím k optimismu přivedený JWP sem přivedl Ondřeje Jireše ve snaze nalézt porozumnění nebo alespoň vyvolat dialog mezi IK a Fantasyplanet. Marně samozřejmě, jedna strana považuje za nejdůležitější počet čtenářů a druhá jakési morální zásady. Alespoň jsem poznal zarputile se tvářícího Iva Poledníka, pokud ho potkám příště (a bude mít na sobě tričko FP), třeba si ho zařadím... :-)
           Odpoledne jsem zahájil přednáškou Richarda Podaného o narážkách a odkazech, se kterými se museli vypořádat překladatelé dodatků Ligy výjimečných gentlemanů II. Pak jsem měl vlastní pořad, který se protáhl tak, že jsem zmeškal přednášku Ondreje Herce, beseda s Vojtou Čepelákem a Mílou Kinclem také měla něco do sebe.
           Pak jsem nemohl vynechat Marvinovu přednášku o filku následovanou československou premiérou indického SF velkofilmu Koi... Mil Gaya.
           A bylo tu slavnostní vyhlášení, Jarek Mostecký a Martin Koutný předvedli svůj tradiční výkon, jen snad měli zařadit ceny fandomu na závěr ceremoniálu, jak by odpovídalo gradaci, o kterou se celou dobu snažili, odpadli by jim tím i problémy se sháněním Kantůrka nebo Čierného a možná by přišel i Zachodil :-)
           Hellboye jsme s Michaelou vynechali a ušetřený čas strávili u pivního stanu v rozhovoru s Jardou Olšou jr., Mosteckými, Stasem Juhaňákem, Františkou Velinskou, Honzou Kantůrkem, Bí, a asi ne jen s nimi, spát jsme šli někdy po druhé.
           V neděli jsem improvizoval přednášku o fanzinech, mějte se mnou trpělivost, podruhé to bude lepší, pak mě Pavel Weigel zatáhl na chůzi syndikátu SAF, vedle známých tváří, které potkávám v Praze, se objevil i Eduard Martin a mnohodesítkoletý šéfredaktor ABC Vlastislav Toman. A pak už jsme se v pohodlí vezli s JWP až domů, Parcon 2004 je za námi.
  • 28. srpna byl zrovna v Brandýse Parcon i setkání adoptivních rodičů v brněnské zoo, takže tento Vorvaňcon nepatřil k nejnavštívenějším. Přesto se Záviš i Tai činili, aby se nacpali jednohubkami i za nás nepřítomné.
  • Marvin
  • 31. srpna propukla na internetu mohutná diskuse o kvalitách Parconu 2004. Dost se u mě shodili fanoušci, kteří šmahem odsuzovali celý program a přitom jsem je nepotkal na žádné z přednášek, které mě nadchly :-(
  •        Ivo Marek (známější jako E. Kocourek) zase spekuloval o tom proč dostal Parcon SFK Avalon, obvykle zapojováním do podobných diskusí neztrácím čas, ale tentokrát jsem udělal výjimku. Chtěl jsem vás s průběhem seznámit, ale stačil týden aby zbytečnost a malost internetového tlachání dostatečně vyvstala a mažu všechny odstavce tomu věnované. Pokud jsem ve vás vzbudil zvědavost pak (se omlouvám) zmíněné komentáře najdete za články na Sardenu věnovanými Parconu.
  • 1. září konečně zastihnu Marcela Grüna a domlouváme předběžně Minicon na sobotu 27. 11., ale pozor, sejde z toho.
  • 2. září ráno jsem vyrobil balík s materiály (hlavně tričkem a plackou) z Parconu 2004 pro Teodora Rotrekla a dovlekl jej na poštu. Odpoledne jsme s Pagim, Viktorem Janišem a Michaelou navštívili křest nového komiksu od Netopejra podle Kafky. Šlo o komiksovou adaptaci povídky Proměna Petera Kupera.
  •        Karel se projevil ve své obvyklém svérázu, aby neměl starosti s dlouhými vlasy, přišel zcela vyholený, po něm dorazila stejně upravená Katrin a jak se ukázalo, strojku neunikl ani Simon Armin. Křest proběhl neformálně, nejprve nám Karel vynadal, že zase přišli jen známí a veřejnost, až na ženskou z Mladé fronty (Alice Horáčková :-), nikde, pak pomluvil nepřítomného autora jako ultralevičáka, kterého by se nedotkl ani klackem, ale Kafku má načteného a umí z něho udělat přelomový komiks, který asi nebude pro všechny čtenáře Crewe. Nakonec se ustrnul, dal nám autorské výtisky a symbolicky pokřtěný výtisk pak barmance kavárny Cyrila Samsy, kde se celá sláva odehrávala. Následovalo promítání filmu na motivy komiksu, ale to jsme již chvátali do Krakatitu
           V přeplněném Krakatitu jsem narazil na Jeho excelenci. Do týdne se vrací do afrického exilu, který potrvá, dokud se nevymění příslušný náměstek. Při žertu o jeho blahobytném zevnějšku prozradil, že se jej jeho žena pokouší polidštit. „Udělám z tebe něco mezi Grosem a Blairem,“ pravila. Po odpovědi „Docela ti to jde, už teď jsem něco mezi Grosem a Šrekem,“ odmítala po zbytek dne komunikovat a nejnutnější vzkazy vyřizovala přes komornou.
           Peťo Pavelko začal zjišťovat zájemce na Worldcon. Na místě jsme zjistili, že si to příští rok, kdy budeme přistavovat patro k SF archivu, asi nebudeme moci dovolit. Neměl jsem moc času, ale pokud jsem to správně pochopil, tak u jednoho stolu probíhala první schůzka SFK Islington, alespoň tak soudím z přítomnosti Adély Červenkové, Ellie Velinské, Lenky Weingartové a Franty Vlasáka.
  • 3. září mi Franta Moravec poslal zprávu, že zemřel Teodor Rotrekl.
  • 4. září se konal u nás v Žabovřeskách 1. ročník turnaje v pétanque O pohár města Brna. Původně jsme se chtěli spíš dívat a zahrát si B turnaj, ale pořadatelé sháněli někoho na doplnění základního kola, aby nemuseli používat volný los. Nakonec jsme tedy nasadili dva týmy, shodně s pohárem byl jeden dámský a druhý pánský. A přesně naopak než v poháru se děvčatům nedařilo a nepostoupila ze základní skupiny, zatímco páni po heroickém zvratu ze stavu 1:12 přímo postoupili do vyřazovací části. Tam se také ujali výrazného vedení, což je ukolébalo a nakonec prohráli. Zamrzelo, že by je pak jen jedna další výhra dělila od střetnutí s mistry světa z Belgie. I tak to byl slušný výkon a v konečném hodnocení jsme skončili v první půlce tabulky.
  • Marvin
  • 6. září oznamuji tu zprávu v Krakatitu. Vedle toho jsem nahlédl do nové Ikarie, Dan Faltýnek opět nezklamal. Asi bych se neměl jeho projevu posmívat, oproti blábolivé prázdnotě většiny recenzí, raději nebudu psát, kde všude (kdo se má pak na ty kyselé držky dívat :-), je jeho problémem to, že má více myšlenek, než je schopen vyjádřit (na druhé straně je ale jeho vyjadřovací schopnost opravdu nízká :-).
  • 7. září jsem konečně telefonicky dostihl Marcela Grüna v Planetáriu, ukázalo se, že to, že jsem byl úspěšný jen v polovině pokusů, bylo způsobeno tím, že měl zrovna dovolenou :( Dohodli jsme, doufám, že už definitivně, že Minicon 2004 proběhne o státním svátku ve středu 17. listopadu 2004.
  •        Odpoledně jsem zamířil do Krakatitu, kde jsem měl schůzku se Sančou Fülle, přinesla mi finální verzi svého románu Strážce noci, doufám, že si jej brzy přečtete v edici Trifid. Během příjemného posezení dorazil ještě Ivan Adamovič a Honza Vaněk jr., jen ohlášený Tom Laser Jirkovský se neukázal, ale jak s oblibou říkám, když Tom řekne, že bude v Krakatitu, je tento tím pravým místem, kam se můžete jít schovat, když ho nechcete potkat. Ivan (a pak i Honza) chválil knihu Úžasná dobrodružství Kavaliera a Claye, Sanča mluvila o knize Sladká apokalypsa (neplést s jednou fantasy fanynkou), já líčil nedávný křest Proměny, prázdninovou katalogizaci CKČ, a doporučoval Sanče literaturu, se kterou by si nejlépe odpočinula po psaní románu (a nabrala sil na nový:) Ivan mi připomněl, že jsem v minulém IK opomněl jeho výtvarnou účast na velkolepé silvestrovské fresce u Evy Hauserové. To mě na jedné straně mrzí, ale zase jsem rád, že proto vím, že čte náš Hvězdný Bulvár.
           Přítomný Havran nás pozval na MiniVampCon a líčil filmové (a rodičovské úspěchy) svých krys na Parconu. Opravdu vydařený večer, v takových vidím smysl svého účinkování ve fandomu a zároveň odměnu za ně.
    Zdeněk Rampas
    Pokračování příště
    Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK    Předchozí pokračování Pokračování příště