Logo rubriky
12/2004
  Fandom v datech (další) (216)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK    Předchozí pokračování Pokračování příště
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2004

Hvězdný bulvár

Odposlechnuto

       Koupím si osminku másla a udělám si pěkný večer.
Nejmenovaný fanoušek ve finanční tísni :)
Vysvětlivky:
  • Praha (nepodepsané ZR),
  • Brno,
  • jinde
  • 23. října se po době delší, než bylo všem zúčastněným milé, pořádal další Klímovský večírek. Popud k němu dala Vilma, která v pátek zavolala, že budou v Praze a konal se mimořádně v novém bytě Viktora a Haničky Janišových. Ač takřka na poslední chvíli, nedalo velkou práci svolat deset návštěvníků, a to nepočítám kotěnce Karolínu (něco mezi kotětem a kojencem :-) Přišli Jana a Jarek Rečkovi (bydlí přes ulici :-), Honza Vaněk jr., Sanča Fülle, samozřejmě Martin a Vilma, já s Michaelou a Franta Novotný s Lindou Kosatíkovou.
  •        O literárně-kulturní vložku se postaral Franta četbou kapitoly z Valhaly, měli jsme alespoň příležitost zjistit, jak se cítili důchodci ve valmezské knihovně, když to na ně Franta bez varování rozbalil. Kapitola pojednávala o paranormálovi, který se občas ze světa Valhaly propadal do našich radostných sedmdesátých let. Chvíli jsme se pak přeli o míře sdělnosti pro soudobého mladého čtenáře, který nešel nikdy v prvomájovém průvodu ani nesháněl marky, a dohodli jsme se na tom, že Franta Valhalou vlastně pomáhá uchovat historickou paměť národa.
           S dalším spíše kuriózním textem nás seznámil Viktor, jako porotce Ortenovy ceny dal na NYXu najevo své mínění o úrovni příspěvků, zejména toho od Natálky Kocábové, a ta zase dala najevo své mínění o Viktorovi. Tuším, že píčus bylo slovo, které používala se zvláštním zálíbením. Viktor nás seznámil i se svou odpovědí, ale moudrý strýček, který píše, až když se na věc vyspí, nemůže nikdy dosáhnout zábavnosti fracka přesvědčeného o své jedinečnosti. Honza poreferoval o konferenci věnované Josefu Škvoreckému a Jarkovi Rečkovi se podařilo polít červeným poslední svazek mistrových spisů, který chyběl Viktorovi do úplné sbírky. Pamětníci si připoměli památné Rečkovic křeslo v Ruské...
  • 25. října přinesla Jana do RUR konopný likér, kupodivu to lépe chutnalo než vonělo, ale shánět to nebudu. Starý dobrý policejní Yelcin.
  • 27. října mi přišla pražská část SFK Islington pomoci s katalogizací fanzinů A5 formátu. Skládali jsme a popisovali krabice, třídili a rovnali fanziny, pili víno a jedli toasty a topinky. Nebylo nám špatně. Fanziny jsme samozřejmě i četli a prohlíželi. Největší zájem vzbudil dopisový fanzin Miloše Ščepky Rozcaponý bobor a Skrblíkovy Knihovničky Vakukoku, zejména ty, odhalující komiksovou formou temné rejdy VP v Chotěboři. Inu, Skrblík nedostal Cenu fandomu nadarmo :-)
  • 28. října připadl na státní svátek ČR křest DVD Chocking hazardu. Přišel jsem mezi prvními, takže jsem ještě zastihl Marka Dobeše, jak se živí obří bagetou a zapíjí ji kolou z maxikelímku, zjevně to bylo první jeho jídlo toho dne. Marek mi připadal proti době, kdy jsme se vídali častěji, nějaký štíhlejší a vůbec se zdá, že trochu pracuje na své image. Připomněl mi Svěráka mladšího v době, kdy byl mladší :-), zato Štěpán Kopřiva se vůbec nezměnil, jen se nechal oholit dohola. Pak dorazil jeden ze zombivců Pavel Beneš a po něm ještě Netopejr, takže se v tom hluku a kouři dalo vydržet, což jsem učinil do první přestávky. Mám dojem, že jsem zahlédl ještě Standu Čermáka a Jirku T. Pelecha.
  •        Jak se sluší na dinosaura, pokusil se Marek Dobeš udělat z přítomného Ondřeje Neffa hvězdu večera, ale mládež, z níž část asi zaplatila vstupné, buď dala přednost promítání filmu ve vedlejším sálku, nebo zjevně vůbec nevěděla, o kom a čem to pan režisér mluví. Jediný, kdo projevil o Ondřeje a Ljubu Krbovou, zájem byl další zombivec Vlado Ríša, který křest dokumentoval pro Sarden a Ikarii a z jehož fotografií usuzuji, že skutečný křest spojený s orgiemi vypukl až po mém odchodu.
  • 30. října jsem pořádal již tradiční Halloween. Datum tak úplně nectíme, ale účelem akce je party se stylovou výzdobou a ne koleda. Amis s Amilou měli úžasné masky koupené se slevou v supermarketu a čekali na opožděného Záviše, aby na něj bafli, ovšem část jeho zpoždění byla zaviněna jeho maskováním, takže se jejich masky vzájemně vyrušily. Dýně byla letos jedna, tak byla aspoň opatřena třemi obličeji. Také došlo na menší degustaci skotských, seřazených dle regionů. Silným zážitkem večera byl též 73% rum a tuniská piva (naštěstí jen dvě malé plechovky). Pochutin a nealka se zkonzumovalo obvyklé množství, jen Piter nás musel předčasně opustit, aniž se pořádně nadlábl.
  • Marvin
  • 1. listopadu bylo tradiční pondělní kino, tentokrát Svět zítřka. Nostalgie a retrofuturistická vizuální složka se snažily zakrýt chatrnost děje a šetření nadhledem. Tak do půlky filmu se jim to i úspěšně dařilo.
  • Marvin
  • 1. listopadu jsem se v RUR zdržel jen chvíli, co bych rozdal práci, uchvátil poslední Ikarii s novou dávkou švédských znaků a povídkou Sběratel Leninů od Martina Friedricha (docela zajímavou, do Pevnosti dal vypracovanější, ale s menším espritem), a pak na asi rok chystanou večeři s Richardem Podaným, JVjr a Ondřejem Müllerem z Albatrosu. Gravitace módní vlny, i té literární, je neúprosná a ani tak otrlá společnost neodolala, aby si nevyměnila názory na HP a jeho autorku.
  •        Ondřej sliboval, že jednou napíše paměti na svá angažmá v různých nakladatelských domech, najmě u Winstona Smithe a Mustangu. Pak ale nad nostalgií převážily problémy současnosti a dodal, že jestli vzpomínky na Soukupa a jemu podobné budou mít dvě stě stran, tak dědicové po českých velikánech jich budou mít osm set :-)
           Také se zajímal o současnou tvorbu Vilmy Klímové, musím sehnat kus jejího chystaného opusu… Prozradil jsem mu, že jsem při úklidu archivu CKČ našel několik takřka neznámých prací Václava Kajdoše, o ty také projevil zájem, ale nejsem si jist, zda by se nehodily i pro můj projekt Paralelních světů.
           Protože sebou mimořádně neměl žádnou práci, půjčil jsem do vlaku RIP poslední Zrzavého knihu Proč se lidé zabíjejí. Zdá se, že jej ani všechna má sociobiologická osvěta nepřipravila na autorovo drsné vidění světa a na nelítostné odhalení, jak tenká je civilizační slupka, která nás odděluje od genocidy (ať už bychom byli jejími obětmi, či vykonavateli).
  • 3. listopadu jsem se v Krakatitu sešel se skutečným dinosaurem Jirkou Renčem, toho si snad mimo mě pamatuje jen Vláďa Kejval z KJV. Když jsem jej viděl naposledy, přebaloval svou čerstvou dceru, zažertoval jsem na téma, že Daniela již jistě chodí do školy. Ano, odvětil Jirka, do prvního ročníku střední umělecké… Sešli jsme se mimo jiné kvůli scénáři pro Trní Báry Štěpánové na téma Můj život se scifistou. Navrhl jsem mu několik párů s pronikavě různou angažovaností ve fandomu, jsem zvědav, kdo se nechá zlomit. Když jsme při odchodu potkali Netopejra, na mém seznamu číslo 1, dost se bránil, ale představa, že je to vlastně reklama, mu asi bude vrtat v hlavě.
  •        Pak jsem se vypravil do Nové legendy na stmelovací pařbu Pevnosti. Chvíli jsem konverzoval s Luckou Lukačovičovou, pak jsem Františce Vrbenské ukázal již zmíněného Zrzavého, dostal od Toma N. autorský výtisk Pevnosti (odpověděl jsem na anketní otázku :-) a hotovil se k odchodu, Legenda není moc velká a míst bylo jen taktak. (Musel jsem si dávat pozor, by za mě zase nezaplatil JWP, který si nechával nosit piva po dvou :-) Pak jsem se dal ale do řeči se šéfredaktorem Davidem Hartmanem a domů jsem dorazil okolo desáté…
  • 4. listopadu se u mě zastavil Martin Gilar (2. místo v letošní CKČ). Přijel do ČR na krátkou služební cestu spojenou s několika přednáškami, na níž jej vyslala americká laboratoř Waters, pro kterou v současnosti bádá. Ruče jsem mu domluvil schůzku s Pavlem Houserem, aby jeho návštěva pronikla i do vědeckých časopisů, dal mu Mloka, aby viděl, že na něj stará vlast myslí, a odvedl jej do Krakatitu (aby si o ní nedělal iluze :-). Poznal ještě ze starých dob Egona a Frantu Novotného, představil jsem jej Tomu Němcovi z Pevnosti, Vláda Ríšu, který se neobyčejně dvorně věnoval Editě D., jsem mu musel ukázat, ale poznal kupodivu Pavla Kouckého, se kterým se letmo zahlédl v Čáslavské při své poslední návštěvě v ČR. Pokusím se z něho dostat reportáž, jakým dojmem na něho zapůsobilo scifistické doupě a vůbec, jestli pozoruje nějaké změny, když je jim vystaven vždy náhle za několik let, při od sebe vzdálených návštěvách domoviny, zatímco my je ani nevnímáme, jako žába v hrnci s pomalu (k bodu varu) ohřívanou vodou :-)
  • 5. listopadu se šlo do multiplexu výjimečně v pátek. Collateral je nadstandardní thriller s dobrými herci, nečekanými zvraty v náladě místo v logice. Žádné okázalosti v akci ani v hrdinství.
  •         
    Marvin
  • 7. listopadu na procházce ke Stromu svobody na Červeném vrchu jsme potkali Pavla Dobrovského, neviděl jsem ho od návratu z Afriky, an kvačí pouštět draka na Vypich. Připoměl jsem mu S*S*S*R, tvářil se, že nedostal zvací mail :-)
  • 8. listopadu SSSR v hospůdce Kralovství, vybrala ji Jolana a bylo tam útulno a dobře vařili, ovšem kuřáci mezi námi to nevydrželi a změnili malý salónek v plynovou komoru. Navíc se zdá, že čím hůře dostupná a větraná hospoda, tím více účastníků.
  •        Dorazili Slávek Švachouček a Dana a Dalibor Čápovi, všichni ještě plni zážitků z víkendového XX. ertologického kongresu, Honza Hlavička, Ivan Kmínek, samozřejmě Jolana a JWP, ten uvítán neztuchajícím aplausem, Dáreček, který spočítal, že i toto SSSR je dvacáté, Jirka Doležal, Jirka Renč (na svém lovu za scifistickými dvojicemi ochotnými objevit se v Trní), Františka Vrbenská a Tereza Nekovářová, se kterými jsem, dokud mozek fungoval a na zpáteční cestě, promluvil o sociobiologii a knize Proč se lidé zabíjejí, pak Filip a jeho děvčata, Franta Novotný, Sanča Fülle a Vašek Vlk (k jejich rohovému stolu jsem se skoro nedostal), Egon a Pavel Dobrovský. Později zavítal i kus redakce Pevnosti v osobě Toma Němce a její spolupracovníky zastupovali Kryštof Kudláč, Leonard Medek, Richard Klíčník a vlastně i Pagi.
  • 9. listopadu jsem dostal od Pavla Dobrovského mail, že si nemůže vzpomenout, kde získal výron kotníku. Dodnes jsme na to nepřišli, protože jako obyčejně ty nejvytrvalejší spiťáry rozvezl svým vozem po Praze Jirka Doležal a tak šlo o pohodlný a na cestu z hospody nezvykle bezpečný návrat. Jistou hypotézu podpořenou špatným svědomím vyslovila Jolana, která nějak přivedla Honzu Hlavičku k myšlenceí, že když zná Pavlovu matku, mohl by tento být jeho synem, a zda se ho nějak nepokoušel vychovávat (ne že by to nepotřeboval :-)
  • 13. listopadu v 16:59:59 vypukl Emucon, tentokrát ve verzi plus, protože kromě Pet zde slavil své narozeniny i Robert Spousta. Za kolektivní dary byly tentokrát zcela překvapivě zvoleny skotské whisky – Laphroaig 10y Cask Strength a The Glenlivet 12y. Sudová síla prvně jmenované nás přesvědčila, že někdy není od věci whisky i ředit vodou. Pochutin se tentokrát sešlo takové množství, že stůl pod nimi nebylo vidět, a začalo se vážně debatovat o nějaké redukci do budoucna. Každopádně se akce nezvrhla ve festival obžerství, ale udržela si svůj společenský standard díky neformální konverzaci a nevtíravé hudbě.
  • Marvin
  • 14. listopadu uspořádal Peťo Pavelko vinné soaré. Michaelu jsem k cestě přesvědčil informací, že se Béda s Karolínou a Ľudo Plata s Klárkou možná přijdou pochlubit se svým čerstvým potomstvem. Ale i když byl nakonec večer bez mimin, myslím, že nelitovala.
  •        Hvězdou večera byla Helenka „Laser“ Šebestová, která před týdnem slavila narozeniny a večer u Peti byl velmi příjemnou reprízou. Dobrůtek plný stůl, Helenka, Peťo a Michelle odněkud kouzlili stále další a stolník Richard neúnavně doléval vybraná vína. Navíc přiměl Peťu k inventuře ve vinné chladničce a následně jej přesvědčil, že čekat s vypitím některých ročníků ještě rok by bylo příliš riskantní. Protože jsme museli uprchnout ještě před závěrem večera, udělal pro nás Peťo výjimku a dostali jsme svůj díl slámového vína už v devět hodin :-)
  • 15. listopadu jsem v RUR pobyl jen chvíli, popadl jsem Archerova Stahovače, povídka v Pevnosti mě načala a chtěl jsem si od něho přečíst ještě něco, a pak jsem kvačil na schůzku s jednou z redaktorek Paralelních světů.
  • Minicon

  • 17. listopadu konečně nastal po velkém Egonově strachování, daném hlavně změnou místa pořádaní, Minicon.
  •        Tradiční zahájení bylo ozvláštněno předáním Mimořádné ceny ČS Fandomu dvěma přítomným dcerám Slávy Martana. Asi aby dodal okamžiku vážnosti, Egon trochu přecenil, že cenu předávám já (škoda, že Honza Kantůrek měl chřipku :-). Chtěl jsem říci něco ve smyslu, že jsem Slávu Martana znal až posledních dvacet let jeho bohatého života, od té doby, kdy jej Slávek Švachouček přivedl do klubovny v Polské. Sláva patřil ke generaci scifi dinosaurů předcházející té mé, stejně jako třeba Teodor Rotrekl, od něhož je právě předávaný diplom, a který nás nedávno rovněž opustil. A na závěr vyslovit naději, že Slávovi přes věkový rozdíl bylo mezi námi stejně dobře, jako nám s ním. A že od toho tu fandom je.
           V tváří tvář dojetí jeho dcer jsem ze sebe vymáčkl sotva jednu větu a ty ostatní jsem pak použil při Egonově vzpomínání na renesanci Klubu Julese Vernea v osmdesátých letech.
           Následovala vtipná přednáška Ondřeje Neffa, který jí tak již tradičně zahájil přednáškovou část programu Miniconu. ON aktualizoval dějiny Arkadie (viz Měsíc mého života) ve světle (někdy by se chtělo říci ve tmě) soudobého vývoje evropské společnosti. Posluchači, kteří, rovněž již tradičně, chodí na Minicon až na jedenáctou, tentokrát prohloupili.
           Výborné byly i přednášky kmenových zaměstnanců Planetária Jiřího Kroulíka a Antoníná Vítka (o historii kosmických stanic a ISS zvláště) a samozřejmě přednáška Marcela Grüna.
           Improvizace Vaška Vlka na téma strach současného člověka z nepochopitelnosti umělého světa, kterým jsme se obklopili, a odklon od racionální SF k pohádkové fantasy jako následek téhož, musel proti perfektně připravenému vystoupení profesionálů vyznít trochu chaoticky.
           Stejně jako již opravdu poslední vystoupení SF klubu Spectra, nepomohlo ani, že se po pěti letech v cizině zase objevil Filip Škába (hrál mluvícího koně Dolfiho Hitlera).
           Jsem zvědav, zda někdo Spectru nahradí, jak v její péči o náctileté autory (a autorky :-), tak v jejich ochotě nést kůži na trh na pódiu absurdního SF divadla (nemuselo by to být nutně oboje najednou).
           Program Miniconu byl tak nabitý a přestávky tak krátké, že jsem stačil prohodit jen pár slov s fanoušky z Klubu přátel Perryho Rhodana a z Islingtonu, po letech na živo chvíli promluvit s Marcelem Grünem a byl večer.
           Doma jsme pak naplněni scifistickým entusiasmem udělali pořádek v nahromaděných materiálech z conů. (Přece jen jsou neprozřetelné sliby přednášek pořadatelům Fénixconu k něčemu dobré, tahle měla být o plackách a visačkách čs. conů.) Zjistil jsem například, že v posledních letech Parcon několikrát vůbec nebyl. Třeba u Avalconu 2003 jsem nenašel žádný doklad, že vedle Festivalu fantazie byl i nějaký Parcon :(
  • 18. listopadu jsem se v Krakatitu sešel s Jirkou Renčem, který ještě loví scifisty pro pořad s Bárou Štěpánovou, hned jsem mu prásknul Jirkovské a Michelle.
  •        Stalé jsem byl na odchodu a když jsem se nechal přemluvit na svého bavoráčka, najednou bylo za pět sedm a ani jsem ho nedopil :-)
  • 19. listopadu jsem konečně vysadil Líheň Mirka Žambocha. Nejvíc oprav člověk vidí, když už je nastartované FTP k odeslání textu do tiskárny :-)
  • 22. listopadu konečně vyšel Interkom 10-11/2004. Donesl jsem jej do RUR, Eva tam chystala balíček ptákovin pro nemocnou Tiri, tak jsem tam jeden přistrčil.
  • 23. listopadu jsem zašel za Jirkou Renčem do Krakatitu, od oběda tam měl sezvané scifisty a lákal je do trní. Jako obyčejně Tom Laser se nedostavil, ale jinak bylo docela veselo.
  • 25. listopadu v opět Krakatitu, nabito, kouřmo, hlučno, zajímavých lidí, že se je ani nebudu pokoušet vyjmenovat, ale pro mě nesnesitelno.
  •        Vypadnu tedy po vyřízení nezbytných věcí, ale po pár metrech uvidím na chodníku Jolanu, takže jsme se dali do řeči o blížících se Vánočních večírcích, pak se k nám přidala Raven a děvčata se začala dohadovat o roli Bábí Zlopočasné v chystaném pratchettovském divadle (jsou to komediantky tělem i duší, pro divadlo jsou schopné všeho, třeba jet i do Chotěboře:-).
           Raven za chvíli vystřídala Jiřina Vorlová a musím říci, že to byl jeden z nejpovedenějších čtvrtků.
  • 27. listopadu jsme vyšplhali na kopec, kde sídlí hvězdárna, abychom navštívili pořad Hvězdy pod mikroskopem. Na můj vkus byl trochu příliš didaktický a oproti výstavce v předsálí docela šetřil efektními obrazy. Počítačová animace nebyla špatná, ale také by se krátkých filmů tohoto typu dalo zařadit víc než jen jeden. Celkově šlo o spíše průměrný pořad.
  • 29. listopadu se šlo na animáč Úžasňákovi. O týden předtím byla sice v Brně předpremiéra, ale byla zamaskovaná v rámci filmového festivalu (Jirka Brenner, který se jí zúčastnil, říkal pak v klubu, že byl sál dokonce poloprázdný). Strategicky bylo vybráno představení v 20:30, kdy se dala předpokládat minimální účast dětí. I tak byl sál plný a film jsme si skutečně vychutnali. Pro mě nebyla podstatná technologická převaha Pixaru, ale jejich precizní přístup k charakteru postav a promyšlenému designu celého filmového světa např. padouchův ostrov byl poctou raným bondovkám s jejich opravdu stylovou podobou všech těch podzemních drah a řídících center.
  •         
    Marvin
  • 29. listopadu v RUR, soutěž Trifid se rozjíždí, a tak jsem děvčatům nadělil příděl čtení. Zatím tedy nic moc :-(
  •        Jirka Černý mi po několika letech upomínání udělal seznam zajímavých moderních ruských autorů, kdo jste ještě nezapomněli bukvičky nebo se je např. pod vlivem Lukjaněnka začnete učit, jistě časem jeho soupis oceníte.
  • 30. listopadu jsem se vydal do Krakatitu užít si úterního klidu a pohody s Honzou Vaňkem jr. a Lenkou Bartůňkovou. Lenka si málem k Vánocům pořídila knihu Šifra mistra Leonarda, ale asi na NYXu narazila na debatu Viktora Janiše a přítomného Honzy a docela ji přešla chuť :-)
  • 2. prosince v Krakatitu probíhal křest fantasy Martina Antonína, stačil jsem si jen povšimnout, že je to mimořádně tlusté, s mimořádně odpudivou obálkou :-). Nahoře pro mě nebylo dost vzduchu a tak jsem si povídal s Májou, když občas nemusela obsluhovat řadu Líhněchtivých zákazniků.
  • 3. prosince se vydáváme na tradičně poslední con roku Fénixcon. Ale o tom až příště.
  • Zdeněk Rampas
           PF 2005
    Pokračování příště
    Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK    Předchozí pokračování Pokračování příště