Logo rubriky
1-2/2005
  Fandom v datech (další) (217)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK    Předchozí pokračování Pokračování příště
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2005

Hvězdný bulvár

Odposlechnuto v Krakatitu

       Sem přišel domů, matka smažila na compu, hrála karty, vole… a měla tam lahváče…
náctiletý, kterému se náhle zřítil přirozený řád světa :-)
Vysvětlivky:
  • Praha (nepodepsané ZR),
  • Brno,
  • jinde
  • Fénixcon

  • 3. – 5. prosince Hotel Avanti se ukázal jako nejlepší místo pro pořádání conu, které se doposud podařilo nalézt. Svým loby dokonce překonal památnou SÚZu. Vůbec nevadilo, že program neměl osm, ale jen tři linie a dvě přednášky prý dokonce vypadly :-) Pokud Vás už bolely nohy od postávání v debatních hloučcích, nikdy nebyl problém nalézt pár volných míst k sezení (nebo jako v Klíčníkově případě i ležení) v křeslech a na pohovkách všude kolem.
  •        Když Richard Klíčník pořádal své již tradiční narozeniny, nepotřeboval pokoj, stačilo jen trochu přestavět křesílka v jeho patře, donést uzené, slivovici a plechovku ananasu a dál už si to umíte představit.
           Pokud by byl zájem, mohly by se příští rok na jednotlivých patrech pořádat tři velkolepé, navzájem se (opět v případě zájmu) prolínající, roomparty. Doufejme, že se Velkému Šamanovi podaří pronajmout hotel celý.
           Jako jedinou vadu na kráse conu shledávám opilou pořadatelskou službu, o níž jsem se domníval, že si ji Šaman drží právě proto, aby zamezila chování, kterého se sama dopouštěla. Svým opileckým řevem dost devalvovala soutěž Hvězdná vrána (a pak mě ještě vytáčelo Mumovo nejapné blábolení na workshopácké besedě se spisovateli). Chlapci by si měli za svá ušiska zapsat Druhé Zlaté Pravidlo Fandomové Demokracie: Co je dovoleno bohovi, není dovoleno volovi.
           Ale zpět k těm kladným stránkám conu, sešli jsme se opět se spoustou slovenských přátel (i když mnozí přijeli z Prahy, kde byli na koncertu Rammsteinu :-).
           Po letech jsem potkal Betty Tomash(ovou), na Slovensku ji podle nějakého nového jazykového zákona ušmikli koncovku, přijel Peter Zvalo, Šimon a Dáša Mehešová, Pavol Martinický, Martina Pilcerová, Hromovlád, Ďuro Červenák a další...
  • 6. prosince v RUR chyběl Honza Vaněk jr., zůstal po Fénixconu ještě v Brně u Klímových. O Fénixconu také byla většina hovoru nad svařáčkem, který ze své termosky vykouzlila Jitka; nebyl sice tak dobrý, jako když jej minule vařila sama, ale přišel k chuti.
  • 9. prosince bylo v Krakatitu o jednu uřvanou bandu méně a tak se tam docela dalo vydržet, Tom Jirkovský rozdával recenzní výtisky další knihy o Enderovi a nové vydání Pohla Setkání s Heechee.
  •        Egon Čierny připomněl středeční KJV v MATu, s přítomnou částí Islingtonu jsme se dohodli, že se do konce roku nedokážeme sejít a předvánoční schůzky musíme uspořádat na pokračování…
  • 10. prosince jsem s Michaelou navštívil vánoční večírek Tritonu ve sklepení Nuselské polikliniky hned naproti knihkupectví Wales. Přijeli jsme o trochu dříve, abychom tam mohli navštívit Toma Štipského. Popovídali jsme si s Tomem a Robertem Pilchem, zahlédl jsem i Valerii a dokonce se objevil i Temný pán tohoto místa Vašek Soukup, taky už šediví :-). Obchůdek pro mě ztratil za roky, co jsem tam nebyl, velkou část kouzla. Dřív jsem tam krom Toma hledal v nejnižších policích i staré, jinde nesehnatelné věci a někam zmizel i miniantikvariát. Teď je to kšeft jako každý druhý na Václaváku.
  •        Po šesté jsme překonali ulici a pronikli okolo bdělého vrátného do sklepení. Přivítal nás barman a Staso, ten vypadal jako po flámu, ale tentokrát za to mohla chřipka.
           Za chvíli dorazila Jolana, pak Netopejr, Dáša a Honza Krásných, Milda Fibiger, Kosťa Šindelář, Robert Tschorn a spousta dalších zaměstnanců a externistů Tritonu z lékařských a redaktorských kruhů. Klábosili jsme v příjemném prostředí s příjemnými lidmi, velké podtržené plus u mě mají Krásní za to, že dokázali u našeho stolu potlačit svou kuřáckou vášeň.
           Kmenová pracovnice Tritonu Mirka Hudečková v sobě po několika sklenkách moravského objevila své horňácké kořeny a hlasem, kterým by se dalo řezat sklo (rovněž se u ní objevuje až po jisté míře konzumace), zahájila festival valašskomoravského folklóru.
           Abychom zítra u Klímových nevypadali jak zombie, vypadli jsme již okolo jedenácté, ale až po Netopejrovi, ach to otcovství…

    Vánoční večírek u Klímových

  • proběhl 11. prosince o týden dříve, než jsme plánovali, protože podobně jako loni kolidoval s Hedvičiným pěveckým vystoupením, a tehdy dostal přednost dospělácký večírek.
  •        Přes veškerá protivenství se nás v předpředvánočním čase sešlo požehnaně. Když mě a Michaelu do Ruské přivezla Jolana (trochu jsem jí ladil počítač), u Vilmy a Martina už byli Viktor Janiš, Honza Vaněk jr. Honza Adamčák a Tomáš Kohl. Pak dorazili Netopejr s Katrin a Simonem Arminem a nakonec tuším Richard Klíčník s Terezou Nekovářovou.
           Ač se část přítomných dam ochotně ujímala obou miminek, moc jsme si Vilmy neužili, když se nestarala o (cca sedmiměsíční) Karolínku, nosila většinou na stůl hory lahůdek.
           Jako poslední dorazila Martinova sestra Hanička, takto vlastně hostitelka, sešli jsme se v jejím bytě.
           Snad zmínka o Miévillovi způsobila, že nějak došlo i na veřejná a politická témata. Asi na Fénixconu rozdávaná čísla Pevnosti způsobila, že mnozí z přítomných četli jeho vyznání víry v pravý socialismus a přesvědčení, že kdyby jej nedeformoval Stalin, tak by třeba pod Trockého vedením všechno dopadlo jinak a lépe.
           Co si myslet o spisovatelských kvalitách člověka, který prokáže takovou míru Fučíkovské slepoty a schopnosti lhát si do kapsy. Informace o tom, že bolševici dobyli Rusko právě díky teroru a krutosti, které je naučil využívat Trocký, není třeba hledat v tajných archivech, ale nejspíše by stačilo otevřít středoškolskou učebnicí.
           Při debatě o chování Čechů za války se někomu povedlo pěkné freudovské přeřeknutí, „zastupující říšský profesor“, ten Klaus prostě vleze všude.
           Nějak došlo i na listopad před patnácti roky a Martin vyprávěl, jak jej studenti (on se skromností sobě vlastní říká, že pro jeho znalost angličtiny) poslali s peticí na americkou ambasádu, aby zjistil americký názor na možnost ozbrojeného zásahu ze strany SSSR nebo české vlády.
           Konzul byl totálně neinformovaný úředník, který hlavně nechtěl ničím popudit české úřady, a když jej Martin požádal, zda by jim alespoň nezkopíroval jejich provolání, jehož kopie chtěli odevzdat na dalších ambasádách, odmítl s tím, že kopírování disidentských materiálů na americké kopírce by neprospělo vzájemným vztahům. Nakonec Martin vyřešil situaci tak, že ouřadu přesvědčil, aby si pro potřeby ambasády udělal kopii a jim vrátil originál :-).
           I na ruské ambasádě samozřejmě dostali vyhýbavé odpovědi, ale když se Martin zeptal na soukromý názor, kontaktovaný úředník řekl, že podle něho se nemají čeho bát.
           Tehdy Martin poznal, že revoluce skončila, že Rusové Milouše a jeho spolek odepsali.
           Domů jsme jeli s Richardem a Terezou. Když přišla řeč na dnes tak populární konzumaci marijánky, vyjádřil jsem názor, že žádná otrava organizmu se nemůže vyrovnat radosti z objevování nového a pochopení neznámých souvislostí.
  • 11. prosince jsme se před obědem zašli podívat na výstavu obrazů Toniho Striže v galerii v Králově poli. Pavel Mikuláštík na tuto výstavu upozornil a vyjednal i možnost ji navštívit v nějaký normální čas, mimo pracovní dobu. Obrazů bylo na malém prostoru tuším skoro dvacet, lehce depresivních, ale působivých.
  • Marvin
  • 13. prosince v RUR marně čekám na JVjr., poranil si oko příliš ostrými novinami, pak že do toho náš tisk nedovede říznout a že nejde do hloubky. Naštěstí ale přišlo několik porotců Tritonu, takže jsem alespoň nazpět unesl kufřík bez námahy a smrtelného potu na čele.
  • 15. prosince jsem podstatnou část odpoledne strávil v Krakatitu, nejdřív s pražskou částí Islingtonu, když tito odešli povětšinou skládat nějaké zkoušky (brr, nechtěl bych dnes studovat), pak s Lenkou Bartůňkovou (v lednu odlétá někam do Zaire, zdá se, že na ní soužití s Lukem Dobrovským zanechalo následky) a pak i Michaelou, která právě stihla začátek vyhlašování Ceny Eddieho Kriegla a křest nové knihy Jenny Nowak. Netopejr obé zvládnul během deseti minut, během nichž dorazila i Katrin s malým Simonem Arminem. Ten byl oblečen skutečně stylově a na úrovni probíhající společenské příležitosti – v černé kožené motorkářské bundičce podšité bílým beránkem a ve své oblíbené mikině s modrou pirátskou lebkou.
  •        Pak jsme se vrátili nahoru, kde se k nám připojil Ivan Kmínek, kterému jsem vracel nějaký připomínkovaný překlad. A pak byl najednou nejvyší čas přesunout se do salonku MAT, kde Leon Křížek zařídil mimořádné středeční setkání KJV. Jako hlavní bod programu byla uvedena recitace veršů Julese Vernea Richardem Klíčníkem a jejich překladatelem Richardem Podaným.
           Salónek je velmi příjemné místo, doufám, že se tam budeme scházet častěji.
           RIP a Richard Klíčník se pak vydali ještě na vánoční večírek nakladatelství Labyrint a zároveň křest knihy o komiksu Okťabriána. RK mi jej pak líčil jako divokou sešlost lidí s kostěnými brýlemi a účesem přes celý obličej. Pravil, že pochopil změnu image Ivana Adamoviče, kterého tam rovněž potkal, jako snahu zapadnout do podobné společnosti.
  • 16. prosince ráno s Pavlem Houserem v Tritonu, po Havranech a Vlkodlacích se můžete těšit na Upíry a netopýry a pak možná na Sovy a sýčky. Nebudou ale, když si nějaké občas nekoupíte. Večer v Krakatitu obvyklý běs, uřvaná banda je zpět. A navíc autogramiáda nějakého komiksu s invenčním názvem Inseminátor.
  •        Původně jsem přišel jen na schůzku s Martinem „Šnorchlem“ ze StarGate Comandos, pak se ke mně ale přitočil Richard Klíčník, donesl mi objednaný bobulový výběr, potom mě Peťo Pavelko přemluvil k návštěvě páteční párty (nedalo mu to zas tak velkou práci), a najednou bylo sedm.
           Z Krakatitu jsem odcházel společně s Radimem Kastelánem, který mi vyprávěl úžasnou historku, jak po ránu našel ve sprchách zapomenuté velmi vkusné dámské kalhotky. Aby se jich nezmocnil někdo nepovolaný, odnesl si je na pokoj a dotyčné nechal svůj e-mail, na kterém si může říci o jejich navrácení. (Dotyčná se ozvala a požadovala i ponožky, které rovněž zapomněla, ale Kastelánovi zdaleka nepřipadly tak zajímavé :()
  • 17. prosince byl docela divoký, Ivan Kmínek si u nás v prodejně pode mnou kupoval PC, Netopejr uvažoval, že tamtéž na poslední chvíli pořídí digiťák, do toho jsem volal Honzovi Kantůrkovi, protože mě večer před tím vystrašil Richard Klíčník, že se mu nějak přitížilo. Odpoledne jsem ještě zaběhl do nakladatelství Epocha, protože mi konečně došlo, že jde vlastně o dinosaura a mnohaletého odběratele IK Zdenka Pobudu. Pochválil jsem jej za vydání Sturgeona a dohodli jsme se, že bychom měli příští rok obnovit kontakty…
  •        Jako by toho nebylo dost, ještě došel veselý mail od Vaška Pravdy, že nedokáže zajistit optimální podmínky pro pořádání divadla a vyhlašování CKČ v sobotní večer na Parconu.
           Herci Pratchettovské společnosti celkem přirozeně požadují tento večer, mnozí plánují svůj pobyt v Ch. jen na sobotu a představa, že budou hrát v neděli večer, vlastně až po skončení Parconu je nijak nenadchla, když to řeknu nekonfrontačně…
           A pak už nastal vrchol dne, večírek míchaných nápojů u Peti Pavelka. Zez Plzně dorazila za strašných obětí Helena Šebestová (nějaká státem vyvolaná odstávka jedné autobusové společnosti), přišel Pagi s Evou, Terka a Lucas, který se jí ale nemohl příliš věnovat, protože následkem našich objednávek z knihy receptů prakticky nepustil shaker z ruky.
           Bohužel třetí drink, který jsem neprozřetelně zvolil, obsahoval čtyři panáky rumu a jeho účinek mi naznačil, že je čas jít domů. Můj mladší se při odchodu krapet vzpouzel, ale jen trochu, asi už měl také dost nebo se bál, že sám netrefí domů...
  • 17. prosince se u Záviše uskutečnila Vánoční besídka Zvláštního klubu, kterou si uspořádali brněnští fanové jako náhradu místo tradičního Vanočconu. Na akci byl během několika minut zcela rozebrán celý náklad nově vydaného filkového CD sboru Lumík: Osada na Měsíci. Také každý účastník dostal od Ivy zvíře v tabletě – obsah tablety se hodil do vody a zvíře nakynulo. Pokusy o odhad druhu živočicha vedly k následným korekcím, takže pštros nakonec zmutoval v opici a oliheň (možná upíří) v papouška. Kromě filku zde zazněla např. i moldavská kapela Zdob shi Zdub kombinující častušky, punk a mnohé další žánry – tedy nic, co by pravidelného účastníka našich večírků překvapilo.
  • Marvin
  • 18. prosince jsme (chce se mi napsat již tradičně) u Čermákových prožili generálku Vánoc. Jolana napekla cukroví a určila téma večírku. Abychom se nemuseli trápit s vymýšlením originálních dárků a dárečků, vybrala vždy potřebné ponožky. Mnozí jsme to dodrželi, Dáreček dostal krepsilónky ještě s cenovkou Kčs z doby vlády KSČ, Peťo Pavelko fusekle s tygrem a Jolana (věčně mladá) s velkou číslovkou 28. Nicméně nikdo se nezlobil, když nás Katrin podělila ručně malovanými sklínkami, arciť na některé použila ponožkový motiv. Když Karel a Katrin odjeli, aby dali spát malého Simona, náhle se ukázalo, jak Netopejrova silná osobnost odváděla naše myšenky od přízemních záležitostí, a na stůl putovaly další dobroty a nápoje, na které jsme si do té doby nevzpomněli :-).
  • 20. prosince jsem zaskočil do rachoty, abych se dověděl, že vyšel další IK, přečetl si další veselý mail od VP a pak chutě pro výtisky Líhně k Dřevěnému koni do Křemencové, kde její vydání slavil realizační tým. Pobyl jsem tam sotva patnáct minut, jen co bych sklenku výborného vína vybraného Mirkem Žambochem ocenil, a pak rychle domů, kde se již scházeli hosté nalákaní na úklid SFM.
  •        Ten jsme ale zkrátili a přešli hned ke konzumaci. Následkem nemocí a mé nejistoty stran konání se o akci nedověděli všichni obvyklí účastníci a tak měly ženské hroznou přesilu asi 5 : 2. Bez nemocného Filipa se nemělo mužské plémě šanci dostat ke slovu.
  • 21. prosince v Krakatitu proběhl křest Líhně, ale tam jsem se nějak nedostal.
  • Zato o den později 22. prosince jsem s Michaelou navštívil Netopejra. Leč ten do večera otročil v novém knihkupectví a my byli vydáni na pospas Simonovi a domácímu zvířectvu. Teprve teď jsem mohl ocenit hypotetickou výhodu kožených kalhot (bohužel je nemám), chlupy na nich nedrží a sliny se snadnou otřou :-)
  • 23. prosince jsem v Krakatitu zastihl Toma „Lasera“ Jirkovského, měl pro mě skvělý dárek, první české vydání Nebezpečných vizí Harlana Ellisona. Tom s sebou měl i dceru Helenku, nějak jsem ji rok neviděl a už je vyšší než já. Ukázal se i Martin Šust a informoval mě o svém chystaném výboru Trochu divné kusy, či tak nějak v intencích laserovského názvosloví :-)
  •        V koutě se kul další Trpaslicon a Stáňa Lálová mě ukecala, abych dokončil svou přednášku původně chystanou na Fénixcon a proslovil ji 19. března.
           Pavel Weigel mi dal minipovídku, kterou otiskujeme, a sešit Witch, který jsem hned uplatnil jako dárek pro neteř.
  • 27. prosince byl navštíven film Dannyho parťáci 2. Příjemný film, jakých je v kinech bohužel pomálu, s několika dost dobrými místy a s poněkud složitou zápletkou, takže jsem vlastně ani nepochopil, jak došlo k hlavní krádeži.
  • Marvin
  • 31. prosince 2004 tu máme Silvestra, leč chřipka či co to bylo mě připoutala k domovu. Nebylo to tak špatné, na TV Praha dávali devět mně neznámých epizod South Parku. Bezohledná rodina mi to okolo půlnoci na chvíli přepnula, ale když uviděli Klause, tvářícího se jako svá vlastní socha (od Knížáka), ještě rádi se vrátili k pravdivým příběhům našich čtvrťáků. Úplně mě dostal Cartman, kterému se obratnou intrikou (kam se hrabou naše sněmovní hrátky) podařilo zmanipulovat jednoho osmáka tak, že snědl chilli ze svých rodičů (ale patřilo mu to, ošidil Erika o 16 dolarů dvacet centů).
  • 31. prosince se u nás konala silvestrovská oslava, neboť se kupodivu opět nepřihlásil žádný protikandidát. Skoro do jedenácti jsme si vystačili s lehkou konverzací a konzumací, pak došlo na hry. Většina si namohla nepoužívané svaly při Twisteru, relativní uklidnění pak přinesl Bang! a stavělo se i Metro a bojovalo o Dračí poklad. Mezitím došlo k přerušení kvůli přípitkům a odpalování ohňostrojů na ulici. Všichni se pak utrhli na nějaký noční rozjezd.
  • Marvin
  • 1. ledna jsem dokončil převod Interkomů druhé poloviny ročníku 2004 na web a Jirka T. Pelech jej bleskově umístil na http://ikarie.cz/interkom
  • 5. ledna mi Pavel Konečný mailoval dobrou zvěst, že našel maketu Kočasu 89 (Černá skříňka) s ilustracemi Inky Jelínkové. Lepší dárek k Vánocům (byť dodatečný :o) jsem nedostal.
  • 6. ledna 2005 jsem se odvážil do Krakatitu, uzliny splaskly, a potřeboval jsem probrat cosi s Pagim a Honzou Vaňkem jr. Sešla se tu i zajímavá společnost nešťastníků, které Jirka Renč uvrtal do Trní Báry Štěpánové. O vysílaní se vás pokusíme včas informovat.
  •        Vedle toho se objevil Kryštof Kudláč a dal mi pro SFF mladofrontovní PunkFiction, Tom Němec donesl Pevnost 1/2005, kde jsem odpovídal na nějakou otázku. Až nad tímhle číslem jsem ocenil ten nápad s otázkou třem fanům, z nichž jeden je tam poprvé a druhý naposled :-).
           Pak mi Egon půjčil svůj výtisk Ikarie, marně jsem v ní hledal nějaký takový a později vůbec nějaký nápad. Ono možná, že i kdyby tam byl, tak bych ho nenašel v nové grafické úpravě nějakého kreativního debila ze Stratosféry (snad samotného Reného Decastela), skutečně se mu podařilo ozvláštnit Ikarii tak, že vypadá úplně stejně jako všechen ten humus vršící se na pultech stánků... Zmizelo staré logo Ikarie od Filipa Felixe Bezděka a řekl bych, že celá změna nasvědčuje tomu, že tady Ikarie už dlouho nebude. Naštěstí se redakce spoustu let starala, aby čtenářům moc nechyběla. Jen doufám, že se najde jiné periodikum, kde nás bude Ivan Adamovič seznamovat s přelomovými pracemi žánru, mnohdy ve stavu ještě žhavých novinek.
           Pozdravil jsem se se shromážděným Islingtonem a odešel za kyslíkem.
           Dole jsem potkal Martina Zhoufa, zas to trapné vzpomínání, co jsem mu to chtěl. Až teď vím, že jsem z něj chtěl vyrazit kompletní seznam řady Století české scifi.
  • 8. ledna se konalo u A+A herní odpoledne, inspirované Silvestrem (jak hrami, tak přebytky pochutin). Kromě Metra a Bangu! se hrálo i osvědčené Carcassonne (kdovíkteré rozšíření) a z novinek Odysseus a Alhambra. Čas příjemně plynul, rozjížděli jsme se do noci.
  • Marvin
  • 10. ledna dopoledne se mi ozval Ivan Adamovič, ruče jsem jej požádal o seznam pro Akademii SF a při tom si uvědomil, že zase začíná akademické běsnění.
  •        Odpoledne jsme v RUR probírali návrh Honzy Vaňka jr. přesunout naše schůzky na čtvrtek. Do dehumanizovaného prostředí čtvrtečního Krakatitu se z celé společnosti odvažuji stejně jen já a děvčatům by se to lépe hodilo kvůli hraní dračáku... Jedinou vážnou námitku měl Filip, totiž že každá změna termínu způsobí zmatek v těch několika věrných návštěvnících.
           Tiri nás dodatečně vánočně obdarovala, já nafasoval Ikarii v novém kabátku, rozdal nová dílka přihlášená do ceny Trifid, vybral hodnocení a sbohem zase za týden.
  • 12. ledna večer sezvali Mirek Žamboch a Jirka Vlček na křest Líhně do vinárny U dřevěného koně realizační tým, novináře a lidi z fandomu. Organizaci zajišťoval Pavel Koucký z firmy Dimar, která provozuje Oční kameru na zjišťování, jak dlouho která reklama udrží pozornost respondenta. Prezentace kamery byla zajímavým úvodem křtu, svět reklamy se zde setkal se světem vědy, protože dotyčný přístroj může hodně napovědět o způsobu, jak vnímáme svět okolo sebe.
  •        Sešla se zde celá redakce Pevnosti, Kryštof Kudláč, Pagi s Evou, Leonard Medek, Egon Čierny, fotografka Viktorie Pavlíková (s manželem :-) a spousta dalších.
           Proběhla i dražba fotografií z knihy ve prospěch postižených obyvatel asijského pobřeží, sám jsem měl zájem o dvě, ale o první stál i Kryštof Kudláč a o druhou Silver, tak jsem ušetřil :-), proti kamarádům nepřihazuji.
           Na nejvyšší cenu se vyšplhala fotografie nahé Mariky, o kterou měl zájem Pavel Kaucký, ale jeho děvče Krystýna proti němu přihazovala, dokud cena nedosáhla pěkných kulatých tří tisíc :-). Velkou zásluhu, že se podařilo získat takřka deset tisíc, má kmotr knihy a zároveň dražitel Marek Černoch a jeho neodolatelné pobízení k přihazování.
  • 13. ledna jsme s Pavlem Houserem opět navštívili redakci Tritonu. Nafasoval jsem další várku příspěvků do soutěže Trifid a spoustu knih jako odměnu pro porotce. Ty jsem hned nechal v Čáslavské, kde měl Filip pro mě novou nevolnici Falku. Byl jsem přitom, když ji instruoval před cestou pro banánovky. Když tam bude skladník, tak se rozepni, když skladnice, tak zapni, ty baby jsou hrozně závistivé...
  • 14. ledna zveřejnila Alexandra „Tequila“ Baranová v příloze Lidových novin článek Já, mimozemšťan o ST a SW conech v Plzni a Chotěboři. Být to má jediná informace o SF hnutí, asi bych své dítě na žádný con nepustil, ale oni se mě už stejně neptají. Na Nyxu pak za to schytala spoustu kritických reakcí...
  • 24. ledna donesla Jitka do RUR novou značka (domácí) medoviny, ale nějak nám nesedla, už jsme přivykli klasice.
  • 26. ledna proběhl v Alternatiff Gallery Baru křest antologie Punk Fiction. Bohužel jsem na to zapomněl jak na smrt nebo daně, takže budu muset umluvit někoho z přítomných. (Kdybych na knihu aspoň nesmolil týden recenzi, viz strana 11.)
  • 27. ledna mi v Krakatitu prozradili Vlasta a Michelle, že Svatební uragán nekončí viz. str. 22. Tom Laser slíbil již na příští týden Acháju, já chvilku poseděl s Mirkem Žambochem a Milenou a pak s přítomnými členy Islingtonu (Lenka měla šik kalhotový kostýmek, zastavila se tu cestou do divadla), to mě a Martinu přivedlo k hovoru o divadle, ale pro obvyklý kravál jsme pokus o konverzaci brzy vzdali.
  •        Pak se objevila Ivana Kuglerová, která mi již měsíc slibuje upravit na zakázku dodaný text. Vymlouvala se na nemoc, ale protože nepřišla v maskáčích, nepila pivo, měla nově nabarvené vlasy a vůbec se tvářila jako ženská, hledal bych příčinu její zaneprázdněnosti a nespolehlivosti jinde :-).
           Cestou k metru mi Lucas říkal, jak obtížně shání podporu pro nové vydání Kdo je kdo, vysvětloval si to malou oblibou ČS Fandomu a mé osoby zvláště mezi těmi, na které se obracel. Nesouhlasil jsem s jeho interpretací, ale kdyby na ní něco bylo, asi by bylo nutné vyměnit fandom :-).
  • 31. ledna (další měsíc dalšího roku pryč), aby po nás zůstala nějaká pozitivní stopa, experimentovali jsme v RUR se směsí domácí a hořké medoviny. Ač každá zvlášť nic moc, takhle mi docela chutnaly. A to i přes znalecké odsudky Richarda Klíčníka, který se zde zastavil pro asi šedesát vkusných skleniček na bílé víno, které doprodávali v obchůdku naproti.
  • 3. února v Krakatitu rozdávám k opravám a návrhům Orientační seznam Akademie. Tom Jirkovský zase recenzní výtisky Acháji, Egon Rebelů ze South Pointu a Tom Němec novou Pevnost. Vlado Ríša vypráví o dalším redakčním běsnění v Ikarii. Zkrátka velké globální tržiště idejí našeho malého SF dvorečku. Aby byly Interkom a dokumenty Akademie připraveny v pondělí do tiskárny, zvu si na neděli pomocníky z Islingtonu.
  •        
    Zdeněk Rampas
           Pragocon – 18. 2. 2004
           Trpaslicon – 18. 3. 2004
           
    Pokračování příště
    Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK    Předchozí pokračování Pokračování příště