Logo rubriky
8-9/2001
  Fandom v datech (další) (186)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK    Předchozí pokračování Pokračování příště
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2001

Hvězdný bulvár

       Snoopy Cup 2001
  • V sobotu 28. července se v 9 hodin dopoledne sešla hojná skupina 12 brněnských fanů, aby se utkali o Snoopyho pohár v druhém ročníku monstrózního Snoopyho turnaje v minigolfu. Po úvodní zahajovací řeči, kterou pronesl pořadatel Marvin, jsme se vrhli do soupeření.
  •        Po tuhých soubojích v osmnáctijamkovém areálu, kde někteří neváhali použít i oko místo míčku (o hře vysokou holí, hákování a krosčecích ani nemluvě), jsme se vydali na od loňska již tradiční místo vyhlášení výsledků, do restaurace U Kormidla.
           Cenu za nejstylovější golfový dres získal Marvin, vítězkou celého grand prix se stala Pet.
           Po náročném dopoledni se ti, co se k smrti neunavili při dopoledním sportu, sešli ještě odpoledně v parku Lužánky k odpolední hře petanque, která se stala mezi brněnskými scifisty velmi populární (znáte jiný sport, při kterém se nezpotíte, můžete pomlouvat ostatní a pít víno?). Účast byla o trošku menší, ale sportovní výkony byly na vysoké úrovni. Důmyslným systémem losování při každé hře vznikali vždy jiné trojice, které proti sobě nastupovaly. Jednotlivé souboje byly plné zvratů a modlitby „jen ať to není s nulou“ byly vyslyšeny.
           I po těchto sportovních výkonech následovalo zakončení celého odpoledne v restauraci „Pohoda“.
    (Pet)
  • 28. července jsem s Vlastou Talašem jel vrátit obrazy, které Teodor Rotrekl zapůjčil na výstavu spojenou s Parconem 2001. Nikde jsme nezabloudili a tak bylo více času na příjemně strávené dopoledne.
  •        Odpoledne bylo ještě lepší, s Michaelou a Hanušovými jsme navštívili Vilmu a Martina Klímovy na jejich chalupě v Úžicích, kde tráví léto se svou drobotinou. Už od rána tam byli Viktor Janiš a Honza Vaněk jr. Z nedalekých Kralup ještě přibyl Tomáš Kohl s ženou Desislavou a synkem Tomáškem a Jana Rečková rovněž s celou rodinou. Přes úmorné vedro jsme stihli udělat něco na Interkomu, pohovořit o Diamantovém věku a dokonce i něco sníst.
  • 28. července mi zavolal Richard Klíčník. Než jsme se poinformovali o průběhu našich dovolených, málem se mu vybila baterka, můžeme se těšit na Scifistovy zážitky v Chorvatsku.
  • 2. srpna jsem ještě před Krakatitem potkal Netopejra, an tam ničí ovzduší cigaretovým dýmem, uvnitř pak spoustu dalších herců. Richard Klíčník svíral ve zpocené dlani scénář Mužů ve zbrani a dumal, kam umístit všechny ty ženské, navrhl jsem mu zřídit ženský batalion. Přišel jsem dřív než obvykle a tak jsem si půjčil u Vernovského stolu nový Ramax a začetl se do trapných výmluv Mirka Valiny, vždy jsem se ho snažil hájit pro jeho zdravotní postižení, ale teď předvedl takový nedostatek soudnosti a sebereflexe, že už nevěřím, že by se mohl stát dobrým překladatelem (jak by mohl pochopit cizí dílo, když není schopen podívat se objektivně ani své vlastní pinožení).
  •        Chvíli jsem mluvil s Tomem Jirkovským a Martičkou (ta ale musela odběhnout a koupit do práce ventilátor, aby nepadli vedrem) a pak jsem i já vyrazil do studia Trilabit, kde mi svítí fólie na Interkom. Kupodivu jsme se pak v metru zase všichni potkali a do RUR jsme šli ještě s Honzou Vaňkem jr. a Janou Šturmovou. Ač je to vlastně prostinké, vždy mě udiví, když v jistých hodinách jistých dní v pražském babylonu pravidelně narážím na spřízněné duše.
           V RUR jsem pobyl jen krátce, pozval dělníky na snášení 13. srpna a odjel jsem odevzdat film do tisku, aby v době, kdy se budu rekreovat na Tatraconu, alespoň někdo pracoval.
  • 3. srpna byla dočasně zrušena klatba nad multiplexem v Olympii (což je nákupní centrum za Brnem) a jelo se na Final Fantasy. I když prodavač lístků znal nějaký jiný význam výrazu „doprostřed“, díky poloprázdnému sálu jsme toto napravili. Samotný film ukázal úskalí počítačem stvořených filmů – herci jsou podprůměrní, a když se k tomu přidá příběh podobné kvality, tak se to někde projeví (ostatní podobné filmy se moudře drží žánru komedie – vtipy může vyprávět i hromada štěrku). Část výpravy pak zakotvila na zahrádce restaurace Pohoda. Nekonečnou partii karetní hry Dej sem mozek! ukončila až blížící se bouře, seslaná jako trest za porušení klatby.
  • (M)
  • 3. srpna Veselá příhoda s Vlastou Talašem: zaskočil jsem si na doporučení jednoho nejmenovaného fana do zlevněnek na Václaváku zakoupit Papežova nosorožce. Měli jej hned u pokladny, tak si vyberu pěkný výtisk a oním šestým smyslem ucítím, že za mnou někdo stojí. Otočím se a on to Vlasta. Mám pokračovat...
  • 4. srpna pod záminkou oslav 35. narozenin Peťa Pavelka proběhlo na zahrádce u Čermákových velké soustředění před Tatraconem. Celé dopoledne se zdálo, že nám počasí nedopřeje tradiční pohodu, ale když jsem konečně okolo páté dorazil, vysvitlo slunko a ještě nám nakonec dopřálo velkolepé červánky při našem předčasném odchodu (usedlíci nechápou, že dostat se v sobotu od Jolany pomocí MHD nelze dokázat pod osmdesát minut). Ale to jsem, abych už nemusel referovat o počasí, trochu předběhl.
  •        Sluší se připomenout vzácné přespolní hosty: charismatického Honzu Škorpíka ze staroslavného klubu Malevil, Jitku Doležalovou z Vetřelců se synem Davidem a vlastně i Richarda Klíčníka. Dále bylo přítomno několik herců z nikdy dost zmiňovaného parconského představení: Vlasta Talaš, Karotka, Martička (ale ta musela okolo šesté do práce, její manžel je zjevně otrokář) a samozřejmě Jolana, která jednou, ač doma, užívala pohody hosta místo radostných strázní hostitelky.
           Přítomen byl i šéfredaktor Sardenu Pagi s dětmi, i ony samozřejmě jedou na Tatracon (klubko přítomných dětí na trávě mi připomnělo onen holywoodský vtip „Miláčku pojď sem, tvoje děti a moje děti bijí naše děti“). Konečně nesmím zapomenout asi na pět mimofandomových Peťových přátel.
           Hovořilo se o posledním Stephensonovi a dalším divadle, grilovala se kuřátka, popíjel fernet a na pozdější dobu, až dojde Dag Badman, se chystala whiska.
           Čermákovi mají tuším dva týdny na vzpamatování, pak se slaví Netopejrovy letní narozeniny. (Omlouvám se za poněkud květnatější styl, ale zrovna čtu Diamantový věk.)
  • 11. srpna se ta část brněnských fanů, která nebyla na Tatraconu, vypravila do Slavkova podívat se na turnaj v petanque, Napoleonský den a další atrakce.
  • (M)
  • 13. srpna jsme se sešli ke snášení IK 7/2001 v redakci. Protože jsem byl na Tatraconu, věděli o něm jen lidé, kteří byli na dosah 2. srpna., kdy jsem dal IK do tisku. I tak se nás sešlo dost a kdybych nezapomněl Melkorovy karty na Tatraconu, mohli jsme sehrát první partii FansWars v Čechách.
  • 18. srpna u Jolany na dvorečku bylo podle toho, co jsem zaslechl, veselo, škoda, že jsem tam chyběl.
  • 18. srpna se v Praze u Čermáků uskutečnila oslava narozenin Jolany a Vlasty Talaše (oslavenci mají sice narozeniny úplně v jiný čas, ale ten zase není tak vhodný k zahradnímu posezení s grilováním). Kromě domácích, mezi něž lze počítat i Láďu Čermáka a Roberta Rameše, byli na akci zástupci Plzně – Dáreček a Helena Šebestová, či Brna – Piter a Marvin. Netopejr, který to celé vymyslel, se nakonec nedostavil, dobře mu tak.
  • (M)
  • 20. srpna jsem se po třídenní nepřítomnosti vrátil k počítači a z mailu se na mě vyřinula nebývale hojná konference SF, hlavně ta způsobila, že jsem až do oběda otevíral, odpovídal nebo mazal 160 novým zpráv. Vedle Honzy Vaňka a Macháčka diskuse zaktivovala Mirku Misákovou, Viktora Janiše, Ivana Adamoviče, Stáňu Kučovou, Romana „Lege Artis“ Šimečka, Honzu Adamčáka, Honzu Lišku a další mě neznámé.
  • 22. srpna jsem konečně dovlekl do zásilkovky Interkom 7/2001, s přílohou CKČ a letákem klubu Trifid toho nebyla jedna obvyklá taška, ale hned dvě.
  •        Odpoledne mě ještě v práci navštívil Richard Klíčník a donesl svou reportáž, v duchu nejlepších Interkomových tradic bych ji nazval Chorvatský deník, až na to, že jde o něco zcela jiného.
           Hovořili jsme o dalších cestopisech na stránkách IK, o nedávném od Jany Oliveriusové i o starších od Evy Hauserové.
           Začetl jsem se do románu Grega Egana Karanténa, který mi v překladu poslal Petr Kotrle.
           Nejlepší postkyberpunk jaký jsem kdy četl, když to Suchánek nějak nepokazí, bude mít Diamantový věk důstojného soupeře. Asi si zase přečtu neprávem opomíjený Axiomat a další Eganovy povídky, které vyšly v Dozoisových výběrech u Netopejra a ještě předtím u Rosenbauma.
  • 23. srpna v Krakatititu bude Martin Šust, jestlipak si vzpomenu a vylíčím mu nesehnatelnost jeho slovníku v SF speciálkách a RUR. Nezapomněl jsem a ještě jsem mu připomněl možnost publikovat na Sardenu. S Vlastou Talašem (mimochodem, právě věnoval SF muzeu svůj Pocket Programme Guide z 53. WorldConu) jsem se dohodl na společné cestě na Bohemiacon, doufám, že to letos vyjde. Proč jen se ten con vždy tak fatálně kryje s vybíráním brambor.
  •        S Jolanou, Pagim a Richardem Klíčníkem jsme komentovali fotky z Tatraconu a zážitky na nich zvěčněné. Když jsem odcházel, objevil se Netopejr, kterého do té doby mučili v bance.
           Nic nemůže být bez chybičky, potkal jsem M. Bronce, dožadoval se vaku, který jsem mu vrátil 21. června... Nevím, asi už stárnu a blbnu, ale pokazilo mi to celý večer. Co bych dal za to, kdybych věděl, je-li schopen myšlénečky..., zda i některé jeho další rezolutní názory a soudy nestojí na stejně chabých podkladech jako jeho dojem, že ještě nedostal zpátky svou tašku.
           V RUR bylo horko a prázdno, jen Honza Vaněk jr. předčítal z článku o Ivanu Adamovičovi uveřejněném v bezdomovém časopise „Nový Prostor/Patron“.
  • 24. srpna se mimořádně v pátek sešli „čtvrtečníci“ u Klímových. Martin s Vilmou se chystají, že natrvalo zakotví v Brně a toto byl na dlouhou dobu asi poslední večírek. To přivedlo mnoho obvykle nespolehlivých (hrubě zaměstnaných) návštěvníků k nezvyklé docházkové kázni. Vedle Richarda Podaného seděla Jolana a o kus dál František Novotný s Lindou Kosatíkovou. A samozřejmě já, Michaela, Honza Vaněk jr., Viktor Janiš a poprvé Milan Pavlíček.
  •        Hovořilo se o Diamantovém věku, Kolumbovi, anglické poezii, pilo vynikající portugalské víno nepřítomného Cyrila Broma (značku jsem zapomněl, ale mělo půl metru vysokou láhev ve tvaru karafy a na nálepce bylo napsané Valdovino, ale třeba to portugalsky znamená červené víno) a jako obvykle to hrozně rychle uteklo.
  • 24. srpna si někteří fanové v kině Kapitol dopřávali Lary Croft z masa a kostí ve filmu Tomb Raider.
  • (M)
  • 25. srpna jsem s Richardem Klíčníkem vyrazil k Peťovi Pavelkovi na víno (Chardonnay) a přednášku o jeho dovolené na Islandu, oboje bylo výborné a určitě se ještě stavím, neviděl jsem celé video, a třeba někde zbyla i nějaká láhev. Richard teď o prázdninách brigádničí v hotelu Zlatá Praha či taknějak a bydlí kousek od nás. Když jsem se doma zmínil, že v neděli hodlá navštívit koupaliště u Veselíka, Pavel, který si Richarda velmi oblíbil na Tatraconu, mě donutil opustit práci na Interkomu a vydat se do rozpáleného nedělního odpoledne. No setkání s mým nezvladatelným synem bude pro budoucího paedagoga neocenitelnou zkušeností.
  • 25. srpna pořádal Marvin tradiční GardenCon. Tato akce nijak nesouvisela s faktem, že měl nedávno on, Miles, Amis či Klikyn narozeniny. Pivo bylo výjimečně jen lahvové, rum zámořský a maso grilované. Neshořel žádný z lampiónů a dostavilo se bezmála všech 14 a 1/2 plánovaných účastníků.
  • (M)
  • 30. srpna ozvláštnil posezení v Krakatitu J. Olša jr., který si sem odskočil ze Zimbabwe. Moc se nezdržel, musel na schůzku s primátorem, inu karierní diplomat si nemůže vybírat, s kým bude večeřet.
  •        V RUR jsme si tiše připomněli, že se zde scházíme naposledy (ve čtvrtek) a přivítali jsme skutečnost, že díky tomu se uvidíme již v pondělí. Dorazil jsem těžce vyhladovělý, naštěstí mi Bí poskytla první pomoc v podobě podezřelé tyčinky domácí značky (ač čokoládová, voněla a chutnala po sýru), pak dorazil, jako vždy ve správnou chvíli, český Honza (Macháček) a podaroval nás tvarohovými buchtami. S taktem sobě vlastním (jako vědec vědce) upozornil Janu Sainerovou, že se v RUR objevuje vždy (ve smyslu tehdy a jen tehdy), když přinese buchty. Než si to vyjasnili, všechny buchty byly snědené, teprve pak vytáhl povidlové a z těch už na něj zbylo. Inu, nejedl vtipnou kaši nadarmo. Což není zase tak samozřejmé, v Ikarii, kterou jsem si v tu dobu prohlížel, jsem našel hodnocení Velkého Recenzenta, Diamantový věk u něho stojí za 3,5 *, má právo na svůj názor, nicméně pokud Hvizdu Birdy *** dává 3 *, máme zase my právo myslet si něco o jeho vkusu a kompetenci.
  • 1. září jedu s Vlastou Talašem na Bohemiacon. Ač jediné nač se dalo v Ústí spolehnout, byl vytrvalý déšť a dobrá vůle pořadatelů, ti, kdo se nedali odradit, nelitovali. Velmi dobře vybraná pásma krátkých filmů, která by klidně mohla reprezentovat Česko na Euroconu 2002. Radost mi udělala zvláště beseda s Václavem Merglem (tvůrcem např. Krabů na ostrově). Pak jsem ještě absolvoval tradiční přednášku VP o Euroconu a po něm jsem hodinu hovořil já na téma, jak SF autoři neobjevili evoluční psychologii. I jinak se za mého krátkého pobytu zdálo, že Mirek Sábo a spol. vše zvládají na 110%, a pokud se zdál monstrózní ještě bolševický kulturák poloprázdný, mohl za to jednak déšť a potom opravdová předimenzovanost zažízení, kam by se před chvílí zmiňovaný Eurocon vešel dvakrát.
  • 1. září brněnská Zoo neuváženě pozvala na setkání sponzorů a přátel i Pochmurnou neděli a církev Futuristů nového začátku. Tyto spolky toho pak zneužily k uspořádání PostVorvaňConu. Bezplatný vstup pro všech třináct účastníků, prohlídka areálu s průvodkyní a občerstvení zdarma v nedaleké restauraci Hvězda – a pak, že se sponzorství nevyplácí! Folková skupina FT Prim na pódiu a docházející chlebíčky nás donutily vyhledat jiný podnik (takže jsme si ani nepočkali na odpovědi pana ředitele, jestli plánuje Den otevřených klecí a zda podpoří náš projekt na znovuvypuštění krokodýlů do řeky Svratky). Finish nepatří k nejbližším ani nejprostornějším restauracím a sedět na zahrádce v mírném dešti také nelze věčně (byť zde zazpíval v doprovodu svého bendža Nalim Lidochaz několik svěžích písní z chystaného pořadu Conan na Divokém západě). Nakonec jsme se oklikou ocitli v stabilní restauraci G+1.
  • (Marvin)
  • 3. září RUR poprvé v pondělí. Důstojně jsme to oslavili (směsí Fernetu a toniku, někteří ovšem dali přednost Limmetu a kole) a ještě jsem získal nového předplatitele IK.
  •        Dopoledne se mi ozvala naše dopisovatelka Jana Oliveriusová, že je v Praze na nějaké lékařské konferenci (nejspíš související s klonováním satana). Vzato kolem a kolem mohl první školní den dopadnout i hůře.
  • 6. září jsem do Krakatitu dorazil už okolo jedné, měl jsem tu schůzku s naší denverskou dopisovatelkou Janou Oliveriusovou. Než přišla, přečetl jsem podstatnou část Ramaxu, docela mě potěšila věcně vedená debata Engliše a Kocourka o překládání vojenské terminologie.
  •        Pak dorazila Jana a brzy po ní i Tomáš a Jana „Laser“ Jirkovští. Povídali jsme si o filmech, o Ludvíku Součkovi, o Sardenu, o Gregu Eganovi a s Tomem pak o trampotách českého vydavatele SF.
           Pavel Weigel přišel s myšlenkou uspořádat okolo Parconu/Euroconu výstavu o československé a světové SF a fandomu, podobnou té věnované Lemovi.
           Vašek Fořtík mi slíbil příspěvek o možnostech propagace SF na Invexu, jsem zvědav, kdy dorazí.
           Bohužel jsem tam nenašel slíbenou disketu od J. Olši jr. No do Zimbabwe si pro ni rozhodně nepojedu.
           Když se před pátou začali shlukovat z prázdnin se navrátivší scifisté, zjistil jsem, že pro ně nemám Interkomy. Odskočil jsem si na pověstnou čtvrthodinku do práce, a když jsem se před šestou vrátil, dovídal jsem se jen, kdo všechno mě hledal. Byl zde ale ještě Peťo Pavelko a dělal seznam účastníků Dementconu. Kdyby toho teď nebylo tolik (a zároveň nebyl tak mimořádně náročný začátek školního roku), snad už bych se tam letos vypravil.
  • 10. září jsme v RUR decentně oslavili narozeniny Honzy Vaňka jr. Tak decentně, že si toho většina přítomných asi ani nepovšimla. Tolik pití zůstalo, když nás Filip vyháněl.
  • 11. září jsme vstoupili do jednadvacátého století. Nikdo se nás neptal, zda tam chceme, stejně jako obětí teroristického řádění v USA. Rozdíl mezi SF a naší realitou se opět trochu setřel. Těžko z toho může mít někdo radost, ale svět se dnešním datem změnil a my se v něm musíme naučit žít.
  • 12. září Den poté V diskusním pořadu na ČT1 nad situací a jejich příčinami hovořili Ondřej Neff, Hynek Kmoníček (náměstek MZ), Ivan O. Štampach (populární teolog), Tomáš Klvaňa (novinář) a Erazim Kohák (filosof). První tři jmenované jsme mohli vidět na Miniconu, Tomáš se tuším kdysi účastnil CKČ. Zdá se, že Egon Čierny jako pořadatel Miniconu prokázal dobrý odhad.
  • 13. září se v Krakatitu domlouvám s Editou Dufkovou, že s námi pojede na Istrocon. V. Kejval mi dal pro SF archív stříbrnou knihu o jednom z autorů Perry Rhodana Clarku Darltonovi.
  • 14. září odjíždím s Pagim na Istrocon, ale o tom jinde.
  • 17. září v RUR probíráme události v USA, Filip slibuje dodat reportáž z Parconu. No uvidíme.
  • 20. září v Krakatitu našlapáno, škola začíná.
  • Zdeněk Rampas
    Pokračování příště
    Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK    Předchozí pokračování Pokračování příště