Logo rubriky
8/1999
  Fandom v datech (další) (166)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK    Předchozí pokračování Pokračování příště
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1999

Hvězdný bulvár

       8. června jsem se dostal k dárku nejmilejšímu od našeho nejmilejšího Dárečka. Nascanoval a do docela dobrého tvaru převedl recenze, které se nedochovaly z KV 6/92 a KV 9/92. Pokud čtete IK na síti, vraťte se k těmto číslům, najdete pro vás několik zcela nových věcí. V rámci síťového updatování jsem založil indexy pro dva naše pravidelné přispěvatele Romany Štědronského a Paulíka.
       10. června Michaela dokončila korektury Mloka 99, teď už záleží jen na MB, jak je rychle zanese a Mirkovi Dvořákovi, jak rychle knihu vytiskne.
       11. června jsem strávil odpoledne čekáním na důležitý telefon a úplně jsem zapomněl, že pár metrů odsud podepisuje své knihy autor Zeměplochy.
       Brňáci navštívili veselou komedii plnou krve - Odplatu s Melem Gibsonem. Ohlasy kladné.
       Zemřela jedna z legend Star Treku, představitel doktora Kostry.
       12. června ulehl zbytek rodiny s chorobou, které jsem si užíval bezprostředně po Akademii, že by další oběti? Rozhodně to vedlo k tomu, že jsem se nedostal na Zeměplochacon, napíše někdo pro IK reportáž, nebo bude ta převzatá ze Psa jediná? Zaslechl jsem, že spoustu legrace si užil Mistra překládající Viktor Janiš.
       13. červen jsem vyplnil hledáním vašich oprav a dodatků do Kdo je kdo v české a slovenské SF. Opravdu se dělají již druhé korektury.
       V pondělí 14. června rozesíláme IK 7/99. Vedle obvyklých dříčů přišli pomoci i Jana a Dana ze ST klubu Badlands. Michal si v depozitáři SF muzea vypůjčil horolezecké lano na nějakou atrakci v sobotní radostinové hře a vzápětí si ho zapomněl odnést. Ještě že měl autobus zpoždění.
       V Neviditelném psu píše Ondřej Neff o návštěvě T. Pratchetta v Krakatitu (Praha) a o řepanství našich volených představitelů. Fr. Novotný zase vzpomíná na své čtenářské zážitky s dílem Vladimíra Neffa. Škoda, že nezná příhody Petra Kukaně z Kukaně, druhý a třetí díl měly již hodně SF prvků.
       Z Bratislavy přišel do redakce nový Krutohlav. Redakci to přišlo na ukrutných 40 Sk.
       16. června mi volal Jarek Mostecký a upozornil mě na chybu v seznamu akademiků. Zatímco čeští jsou uvedeni (skoro) všichni, ze slovenských jen ti, co stihli alespoň v jednom kole odpovědět v termínu.
       17. června mě z Bontonfilmu Alfa (nominace Akademie za Truman Show a Cena Akademie za „12 opic“) pozvali na promítání filmu Mumie, leč nestíhám a tak mi zůstalo utajeno, jakýže film jsme to při předávání cen propagovali. V Krakatitu probíhala autogramiáda Vládi Šlechty, kdybych to byl tušil, přinesl bych si svůj výtisk Projektu Bersekr. Byl tam i Roman Kresta, dojednávající poslední podrobnosti Parconu 1999. Večer jsme se naposledy před příchodem prázdninového pekla sešli u Klímových, abychom popatřili jejich novou dceru Alžbětu. Bohužel, pár pozvaných fanů a faní chybělo, někteří jsou omluveni pro nemoc (Lindo, uzdrav se nám brzy), ale ostatní by se nad sebou měli zamyslet.
       18. června tisknu druhou korekturu Kdo je kdo v č. a s. SF. Kdo chce ještě něco doplnit či opravit, má poslední příležitost.
       Brňáci shlédli Past. Logika dostala na frak, Hollywood čouhal ze všech koutů. Ohlasy rozpačité.
       19. června se na zámku v Bludově konala slavná SF svatba Jarka Mosteckého a Alžběty Novákové. SF gravitace tím lokálně tak vzrostla, že do těch míst byl vtažen i Ondřej Neff.
       V tu dobu někde v Krčském lese pracoval na vyhubení tolkienistů v Čechách formou radostinové hry Michael Bronec. Počasí na poslední chvíli zklamalo a nepršelo.
       Další schůze Czech Star Wars Clubu v Brně, vydání dalšího čísla fanzinu. Návštěva nevelká - v Brně řádí chřipka (nebo co to je za vira).
       23. června jsem navštívil Standu Juhaňáka, zakladatele pradávného SF klubu STIMM v Kroměříži, dnes vydavatele převážně lékařské literatury. Vedle ní ale občas vydá i něco pro radost (sobě i jiným). Posledním takovým jeho počinem bylo vydání knihy L. Freiové Čas mimo čas. Přesto, že nepatří k těm, kdo dokáží vydělat i na původní české SF, stal se letos zatím největším (nejštědřejším) sponzorem Akademie SF (nebo se ho ještě někdo pokusíte trumfnout?).
       23. června na ČT1 byla k vidění adaptace povídky C. D. Simaka známé z Labyrintu jako Ztracená věčnost. V TV se to jmenovalo Právo na smrt a podle několika minut, které jsem tomu věnoval, to bylo skoro tak strašné jako pradávné zpracování Strugackých s Abrhámem a spol.
       Je hrozné, jak divadelní herci před kamerou nedokáží zapomenout deklamovat a starat se o to, aby je bylo slyšet až v zadních řadách.
       O nic lepší ale nebyl ani americký, celkem nový film Podivný svět.
       24. června jsem u Pavlovského objevil nového Kulhánka. Další opus tohoto Viewega české SF se tváří jako cyklus, Zeměplocho třes se, ale to jen lišák vydavatel rozdělil na tuším čtyři díly velmi tlusté jatečné závody (jak v tomto čísle říká Ivan Kmínek). Bohužel i moji synové po tom skočí jak slepice po flusu a několik tisíc lepších knih musí počkat, až/jestli někdy přijdou k rozumu.
       25. června cestou do rachoty jsem potkal dr. Kalinovou, takto ředitelku knižního veletrhu a dověděl se následující: Svět knihy 2000 začne již 11. května, na hodnocení Akademie bude tedy o 14 dní méně. Organizátoři by neměli nic proti tomu, kdyby čestným hostem Veletrhu byl nějaký slavnější SF autor. Je jen na nás, organizátorech conů a vydavatelích, zda dokážeme využít šance a vydat mu v době Veletrhu nějakou knihu či uspořádat con týden před nebo po Veletrhu.
       Čekám na vaše tipy, abych je mohl předat na patřičné místo.
       26. června jsem vyrazil na autogramiádu Josefa Pecinovského a Jaroslava Velinského. Přišel jsem o chvíli dřív a tak jsem s nimi a rovněž přítomným Ondřejem Neffem mohl chvíli pohovořit. (Poprvé jsem se osobně setkal s Bartem, takto Neviditelným psem. Když došlo na fotografování, držel jsem ho na horolezeckém laně, aby se ON mohl věnovat jen svým reportérským povinnostem). Zdá se, že i sobota může být docela příjemným dnem. Pak vypukla podpisovka a ze známých tváří jsem krom pohostinných tváří zaměstnanců Krakatitu popatřil ještě na Leonarda Medka a Janu a Jardu Rečkovi. Když jsme se vydali k domovům, já na oběd, a ON slavit své narozeniny (dodatečně blahopřejeme), objevil se ještě Rudolf Pecinovský z Grady.
       Doma mě čekalo uklízení sklepa a kapky za to, že Michal vrátil lano v podobě gordického uzlu. Mám já to zapotřebí?
       V Brně „Šalincon“ aneb návštěva Technického muzea - výstava veřejné hromadné dopravy. Počasí horké, výstava velká, průvodce znalý, ale nevrlý.
       27. června snažím se pracovat na přednášce pro Parcon a sem tam na tomto IK. Ozval se mi Jarda Olša. Na Akademii nebyl, neboť nás podobně jako Vlasta Talaš nebo třeba Martina Pilcerová reprezentoval na Euroconu. Přivezl si odtud velice zajímavou knihu: Zpráva z paralelního světa. Jde v podstatě o dějiny Fandomu v bývalé NDR. Zdá se, že jsme zase jednou nebyli dobře informováni a oni posmívaní dederóni byli v lecčem (zdálo by se, že ve všem) daleko před námi. Doufám, že se brzy najde nějaký germanista (mám vás vyzývat osobně, Kejvale, Pavlíku) a udělá pro IK stručný výcuc.
       28. června Piter poslal příspěvek do Hvězdného bulváru a Dáreček vystavil na internetové adrese http://www.vikomt.cz/Andromeda nové fotografie ze svadby Jarka a Alžběty Mosteckých.
       Blahopřejeme.
       1. července. Malér. Z technických příčin letos nebude Mlok již na Parconu. Protože ale Roman slíbil knihu v materiálech, potýral jsem svůj, ach tak těžký prezidentský mozek a vymyslel náhradní řešení. Sponzor Akademie a české SF vůbec Standa Juhaňák nabídl ve prospěch fandomu neprodané výtisky románu Ludmily Freiové Čas mimo čas. Teď jenom jak je dostat do Kopřivnice? Vašek Pravda měl na Parcon odjet autem již ve čtvrtek večer, zavolal jsem mu ráno ale už byl na cestě za Prahou... A tak nějak to pokračovalo po celé dopoledne, nicméně po cca třiceti telefonech se díky pomoci takřka celé rodiny Čermákových knihy ocitly v kufru auta Ondřeje Neffa a zítra se snad objeví i na Parconu. To mi připomíná, že jsem si původně chtěl dopsat svou parconskou přednášku. Pokud na ni přijdete, tak vás lituju.
       2. července odjíždím na Parcon, ale o tom na jiném místě.
       4. července večer pro mě v lehátkovém voze rychlíku Hornád začíná Tatracon.
       11. července jsme z Tatraconu zase doma. Osvěžení tatranskou přírodou a přátelskou atmosférou slovenského fandomu se vrháme na výrobu tohoto čísla IK.
       Přejeme hezké léto.
Piter a zr
Pokračování příště
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK    Předchozí pokračování Pokračování příště